Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kostní metabolismus

Ortopedie Šárka 23.11.2015

Dobrý den, v rámci programu Zdraví národa jsem se nechala vyšetřit na kostní metabolismus. Bohužel tři hodnoty ze šesti jsem měla mimo referenční mez. Můžete mi prosím vysvětlit dané hodnoty a poradit, co udělat pro zlepšení, popř. kam se obrátit? Praktický lékař mi bohužel nedokázal poradit a doporučil se obrátit na ortopeda. Nevím, zda to na výsledky má podstatný vliv, ale mám roční miminko, které celou dobu kojím. Předem děkuji za odpověď. Biochemie: Ca - vápník - hodnota 2.43 (ref. mez 2.15-2.55) P-fosfor anorganický - hodnota 1.05 (ref. mez 0.87-1.45) ALP - hodnota 2.08 (ref. mez 0.00-1.65) Kostní metabolismus Beta-Crosslaps - hodnota 0.796 (ref. mez 0.30-0.70) P1NP - hodnota 88.42 (ref. mez 15-59) Vitamin D total (25-OH) - hodnota 82,3 (ref. mez nad 75)

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Odpověď je na místě aby podal ortoped, který se hodnocením kostních markerů zabývá, zabývá se osteoporózou a zvláště metabolismem kosti u kojící matky.
Podle mě jsou hodnoty, které uvádíte příznivé.
Poslední hodnoty jako Beta Crosslaps, který představuje degradační ukazatel hodnoty kolagenu v osteoidní části kosti a P1NP, který je představitelem kostní formace matrix představují zvýšený kostní metabolismus právě u mladé kojící ženy, kde vzniká vždy větší potřeba především vápníku.
Speciálně se toto problematikou nezábývám a určitě bude užitečné, když se poradite s ortopedem, třeba i telefonicky, ten vás nasměruje na pracoviště, kde tyto hodnoty jsou při vyšetření hodnocené.
Kostní markery vždy jsou jen část mozaiky, kterou ortoped při případném stanovení diagnozy skládá.

Související dotazy

Kostní metabolismus
Dobrý den, v rámci programu Zdraví národa jsem se nechala...
Mám alergii na lepek
Dobrý den, mám potíže se zažíváním. Mám alergii na...
Hypothyreosa
Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty...
Přibírání na váze ve středním věku
Dobrý den, je mi 46 let a darovala jsem asi rok plazmu...
Metabolismus
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zhruba před rokem...
Odběr kostní dřeně
Dobrý den, zajímalo by mě, jaká jsou rizika odběru...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kostní cysta po úrazu kotníku

Dobrý den, před měsícem jsem si vyvrkla kotník, navštívila jsem lékaře a...

Kostní densitometrie

Dobrý den pane doktore, ráda bych vás poprosila o vysvětlení výsledků kostní...

Kostní denzitometrie - výsledek

Dobrý den. Je mi 31 let a mám dvě malé děti, které už 4 roky bez přestávky kojím....

Kostní dřen

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o vyjádření k mému nálezu po sternální punkci....

Kostní dřeň

Dobrý den chtěla jsem se prosím zeptat,mám 26let a už dva roky mám zvýšené leukocity...

Kostní dřeň

Dobrý den rozhodla jsem se darovat krev ale na transfuzním oddělení jsem byla...

Kostní edém - Koleno

Zdravim uz od zacatku ledna mam problem s pravym kolenem na zacatku mi rekl...

Kostní infarkt

Dobry den, mam problem v prilohe vam zasielam popis MR a prosil by som vas o...

Kostní infarkt

Dobrý den, neteři diagnostikovali kostní infarkt. Akutní je operace kolena -zatím...

Kostní metabolismus

Dobrý den, v rámci programu Zdraví národa jsem se nechala vyšetřit na kostní...

Kostní metabolismus

Dobrý den, ve výsledcích z odběrů krve na kostní metabolismus jsem měla všechny...

Kostní metabolismus-výsledky

Dobrý den, prosím o podrobnější vysvětlení naměřených hodnot tohoto vyšetření- v...

Kostní metastázy

Dobrý den. Můj druh je posílán z urologie na scitigrafii skeletu s podezřením...

Kostní nádor

Dobrý den,v noci mne budí prudké bolestí uvnitř nosu pokračující přes oko do...

Kostní vosk

Dobrý den pane doktore, obracím se na Váš touto cestou, protože již jsem zoufalá....

Kostní vosk

Dobrý den pane doktore, obracím se na Váš touto cestou, protože již jsem zoufalá....

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Kostní výrůstek

Dobrý den, už pár let mám kostní výrůstek na malíčku levé nohy. Poslední dobou...

Kostni vyrustek

Dobrý den. Udelal se mi na nose kostní výrůstek. Pořád roste a nos se mi nepříjemné...

Kostní výrůstek na hlavě nad čelem

Dobrý den, pročítala jsem některé články, kde se jedná o problémy s kostním...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok pysků po sexu

tohle se mi stane vždy po sexu, nevim co s tim mam delat, na druhy den mi to...

Krev ve spermatu

Dobrý den, minulý týden jsem masturboval a při ejakulaci vyšlo z penisu nejprve...

Vyrážka na penisu

Udělali se mi pupinky na penisu(foto) nechci jít k lékaři pokud to není nic...

Otoky nohou + alkoholismus

Dobrý den, nevím, jestli se na Vás obracím správně, zkusím to - jsem alkoholička,...

Pálení močové trubice

Dobry den, mel bych na Vas nasledujici dotaz. Obcas mivam neprijemne pocity...

Krvácení uprostřed menstruačního cyklu

: Dobrý den, již několik let užívám antikoncepci Sunya. Vždy doberu platíčko...

Pupínky na hrudi a v podpaží

Dobrý den, mám na krku, v podpaží a na hrudi pupínky v podpaží..je to pod kůží,...

Výrůstek nad horním rtem dítěte

Dobrý den, mému šestiletému synovci se nad rtem udělal výrůstek, který nebolí,...

Pohlavní nemoci

Dobrý den, Před 6 týdny jsem měla rizikový pohlavní styk. Zhruba před 3 týdny...

Krevní obraz v těhotenství - vysoký obsah železa, nízký cukr

Dobrý den ráda bych věděla co mám dělat dnes jsem byla ráno na krvi jsem ve...

Světlá stolice

Dobrý den, již několik dní mě trápí světlá stolice (mírně nažloutlá), ale žádné...

Spolkla jsem plombu

Dobrý den, vypadla mi plomba, ale bohužel velkou část jsem spolkla. Jak jsem...

Bolesti zad v noci a ráno

Dobrý den , je mi 20 let a zhruba 6 měsíců me trápí bolest zad v kříži v noci...

Výtok z penisu

Dobry den chcem sa spytat ked mam v klydnem stave penis cez den i v noci tak...

Opalovací krémy mohou zabránit tvorbě vit. D v kůži

Dobry den, u seba i v okoli sa stretavam s tym, ze maju ludia malo vitaminu...

Natekle male stydke pysky

Dobry den, od dnesniho rana mam natekle male stydke pysk a postevacek. Je to...

Pálení močové trubice

Dobrý den. Pár dnů me občas trapí takový problém. Když dlouho nepiju začiná...

Prášky proti bolesti

Dobrý den. Prosím o radu jaký lék si koupit na bolest při virózách či chřipce...

Výsledek histologie - konizace děložního čípku

Dobrý den, před 2 týdny jsem byla na konizaci děložního čípku (el.kličkou)....

Reklama
Zavřít