Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Krev ve stolici při průjmu

Proktologie Matěj 5.6.2019

Dobrý den,

1.
začnu od začátku - minulé léto jsem na povrchu stolice nalezl pruh červené krve, a proto jsem vyhledal proktologa, který mi v srpnu minulého roku provedl částečnou kolonoskopii (dle jeho slov prohlédl půlku střeva + konečník) a jediné, co bylo nalezeno, byly vnitřní hemoroidy. Naplánoval, že celkem 3 x podstoupím Barronovu ligaturu, aby se hemoroidy odstranily. V období od září do března tohoto roku jsem tedy absolvoval celkem 3x již zmíněný zákrok. Před cca 3 týdny jsem byl na kontrole, kde pan doktor prstem konečník vyšetřil a řekl, že dle něj jsem zdravý člověk (tzn. hemoroidy jsou pryč).

Co mě ale vyděsilo, bylo, že minulý čtvrtek jsem nejspíše něco špatného snědl - pár hodin po obědě jsem pocítil kručení v břiše a následně jsem za odpoledne 4x šel na záchod, přičemž jsem měl průjem - poté až vodnatý. Když jsem šel na toaletu počtvrté, tak kromě průjmu jsem zpozoroval, že se ve stolici nachází i čerstvá krev. Celkem mě to vylekalo (už jsem podobný dotaz sem psal). Další den jsem na stolici uviděl nepatrné množství čerstvé krve, další dny až doposud jsem na stolici nic nezpozoroval (třeba ale je tam mikroskopická krev)... Nyní už se cítím v pohodě, nemám průjem (měl jsem ho JEN JEDEN DEN, takže to nebylo asi bylo jen kvuli jídlu a ne nemoc), mám ale strach a jsem na vážkách - měl bych se znovu objednat k proktologovi, když jsem u něj byl před cca 3 týdny a tam konstatoval, že už hemoroidy nemám? Jem i divné, z čeho by ta krev mohla být, mám strach, aby se nejednalo o nádor v části střeva, kterou minulý srpen tím přístrojem lékař nevyšetřil (opakuji - prohlédl mi jen půlku střeva)... Kdyby to ale byl nádor v druhé půlce střeva, byla by krev na povrchu stolice, nebo spíše smísená ve stolici?

Mám z toho celkem obavy... prý to kolonoskopické vyšetření přináší záruku neexistence rakoviny na budoucích několik let, ale já mám nyní strach, že se něco nachází v té neprozkoumané části...

Prosím, myslíte si, že by to mohla být rakovina tlustého střeva? Měl bych se znovu objednat k proktologovi? Mám z toho celkem strach... Bojím se rakoviny TS nebo konečníku taky proto, že ne moc dobře se stravuji, donedávna jsem jedl málo ovoce a zeleniny a na internetu čtu, že právě v důsledku toho to vzniká...

2.
A druhá věc je, že jsem zpozoroval, že po tom průjmu zhruba vážím o kilo méně, aniž bych pro to cokoliv udělal (vážím se každý den ráno ve stejnou denní dobu) a ještě jsem to kilo nenabral zpět... Bojím se, že teď budu hubnout a to je dle internetu prý taky příznak rakoviny...

Jiné příznaky jako teploty, únavu, bolesti břicha apod. nepociťuji.

Děkuji za případnou odpověď... mám teď zkouškové a teď mi do cesty zase vlezla tahle zlá myšlenka a nevím, co dělat...

Věk: 20 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, čerstvá světle červená krev při stolici pochází z oblasti konečníku (pokud by bylo krvácení přítomno ve vyšších etážích střeva, vypadalo by to jinak). Pokud jste měl operované hemoroidy (i po operaci mohou některé přetrvávat - mohou být velmi malé), bude krev nejpravděpodobněji pocházet odsud. Častá řídká stolice dráždí (sedíte i na WC, kdy se struktury namáhají) - krev se tedy může objevit. Popř. může být čerstvá krev přítomna při řitní trhlině. Pro jistotu ale zajděte na kontrolu k proktologovi (vyšetří Vás a poté Vám poví, zda je vše v pořádku - bez vyšetření samozřejmě nemohu říci, zda je vše v pořádku a došlo jen k podráždění při časté stolici; nemohu ani říci, zda můžete mít řitní trhlinu - i když ta obvykle bolí, takže ji spíše mít nebudete). Po vyšetření lékařem budete znát více podrobností. Nemyslím si ale, že by se mělo jednat o nádorové onemocnění - byl jste vyšetřen koloskopicky, dále jste sledován proktologem a jste mladý; příčinou kreve ve stolici bude nejspíše krvácení při podrážděných hemoroidech po časté stolici.
Pokud jste měl průjem, je váhový úbytek zcela běžný (a někdy to může být i více než 1kg, dle délky trvání průjmu a jeho četnosti). Příčinou hmotnostního úbytku je průjem (ztráta tekutin), většinou ho také provází nechutenství (tedy opět úbytek hmotnosti). Mladí muži jako Vy pak ty kilogramy nabírají někdy i velmi dlouho. Navíc, jak jsme již mnohokrát psali, kolísání hmotnosti během dne může být o 1-3kg a stále je vše v normě. Úbytek 1kg není dramatický a určitě neznamená nádorové onemocnění. Příčinou je průjem. Při průjmu se snažte pít dostatek tekutin (cca 3-3,5 litru denně - dle závažnosti průjmu; vhodné jsou i nesycené minerální vody, kdy doplníte minerály, které se při průjmu ztrácí).
S pozdravem BB.

Související dotazy

Krev ve stolici při infekčním průjmu
Dobrý den, v pondělí jsem se hodně prejedl a dostal...
Krev ve stolici po průjmu
Zdravím,asi dva týdny zpátky jsem měl silný prujem...
Krev ve stolici
Dobrý den, obracím se na Vás , protože se mi s tímhle...
Krev po stolici
Dobrý den, mám otázku na krev po stolici. Již třikrát...
Krev ve stolici
Dobrý den, mám strach ze mám rakovinu tlustého střeva....
Krev ve stolici
Dobry den chci se zeptat už delší dobu krvacim se stolice,ale...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Krev ve stolici kojence

Pětiměsíčnímu synovi se objevil hlen s krvavou jasně červenou žilkou ve stolici.Výtěry...

Krev ve stolici o análním styku

Dobry den, nedavno jsem mela analni styk s pritelem a zda se mi ze od te doby...

Krev ve stolici po konzumaci masa

Dobry den. Po konzumaci cerveneho masa mam krev ve stolici. Nekdy je cerstva,...

Krev ve stolici po mimoděložním těhotenství

Dobrý den loni v dubnu jsem podstoupila laparoskopii z důvodů mimoděložního...

Krev ve stolici po průjmu

Zdravím,asi dva týdny zpátky jsem měl silný prujem a byl jsem zhruba 20x na...

Krev ve stolici po utření

Dobrý den, je mi 25 let a již nějakou dobu pozoruji, že po vykonání potřeby...

Krev ve stolici před a po porodu

Dobrý den, dva měsíce před porodem jsem si všimla krvácení při stolici. Neřešila...

Krev ve stolici před menstruací

Dobrý den, byla mi diagnostikována Hyperprolaktinémie. Už od 14 let mám problémy...

Krev ve stolici při infekčním průjmu


Krev ve stolici při infekčním průjmu

Dobrý den poslední 4 dny mě trápí poměrně intenzivní průjmy které se ale poslední...

Krev ve stolici při průjmu u dítěte

Dobry den, syn 8 let ma 2 den prujem , dnes byla i krev ve stolici, hlenovita...

Krev ve stolici při užívání clexanu(inj.)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je běžně u zdravého člověka ve stolici...

Krev ve stolici u 3 letého dítěte

Dobrý den. Potřebuji poradit. Moje dcera (3 roky) zhruba před týdnem prodělala...

Krev ve stolici u batolete

Dobrý den prosila bych o radu ohledně zdravotního stavu svého měsíčního synka...

Krev ve stolici u dítěte

Dobrý den, syn má 4,5 roku a v roce 2009 jsme byly u gastroentrologa na vyšetření...

Krev ve stolici u dítěte

Dobrý den, prosím o radu. Syn (6let) už má asi 2 týdny po stolici krev na...

Krev ve stolici u dítěte

Dobry den mam syna 4roky a uz ma dva dny krev ve stolici

Krev ve stolici u kojence

Dcerka 6,5 mesice, plné kojená, týden zkoušíme příkrmy (dýně), dnes ve stolici...

Krev ve stolici u miminka

Asi před týdnem se naší dcerce ( 4 měsíce ) objevilo malé množství krve s hlenem...

Krev ve stolici u miminka

Dobry den, Mam 4 a pol mesacneho plne kojeneho syna. Maly pekne rastie a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mírná bolest kolem ledvin po požití alkoholu

Dobrý den včera jsem užil nadměrné množství alkoholu a dnes mám mírnou bolest...

Krev ve zvratcích

Dobrý den, mám takový problém. Nestává se mi často, že bych zvracela - během...

Bolest ramene


Deprese

Dobrý den, trápí mě tyto problémy, úzkosti , deprese, bolesti hlavy, žaludeční...

Popis EKG

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, přítel byl na preventivní prohlídce vyšetření...

Krev v oku

Dobry vecer, jiz nekolik dni mám v oku rozlitou krev, nebo spise takovy krvavy...

Trávení jídla

Dobrý den, můj dotaz asi nebude obvyklý, nicméně bych se chtěl zeptat, jak...

Návrat ke cvičení po operaci karpálního tunelu

Dobrý den, vážená poradno, připravuji se na fyzické testy, a už zhruba 8 měsíců...

Zlomená nebo jen naražená kostrč?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se rozezná zlomená kostrč od naražené,...

Fibromyalgie

Již od vánoc trpím stěhovavými bolestmi zad, měkkých tkání na dolních končetinách...

Zakopla jsem o lavici

Dobrý den, omlouvám se, ale v pátek jsem byla v kostele, a když jsem vstávala,...

Cervene fleky na stehnech

dobry den, asi 14 dni mam na prednich stehnech cervene fleky. Foto prikladam....

Bolest varlete a dolní končetiny

Mám asi 1 rok zvětšené pravé varle. Při jeho prohmatání necítím bolest. Ale...

Fibromyalgie

Dobrý den. V roce 2017 mi byla odoperovana štítná žláza pro papilarni karcinom....

Pálení kolem pupíku uvnitř

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, dlouhodobě žiju v zahraničí a lékařská...

Nechráněný sex před menstruací

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu, po sexu jsme včera zjistili, že...

Svrab


Pálivá bolest pod žebry

Dobrý den, poslední tři ny mám problém s pálivou bolestí pod žebry.. je to...

Bolest bederní páteře,kyčlí,přechází do nohou až k chodidlům.

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu.Necelý rok mě trápí bolesti bederní...

Pobyt v zakouřené v místnosti v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 27.tt a zajímá mě, zda může krátkodobý jednorázový pobyt...

Reklama