Kyselina listova
Mohu jist sirove drozdi a pokud neni k dispozici kostka drozdi, mohu jist praskove drozdi? Jaky je obsah kyseliny listove v praskovem drozdi?

Mgr. Martina Ševčíková
Specializace: Nutriční poradenství Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín
Dobrý den Evo,
pokud Vám konzumace syrového droždí vyhovuje, tak si ho klidně občas můžete dopřát, ale pravidelnou konzumaci syrového droždí nedoporučuji. Alternativou může být pochoutkové droždí, které je inaktivní (nezajistí kynutí) a proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení. Používá se hlavně jako ochucovadlo. K dostání je v prodejnách zdravé výživy.
Obsahu kyseliny listové v sušeném droždí jsem se nedopátrala, ale kyselina listová je velmi termolabilní, proto bude záležet na technologii sušení. V čerstvém droždí je až 1500 μg /100 g.
Dalšími zdroji kyseliny listové jsou listová zelenina, rajčata, okurky, chřest, obiloviny a výrobky z nich (celozrnné), pšeničné klíčky, pomeranče, hroznové víno. Ze živočišných zdrojů jsou jejím zdrojem fermentované mléčné výrobky, játra a vejce. Pro dosažení doporučené denní dávky kyseliny listové (400 μg) je potřeba mít pestrou stravu.