Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Laboratoř

Vnitřní lékařství Zuzana 8.1.2018

Dobry den,

uz dlhsie mam problem so zvacsenymi uzlinami na krku, ktore boli vysetrene USG (2krat). Jedna uzlina je do 1 cm a druha do 1.5 cm. Posledny ultrazvuk bol v decembri a nepotvrdil ziadnu patalogiu. Bola som aj endokrinologicky vysetrena, vsetko negativne. pred vianocami som dostala virozu s vysokymi teplotami, okolo 38 C cca 5 dni a velmi bolavym hrdlom. Vybrala som antibiotika Zinnat. Po prelieceni sa mi niektore uzlinky na krku zmensili. Po par dnoch som pocitila zase pnutie v uzlinach a niektore sa opat zvacsili. Objavila sa mi aj nejake nova "hrcka" za uchom. Myslim si ze ju tam mam odkedy si pamatam, ale vzhladom na posledne udalosti mam pocit ze sa trosku zvacsila. Foto prikladam. Bolest hrdla mi neprestavala tak som znova navstivala lekara, ktory spravil vyter z hrdla a ten potvrdil nejaky bacil (meno presne neviem) a dnes (8.1.) mi boli opat nasadene antibiotika. Moze byt hrcka za uchom opat uzlina? Moze reagovat na to co sa deje v krku? Nie je bolestiva, tak ako nie su bolestive ani tie na krku a na dotyk je velmi tvrda, skoro ako kost. Neda sa s nou pohnut alebo len minimalne. Tie na krku su pohyblive a makksej konzistencie.
Odber krvi mi bol robeny minuly tyzden a ukazal len zvysene trombocyty, okolo 490. Ako mam postupovat dalej? Som velmi vystrasena ze uzliny sa zvacsuju kvoli nadorovemu ochoreniu a neviem ake dalsie vysetrenia si mam ziadat alebo kam sa obratit. Mala by byt aj uzlina za uchom skontrolovana USG? Minuly tyzden som absolvovala aj CT vysetrenie s kontrastnou latkou (brucho a panva) pre vylucenie uzlin v bruchu a pavne a na vysledok este cakam. RTG pluc minuly tyzden bol bez nalezu. Ake dalsie kroky mam podniknut? Kedze mi uzliny pribudaju a odbudaju moze to byt priznak lymfomu? Co mozu signalizovat trombocyty?
Velmi vas prosim o radu.
Dakujem!

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Zuzano, díky za dotaz, předně bych chtěla říci, že plně chápu Vaše obavy, dobře že se sama aktivně zajímáte o svůj zdravotní stav. Začnu těmi trombocyty, vyšší hodnotě trobocytů říkáme Tombocytemie a nyní se dá snadno přičíst probíhajícímu zánět ve Vašem těle, tedy se může jednat o tzv. reaktivní trombocytemii, což je stav u infkce v těle běžný a normální. Myslím si také, že ta boulička za uchem nyní nově utvořená je skutečně opět uzlinka a je dost pravděpodobné, že se zvětšila právě v reakci na současný zánět v krku.
Doporučím Vám vyčkat až se nyní plně uzdravíte, až doberete antibiotika a přestane Vás bolet v krku a poté za 14 dní - 3 týdny bych zopakovala laboratorní odběry, pokud budou opět zvýšené trombocyty, doporučím vyšetření na Hematolgii. Pokud bude přetrvávat zvětšená uzlinka, je možná ještě její biopsie. Ale ráda bych Vás uklidnila, pokud by se skutečně jednalo o hematologické onemocnění, velmi pravděpodobně by se v laboratoři projevilo jinak. S pozdrvem, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, rozumím tomu, že Vás trápí obavy z nádorového onemocnění, zvětšené uzliny, jak jste si asi zjistila, mohou být jedním z příznaků. Daleko pravděpodobnější ale je, že jsou uzliny zvětšené jako reakce na zánět v okolí, ve Vašem případě v krku. Uzliny reagují na bakteriální i virové onemocnění zvětšením, které přetrvává i pár dní až týdnů po vyléčení, někdy mohou být citlivé a někdy nemusí. U nádorových onemocnění uzliny nereagovávají na léčbu antibiotiky, jako tomu bylo u Vás. Pokud jste měla dvakrát udělaný ultrazvuk, rentgen plic, endokrinologické vyšetření, laboratorní testy a nikde se kromě bakterií nic neprokázalo, myslím, že nemusíte mít z nádoru obavy. Zvýšená hodnota destiček je rovněž průvodním jevem zánětu. Pokud ani CT nic neprokáže, nedomnívám se, že byste měla podstupovat nějaká další rozsáhlá vyšetření. Až se doléčíte antibiotiky, počkejte nejméně dva týdny a prohlédněte znovu uzliny na krku i za uchem. Nechejte si udělat s větším dostupem kontrolní krevní obraz. Když bude laboratoř v pořádku a uzlinky se zmenší, nálezy byly důsledkem infekce. Pokud zůstane hodnota trombocytů zvýšená a uzliny velké, můžete nález konzultovat na hematologii. V tomto případě lze také doporučit vyšetření na ORL a na zubním (včetně panoramatického snímku zubů), zda nemáte někde nějakou chronickou infekci v oblasti hlavy a krku, která by mohla vést ke zvětšování uzlin, což bývá častý důvod. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Spánková laboratoř
Dobry den, pritel mi rikal, ze me v posledni dobre...
Laboratoř
Dobrý den, mám první biochemické vyšetření štítné...
Nespavost
Trpím chronickou insomnií a užívám pravidelně léky...
Laboratoř
Dobrý den pane doktore, v rámci předoperačního vyšetření...
Obezita
Dobrý den a zdravím. Ve 12 letech jsem vážil 90 kilo...
Spánková laboratoř
Dobrý den, protože již delší dobu trpím velkou nespavostí,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Laboratorní vyšetření

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Na začátku listopadu mi byla zjištěna mononukleoza...

Laboratorní vyšetření

Dobrý den, chci se zeptat, co lze vyčíst z krevních výsledků. Děkuji Sobieská

Laboratorní vyšetření

Dobrý den. Dnešního dne mi lékař předal laboratorní výsledky odběru krve a moče...

Laboratorní vyšetření

Dobrý den. Laboratorním vyšetřením mě byly naměřeny následující hodnoty chol.3.46,...

Laboratorní vyšetření - štítná žláza

Dobrý den, prosím, o vysvětlení výsledků krve na štítnou žlázu. Před deseti...

Laboratorní vyšetření a mé obavy

Dobrý den mohl bych se zeptat co mě čeká třeba za léčbu žš mám zvýšené pár položek. Hemoglobin...

Laboratorní vyšetření krve

Dobrý den, co znamenají zvýšené hodnoty - S-GLU 7,1. S-K 3,4. S-BIL 27,2. S-BILK...

Laboratorní vyšetření krve

Dobrý den, ráda bych se touto cestou zeptala, co znamená výsledek vyšetření...

Laboratorní vyšetření- leukopenie

Dobry den, prosím o vysvětleni manžel jde do Hornich Počernic na operaci očí,nechce...

Laboratoř

Dobrý den pane doktore, v rámci předoperačního vyšetření (totální hysterektomie)...

Laboratoř

Dobrý den, mám první biochemické vyšetření štítné žlázy s těmito výsledky: T3V...

Laboratoř-rutinní biochemie

Dobrý den,mám dotaz,léčím se na diabetes IIst.,užívám Siofor,Ezetrol.Při poslední...

Laboratoře

Dobrý den,paní doktorko.Co když se stane že v místní laboratoři a dalších jiných...

Laboratoře po nemoci

Dobrý den, byl jsem na prohlídce u firemního lékaře a v rámci této prohlídky...

Lacalut aktiv

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je vhodné během těhotenství při krvácení...

Lacidofil a alergie na mléko

Dobrý den, mám alergii na mléko (ne nějak vážnou, takový rohlík kde je mléko...

Lacneni u batolete

Ma dvouletá dcera jde na operaci a musíme dodržet od půlnoci nic nejíst a nepít....

Lactacyd

Dobrý Den četla jsem že lactacyd udržuje kyselé prostředí. Je to tak? Dalo by...

LactaNON v těhotenství

Dobrý den, mám intoleranci laktózy. Pokud není zbytí, užívám k mléčným výrobkům...

Lactobacili a bolest břicha

Dobry den. Zacala som uzivat laktobacili swiss. Dnes je to treti den co ich...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Etiologie

dobrý večer,po zjištění vyšších hodnot vápníku jdu na vyšetření na etiologii,o...

Periostóza

Dobrý den, je mi 36 let a mám artroźu kyčle 2 stupně. Kyčel mně občas bolí....

Sekrece z prsu

Dobrý den, prosím o radu. Před 3 měsíci jsem přestala užívat antikoncepci,...

Délka penisu u dospívajícího

Dobrý den jmenuji se Adam a nevím jestli je na můj věk mám správně dlouhí penis....

Bolest zubu a oteklá dásen


Bolest ruky v těhotenství

Dobrý den. Jsem ve 35 tt a asi před 14 dny mě začala bolet práva ruka. Bolest...

Pálení chodidel


Ojedinělí KES a Benigní SVES

Dobrý den, je mi 24 let aktivní a jsem aktivní sportovec a chtěl bych se zeptat...

Špinění


Hlen v moči

Dobrý den, dnes jsem na veřejné toaletě zjistil ze na toaletním papíře (davam...

Muzu chodit bez palce u nohy?

zdravim, hrozi mi amputace palce a vedlejsiho prstu u prave nohy, mam rozsahle...

TTýden trpím na svědivé pupínky

týden trpím na svědivé pupínky, původně vypadali jako od komára, ale začali...

Alkohol a modřiny

Prosím o vyhodnocení fotografie. Navazuji na předchozí dotaz, přestože jsem...

Deformace lebky

Dobrý den, nevím kam můj problém přesně zapadá, resp. do jaké kategorie. Asi...

Hojení zlomeniny

Dobrý den ráda bych se zeptala 2.3. jsem doma upadla přes stoličku křuplo my...

Olupování kůže

Dobrý den, chci se zeptat, jak zabránit olupování kůže u koruny žaludu. Používal...

Praskání žilek

Dobrý den, Prosím o radu. Jsem studentka a je mi 22 let. Nedávno mi začaly...

Bolest a křupání v zápěstí

Dobrý den, asi půl roku, možná déle mě trápí bolest v levém zápěstí a to při...

Nález v pochvě

Dobrý den, poprosila bych Vás o názor, jak postupovat dále v případě bakteriální...

Fokální nodulární hyperplazie jater a hormální tělísko ?

Dobrý den, mám fokální nodulární hyperplazii na játrech, musela jsem kvůli...

Reklama