Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léčba boreliozy

Praktické lékařství Andrea 11.8.2014

Dobrý den, před týdnem se mi udělal na noze velký červenohnědý flek se suchou kůží. Flek je stejné barvy nesvědí, nepáli. Zašla sem za obvodní a ta mi sdělila, že to na boreliozu nevypadá. Po týdnu jsem začala být unavená a mít chřipkové příznaky, bolest hlavy a občasné brnění nohou. Došla jsem znovu za doktorkou a ta mi pro jistotu napsla antibiotika Azibiot na 6 dni. Za dva týdny mám jít na krevní odběr. Chtěla bych se zeptat zda se dá borelioza zcela vyléčit?Zda je léčba dostatečná nebo zda mám jít k jinému lékaři? V jakém stádiu se moje onemocnění nachází? Plánujeme IVF kdy budu moci jít na oplodnění? Všude na internetu čtu,že je toto nevyléčitelná nemoc s trvalými následky a že by léčba měla trvat minimálně 30 dní. Tak mám vážný strach. Jsem mladá a chtěla bych děti, proto nechci nic zanedbat.Děkuji mockrát za odpověd. Přeji příjemný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Andreo. Borreliosa je nemoc vyléčitelná, pouze její pozdní neléčená stadia mohou zanechat v těle následky, které se již léčbou dají ovlivnit jen obtížně. Včasná léčba prvního stadia borreliosy (v typickém případě se projevujícího kožní skvrnou, jde tedy o Váš případ) znamená velmi velmi malé riziko takových komplikací - a zahájení léčby po 2 týdnech včasné je. Je ale především nutné zhodnotit, zda kožní změny, které popisujete, odpovídají borreliose nebo ne a zda tedy i Vaše další příznaky se dají tomuto onemocnění přisoudit, nebo zda přichází v úvahu také jiné diagnosy. To musí učinit Vaše ošetřující paní doktorka. Nicméně celkové potíže, které popisujete, by borreliosou být způsobeny mohly a vzhledem k tomu, že krevní ani jiné testy v tuto fázi k diagnose příliš nepomohou, je postup Vaší paní doktorky rozumný. Poznamenal bych jen: 1.) že lékem první volby není azitromycin (tedy Azibiot), ale doxycyclin (tedy např. Doxybene) - pokud na něj není pacient třeba alergický. I u azitromycinu je ale prokázaná dobrá účinnost. Trvání léčby má být 10-14 dnů u doxycyclinu, u azitromycinu 5-10 dnů. 2.) jak již výše uvedeno, krevní testy nejsou v diagnóze časných fází borreliosy příliš užitečné a postup se musí řídit především podle stavu pacienta - protilátky se mohou v krvi objevit až za 6-8 týdnů (u Vás plánovaný termín je tedy příliš brzký - pokud to dobře počítám, od objevení kožních symptomů by uplynuly 4 týdny), jejich výpovědní hodnota bude ale v daném případě poněkud omezená - pokud budou negativní, může to být dáno rychlým efektem léčby (tělo nestačí na infekci dostatečně zareagovat tvorbou protilátek), pokud pozitivní, naznačuje to, že problém byl skutečně dán borreliosou, ale nedá se z toho vyvozovat nic pro další postup - pozitivita protilátek (i těch "akutních", typu IgM) může trvat velmi dlouho a neznamená to selhání léčby. Jak již uvedeno, postup je tedy nutno řídit především podle toho, zda se Váš stav (celkové potíže a kožní nález) zlepší, to je podstatnější než laboratorní testy. Ohledně otěhotnění a IVF - pokud se budete cítit dobře, je možno časovat další kroky po domluvě s Vaším gynekologem stejně, jako po jakémkoliv akutním infekčním onemocnění - bude tedy potřeba nějaký odstup po dokončení léčby, jiná opatření ne. Doporučuji se s jakýmikoliv nejasnostmi i pochybnostmi obracet na Vaší praktickou lékařku, jistě Vám vše dobře objasní, není důvod vyhledávat nějakého jiného lékaře. Přeji brzké uzdravení!

Související dotazy

Borelióza
Borelioza. Dobrý den, nad kotníkem pravé dolní končetiny...
Borelióza
Dobrý den, prosím o radu. Mé dceři ( 11 let ) byla...
Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza
Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření...
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....
Borelióza
Dobrý den, všiml jsem si červeného 12cm fleku na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba boreliozy

Dobrý den jedna se o moji přítelkyni byla ji diagnostikovana borelioza nevím...

Léčba boreliózy

Dobrý den, před 5 týdny jsem měl klíště, udělal se mi malý pupínek, který trval...

Léčba boreliózy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor. Mám zjištěnou boreliózu od března...

Léčba boreliózy


Léčba boreliózy

Dobrý den, už 4 roky mě trápí ohromná únava, která mi v posledních měsících...

Léčba boreliózy

Dobrý den, už 4 roky mě trápí ohromná únava, která mi v posledních měsících...

Léčba boreliozy

Dobrý den, na léčbu boreliozy jsem dostala DoxyHEXAL na 30 dní 1x denně. Je...

Léčba boreliozy

Dobrý večer,mé 18ti leté dceři byla asi před deseti dny potvrzena borelioza,dostala...

Léčba boreliózy


Léčba boreliozy

Přeji dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu: v září tohoto roku mi byla...

Léčba boreliózy

Dobrý den, na začátku července jsem měl klíště. Pak se dlouho nic nedělo, ale...

Léčba boreliozy

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Před 2-3 týdny jsem se nakazil boreliozou...

Léčba boreliozy

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o konzultaci léčby boreliozy.Mám 6ti týdenního...

Léčba boreliozy a HLA-B27

Dobrý den, v červenci jsme si všimli, že dcera má na zadní straně stehna flek...

Léčba boreliozy před otěhotněním

Dobrý den, ca. před dvěma měsíci jsem se léčila s boreliozou, dostávala jsem...

Léčba borreliózy

dobrý den, léčím se cca. 14 dnů na infekci boreliozou. (prokázaná, eritrema...

Léčba borreliozy v těhotenství

Dobrý den, nejprve bych vám chtěla moc poděkovat za jeden zodpovězený dotaz...

Léčba botulotoxinem

Dobrý den, byla jsem u neuroložky s tím, že neustále nutkavě a nekontrolovatelně...

Léčba bradavic

Dobry den, mam problém s bradavicami na chodidle (verrucas). Pravidelne,...

Léčba bronchitidy

Ležím s 13 měsíční dcerou v nemocnici s bronchitidou, od včerejšího odpoledne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neléčená skolióza

Dobrý den, asi ve 13-ti letech mi bylo řečeno, že trpím skoliózou (dnes je...

Den 3 versus den 5

dobry den, snazime se o druhe miminko uz pres pul roku a nedari se . je mi 39...

Demyelizační onemocnění

Dobrý den, při neurologickém vyšetření kvůli demyelizačnímu onemocnění mi bylo...

Neléčená distorze kotníku

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem si na schodech zvrtl kotník, ale kvůli vyřizování...

DEMYELIZAČNÝ POLYNEUROPATICKÝ SYNDRÓM

Dobrý deň. V lete mi na EMG diagnostikovali DEMYELIZAČNÝ POLYNEUROPATICKÝ SYNDRÓM....

Neléčená / přetržená šlacha na prstu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se dá ještě nějak léčit to když se mi...

Demyelinizační ložiska

Dobrý den. Mohou demyel ložiska na mozku, míše a 6 izolovaných pásů být příznakem...

Demyelintační polyneuropatie na DK

Mám již dlouho "těžké nohy", necitlivost nohou (pocit "nelze se na ně spolehnout")....

Bolest zad


Neleceny polyp

Vážený pane doktore, Byl mi v prosinci 2013 zjištěn polyp na deloze, který...

Demyelinizační léze

Dobrý den ,od roku 2014 chodím na MR vícečetná demyelisační léze supratentoriálně...

Nekvalitní spánek?

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého a sestřina spánku. Už asi 2 a více roků spím...

Demyelinizace a roztroušená skleróza

Dobrý den, posílám výsledkový list z MR. Tento nález je náhodný. Přišla jsem...

Nekvalitní spánek

Dobrý večer, jak je zřejmé potřebuji menší radu. Spím 7-8 hodin denně, ale...

Brnění a pálení nohou (lýtka, stehna)

Dobrý den. Před 4 lety mi bylo diagnostikováno podezření na polyneuropatii....

Demratitida

Dobrý den, prosím Vás o radu. Asi před 14 dny se mi v oblasti krku a klíční...

Nekvalitní spánek

Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat už dlouho trpím nespavostí mám arytmii...

Nekvalitní spánek

Dobrý den, prosím o radu. Už několik let mě trápí špatný spánek, nemohu usnout,...

Ovulace, vejcovod

Otázka : Může mít žena pravidelnou ovulaci při podvazu vaječníku ? Je to možné...

Ovulace, nebo menstruace bez ovulace

Ahoj, jistě se mi budete v mém věku smát, na co se nyní zeptám. Měsíčky mám...