Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Léčba Euthyroxem

Endokrinologie Věra 14.7.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,
ráda bych věděla, jestli existuje výzkum, který dokládá, že užívání Euthyroxu zabraňuje růstu uzlů štítné žlázy a vzniku nových. Hodnoty lab. vyšetření:
TSH: 2.595 mlU/l, fT4: 10.0 pmol/l, fT3: 4.08 pmol/l, antiTPO: 28 klU/l, anti TG: 15 klU/l.
Uzly jsou kontrolovány na endokrinologii, biopsie v pořádku.

Děkuji za odpověď. Doplnění informací: Hodnoty, které mi byly naměřeny tento měsíc mám, aniž bych začala užívat Euthyrox, který mi byl předepsán. Právě proto si myslím, že je užívání léku, a to v podstatě doživotně, možná zbytečné, zvláště pokud by nebyl účinek léku prokázán.

Odpovídá:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý
den, hodnoty, které uvádíte, ukazují, že je u Vás subsituce nastavena správně.
Tedy by nemělo docháze ke zvětšování štítné žlázy- růstu strumy ani uzlů. Zda existuje studie netuším, předám Váš dotaz k doplnění odborníkovi.
Pěkný den

Odpovídá:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, při těchto hodnotách TSH již v současné době není paušálně "supresivní" léčba (tzn. ke snížení rizika růstu uzlu) indikována. Je to hodně individuální, záleží i na množství a velikosti a charakteru uzlu. Paušálně lze říci, že pokud máte nález: polynodosní (více jak jeden uzel) štítná žláza (navíc o celkovém objemu laloků štítné žlázy do 18ml - tedy se nejedná o strumu), pak léčba hormonem štítné žlázy nebude mít žádný efekt. Pokud by jste měla TSH hodnoty naznačující i jen mírnou nedostatečnost hormonů (kolem 5 a více), pak by bylo užívání i tak na místě. U Vás s TSH 2,5 tomu tak není, ale je zapotřebí kontrol, aby se zachytilo včas, pokud by uzle narušily funkci štítné žlázy. Vyšší hodnoty TSH totiž působí jako stimul k růstu uzlů.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Terapie Euthyroxem
Dobrý den, asi 7 let užívám Euthyrox 25 mg denně. Nyni...
Předávkování Euthyroxem
Vážená paní doktorko, nemáte nějaké zkušenosti s předávkováním...
Léčba rabeprazolem
Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg...
Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba
Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň...
Léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám odoperovám...
Léčba Bechtěrevovy nemoci
Dobrý den, před 2 lety, po absolvování všech možných...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba dvou diagnoz

Dobrý den, před 2 lety jsem prodělala tranzitorní globální amnezii. Z tohoto...

Léčba endometriózy

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně léčby endometriózy. Již tři...

Léčba endometriozy.

Dobrý den,před týdnem jsem byla na gynekologické operaci,při které mi byly odstraněny...

Léčba entizolem

Dobrý den, mám bakterii Gardneerela vag byl mi předepsán entizol por tbl nob...

Léčba Entizolem

Dobrý den, při vyšetření na urologii mi byla zjištěna Ureaplasma (léčba Doxybene...

Léčba epilepsie

Dobrý den chtěl bych se zeptat zdali je možné již po dvou vyšetření (EEG a...

Léčba Epilepsie

Dobrý den je mi 15 let a od svých 9 let jsem léčen na epilepsii. Záchvat ve...

Léčba epilepsie a Pharmatex globule

Dobrý den, v dětství (11 let) jsem byla léčená s epilepsií a dodnes užívam...

Léčba epilepsie v těhotenství

Dobrý večer, mám dotaz jsem epileptička a zhruba za půl roku by jsme se chteli...

Léčba Erektilní disfunkce

Dobrý den. Prosím chtěl bych se zeptat. - Léčím se na poruchy erekce ( Erektilní...

Léčba Euthyroxem a jódovými preparáty v těhotenství při autoimunitním zánětu ŠŽ

Dobry den pani doktorko, Je mi 34 let a asi pred 5-6 lety jsem mela jednorazove...

Léčba Fenistil kapky

Dobrý den, mám 6 tydenni miminko s nalezem na ORL: otoskop boltce ovalne,...

Léčba fimózy

Díky vaší stránky jsem zjistil že mám fimózu někteř lékaři zde pišou že obřízka...

Léčba Furolinem

Dobry den, chtela bych se zeptat na kombinaci leku Furolin s kyselym jidlem....

Léčba gastritidy žaludku

Dobrý den, je mi 32 let a na základě GFS z listopadu 2015 mi lékař diagnostikoval...

Léčba generalizovane uzkostné poruchy

Dobrý den, již 7 let se léčím s generalizovanou uzkostnou poruchou.Mám období...

Léčba genitálních bradavic

Dobrý den , nevím jak se mám zbavit kondylomat v genitální oblasti. Trápí mě...

Lečba genitalních bradavic

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nejúčinnější možnosti léčby genitálních...

Léčba genitálních kondylomat

Dobrý den, už před 5ti měsíci se mi udělal zvláštní útvar v okolí vchodu na...

Léčba glaukomu versus biopsie kostní dřeně

Dobrý den,můžete mi,prosím,vysvětlit,jaký dopad může mít biopsie kostní dřeně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Streptokok a haemophilus v krku

Dobrý den, byla jsem nachlazená, první den jsem měla rýmu, bolest v krku, zvýšenou...

Otok v koleně

Dobrý den, asi 10 dní mám otok z vnější strany kolena. Při ohnutí nohy mě to...

Operace brániční kýly a refluxu

Dobrý den, v květnu r. 2015 jsem byla na laparoskopické operaci brániční kýly...

Polymorfní obtíže

Dobry den, můj děda uz byl dele unaven. Měl zanět na zubu, ktery mu splaskl,...

Dušnost při chůzi do kopce

Dobrý den, je mi 71 let, vážím asi 70kg, léčím se na vysoký krevní tlak, mám...

Svědění řitního otvoru a páení při močení


Kyselina listova pred otehotnenim

Dobry den! Je mi 28 let, s manželem se snažíme o miminko 2 měsíce. Všude...

Bolest v krku


Používaní inhalatoru a léčba astmatu

Dobrý den, Mám dotaz ohledně používaní inhalatoru. V příbalové papírku se píše,...

Krilový olej

Dobrý den, mám diagnostikovánu zvýšenou činnost št.žl. užívám 2x /den 10mg...

Bolest kolene po artroskopii


Struma nedosa I.dx

Dcera má problém se štítnou žlázou. Tady jsou údaje od lékaře a prosím o přeložení...

Chronický zánět spojivek

Dobrý den, už rok mě trápí chronický zánět spojivek : sekret z očního koutku...

RTG u batolete

Dobry den, prosim Vas, ako sa robi rtg u malych deti (8 mesacne) na vylucenie...

Skvrna v pochvě

Dobrý den, je mi 14, pohlavni styk jsem ještě neměla a na pochvě se mi objevilily...

Vysoký krevní tlak a puls v těhotenství

Dobrý den,mám 2 letou dcerku,porod mi vyvolávali kvůli vysokému tlaku(240/160)...

Viróza

Zdravím, potřeboval bych se zeptat. Včera se mi před ránem začala motat hlava,...

Svědění kotníku

Dobrý den, je to už asi dva týdny, co mě začal víc svědit kotník. Začalo to...

Kyselé pH moči

KYSELÉ PH MOČI POUZE 4.4 Dobrý den, prosím co může být příčinou tak hodně nízkého...

Bolest nohy prý od kyčelního kloubu

Neurolog po RG usoudil že problém je v kyčelním kloubu. Ten mne ale nebolí....

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×