Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léčba hypothyreozy, trvající obtíže

Blanka 5.10.2018

Dobrý den, na začátku letošního letošního roku mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy a bylo mi na ultrazvuku zjištěno několik uzlíků. Byl mi nasazen Letrox 50. Po dvou měsících užívání jsem ale začala mít potíže, strašné nevysvětlitelné úzkosti, točení hlavy, tlak v hlavě, návaly, průjem, třes, slabost jako při chřipce - byla jsem proto nějaký čas i v pracovní neschopnosti. Vyhledala jsem proto svoji endokrinoložku. Po odběru krve mi sdělila že se mi štítná srovnala nezvykle brzy a Letrox 50 je na mě zřejmě vysoká dávka, snížila mi tedy dávku na 25 jen od pondělí do pátku, víkendy vynechat. Ustaly úzkosti, ale potíže jako jsou návaly a řídká stolice 2-3x denně trvají. Navíc mám pořád strašný hlad a chuť k jídlu, začaly mi trochu otékat nohy a mám potíže s očima - jsem citlivější na světlo a pořád mám v očích jakoby písek. Nyní jsem byla po půl roce na kontrole a snažila se své doktorce říct o svých potížích. Prý jsem si ale to vyčetla v příbalovém letáku a vsugerovala si to, a že si musím v hlavě srovnat a přijmout fakt že lék musím užívat a pak se mé potíže srovnají. Letrox je prý jen hormon který tělu chybí a žádné vedlejší účinky nemá. A protože nehubnu, mám pořád velkou nadváhu a TSH 7.2 mi dávku zase zvýšila na 50. Jenže já už se bojím tuto dávku užívat, nejvíc mě děsí ty šílené deprese a úzkosti. Moje lékařka mě v podstatě vyhodila z ordinace že si vymýšlím a já nevím co dělat, nechci si pořád stěžovat a fňukat, ale tyhle stavy jsou zkrátka k uzoufání. Opravdu je to jen o psychice a potíže časem ustoupí? Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Blanko, myslím si též, že je možné či dokonce i docela pravděpodobné, že veškeré popisované obtíže s poruchou funkce Vaší štítnice, či léčbou nesouvisí. Třes či průjmy se objevují pouze u hyperfunkce štítné žlázy. Posl. laboratorní vyšetření svědčí pro lehkou hypofunkci. Norm. hodnota TSH je cca do 4,5, pokud máte na štítnici uzlíky, pak chce paní doktorka zřejmě zamezit jejich růstu, tam je pak ideální TSH mezi 1-2, proto Vám doporučuje navýšit dávku léku. Samozřejmě pokud byste toto navýšení přece jen netolerovala, je jistě akceptovatelné se vrátit zpět na dávku nižší (hodnoty TSH kolem 7 - taky nejsou žádná pohroma). Poraďte se s Vaším praktickým lékařem stran jiných možných příčin Vašich obtíží - vzhledem k širokému rozsahu těchto obtíží je samozřejmě možné, že je to vše velmi souvislé s Vaší psychikou (je ale opravdu vhodné navštívit lékaře, který Vás zná nejlépe a provést klinické, případně další laboratorní vyšetření, ). S pozdravem Tomandl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.


Dobrý den, nemáte plně fungující štítnou žlázu. Tzn. že vašemu tělu chybí hormon štítné žlázy (kromě únavy, zimomřivosti, otoků kotníků, zpomalení bazálního metabolismu, hodnotíme stav pomocí laboratoře). Dávka hormonu se musí titrovat u každého pacienta individuálně, děláme tak po 2měsících (hodnoty TSH se mění pomalu a až za 6-8 týdnů hodnota TSH opravdu odpovídá danému stavu). Tedy pokud jste užívala déle než dva měsíce 25ug denně opravdu pravidelně ráno nalačno a TSH bylo následně 7, bohužel je potřeba dávku zvýšit. Můžete se s paní doktorkou domluvit, že tak budete činit postupně - např. 25 a 50 obden a když se budete cítit dobře, můžete zkusit přidávat. Až se na nějaké dávce zastavíte, opět po 6-8týdnech může paní doktorka zhodnotit, zda je dávka opravdu v pořádku a odpovídá potřebám vašeho těla.
Nejste výjimkou, některé pacientky jsou takto citlivé a i menší změna dávky má na ně značný vliv. Potíže jako návaly a řídká stolice při TSH 7 nejsou způsobeny štítnou žlázou, raději bych ještě konzultovala praktického lékaře.
S pozdravem
Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Léčba hypothyreozy
Dobrý den, paní doktorko, velmi se omlouvám, že Vás...
Léčba hypothyreózy
Dobrý večer vážená paní doktorko, obracím se na Vás...
Léčba hypothyreózy
Dobry den. Chtela bych se zeptat zda muj endokrinolog...
Léčba hypothyreozy
Dobrý den, 27.10. mi odstranili štítnou žlázu a dne...
Trvající únava a nervové obtíže
Dobrý den, mám problém cca poslední 2-3 roky s mravenčením...
Kožní obtíže
Dobrý den, na konečníku se mi udělaly tyto kožní útvary,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba hypertenze a nežádoucí účinky léků

Dobrý den, maminka (74 let) dlouhodobě užívala na vysoký tlak dvakrát denně...

Léčba hypertenze v těhotenství

Dobrý den, prosím o Váš názor. Začínám být zmatená. Léčím se na vysoký krevní...

Léčba hypofunkce štítné žlázy

Dobrý den, před dvěma lety mi při vyšetření krve u mé obvodní lékařky...

Léčba hypofunkce štítné žlázy a vysoký krevní tlak

Dobrý den, paní/pane doktore ,už 8 let se léčím na sníženou funkcí štítné žlázy.Beru...

Léčba hypofunkce šz

Dobrý den, byla jsem na vyšetření štítné žlázy a nejprve jsem měla zvýšenou...

Léčba hypothyreosy

Dobrý den, v roce 2012 mi byla zjištěna hypothyreosa při autoimunitní thyreoditidě....

Léčba hypothyreózy

Dobry den. Chtela bych se zeptat zda muj endokrinolog postupuje spravne. Jako...

Léčba hypothyreozy

Dobrý den, paní doktorko, velmi se omlouvám, že Vás obtěžuji takovýmto dotazem,...

Léčba hypothyreózy

Dobrý večer vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem týkajícím se léčby...

Léčba hypothyreozy

Dobrý den, 27.10. mi odstranili štítnou žlázu a dne 9.11. mi byl nasazen Euthyrox...

Léčba hypotyreózy

Dobrý den dne 20.8.2018 jsem byla na operaci štitne žlazy.Odebrali mi ji celou.Po...

Léčba chemoterapií a radioterapií souběžně

dá se kombinovat léčba chemoterapií s léčbou nukleární medicíny souběžně?jde...

Léčba chlamidií

Dobrý den, je to asi 5 tydnu, kdy po problemech (paleni pri curani) mi byla...

Léčba chlamydia pneumoniae

Dobrý den je antibiotikum augmentin účinné na léčbu plicních chlamydii když...

Léčba chlamydie

Dobrý den prosím Vás o radu: v dubnu mi byla zjištěna Chlamydiová uretritída,...

Léčba chlamýdie trachom. a kapavky

Dobrý den, Dostala jsem na tyto infekce antibiotikum Xorimax 500 2x denně...

Léčba chlamydie trachomatis

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se léčí chlamydie trachomatis. Má gynekoložka...

Léčba Chlamydie, Azitromycin

Dobrý den, byly mi zjištěny v moči chlamýdie, mám bolesti svalů kloubů, únava. Lékařka...

Léčba chlamydií

Dobrý den, na imunologii mi zajistili, že mám chlamydie.Nevím,ale jaký druh....

Léčba chlamýdií

Dobrý den pane doktore, problém se týká mé přítelkyně(věk 21 let), která...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Červené pupínky v okolí nosu a pusy

Dobrý den, potřebovala bych poradit co s těmito nevzhlednými červenými pupínky....

Patní ostruha

Dobrý den, o patní ostruze jsem se zde v dotazech dozvěděla hodně - děkuji,...

Kořenová iritace

Dobrý den,prosím o vysvětlení:V.s.kořen iritace C8 vlevo

Barva vlasů u dítěte

Dobrý den, chci se zeptat. Můj manžel má tmavě hnědé vlasy, já jsem přírodní...

Neustálé točení hlavy, bolest za krkem a hlavy

Dobrý den, léčím se u psychiatra na úzkosti a strach, beru antidepresiva, ale...

Křeče lýtek

Dobrý den, je mi 17 a téměř každé ráno při probuzení nebo v noci dostávám šílené...

Boulička v prsu u dvanáctiletého chlapce

Dobrý den, mám dvanáctiletého syna. Před dvěma měsíci prodělal zápal plic (měl...

Autoimunitní onemocnění

Dobry den, mam pozitivní Hla- b 27 a nyní čekám na vyšetření MR páteře. Dotaz...

Zvětšení prostaty

Dobrý den, je mi 65 let a chodil jsem na preventivní prohlídky pravidelně...



Krvácení po kyretáži a bolesti podbřišku

Dobrý den chtěla bych se zeptat dne 25.3 jsem prodělala kyretáž dělohy pro masivní...

Bolest na hrudi

dobrý den, z roku 2016 mám vyšetření srdce - vše v pořádku (vnitřní i venkovní),...

Natažené tříslo

Dobrý den, asi před měsícem mě píchlo v pravém třísle a druhý den jsem sotva...

Chronická rýma

Dobrý den, trápí mě neustálá rýma, ve dne i v noci v zimě i v létě. Chodíl...

Nitroděložní tělísko

Dobry den, ted mam druhe nitrodelozni telisko. Pri zavedeni prvniho nebyl zadny...

Panenská blána


Padání vlasů

Co bývá příčinou náhlého vypadávání vlasů ?Můj problém trvá již 4, měsíc. Při...

K564 Prosba o vysvětlení

Žena 88 let, propuštěná na reverz. Mám na vás dotaz zda li se nejedná o rakovinový...

Stav po pádu na lyžích, poranění kolena

Dobrý den, začátkem února jsem spadla na lyžích a křuplo mi v koleně, poté následovaly...

Váček v dásni

Dobrý den, asi minulý rok v létě se mi na horní dásni udělala "boulička" . Myslela...

Zavřít reklamu