Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba karcinomu prostaty

Onkologie Pavel 20.10.2020

Dobrý den,
prosím o radu. Stojím před otázkou, zda podstoupit operaci nebo ozařování prostaty. Je mi 72 let, na nic jiného se neléčím, subjektivní potíže nemám ani před zjištěním rakoviny prostaty jsem neměl. Při preventivní prohlídce při odběru krve mi náhodně zjistili PSA 17. Poté jsem byl na biopsii, kde zjistili adenokarcinom prostaty, GS 4+5=9, PSA 23. Poté provedeno CT břicha a pánve- bez známek metastatického poškození, bez známek prorůstání do okolní prostaty, poté scintigrafie skeletu bez známek generalizace. Poté aplikace hormonální léčby LHRH každé 3 měsíce, při první aplikaci LHRH bylo PSA 20,55, při druhé aplikaci LHRH bylo PSA 0,9, po třetí injekci PSA 0,5 a při 4. injekci je hodnota PSA 0,33, Testosteron 0,35, cT2cNOMO. Pohmatem mi bylo sděleno, že prostata je zmenšená, ohraničená a neprorůstá. Byla mi nabídnuta pětitýdenní radioterapie IMRT pánve - 25 dávek ozáření nebo možnost robotické operace prostaty a vybrání lymfatických uzlin v okolí prostaty. Proto jsem se chtěl poradit, která možnost by pro mě byla lepší a dala mi větší šanci. V případě operace, zda by bylo potřeba po operaci ještě následně ozařovat a kolik dávek ozáření? Zda stejnou dávkou jako při radioterapii - 25 ozáření nebo podstatně méně dávek ozáření ? Nebo se dají lymfatické uzliny vyoperovat všechny a ozáření už potom být nemusí ? Dá se s nějakou pravděpodobností ozáření po operaci předem určit?
Moc Vám děkuji za Váš názor, kterého si moc vážím.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý večer,
děkujeme za Váš dotaz.
Chápu, že to je těžká situace a rozhodování.
Je pravda, že každá metoda má svoje přednosti a rizika. Je dobře , že nemáte metastázy a že nádor neprorůstá do okolí. Zvyšuje to šance na úspěšnou léčbu. Také to, že se s ničím dalším neléčíte, je výborné.
Bohužel nejsem specialista, abych dokázala přesně odpovědět na Vaše dotazy. Proto Váš dotaz předám odborníkovi z oboru onkologie.
Prosím tedy o strpení s odpovědí a držím palce, aby vše dobře dopadlo.

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den pane Pavle,
děkujeme předem za důvěru. Je dobře, že Vám hormonální léčba zabírá celkově je nádor bez metastáz, omezen pouze na prostatu.
Obě nabídnuté možnosti jak radioterapie tak operace mají vpodstatě srovnatelnou úspěšnost co se týče vyléčení a nedá se říci, že by jedna byla vyloženě lepší než druhá. Liší se v možných rizicích a nežádoucích účincích.
Rizika operace jsou rizika vyplývající z výkonu jako takového - riziko celkové anestezie, možné komplikace typu plicní embolie apod. Po operacích bývá relativně vyšší riziko obtíží s erekcí a udržením moče ve srovnání s radioterapií, ale u robotické operace na pracovišti, které tyto výkony provádí často, jsou tato rizika malá. Řada pacientů také z psychologických důvodů dávají přednost "vyříznutí" nádoru. Po operaci již většinou není indikována žádná radioterapie.
Radioterapie je srovnatelná s operací, zde nádor a jeho případné stopy v uzlinách likviduje radiace. Nežádoucí účinky tady hlavně vyplývají z možného poškození střev radiací - sklon k průjmům apod. Později se (v průběhu let) mohou i po radiaci objevit potíže s erekcí.
Každý z těchto způsobů má své výhody i nevýhody, myslím si, že ideální by bylo pro Vás obě možnosti probrat se svým uroonkologem osobně, detailně se o nich pobavit a podle toho se rozhodnout. Ani s jednou možností neuděláte chybu, výsledky stran vyléčení jsou vpodstatě shodné.

Přeji Vám hodně zdraví a ať vše proběhne bez komplikací!
MH

Související dotazy

Karcinom prostaty a protonová léčba
Po biopsii prostaty mi našli z 12 vzorků v 1 karcinom...
Léčba prostaty vakuovou pumpou
Jde také léčit prostata vakuovou pumpou
Karcinom prostaty
Dobry den. Na biopsii prostaty mi v jednom vzorku ze...
Operace prostaty
Dobrý den, je mi 64, chodím 4 a vícekrát za noc...
Léčba prostaty a nízký tlak
Vážený pane doktore, ještě čiperný tatínek (85) užívá...
Ca prostaty
Dobrý den, můj manžel měl v 43 letech operaci karcinomu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba infekce Helicobacter pylori

Dobrý den, Byl mi zjištěn Helico bakter Pilori na +++ Po léčbě 4 kombinace...

Léčba infekce Helicobacterem

Dobrý den Již třetí rok vždy v lednu absolvuji vyšetření žaludku na gastroskopii....

Léčba infekce Ureaplasma urealyticum

Dobrý den, před nedávnem mi byla léčena Ureaplasma Urealyticum. Byla mi předepsána...

Léčba intersticiální cystitidy

Dobrý den, byla mně diagnostikována(po provedené cystoskopii s hydrodistenzí...

Léčba jizev po akné

Dobrý den, je mi 20 let a delší dobu se léčím s akné. Nevznikají mi nové pupínky...

Léčba jizvy na čele a nosu

Dobrý den, před týdnem se mně stal úraz-tržná rána na čele cca 2cm a na kořeni...

Léčba jizvy na penisu

Dobrý den, po operaci penisu v dětství se mi vytvořila Hypertrofická jizva....

Léčba kapavky


Léčba kapavky

Dobrý den, mám dotaz, aktuálně se léčím s podezřením na kapavku a lékařka mi...

Léčba karcinomu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.pokud se u karcinomu prsu objeví metastáza...

Léčba karcinomu prostaty

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Manžel r.1965 byl operován 3/2013...

Léčba kašle

Dobrý den už 7 den mi doznivá viroza a mám spíše suchý kašel beru kapky Stoptusin...

Léčba kašle u astmatika

Dobrý den, chtěla bych se poradit, jsem astmatik a dostala jsem Covid-19. Jsem...

Léčba kolene

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jestli je léčba na kolena ortoped řekl že v...

Léčba kolísavého tlaku

Dobrý den,manžel leží v nemocnici již týden s kolísavým tlakem.Má 170-1OO ,,za...

Léčba kondylomat

Dobrý den, již dvakrát jsem lecila kondylomata aldarou na menší zabere ale velká...

Léčba kondylomat

Dobrý den, trápí me kondylomata. Mohu si je sám vypálit přípravkem URGO warts??...

Léčba kondylomat - Aldara

Dobrý den, před cca 3mi měsíci jsem měl nález kondylomat, chodil jsem na vypalování...

Léčba kondylomat Aldarou a pohlavní styk

Dobrý den,zhruba před měsícem a půl mě hodně pálilo při močení. Zjistila jsem,že...

Léčba kondylomat, bolestivý výsev puchýřků v oblasti genitálu

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Na léčbu zevní kondylomat mi byl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení při norethisteronu

Dobrý den paní mudr., mohla bych se zeptat.Začala jsem krvácet. mimo cyklus.Už...

Časté říhání a nevolnost

Dobrý den, od ledna tohoto roku trpím skoro po každém jídle i někdy nalačno...

Brnění končetin po očkování

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, poradit. Normálně bych to neřešila, ale jsem...

Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě


Bolest břicha a zad

Dobrý den, už měsíc mě trápí bolesti zad v bedrech a bolesti břicha a z té bolesti...

Bolest v podbřišku po pohlavním styku

Dobrý den, minulý měsíc jsem začala brát poctivě antikoncepci,s přítelem jsme...

Orální sex, herpes na rtu, možnost přenosu

Dobrý den, před třemi dny mi partner udělal orál. V tu chvíli měl opar na rtu...

Opakovaná trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, mám opakovanou trombózu v lýtku ve...

Pálení chodidel

Asi rok mám necitlivá chodidla.Nejdříve jen brněly prsty,teď mě chodidla vyloženě...

Drobné krvácení z konečníku


Čekací doba na operaci kyčle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je u vás čekací doba na operaci kyčle. Manžel...

Snížená citlivost na penisu

Dobrý den, v posledních dvou týdnech jsem si všiml, že mám na pravé straně...

Bolest kolene z vnitřní strany


Streptokok-bolest kloubů

Dobrý den,měla jsem 4 měsíce neléčeného streptokoka,nepatřící do skupiny A ani...

Ventrolistéza, cirkulární protruze až hernie s přesahem 9 mm

Dobrý den pane doktore, mám nález z magnetické rezonance hernie disku L4-L5...

Konzistence stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - asi 3 týdny mám řidší stolici a světlejší....

Endoprotéza kotníku

Dobrý den. Jsem 2 měsíce po totální endoprotéze hlezna. Vše je vpořádku, noha...

Bolest zad, píchání u srdce


Skvrny na nártu

Dobry den, rad bych se vas zeptal na Vas nazor. Uz mesice mam na prave noze...

Bolest v oblasti pravého vaječníku

Zdravím, před pár dny, při pohlavním styku, mě začalo bolet v oblasti pravého...

Reklama