Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba lymské boreliózy při kojení

Infekce Lucie 8.7.2020

Dobrý den, před 14ti dny mě napadlo klíště, které jsem neprodleně po napadení nechala otestovat v laboratoři. Klíště bylo pozitivní na lymskou boreliózu.

Nemám žádné zdravotní potíže, flíček v místě přisátí mizí. Přesto jsem z preventivních důvodů po 14ti dnech od napadení kontaktovala svého ošetřujícího lékaře (prodleva mezi napadením a kontaktováním mé lékařky vznikla v důsledku testování klíštěte a dovolené lékařky). Lékařka mi ihned předepsala ATB, konkrétně Zinnat 250 mg. Zaskočilo mě, že nasazení ATB nebudou předcházet krevní testy, ale nejsem odborník.

Mám šestiměsíční miminko, které kojím. Mateřské mléko je stále hl. zdroj potravy, příkrm dávám jen 1x denně v menších porcích pro seznámení se s novými chutěmi. Paní doktorka docela znejistěla, když zjistila, že kojím a chvíli se rozmýšlela, jaké ATB má předepsat.

Nejistota lékařky znejistěla i mě, proto jsem mluvila i s naším pediatrem. Ten mi řekl, že Zinnat miminku neuškodí, ale pozastavil se nad volbou ATB, které je, podle jeho názoru, k léčbě lymské boreliózy nevhodné.

Já i miminko jsme jinak zdraví, neužíváme žádné léky. Alergii na léky nemám.

Prosím o Váš názor na:
1. VLIV ATB NA KOJENÉ MIMINKO
2. postup ošetřující lékařky (okamžité nasazení ATB bez předchozích testů)
3. vhodnost zvoleného ATB k léčbě lymské boreliózy

Děkuji

Odpovídá lékař:

Milá Lucie,
děkujeme za dotaz. Chápu, že nasazení antibiotik je pro Vás citlivé v době, kdy téměř plně kojíte své miminko.
Nejprve bych Vás chtěla uklidnit, že jistě nedošlo k žádnému prodlení. 14 dní od napadení klíštětem není vůbec problém. Krevní testy se před ani po terapii skutečně nedoporučují provádět. Zvýšené hladiny protilátek mohou být totiž velmi matoucí a často nám poznatek o zvýšené hladině protilátek nepomůže, spíše škodí. Terapie tohoto infekčního onemocnění by se měla řídit hlavně klinickým obrazem pacienta. Ve Vašem případě se paní doktorka asi řídila také výsledkem z laboratoře, do které jste klíště poslala.
Co se týče volby antibiotika, paní doktorka Vám nemohla napsat nejčastěji doporučovaný a předepisovaný Doxycyklin, protože ten je kontraindikovaný právě u malých dětí a kojících maminek. Dále měla na výběr mezi penicilinovým antibiotikem a lékem, který Vám předepsala. Pokud Vám nakonec předepsala Zinnat, lze předpokládat, že má Vaše paní doktorka z nějakého důvodu obavu, že byste mohla mít alergii na penicilin (vím, že píšete, že alergii na léky nemáte). Tedy k odpovězení na Vaši otázku - volba antibiotika se jeví v pořádku, nežádoucí účinky se u kojených miminek při terapeutických dávkách neočekávají (stojí v příbalovém letáku).
Jediné, kde si nejsem jistá, je zvolená síla antibiotika. Podle doporučených postupů by pacient s lymskou boreliózou měl užívat Zinnat 500mg 2x denně, tedy dvojnásobnou dávku. Je možné, že jste velmi štíhlá (máte okolo 45kg), v tomto případě by bylo dávkování opodstatněné.
Takže pokud to shrnu, z vlivu ATB na kojené miminko obavy mít nemusíte, nasazení ATB bez krevních testů je v pořádku, vhodnost ATB se dá taktéž obhájit. Jediné, kde si nejsem jistá, je, jak jsem již napsala, síla antibiotika. Dovolím si přeposlat Váš dotaz specialistům v infekčním lékařství k odbornému posouzení.
Doufám, že Vám naše odpovědi pomohou.
Krásné léto.
S pozdravem,
K. Petit

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, škoda, že jste nepřiložila fotografii flíčku v místě přisátí, mohlo se jednat pouze o nespecifickou kožní reakci, ne přímo o Erytema migrans (1.stadium lymeské borreliozy). E.migrans je ve většině případů větší než 5 cm, nesvědí, může, ale nemusí mít centrální výbled. To, že klíště bylo nakažené, neznamená , že na Vás nemoc muselo nutně přenést-nemusí tomu tak vždy být. Riziko přenosu LB se zvětšuje s dobou sání klíštěte. Čili jste si de facto mohla užívání ATB úplně ušetřit, ale flíček jsem neviděla, berme tedy, že se o E.migrans jednalo. Vaše paní doktorka jistě přihlédla i k pozitivitě klíštěte, když už jste ho nechala otestovat. K Vašim dotazům: Krevní testy jsou u kožní reakce zbytečné, nemají téměř žádnou výpovědní hodnotu, jak již vysvětlila paní doktorka Petit přede mnou. Nasazení ATB se řídí kožním nálezem. Testy ani po dobrání antibiotik smysl nemají.
Zinnat je antibiotikum ze skupiny Cefalosporinů, při léčbě kožní formy LB je lze samozřejmě použít. Vaše paní doktorka postupovala správně. Běžná dávka v tomto případě je 500mg 2x denně. Doba léčby 10-14 dnů. Kojícím matkám lze Zinnat podávat, užívají ho i malé děti. Musí se počítat s tím, že se ale vylučuje do mateřského mléka /v malém množství/. Kupte si k těmto ATB probiotika. Stačil by i klasický penicillin, např Ospen, ten má zase nevýhodu, že se užívá po 8 hodinách.

Pozn: Dle mého názoru je testování klíštěte na nejrůznější nemoci pouze vyhazování peněz, je to opravdu zbytečné. To, že je klíště pozitivní, neznamená, že na Vás nemoc přenese. Mnohem lepší je, sledovat na sobě příznaky /např. chřipkovité, kožní nález apod./ a dle toho se řídit . Pokud je naopak klíště negativní , Vy se tím necháte "ukolébat" a nevíte, zda na Vás nesálo např. ještě další klíště, kterého jste si všimnout nemusela,samo může po několika hodinách odpadnout. Doporučuji příště při nejistotě rovnou konzultovat Vašeho praktického lékaře.
S přáním pěkného dne MUDr. Jolana Novotná

Související dotazy

Léčba lymské boreliózy
Dobrý den, před cca 10ti dny jsem měla klíště. Udělal...
Léčba Lymské borreliozy
Dobrý den, před dvanácti dny jsem si v třísle odstranila...
Léčba boreliózy
Dobrý den, na začátku července jsem měl klíště. Pak...
Léčba boreliózy
Dobrý den Před 4 týdny jsem měl klíště. Tři týdny...
Kojení a léčba hypertense
Dobrý den, mám vysoký krevní tlak a byl mi předepsané...
Léčba boreliózy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup při léčbě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba Letroxem a průjem

Dobrý den, mám již dva měsíce průjem. Stěr, vyšetření moči i krve bylo negativní,...

Léčba lupavého prstu

Dobrý den, mám onemocnění lupavý prst. Byla mi aplikovaná injekce kortikoidů,...

Léčba lupénky

Už od dětství mám lupenku, zašel jsem stým k lékaři a předepsal mi belosalic...

Léčba luxace čéšky

Dobry den, jsem po úraze kolene - luxace čéšky, stalo se to v říjnu. Dodnes...

Léčba lymeské artritidy

Dobrý den, byla mi zjištěna borelioza a nasazen doxyhexal 200 mg (1x denně)...

Léčba lymeské boreliosy

Dobry den, dostal jsem na možnou boreliozu antibiotikum Doxybene 200 mg. (Stipnuti...

Léčba lymeské boreliozy, alergická reakce

Dobrý den, můj přítel byl nakažen boreliózou, která byla podchycena v samém...

Léčba lymeské borreliozy, různorodé obtíže

Dobry den, mesic se lecim na borelizu a temer vsechny priznaky odeznely, ale...

Léčba lymfedému

Dobrý den, prosím, o doporučení lékařského zařízení ideálně v Ostravě, či...

Léčba lymské boreliózy

Dobrý den, před cca 10ti dny jsem měla klíště. Udělal se mi červený flek,...

Léčba Lymské borreliozy

Dobrý den, před dvanácti dny jsem si v třísle odstranila přisáté klíště. Místo...

Léčba magnetem

Dobrý den,chodím na rehabilitaci-léčba magnetem na koleno,a chtěla jsem se zeptat,zda...

Léčba mé mykózy Pimafucortem a co moje partnerka

Dobrý den!Kožní lékařka mi do doby výsledků stěrů z penisu ordinuje Pimafucort.Partnerka...

Léčba metliček radiofrekvenční ablací

Dobrý den,ráda bych věděla,zda metoda radiofrekvenční ablace je vhodná pro léčbu...

Léčba metodou ACP

Dobrý den pane doktore, v dětství jsem byla léčena na Perthes, součastný nález...

Léčba metodou ACP při nekróze kyčelního kloubu

Dobrý den, je mi 23 let a již 3 roky mám nekrózu kyčelního kloubu, přičemž...

Léčba migrény

Dobrý den, užívala jsem 2,5 roku hormonální antikoncepci Softine. Vždy během...

Léčba migrény

Dobrý den, migrény mám od 8mi let. Je mi 35, poslední dobou opět narůstají.....

Léčba migrény

Dobrý den, je mi 41let, mám dvě děti, migrénou trpím již léta, ale neni to tak...

Léčba migrény

Dobrý den. Rok a pul trpim na migrény. Ze začátku sem je mela casto cca 4-5krat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tlak pod levými žebry

Dobrý den, před několika měsící jsem začala pozorovat, že mě při sezení jakoby...

Světlá stolice u batolete

Dobrý den,muj syn 1rok má již 4den,úplně světlounce hnědou stolici a velmi řidkou.Naše...

Slupky z ovoce a zeleniny ve stolici

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je normální, že se mi objevují nestrávené...

Opar

Dobrý den, udelal se mi osklivy opar nevim co s tim mam to uz prez 7dni. Predem...

Bolesti břicha a nadýmání

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí časté bolesti břicha spojené s nadýmáním...

Tepová frekvence plodu

Moje dcera je 7. měsíci těhotenství a údajně její plod má srdeční tep 180. Mohl...

Vykašlání krve při nachlazení

Dobrý den, nedávno jsem vykašlal při nachlazení hleny s krví, ale jen po ránu,...

Motání hlavy a zvracení

Dobry den,muj pribuzny trpi opakovanymi stavy motani hlavy, zvraceni, ktere...

Chlamydie

Dobrý den ještě jednou, děkuji za rychlou odpověď, ale abych tedy upřesnila....

Píchání u srdce u dítěte

Mého 10letého syna často píchá na straně, kde je srdce,dětská lékařka tvrdí,...

Znaménka na hlavě

Dobrý den, ve vlasech jsem si nahmatala 6 vystouplých znamének. O třech jsem...

Užití euthyroxu před odběrem krve

Prosím o radu. Před laboratorním vyšetřením štítné žlázy si ráno beru Euthyrox,...

Pichlavá bolest na pravé straně břicha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na píchání na pravém boku břicha. Stává se...

Výživa

Dobrý den, prosím o radu. Mám potíže s podváhou. Již 11 let chodím na endokrinologii...

Cronická neurogenní léze

Dobrý den, před necelým rokem jsem šla na neurologii pro parestezii HK, zejména...

CT hlavy

Příští týden jdu na CT mozku. Nepřetržitě mě od ledna bolí hlava. Točí se mi,zvracím.Teď...

Bolest zad spojená se zvracením


Bolest chámovodu v oblasti třísel při erekci

Dobrý den chtěl bych se dotázat zdali je normální že cítím bolest při erekci...

Začervenalý penis

Dobrý den. Mám problém se zarudlou předkožkou u penisu a zároveň část žaludu...

Prach ze skelné vaty v krku

Dobrý den, kamarádovi jsem před časem (cca před měsícem a půl) pomáhal na stavbě...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.