Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba obezity

Vnitřní lékařství Adriana 24.4.2018

Niekoľko rokov užívam Cytalopram.
Veľa som pribrala a chcem úbytok váhy riešiť užívaním sibutramin. Dočítala som sa, že to bolo pôvodne antidepresivum. Budu sa navzájom ovplyvňovať predpokladám. Vysadiť ctlp a prejdem na sibu. Cca 2mesiace.Ano,viem,ze nieje schválený, odporúčaný atď. Prosím len o vyjadrenie ku kombinácii. Ďakujem

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, bohužel vám mohu pouze poradit že sibutramin nejen že je zakázaný či neschválený pro svoje vedlejší účinky a velké riziko poškození srdce, ale hlavně proto že nasadit jej na pár měsíců vám možná trochu pomůže s redukcí váhy, ale když jej vysadíte, nastává ihned jo-jo efekt a následná váha bude ještě vyšší než je nyní, z tohoto pohledu je to pak lék v podstatě návykový, ( podobně jako třeba adipex ), takže vaše úvaha že těch pár měsíců to risknete a bude líp je prostě úplně nesmyslná, bohužel těch případů jsem viděl stovky, každá léčba obezity těmito léky dopadla hrozně špatně, s lékem sice hubnete ale bez něj okamžitě zase přibíráte, takže vám velmi doporučuji se takovýchto nápadů a úvah jednou pro vždy zbavit, jediná věc která má smysl a význam je úprava životního stylu a to zásadně bez těchto léků, samozřejmě je potřeba řešit s lékařem třeba funkci štítné žlázy, vyloučit cukrovku a podobně, dávku citalopramu třeba snížit na polovinu nebo zkusit jiné antidepresivum, nebo nebrat žádné, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, lék Sibutramin se ukázal jako velice rizikový stran poškození srdce a zdraví, u řady nemocí včetně depresivních stavů, pro které jste zřejmě dostala Citalompram, se podávat nesmí vůbec a samozřejmě kombinace s Citalopramem je naprosto nevhodná. Odpověď na Vaši otázku tedy je, že se to kombinovat nesmí. V žádném případě Vám ale nemohu doporučit užívání Sibutraminu a vysazování Citalopramu. Pokud se rozhodnete Sibutramin užívat i přesto, že není schválený a je u nás zakázaný, vystavujete se zbytečnému riziku. Chápu, že je to lákavá cesta, jak pomocí chemie zubnout, ale pokud nebudete držet dietu, nebudete cvičit a nezměníte svůj přístup k nadváze, efekt by stejně byl pouze krátkodobý. Výsledky podobných pokusů bývají neuspokojivé, protože se je nedaří uržet a vedou k začarovanému kruhu.
Doporučuji poradit se tím lékařem, který Vám nasadil Citalopram, zda jej vysadit a jak, či případně zda nezměnit lék za jiný, který nebude mít vliv na Vaši váu. Dále doporučuji celkové vyšetření lékařem k vyloučení vnitřních příčin nadváhy. Až bude zřejmé, že jste jinak v pořádku, začněte s úpravou jídleníčku a začněte s důslednou pohybovou aktivitou čtyřikrát týdně nejméně třicet minut aerobní zátěže. S dietou Vám může poradit výživový poradce, se cvičením trenér v posilovně. Vše můžete rovněž konzultovat s praktickým lékařem, který Vám jistě dá nějká doporučení.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Obezita
mam narok na 3.stupe invalidneho duchodu?BMI mam 49,3...
Únava, obezita
Dobry den mam problem stale som unavena,ospala,mam...
Léčba obezity
Dobrý den, moje BMI je 34.9 jak bych měla správně...
Obezita u dítěte
Dobrý den mám podezření že můj syn trpí obezitou. Je...
Obezita
dobrý den , prosím o radu . Mám 72 let , měřím 159...
Obezita
Dobrý den a zdravím. Ve 12 letech jsem vážil 90 kilo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba nebo pomoc k úlevě od bolesti páteře

Dobrý den, mám problém se svým 71-letým tátou.Řekla bych,že už skoro 8 let...

Léčba nemoci při astmatu

Dobrý den.11,1 jste chtěla abych Vás seznámila s mým případem a taky proč jsem...

Léčba nemoci při astmatu

Dobrý den. 4.1.2013 jste mi odpověděla na můj dotaz. A chtěla jste abych se...

Léčba neplodnosti

Dobrý den, již třičtvrtě roku se snažím otěhotnět. Hodnota TSH je 1,01. Je...

Lečba nespavosti

Dobrý den, jsem z Frýdku- Mistku a nemohu nikde najit kdo se tady u nás zabývá...

Léčba neštovic

Dobrýden, chtěla jsem se zeptat, syn má neštovice a doktorka mi doporučila tekutý...

Léčba neštovic

Dobrý den, můj syn dostal před týdnem neštovice. Jeho průběh je velmi klidný...

Léčba nitrofurantoinem

Dobrý den, již cca půl roku mám urologické problémy. Vždy po skončení menstruace...

Léčba nízkého libida

Dobrý den. Už delší dobu mám problém s libidem. Je mi teprve 18 a téměř mi vymizela...

Léčba Noretisteronem a trombóza

Dobrý den, třetí týden mě trápí špinění, dnes mi po gynekologickém vyšetření...

Léčba obezity

Všiml jsem si dotazu, kdy tazatelka chodí z důvodu nízké váhy pravidelně na...

Léčba obezity

Dobrý den, rád bych se zeptal.. Moje žena je silně obézní. Je jí 55 let, je...

Léčba obezity

Dobry den, poradite mi nejake prasky na hubnuti? Jsem zdrava vsechno ale jsem...

Léčba obezity

Dobrý den, moje BMI je 34.9 jak bych měla správně užívat lék adipex retard....

Léčba obezity

Dobrý den. Trpím od dětství obezitou Je mi 55let. Při výšce 162cm mám 122kg....

Léčba obezity, léky

Dobry den.jaky je prosim nazor na uzivani keku Mysimba?je tento lek ucinny a...

Léčba obrny obličejového nervu

Dobrý den, chci se poradit o eventuelním dalším postupu od 26.4 obrna trojklanného...

Léčba onemocnění horních cest dýchacích a kašle

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jelikož se léčím již podruhé...

Léčba OP

Dobrý den, ne že by to byl závažný dotaz. Ale přece... Narazila jsem v jednom...

Léčba opruzenin

Dobrý den, mám měsíčního chlapečka a trpí na opruzeniny. Používám mast Infadolan...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok kolene po operaci menisku

Dobrý den, jsem po artroskopii a sešití menisku na konci listopadu. Po 14 dnech...

Žlutá skvrna ruky

Dobry den uz týden nosim dva zlate prstynky na leve ruce na prostředníků.až...

Kdy mohu jít sama (bez rodičů) na gynekologii

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám podezření že mám nějakou infekcí letos mi...

Píchání ve varlatech a bedrech


Mírná sinistroskolioza C páteře

Dobrý den pane doktore, poprosím o přeložení následující lékařské zprávy do...

Hnědý výtok- těhotenství ?


Bolesti břicha

Dobrý den, v poslední době se mi 2x stalo v rozmezí 10dnů, že jsem po jídle...

Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Infekce

Dobrý den, je mi 21 let, posledni dva týdny mývám 2-3 denně návaly horka...

Alergie na lepek ??

Dobry den, mam bolest až bodavou bolest břicha,v podbřišku,kolem pupiku a zad...

Nafouklé břicho, potíže s trávením

Dobrý den, již dlouho mě trápí jeden problém. Ráno vstanu a jakmile cokoli...

Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


Vřed na stydkém pysku

Dobrý den, před čtyřmi měsíci se mi na velkém stydkém pysku objevil vřed či...

Ret

Dobrý den, na spodním rtu se mi objevila tato skvrna, která krvácí, bohužel...

Náhrada za Warfarin

Dobrý den, jsem již rok léčena Warfarinem pro ředění krve - našli mi na mozku...

Dyspeptický syndrom

Dobrý deň, cca pol roka mám tráviace problémy. Občas mi je ťažko od žalúdka...

Zvětšené lymfatické uzliny v podpaží


Zánětlivé změny děložního čípku - doporučení ke stravě, doplňky stravy

Dobrý den, podle stěru mám zánětlivé změny děložního čípku. Gynekolog mě akorát...

Salmonela - nosičství

Dobrý den, dcera stará 15 měsíců má již půl roku pozitivní testy na salmonelu...

Motání hlavy, tlak v zátylku


Reklama
Zavřít