Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba Zoloftem, těhotenství

Psychiatrie Jana 11.2.2018

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Děkuji mnohokrát.
Je mi 38,5 let. Jsem svobodná žena bez závazků. Nemám žádné jiné zdravotí komplikace, pouzy ty, o kterých zde píši a prosím o poradu s Vámi. Po dlouhé době čekání na partnera jsem konečně přibližně 3 měsíc zadaná. Zdá se, že štastně. Zkrátka to vím. Přesto, že je to krátká doba, plánujeme společně budoucnost a vzhledem k mému věku a k věku partnera (je o 2 roky mladší, než já) uvažujeme vážně o tom, že bychom chtěli potomka. Není už na co čekat. Jenomže. Potíž je v tom, že zvažujeme situaci k mému momentálnímu zdravotnímu psychickému stavu, tedy, zda se snažit o to otěhotnět teď anebo počkat - brát antidepresiva zoloft 50 alespon rok (tedy min. půl roku od zlepšení příznaků plus nějakou dobu navíc, aby se předčasně nevysadilo a pak, než bych otěhotněla, to bude také trvat) a teprve až potom co vysadím antidepresiva otěhotnět. Nechci brát AD v době těhotenství, bojím se, že se to může odrazit na zdraví dítěte. K mému stavu: V osobním životě (hrozný rozvod rodičů, mnohaletý nevyřešený vztah s mým otcem a velmi stresové zaměstnání) v zaměstnání si procházím chornickým mnohaletým stresem a momentálně jsem doma na neschopence měsíc a půl. Tělo se již bránilo dál fungovat. Bolesti uvnitř v zadní části hlavy anebo zejména v části na pravé straně nad uchem a kolem, či bolesti v horní části - temeno hlavy ve chvílích, kdy přemýšlím o věcech v souvislosti s prácí a je mi špatně na zvracení, lehce se mi občas motá hlava. Mám přecitlivělý sluch na rámus, úzkosti z budoucnosti, nevím co budu dělat za práci, až ukončím neschopenku, pocit slabosti v hlavě v klidovém stavu, který zaháním přes den nějakou manuální prací, ale přesto se dostavují ve stavu klidu a pocit lehkého tělesného nedostatku síly, lehkého chvění. Spím cca 6hod. denně, jím naštěstí normálně. Dle vyšetření jedná se o depresivní stav. V práci jsem 13 rokem, tento stav je dost chronický, tělo už přestalo nápor psych. stresu dávat. Myslím, že jde o syndrom vyhoření a depresi v jednom. Neuměla jsem z práce vystupit, z více důvodů, ten hlavní byl ten, že jsem neměla nikdy dost sebedůvěry a vnější oporu, udělat tak závažný krok ve svém životě. Nyní vidím, že je to nezbytné. Budu nyní několik měsíců na neschopence, protože to potřebuji. Z hlediska finančního a biologického (vek) by bylo nejlepší otěhotnět, ale z hlediska zdravotního si nejsem jistá, je to na hraně, co na to říci.. Otázky mám tyto:

1) existuje nějaká studie k tomu, zda je možné mít zdravé dítě, po tom, co žena od počátku otěhotnění, když současně užívá AD zoloft 50mg? Zkrátka můžeme se snažit o dítě současně s braním těchto AD? Věřím, že po dvou měsících užívání se mi udělá lépe. V minulosti jsem AD již brala, jiná. Psychiatrička mi předepsala tyto se slovy prvním trimestru raději nebrat, nebudeli to nezbytné, ale co dál, už jsme se nedomluvili. Nyní čekáme na možné potvrzení tehotenství ke konci unora. A zda se pokoušet dál. Cítím však, že se bez AD neobejdu, hladinu serotoninu, bohužel nelze asi doplnit jinak, než AD v případě chronického stresu a středně těžké deprese. Jaký dopad má na dítě braní Zoloftu 50 od poč. těhotenství?

2) dá se nějakým testem zjistit hladina stresového hormonu v krvi - kortizolu, která by mohla ubližovat dítěti v případném početí bez AD? Zajímalo by mě, jakou hladinu stresového hormonu v sobě mám. Sama asi ani nedovedu odhadnout výši vlastního stresu uvnitř a jeho závažnost a jaký to má dopad na dítě.

Víte, už nejsem nejmladší, na to, abych čekala a odkládala těhotenství, za druhé vím, že mé zdraví je přednější, pro to, aby i dítě bylo v pořádku. Zkrátka vše zvažujeme a chci se poradit.

Děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

o vhodnosti užívání Zoloftu v souvislosti s plánováním těhotenství je nejlépe poradit se na kontrole u Vašeho ošetřujícího psyhciatra. Lék není v těhotenství zakázán zcela. Vždy se bilancuje, jak moc je přínosem a na druhé straně rizikem, či třeba by šel rovnou vyměnit za nějaký více vhodný lék k případnému těhotenství.

Co se týká studií na které se ptáte, tak Vám kopíruji text z SPC k Zoloftu:
Těhotenství:
Nejsou k dispozici žádné dobře kontrolované studie u těhotných žen. Z velkého počtu dat ale nebyla prokázána indukce kongenitálních malformací sertralinem. Studie se zvířaty prokázaly účinky na reprodukci, pravděpodobně kvůli mateřské toxicitě způsobené farmakodynamickým účinkem látky a/ nebo přímým farmakodynamickým účinkem látky na plod (viz bod 5.3).
Při užití sertralinu v době těhotenství byly u některých novorozenců, jejichž matky byly léčeny sertralinem, popsány případy symptomů kompatibilních s reakcemi po vysazení léku. Tento fenomén byl pozorován i u jiných SSRI antidepresiv. Používání sertralinu v těhotenství se nedoporučuje, pokud klinický stav pacientky není takový, že výhody léčby převáží potenciální riziko.
Pokračuje-li matka v užívání sertralinu i v pozdějších fázích těhotenství, zvláště ve 3. trimestru, je nutné sledovat novorozence. Po užívání sertralinu i v pozdějších fázích těhotenství se mohou u novorozenců objevit následující příznaky: dechová nedostatečnost, cyanóza, apnoe, záchvaty, teplotní nestabilita, potíže s příjmem potravy, zvracení, hypoglykémie, hypertonie, hypotonie, hyperreflexie, třes, neklid, podrážděnost, letargie, soustavný pláč, somnolence a potíže se spánkem. Tyto příznaky mohou patřit buď k serotoninergním účinkům, nebo k účinkům z vysazení léku. Ve většině případů se komplikace objevují okamžitě nebo brzy (< 24 hodin) po porodu.
Epidemiologické údaje naznačují, že užívání SSRI během těhotenství, zvláště v jeho pozdním stádiu, může zvýšit riziko vzniku perzistující plicní hypertenze novorozenců (PPHN). Zjištěné riziko je přibližně 5 případů na 1000 těhotenství. V běžné populaci se objevují 1 až 2 případy PPHN na 1000 těhotenství.

Ke druhému dotazu - hladina kortizolu takto jak to prezentujete se netestuje. Není možné takto zjišťovat hladinu a podle toho odvozovat míru stresu. Takto to nefunguje. Kortizol se spolu s jinými hormony se nabírá ve specifických stavech, např. pokud by bylo podezření na nádor či jiná závažná hormonální onemocnění.

Co tedy závěrem: Nejlepší bude, když se na možnostech Vaší léčby dohodnete s Vaším ošetřujícím psychiatrem. Lék Zoloft není pro těhotenství překážkou, ale je potřeba medikaci vždy zvažovat, dle stavu.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

DObrý den
je to asi jako vám píše paní doktorka kapitánka, myslm si že nejdůležitější je abyste v těhotenství zvláště pokud by se jednalo o vymodlené tětotenství ve vyšším věku (stran rodičky) v pohodě abyste svému dítěti nedodávala nadbytek kortizolu a jiných stresových hormonů to je nejhorší. Já osobně jsem názoru že antidepresiva používat pokud je to nezbytné a nejde to jinak a v ostatným případěch čerpat pohodu z jiných zdrojů, užívejte si vztahu těště se na miminko a radujte se že žijete v tak krásné zemi a v tak klidné době.

s pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Léčba Zoloftem
Dobrý den, přípravek Zoloft mi lékařka předepsala poté,...
Syfilis v těhotenství
Dobrý den ,můj dotaz zní zda zajištující léčba syfilis...
Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství?
Dobrý den, antikoncepci jsem brala asi tak rok a půl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba závislosti na pervitinu

Dobrý den. Obracím se na Vás ohledně závislosti na pervitinu. Je mi 38 let...

Léčba závislosti na pornu

Vážený pane doktore, Jmenuji se Tomáš a je mi 20 let. Jako dítě jsem byl...

Léčba zlatého stafylokoka

ako možno vyliečiť zlatého stafylokoka na koži,ktory sposobuje praskanie a odlupovanie...

Léčba zlomeného prstu

Dobrý den, podařilo se mi zlomit si poslední článek ukazováčku, na zprávě z...

Léčba zlomeniny hlezna

Dobrý den, chci se zeptat předpokládanou délky léčby resp. kdy budu moci chodit....

Léčba zlomeniny kostrče

Dobrý den, v únoru jsem si zlomila kostrč, začala jsem chodit na rehabilitace...

Léčba zlomeniny kotníku, otok

Dobrý den, je mi 21 let a před 12 dny jsem si zlomila kotník při špatném došlápnutí...

Léčba zlomeniny lýtkové kosti

7.2. jsem si zlomila lýtkovou kost těsně nad kotníkem. Kosti bez dislokace,...

Léčba zlomeniny menší kosti

Dobrý den, zlomenina 5. MTT, Dg. fr.MTT V. I.dx. S9230. Od počátku fixace ortezou...

Léčba Zoloftem

Dobrý den, přípravek Zoloft mi lékařka předepsala poté, co jsem měl problémy...

Léčba zubu

Dobrý den, pane doktore před měsícem jsem byla u zubního lékaře bolel mě zub...

Léčba zúžené předkožky

Dobrý den, v září minulého roku jsem prodělal zánět předkožky (nejspíše mykózu)...

Léčba zvýšené funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý deň, Chcem sa opýtať či liek Thyrozol na zvýšenu funkciu štitnej žlazy...

Léčba zvýšeného homocysteinu

Dobrý den,podstupuji léčbu na snížení homocysteinu. Nejprve jsem mela 15,7 a...

Léčba zvýšeného cholesterolu

Dobrý den, jsem rok po mozkové příhodě/v důsledku srdeční arytmie/, předchozí...

Léčba, rozsah zranění a doporučení

Dobrý den, jsem týden po operaci kolene a chci se zeptat, jak moc vážné to...

Léčbažloutenky v zahraničí

Ráda bych se zeptala, jestli jsou stejné možnosti léčby žloutenky c v zahraničí...

Léčebné houby a Godasal

Dobrý den, přítel měl již jednou vyšší hladinu cukruv krvi a na doporučení...

Léčebný efekt přípravku UROVAL FORTE

Pěkný den přeji; prosím o fundovanou informaci stran přípravku Uroval forte...

Léčená ANGÍNA V DĚTSKÉM KOLEKTIVU

Syn 1,5 roku má angínu,dostal ATB Klacid. Měli jsme jet na tábor (rodiče s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nauzea

Dobrý deň, Posledné dva roky s prestávkami je mi často zle - napína ma na...

Nízký tlak

Dobrý den,už dlouhodobě mám diastolický TK kolem 60 plus-mínus,systol.v normě,chci...

Bolest močového měchýře a citlivost varlat

Dobrý den ,pane doktore mám na Vás dotaz. Před deseti lety to začalo prvně,...

Bakteriální vaginóza


Mdloby, bolest očí, tlak v hlavě a na hrudi

Dobrý den, 15. června jsem cítila silný tlak na hrudi, točení hlavy, naprostá...

Dráždění na hlasivkách - slzení

Dobrý den, můj problém začal asi před 10ti lety, kdy se ke klasické infekci...

Šumeni v levem uchu

Jiz delsi dobu mi sumi v levem uchu posledni dobou se intenzita zvysuje. V noci...

Výrazně vysoké jaterní testy

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na můj zdravotní stav. Dne 6.9. jsem...

Jak dál po vypálení bradavice?

Dobrý den. Včera jsem byla na vypálení bradavic tekutým dusíkem na patě a z...

Zduření v oblasti hrudní kosti

Dobrý den,před rokem jsem si nahmatala tvrdou bouli (cca v průměru 4cm) na spojnici...

Fobie

Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je mi 26 let od 15 trpím hypochondrii...

Bušení srdce, tlak do hlavy


Bolesti žaludku


Nafouklé břicho

Dobrý den, v květnu 2012 jsem začala užívat antikoncepci-Minervu. Časem jsem...

Může se jedna a tatáž chřipka zopakovat během jednoho měsíce?


Bolest varlat po ejakulaci

Dobrý den, mám problém, že mě vždy po ejakulaci začnou bolet obě varlata a...

Bílá bulka na penisu (u dítěte)

syn 2,5 let má na penisu ( žaludu) už delší dobu pod kůži viditelnou bílou bulku....

Hypertrofie mandlí

Dobrý den, přibližně dva týdny pozoruji bolesti v krku. Předtím jsem měl angínu,...

Toxoplazmoza a možné potraty

Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o zhodnocení hodnot na Toxoplaznozu....

Deformace nehtu

Dobrý den, už od narození mám deformovaný nehet, je zluštělý. Chtěla bych se...

Reklama
Zavřít