Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léky a alergie, plicní embolie

Cévy Romana 20.1.2020

Dobrý den,
2. 12. Jsem bxla hospitalizovana s plicni embolii na coronarni jednotce. Přičina behem hospitalizace nebyla zjištěna. Dg. Dle CT angio stredne velka embolie obostranna , zasazeny predevsim dolni segmenty, vyskyt plicnich infarktu.... lecba behem hospitalizace : clexan a 12 hodin,
15 hodin 5. Den po propusteni jiz se 150 g Pradaxy a 12 hod jsem opet nastoupila k hospitalizaci s dg. Pleritida, tl trvalo 8 dni , lečeno analgetikama a atb. , kyslik dle potreby. Po propusteni mi zustali 4x denne analgetika Doreta, pozdeji přechod na novalgin. Asi po tydnu jsem jiz brala jen 2-3x Denne, ale vyskytlo se svedeni na ploskach nohou a dlani, mysleli jsme ze alergie na analgetika. Na bolest uz jen Paralen 500 2 x d, a ceterizin 1 tbl, zhruba za dalsi tyden Paralen vysazen, ceterizin take, ale po 2 dnech ceterizin zpet s pocitem ze to dela pradaxa. V tu damou dobu jsem zacala v leze pri vydechu piskat a skripat. Na kardiu mi bylo receno, ze pokud jsem bez teplot a vykaslavani jse asi o astma, dostala jsem berofual foukadlo a pradaxa zatim s ceterizinrm zustala. Zda je to v poradku a nemuze nastat anafylakt. Sok. Je ma 1. otazka, 2. Bude se alergicks reakce i pres tablety ceterizinu zhorsovat? A treti otazka miri na hematologii. Tento tyden jsem se dozvedela dg. Heterozygot MTHFR + pres 250% Zvaseny faktor VIII. - chtela bych vedet, v cem presne me toto ohrozuje. Pan doktor mi rekl, ze pokud budu mit v tele kdekoliv zanet,Faktor 8 bude klidne 500% v podstate mohu vzdy dostst opet embolii. Ale nerozumim tedy tomu proc je pradaxa jen na 6 mesicu? A co presne se v tom deje.
Je mi 43 let, mam 21 letou dceru, antikoncepci jiz neuzivam.Nekourim. Az se ale vratim do pracovniho procesu, budu cestovat autem ( ridic 400 km 2x tydne, a pracovni den je minimalne 8-10 hodin prevazne stani na Operacnim sale u operace. Mne se to nezda zrovna prinosne me dg. Uz jsem doma 7. Tyden, ale ale stale me boli na hrudi, ne nejak intenzivne, ale dusnost i pri oblékani, predevsim vpredklonu je stejns jako pri prvni hospitalitaci. A unava je otresna. Jedu jen nakoupit a po prijezdu jsem tak utahana, ze hned spim. A jizdu autem nedavam dal hak 50 km, strasne me bere krec v noze a v trisle. Ze musim vylest z auta a chvili chodit. Ultrazvuk opakovsne negativni znamky trombozy. Dekuji za konkretnejsi odpovedi k memu stavu . S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, někdy trvá návrat do běžného života delší dobu a nezbude Vám než mít trpělivost, a přidávat postupně zátěž a nespěchat s návratem do pracovního procesu. Protože Váš dotaz spadá do kompetence odborného lékaře, předávám jej ke zodpovězení specialistovi.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Čížek

Specializace: Homeopatie Pracoviště: Angiologie MUDr. Vladimír Čížek

Dobrý den,
pokusím se postupně odpovědět na vaše otázky. V úvodu je však nutno poznamenat, že plicní embolie je závažné onemocnění, po kterém (přesně jako píše praktická lékařka) může trvat úplná rekonvalescence delší dobu. A nyní k dotazům:

1) Alergie na léky
Jelikož svědění plosek a dlaní pokračovalo i po vysazení analgetik, je opravdu možné, že alergii způsobuje Pradaxa. Podle SPC tohoto léku
bývá přecitlivělost na lék u 0,1-1% procent lidí, svědění u 0,01-0,1% tedy vzácně, ale vyloučit ho nelze. Dokonce i pískání při výdechu
nemusí být astma, ale může jít o projevy alergie (jde o tzv. bronchospasmus - jeho frekvence výskytu není známa). Anafylaktický šok by se
projevil jako těžká alergická reakce hned v úvodu, a je tedy velmi nepravděpodobný.
Pokud se jako příčina vyloučila různá analgetika, pak vám doporučuji obrátit se na lékaře, který vám Pradaxu nasadil, a poradit se s ním, zda
by nebylo lepší přejít na jiný lék na ředění krve (jiný tzv. NOAK).
Proč byste se měla trápit svěděním a pískání při dýchání, když by tomu šlo zabránit změnou léku? Ceterizin alergii neléčí, jen ji tlumí.

2) Bolest na hrudníku, únava a dušnost
Kromě plicní embolie jste prodělala i zánět plic a pohrudnice - po zánětu se všechny tyto symptomy (i pískání při výdechu) mohou objevit.
Doporučoval bych zkontrolovat RTG plic a laboratorní test na zánět - CRP (obojí je v kompetenci praktického lékaře). Pokud by přetrvávaly projevy zánětu, pak zvážit přeléčení dalšími antibiotiky. Ještě bych doplnil i krevní obraz.
Dále bych doporučoval provést ultrazvuk srdce (echokardiografii), aby se vyloučilo snížení funkce srdečních komor - což se někdy po plicní embolii stává.
Ještě popisujete křeče v noze a třísle s tím, že ultrazvuk na trombózu byl negativní - zkontrolujte si jen, zda byla vyšetřena a popsána i
pánevní žíla (ilická žíla, zkratkou VIC nebo VIE). Pokud jste v úvodu měla i otok jedné dolní končetiny a popis pánevní žíly v ultrazvuku není,
bylo by vhodné ho zopakovat.

3) Trombofilie MTHFR
Heterozygotní forma MTHFR se vyskytuje i u zdravých lidí, riziko trombóz je cca dvojnásobně zvýšeno hlavně pokud je porucha provázena zvýšenou hladinou homocysteinu. Doporučují se pak vitamíny B (B6, B12 a kyselina listová). Nepodařilo se však prokázat efekt snížení hladiny homocysteinu na snížení rizika trombózy či plicní embolie.
Co se týče faktoru VIII - patří mezi laboratorní parametry, které jsou zvýšeny při zánětech. Takže by se nemělo spěchat s hodnocením, ale
zkontrolovat tento test po určité době (např. 2-3 měsících) - ve většině případů se hladina upraví.

S pozdravem, MUDr. Vladimír Čížek

Související dotazy

Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...
Plicní embolie
dobry den.chtela bych se optat.dnes jsem byla na ct...
Diagnostika plicní embolie
Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního...
Plicní embolie
Dobrý den, jsem po plicní embolii v roce 2012, zřejmě...
Plicní embolie
Dobrý večer Chtěla bych se zeptat mam leidenskou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky

Dobrý den, prosím o Váš názor na kombinaci léků pro 61-letého muže ve vynikajíci...

Léky

Dobry den,mam dlouhodobe-asi30let Uzivala jsem 10Zolpidenu denne,lekarka mne...

Leky

prosim o dotaz muzu si vzit paralen kdyz uzivam prasky draslik dekuji

Léky

Dobrý den, Beru AD Triticco. Mám po něm vysušené sliznice-sucho v krku, ucpaný...

Léky

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat. Dcerka (8let),dostala na kašel Erdomed...

Léky

Dobry den chtel bych se zeptat lekar mi navysil lek brintellix z 5mg na 10mg...

Léky

Dobrý den, manžel užívá Telmisartan, Stacyl, Rosucard, Cavinton a Fokusin....

Léky

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se snesou tyto léky a doplňky stravy: Laktobacilky,...

Léky

Dobry den . Již dva měsice beru warfarin ( aritmie srdce) a jsem morbidně obézni....

Léky

Dobrý den, mám problémy se zuby, bylo me doporučeno brát IBALGIN RAPID. Chtěla...

Léky TORVACARD, Lecitin

Dobrý den,užívám na cholesterol TORVACARD (mám LDL 5.21) můžu k tomu léku si...

Léky - alergie

užívám více léků - betacerc24, vinpocetin, indap, glucophage1000, glymexan3,...

Leky - Bispetol, ledviny, slunce

Dobrý den. chtěla jsme se zeptat začínám brát leky Biseptol 480, dnes mi byl...

Léky - je nutný Agrenox?

Dobrý den, švagr po třech prodělaných mozkových příhodách je hospitalizovaný...

Léky - Zoloft a Mirtazapine

Dobrý den, cca před půl rokem jsem navštívil psychiatra, který diagnostikoval...

Léky , případně doplňky na doléčení boreliozy

Dobrý den, prosím o radu jaké léky případně vitamíny použít při pozitivním IgG...

Léky a alkohol

Dobrý den, je možné užívat k léku Sulfasalazin K-EN alkohol? Nikde jsem nic...

Léky a alkohol

Dobry den od pondělí do středy jsem brala dimexol dnes tedy 2 dny po dohrání...

Léky a alkohol

Dobrý den. Je mi 46 let a v červnu to bude 20 let, co užívám Xanax (tehdy mi...

Léky a alkohol

Dobrý den, chci se zeptat dostal jsem od svého lékaře lék Buspiron egis...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Váček pod mrtvým zubem

Dobrý den, udělal se mi zánět pod zubem (váček). Jednalo se již o mrtvý zub....

Nechráněný styk

Dobrý den, omlouvám se za svůj dotaz, který není adekvátní k mému věku, ale...

Zvýšené ASLO

Dobrý deň, Prosím Vás o radu ohľadne zvýšeného ASLO. Syn ( 15 rokov) mal kožný...

Růžová moč

Dobrý den, chtěl bych požádat prosím o radu. Včera asi kolem desáté večer, když...

Klacid a nevhodné potraviny


Zapáchající větry

dobrý večer p. doktorko potřebuji jenom poradit nikdo není mi totiž schopen...

Přemnožené laktobacily

Dobrý den, je mi 20 a nedávno mi na gynekologii zjistili přemnožené laktobacily....

Předávkování léky

Kamarádka brečela a potom se naládovala něčím na hlavu a zapila to asi půl litrem...

Sraženina po vytržení zubu není v ráně

Dobrý večer, Dnes v poledne mi byl vytržen horní zub. Doktorka mě poučila o...

Citlivé a tvrdší varle

Dobrý den, je mi 15 let a před cca měsícem jsem byl na chirurgii s tvrdším varletem,...

Praskliny na konečníku

Dobrý den, mám praskliny na konečníku, které svědí a při stolici pálí a bolí,...

Opakované infekce močových cest, strach z biopsie močového měchýře

Tak jako předchozí pacientka mám opakované záněty močových cest. Nyní jsem přeléčená...

Oko zalité krví

Dobrý den! V pondělí ráno manželka zjistila, že má bělmo levého oka zalité...

Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce


ECHO srdce

Dobrý den, pred par dny jsem byla na echu srdce. vysledkum ale moc nerozumim....

Marihuana a její detekce

Dobrý den mám mít testy na marihuanu měla sem ji naposled a po prvé před cca...

Bolest pravého třísla

Dobrý den, jsem týden po laparoskopické operaci slepého střeva. Stále mě bolí...

Možnost otěhotnění 2 dny před menstruací

Dobrý den. S partnerem jsem měla pohlavní styk 2 dny před očekávanou menstruací...

Vyrážka na obličeji u miminka

Dobrý den, chtela bych vas poprosit o radu. Mam dvoumesicni miminko narozeno...

Zvětšené lymfatické uzliny


Reklama
Zavřít