Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Leky a rozsireni zornic

Praktické lékařství Tomáš 1.1.2015

Dobry den pani doktorko, chtel bych se zeptat, jestli leky Zeldox 40 mg muzou rozsirovat zornice? Zeldox beru kvuli tikum, ktere mam od mala. Popr. jestli spreje do nosu typu Sterimar, Livostin, Physiomer ap. mohou zpusobovat rozsireni zornic: Pani doktorka na ORL si vsimla, ze mam ozsirene zornice, hned ten den jsem sel na ocni a vse v poradku, Zrakova ostrost, nitroocni tlak, vysetreni na sterbinove lampe, zornice reagovaly na svetlo. Rano je mam vzdy mam male a odpoledne se mi zvetsi. Jiz mesice mam tlak v nose, rano je to vzdy dobry a zhorsi se mi to, az vetsinou odpoledne. Prijde mi, ze to ma i souvislost s tema zornicema. Byl jsem na ORL, vysetreni endoskopem v poradku, jen mam vybocenou nosni prepazku,to uz mam 15 let, ster z nosu OK. Na alergologii jsem byl taky, zakladni testy pes, kocka, prach, roztoce ap. v norme. I kdyz pani doktorka mi rikala, ze testy je potreba jeste zopakovat. Testy na plisne mi nedelala. Myslim, ze s ORL to nesouvisi, to by me asi bolelo cely den, ucpany nos nemam, hlava me neboli, jen ten tlak v nosu. Kdyz jsem na cerstvym vzduchu ve vyssi nadmorske vzduchu, tak mam klid, tak si myslim, ze to je alergie, problem ze nevim na co. Ve vlaku, v aute mi to treba nedela. Doma v byte mame psa Americky staford,kratkosrtsty, uz ho mame 5 let. Prijde mi, ze to s tim psem muze souviset, i kdyz test byl negativni. Tak nevim, jestli mam otok nosni sliznice nebo jestli mam zdurelou nosni sliznici. Dekuji za odpoved

Odpovídá lékař:

MUDr. Vendula Bartáková


Dobrý den,
zeldox dle informací výrobce může mít nežádoucí účinky jak spojené s očima (píší "rozmazané vidění", ale dá se to brát i jako rozšíření zornic), tak s rýmou... pokud ale berete zeldox již dlouho a rozšířené zornice i rýmu pozorujete např. poslední měsíce, zdá se nepravděpodobné, že by zeldox byl příčinou potíží. Každopádně se pro jistotu poraďte ohledně dalšího užívání s lékařem, který vám jej předepisuje. Pokud je možné lék třeba na měsíc vysadit, tak by se dala udělat zkouška, jestli vymizí i potíže a pokud ano, tak lék vyměnit za jiný (pokud ve Vaší indikaci lze) - jinak si dát priority, co je pro Vás důležitější - jestli se zbavit potíží, proti kterým je dáván zeldox, nebo se zbavit rozšířených zornic a rýmy...
Pokud by to se zeldoxem nesouviselo, je možné pomýšlet na vyšetření hlavy magnetickou rezonancí, aby se případně vyvrátil nějaký proces v hlavě, který by dělal ty rozšířené zornice.
Jinak tlak v nose může souviset nejen s alergií jako takovou, ale i nadměrným (dlouhodobým ) užíváním kapek do nosu (naříklad i ten Livostin může mít vliv na ty zornice...)
Takže souhrnem - nejlepší by bylo zkusit vysadit léčbu (třeba i postupně po jednom všeho co berete/aplikujete do nosu) - pokud to nebude mít vliv, tak podstoupit další vyšetření

Související dotazy

Rozšířená levá zornice
Dobrý den pane doktore, trápí mě rozšíření levé zornice,...
Leky
prosím o sdělení na co jsou léky panzytrát25000 a...
Léky
Dobrý den, zajímalo by mě, jak se snesou tyto léky...
Léky
Dobrý den chci se zeptat mám Leidnovu mutaci F V leiden...
Léky
Dobrý den,prosím o sdělení.Řadu let užívám Detralex...
Léky
Dobrý den, psychiatr mi předepsal Mirtazapin Sandoz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky a možné poškození zdraví

Moji dceri-25 let 67 kg./175 cm dnes lekarka diagnostikovala bipolarní afektivní...

Léky a nežádoucí účinky

Dobry den, pani doktorka mi predepsala citalec 10, v příbalovem letáku se...

Léky a ntikoncepce

Dobrý den, používám antikoncepci Mirelle .Dostala jsem zánět ledvin a beru...

Leky a ochrana jater

Dobry den,chci se zeptat ,maminka a bratr maji lupenku,vyvolat ji pry mohou...

Léky a otěhotění

Dobrý den, chci se zeptat dneska jsem dostala léky na alergii ( cadis 20mg,...

Léky a otěhotnění

Dobrý den, v listopadu jsem vysadila HA, ale v lednu jsem byla nemocná, brala...

Leky a potravinove doplnky

snaší se prosim tyto leky Propanorm 150,Lenuxin 10,Atoris 1O,Letrox 100 s potrv.dop.Colafit,Magnesium...

Léky a přibírání na váze

Dobrý den již druhým rokem mám předepsané léky MOXOSTAD 0,3 MG, PRESTARIUM NEO...

Léky a psychika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dostala jsem léky Eliceu na úzkostné stavy....

Léky a psychika

Dobrý den moc vás zdravím a omlouvám se že obtěžuji mám dotaz. Před pěti lety...

Léky a růst vousů

Dobrý den, mám dotaz kamarád o přítele má problém. Bere léky na epilepsii a...

Léky a slunce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se při tabletách užívaných vnitřně...

Léky a slunce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se při tabletách užívaných vnitřně...

Léky a solárium

Dobrý den, chci se zeptat jestli při těchto lécích můžu navštěvovat solárium:...

Léky a sperma

Dobrý den. Může mít lék apodiclo, který užívá muž na kvalitu spermií? Děkuji...

Léky a spirometrické vyšetření dýchacích cest

Dobrý den chtěla chtela jsem se zeptat jestli vadí vyšetření spirometrie když...

Léky a těhotenství

Dobrý den, jsem v 8.měsíci těhotenství a mám problém s velmi zpomaleným nástupem...

Léky a těhotenství

Dobrý den, už 6 týdnů mě bolí koleno nejprve s diag. Laesio MM genus 1.dx.(S83.2),...

Léky a trnutí končetin

Dobrý den.Prosila bych vás o radu.Je mi 42 let,15let(od prvního porodu) mám...

Léky a závislost

Dobry den chtel bych se zeptat bral jsem pred mesicem rivotril 0.5mg vecer pravidelne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba Biseptolem

Dobrý den , dnes mi paní doktorka předepsala Biseptol. Trápí mě škaredý kašel...

Vyhřezlá ploténka a křeče

Dobrý den,je mi 15 let a mám problémy se zády.Jedná se o vyhřezlou ploténku.Nadále...

Bolest pod žebry


Brnění rukou

Dobry den,jiz delsi dobu pocituji brneni rukou a to hlavne v noci kdyz mam ruce...

Zlomenina článku prstu


Bodavá bolest a tlak v horní části břicha

Dobrý den!Jednou už sem zde pokládala dotaz ohledně bodavé bolesti,tlaku a pocitu...

Akutní virový zánět nosohltanu

Před třemi dny jsem přiletěl do Asie (Thajsko). Před odletem jsem byl na očkování...

Svědění kůže

Dobry den svědí mě v nepravidelných intervalech/období svědění přibližně 3 i...

Zalehlé ucho po nachlazení

Dobrý deň pan/i doktor/ka. Chcem sa opýtať pred 3 týzdnami som bol chory nejaka...

Zalehlé ucho při rýmě

Dobrý den, měla jsem rýmu a jela do hor lyžovat (až 3600 m.n.m), vyrovnávání...

Zalehlé ucho a praskání v něm při rýmě

Dobrý den, Měl bych dotaz. Asi před 14dny jsem se lečil s pasovym oparem...

Hemofilová infekce a antibiotika

dobrý deň pán doktor, pred troma týždňami ma začalo silno bolieť hrdlo, nevedela...

Zalehlé ucho


Zalehlé ucho při rýmě


Bolest levé strany hrudníku

Dobrý den už asi 3 týdny mě bolí na levé straně...(nevím jestli je to bolest...

Těžko od žaludku

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na žaludek. Z každého jídla mi je těžko. Mam...

Brnění rukou v noci


Hlen v kuku


Bolest na levé straně pod žebry


Klíštová encefalitida

Dobrý den, jsem očkovaná proti klíšťové encefalitidě, krátce po aplikaci...

Reklama
Zavřít