Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léky na revmatoidní artritidu

Léky Milan Krejčí 8.11.2009

Dobrý den,
chtěl se Vás zeptat na možnosti léčby mojí maminky, která trpí revmatoidní artritidou. Moje maminka má roztroušenou sklérózu (RS )a cukrovku. Na RS byla léčena zprvu betaferonem, poté avonexem a copaxonem a pak se opět vrátila k betaferonu. Změna léků byla způsobena špatnými reakcemi na podávané léky a zkoušení nových, nyní nebere na RS nic a cítí se lépe, i se jí lépe chodí. Ovšem začala mít velké potíže s revmatoidní artritidou (RA). Je špatně pohyblivá, trvá ji dlouho než se postaví na nohy a hodně jí to bolí, pociťuje velké bolesti kloubů, zejména v prstech na rukou. Stabilně bere lék Nimesil, ten jí děla dobře ovšem doktorem jí bylo řečeno, že ji může poškodit žaludek. Dále bere Rivotril-po něm se cíti dobře psychicky. Revmatologem jí byl předepsán Metotroxát v kombinaci s acidofolikem, brala 1x týdně 1 tabletu metotroxátu (10 mg) a 24 hodin poté 1 tabletu acidofolika. Vydržela to 2 týdny, objevily se velké negativné účinky léku-velké bolesti, špatné vidění a zmenšené pohyblivost. Metotroxát tedy vysadila a byl ji předepsán DHC continus - ten brala zpočátku 2x denně prvnich 14 dni, ale po velkych bolestech přešla na 1 tabletu denně a tu brala dalších 14 dní, nyni byl DHC vysazen-rapidně se jí zhoršil zdravotni stav. Včera jsme byli v ambulanci léčby bolesti, a pan doktor maminace řekl ať zkusí brát 3x denně 2 tablety obyčejného paralenu, že ten je šetrný k žaludku. Při léčbě RA již vyzkoušela i Delagil a Tramal-bez výsledku. Kortikoidy v podobě kapaček brát nemůže z důvodu cukrovky.
Chtěl bych se Vás proto zeptat zda nevíte co by ji mohlo pomoci, popřípadě doporučit nějakého odborníka v léčbě RA. Jsme z Brna a mojí mamince je 54 let.

Nebo zda by nebylo dobré zkusit nějaké lázně a tam vyzkoušet nějakou šetrnější léčbu než jsou léky, které ji vesměs dle doktorů poškozují žaludek atd...

Děkuji Vám moc za odpověď

S pozdravem Milan Krejčí

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den, vaše maminka je velmi vážně nemocná a a tyto dvě nemoci (které jsou autoimunitní...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Revmatoidní artritida a přibírání na váze
Extrémně zvýšený revmatoidní faktor a prudké přibírání...
Otoky obličeje, revmatoidní artritida
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 21...
Revmatoidní artritida a tanec
Dobrý den, je mi 14 a mám revmatoidní artrididu a jsem...
Revmatoidní artritida
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá revmatoidní...
Revmatoidní artritida
Dobrý den,již 10let trpím revmatoidní artritidou.Nyní...
Revmatoidní artritida
Dobrý den, již 2 měsíce se léčím s revmatoidní artritídou,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky na panickou úzkostnou poruchu

Dobrý den, mám panickou poruchu a beru Remood. Můj lékař odešel do důchodu a...

Léky na pocení na noc u starších lidí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, maminka 80 let, diabetik, píchá si, kardiak,...

Léky na počátku těhotenství

Dobrý den. Trpím častými záněty moč. měchýře a moč. cest a také odběry na kvasinky...

Léky na podporu erekce

Dobrý den může užívání léku Viagra a Cialis zhoršit průběh hemoroidů nebo je...

Léky na podporu růstu vousů

Dobry den.Je mi 26 let ale stale mi nerostou vousy.Jen trochu na brade a pod...

Léky na prostatu na infekci

Dobrý den, dostal jsem na svůj dotaz odpověď od doc. MUDr Petra Valáška s poznámkou,...

Léky na průjem a antikoncepce

Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat mám průjem už 2dny a nevím jestli můžu užít...

Leky na prujem do Turecka

Dobrý den, za 14 dní odlétám prvně na dovolenou do Turecka a nevím jaké léky...

Léky na psychiku a kašel

Hezký den, měla bych jen jeden dotaz, už více jak 4 měsíce užívám léky Dogmatil...

Léky na psychozu

Chtěla jsem se zeptat, zda může 26 -letý chlapec bez rizika na zdraví brát kvůli...

Leky na rust

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jak funguje hormonální injekce(jestli to dobre...

Léky na ředění krve

Dobrý den, před 2 měsíci jsem začala užívat lék Warfarin. Léčba mi byla zdůvodněna...

Léky na ředění krve

Dobrý den,chci se zeptat,v roce 2009 jsem si zlomil žebra obou straně a dostal...

Léky na ředění krve

Dobrý den, praktická lékařka mi při pravidelných kontrolách krve zjistila stoupající...

Léky na ředění krve a alkohol

dobry den chcel by slm sa spýtať ci možem piť alkohol ked som po operácii 3...

Léky na ředění krve a antibiotika

Dobrý den. Jsem těhotná ve 22 týdnu. Chodím na hematologii kvůli ředění krve...

Léky na ředění krve a rybí tuk

Dobrý den, můj otec se asi před šesti lety, tehdy mu bylo 76 nebo 77 let, působil...

Léky na ředění krve a vitamíny

Ma matka uživa prašky na rozpoušťeni krve kvuli cevnich problemu.Koupil jsem...

Léky na ředění krve po trombóze

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu. Měla jsem trombózu v 7/2015, brala...

Léky na snížení KT

Dobrý den. Který z léků na snížení vysokého tlaku s učinou látkou TELMISARTAN...