Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léky na tlak a štítnou žlázu

Vnitřní lékařství MARKÉTA 11.6.2020

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat:
loni v květnu mě moje obvodní lékařka v krátkém čase dvakrát po sobě změřila vyšší tlak, už si nepamatuji kolik to bylo a hned mě napsala prášky na tlak Betaloc ZOK 25mg. Říkala jsem si, že mě ani neříkala, abych si tlak nějakou dobu měřila, tak jsem prášky nejedla, a tlak si měřila. Nebyl tak hrozný, mám měřidlo, pořád se to pohybovalo v zelené zóně. Na podzim, v říjnu jsem v práci přibrala více práce, moje mamka šla v listopadu poprvé na operaci s rakovinou prsu, do konce roku šla podruhé a koncem ledna potřetí. Mám také zvětšenou štítnou žlázu, nemám žádnou disfunkci a beru na ní Letrox. A Letrox jsem právě o svátcích - těch 14 dní zapomněla jíst. Myslím si, že to bylo i déle, ale to už si přesně nepamatuji. Také jsem během svátků navštívila pár večírků a ještě více kouřila, než předtím. Kouřit jsem přestala 3.1., protože mi už bylo divně, až zle, bušilo mi srdce, ten tlak byl vyšší, kolem 140/90. A nemohla jsem spát. Třeba jsem usnula v deset, v jedenáct jsem byla vzhůru a do rána nespala. Nebo jsem šla o půlnoci, nebo na silvestra ve dvě a vůbec jsem nemohla usnout, ale ani se mi jakoby spát nechtělo. Tlak byl taky vyšší a to bušení bylo i v noci. Po svátcích jsem si vzpomněla na ten Letrox, takže ho už zase beru. Bušení ustalo, ale ten tlak je od začátku ledna např. : 152/81, 156/88, 139/95,147/90, 153/90,145/91,142/83,158/94,141/83,142/88,160/86,168/96,148/94. Období od května do prosince má moje paní doktorka, protože jsem za ní po svátcích zašla. Přiznala jsem se, že jsem Betaloc nebrala, protože se mi ten tlak zdál dobrý, a že teď od toho října mi není dobře. Ona, že na to bušení mám jíst ten Betaloc, že to není na tlak a na spaní mi dala Trittico. V lékarně mi paní lékarnice řekla, že Betaloc jsou na tlak, a že jsou návykové a napořád a Trittico prý není návykové. Trittico jsem si osmkrát vzala třetinku prášku. Na spaní dobrý, do hodiny jsem spala. Ale s těmi prášky na tlak pořád váhám. Co si o tom myslíte Vy? Je to tlak na prášky? Nejde to jiným způsobem snížit? Nebylo to spíš kvůli nedostatku toho Letroxu, nebo ze stresu? Poslední dobou mě často bolívá hlava. Děkuji za radu

Doplňující dotaz: Můžu se prosím ještě zeptat? Na příbalovém letáku Betalock je nejen hodně vedlejších účinků, ale také doporučení na co dávat pozor, co ovlivňuje - např. ta štítná žláza, nebo rakovinové onemocnění - ale to přece nemůžu vědět, jestli nějaké mám a ten prášek mi to ještě nezhorší nebo nespustí? Máme v rodině několik rakovin. Nejde ten tlak snížit jinak? Mám ho kolem 140/90 a níže, výše ne. A myslíte, že ta nespavost je z toho?

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Markéto, Betaloc je lék ze skupiny beta-blokátorů, které jednak se používají při bušení srdce, kdy zpomalují (uklidňují) činnost srdce do normálních hodnot a jednak má antihypertenzní účinek, tedy snižuje krevní tlak. Nevím proč opakovaně ten lék neberete když jste se sama přesvědčila, že krevní tlak normální nemáte a je potřeba ho léčit. Nevím co Vám lékárnice řekla, ale návykový rozhodně není, je to léčivo, které se běžně využívá k léčbě art.hypertenze a pokud si nechcete vysokým krevním tlakem způsobit mrtvici, poškození srdce a další komplikace, doporučuji ho začít užívat dle doporučení lékaře. Pokud jde o štítnou žlázu, vzhledem k tomu, že užíváte Letrox, máte porušenou funkci a to ve smyslu jejího snížení. Neužíváním tohoto léku si rovněž můžete způsobit celou řadu komplikací a není radno ho neužívat. K lepší kompenzaci tlaku můžete dospět snížením tělesné hmotnosti, pokud máte nadváhu či obezitu, pravidelným pohybem, příjmem racionální stravy.
Pěkný den

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Markéto, děkujeme za Váš dotaz. Je to skutečně tak, jak Vám odpověděla paní doktorka přede mnou. Lék Betaloc jste měla již dávno začít užívat. Pokud nevěříte své lékařce, můžete si najít jinou, se kterou si budete lépe rozumět, nicméně to nic nemění na tom, že Vaše hodnoty krevního tlaku jsou vysoké a nějaký lék budete potřebovat. Léky ze skupiny betabloktorů bych u Vás zvolila také. Snižují tepovou frekvenci, takže Vám nebude bušit srdce. Zároveň snižují krevní tlak, ale ne tak moc, aby Vám pak z toho klesl hodně a bylo na omdlení. Dávku máte ideální. Bolesti hlavy mohou být z neléčeného vysokého tlaku. Lék není návykový, možná si to Vaše lékárnice nějak popletla s jiným přípravkem, nikdo nejsme neomylný. A také není napořád, je možné jej vysadit, když by byl tlak moc nízký nebo jej lze změnit za jiný lék, když by nevyhovoval. Jediné, co se u Betalocu nesmí, je vysadit jej bez porady s lékařem a najedenou, když se vysazuje, dělá se to postupně, aby nedošlo k náhlému rychlému vzestupu tlaku. S léčením už neváhejte. Bude Vám lépe a Vaše srdce nebude přetěžované, nebudou vznikat poruchy jako ztluštění stěny levé komory a budete mít menší riziko srdečních nemocí a mrtvice. Betaloc, stejně jako další léky, má samozřejmě svoje nežádoucí účinky, to má i Paralen nebo vitamíny. Příbalová informace je tam proto, abyste věděla, na co si máte dát pozor a abyste věděla, co užíváte. Vaše praktická lékařka ví o všech Vašich nemocech a rizicích a lék Vám předepsala a to dokonce dvakrát, takže se nebojte, riziko z užívání Vám skutečně hrozí jen minimální, naopak z neléčeného krevního tlaku je potíží hodně. Betaloc nezpůsobuje rakovinu a nedělá nemoci štítnice. Dále doporučuji nevysazovat Letrox, spousta z těch potíží, které jste měla při vysazení, byla nejspíše kombinací poruchy štítné žlázy, vysokého tlaku a nevhodného životního stylu. Krevní tlak lze zkusit snížit i jinak než léky, ale ne tak vysoký jako máte Vy. Nejdřív začněte brát Betaloc a k tomu přidejte režimová opatření. Je možné, že když se budete snažit, zlepší se to a budete v budoucnu moci lék snížit nebo dokonce vysadit. Opatření, která se dělají, jsou pravidelné cvičení alespoň čtyřikrát týdně, nedosolovat jídlo a nejíst moc slané potraviny jako konzervy, brambůrky, oříšky, omezit kávu na jednu, a obecně jíst zdravě, nekouřit, nepít moc alkoholu, pravidelně spát a mít normální váhu. Tlak si samozřejmě sledujte, doporučuji denně ve stejné pouze, ve stejnou denní dobu, s rukou položenou na stole ve výši srdce, vždy v klidu, tlak si zapisujte. Na spaní je Trittico prima, a není návykové. Kdybyste měla další pochybnosti nebo by Vám nebylo dobře, jistě se svěřte praktické lékařce. Hodnotit teď zpětně, co mělo na Váš tlak vliv je vcelku vedlejší, protože nyní máte vysoké hodnoty, není Vám dobře, ale Letrox už berete a maminka už je po operaci a spíte po Tritticu lépe, takže na to, že se to najednou samo spraví, bych vůbec nespoléhala. Přeji Vám, aby Vám bylo již dobře a také aby Vaše maminka byla co nejvíc fit. Jsem s pozdravem.

Související dotazy

Léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat užívám na štítnou...
Léky a otěhotění
Dobrý den, chci se zeptat dneska jsem dostala léky...
Odmítání léků na štítnou žlázu
Dobrý den, jsem lékařem sledována kvůli zvýšené normě...
Léky
Dobrý den, léčím se s OCD a beru antidepresiva Seropram...
Léky na vysoký tlak a jejich účinek
Dobrý den! Mám kamarádku která se léčí na vysoký tlak....
Léky na vysoký tlak
Dobrý den mám dotaz... měla sem tlak 220/115 potom...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky na tlak

Dobrý den, předem Vám děkuji za odpověď. Chtěl bych se ještě doptat na odpověď...

Léky na tlak

Dobrý den, jsem pacientka 69 let a již 15 let se léčím s vysokým tlakem. Před...

Leky na tlak

Dobry den.Chtel jsem se zeptat,jsetli je vhodne kombinovat leky rhefluin a telmisartan.Beru...

Léky na tlak

Včera jsem si vzala prvně lék na vysoký tlak Perindopril. Dostavila se mi úzkost...

Léky na tlak

Vážený pane doktore. Před 10 dny mě k lékům na tlak (Sotahexal 1+1 a Inhibace...

Leky na tlak

Je mozne brat lek teveten s rhefluinem dohromady? A vecer alfuzosin.Je to vhodna...

Léky na tlak

Dobrý den, prosím o radu. Moje maminka (72 let) dlouhodobě užívá léky na hypertenzi....

Léky na tlak a analgetika

dobrý den prosím o radu beru tabletky na tlak 1/4 bisoprololu každe ráno a když...

Léky na tlak a arytmie

Dobrý den, dostala jsem léky na vysoký krevní tlak Blessin. Od té doby, co je...

Léky na tlak a nespavost

Dobrý den. Moc Vás prosím, pomozte mi. Léčím si hypertenzi 1. stupně. Dle přiložené...

Léky na tlak bez receptu

Dobrý den, je možné si v lékárně zakoupit léky na tlak? V pátek večer jsem...

Léky na učení

Dobrý den mohla by ste mi poradit nějaké léky po kterých se lépe učí.děkuji...

Léky na uklidnění

Dobrý den, chci se zeptat jestli existují nějaké léky na uklidnění? Víc jak...

Léky na uklidnění v těhotenství

Dobrý den, ve druhém těhotenství se velmi často doma rozčiluji. Manžel mně nadává,...

Léky na upravení cyklu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léky na úpravení cyklu. Dostala jsem Orgametril,...

Léky na úpravu cyklu

Děkuji za zodpovězení dotazu http://www.ulekare.cz/poradna-link/68959. CHtěla...

Léky na vysoký kevní tlak

Dobrý večer, je mi 44 let,už čtyři roky beru léky na tlak. Ten se mi zhoršil...

Léky na vysoký krevní tlak

Dobrý den, od mládí se léčím s vysokým krevním tlakem a postupně se u mne objevila...

Léky na vysoký krevní tlak

Dobrý den, chci se Vás zeptat na léky na vysoký krevní tlak. Jedná se o mého...

Léky na vysoký tlak

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,manžel má vysoký krevní tlak a dostl na něj...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dítě spolklo úlomky plastu

Dobrý den,prosím o radu. Můj dvouletý syn si hrál se samolepkou,která měla zadní...

Oděrky n a žaludu-zánět

Dobrý den přeji,již jednou jsem měl problém a to je 6 let že jsem z jedné řeky...

Rýma a hlen ve stolici

Dobrý den, moje 3,5 měsíční dcera už téměř 2 měsíce chrochtá. Většinou ráno...

Tlak v žaludku

Dobrý den, poslední rok se léčím s žaludečními vředy, kontrola v květnu ukázala,...

Opakující se bolesti podbřišku, svalů, studený pot, malátnost a průjem

Dobrý den, již cca 7let mě trápí náhlé přepady bolesti podbříšku, bolesti svalů...

Horké dlaně

Mám dotaz, poslední dobou mám velmi horké dlaně... když si položím ruku např....

Bolest kotníku po úrazu

Dobrý den, 11.5. k večeru jsem o zvýšený práh u dveří špatně stoupla a noha...

Krvný obraz

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo znamenajú nasledujúce zvýšené hodnoty...

Porucha erekce

Potřebují vyšetření na poruchu erekce kam se mám obrátit,bul sem v urologa,ne...

Skvrny na nehtu u nohy a sloupnuty nehet

Na levém druhém prstu u nohy se mi objevila tmavá skvrna viz příloha a na pravé...

Bolestivá bulka v podpaží


Hyperintenzní ložiska v bílé hmotě


Extrakce osmičky

Dobrý den, v sobotu jsem byl na zubní pohotovosti, protože mě chytla levá dolní...

Dlouhodobá únava po infekční mononukleóze

Je mi 26 a trápí mě dlouhodobá přetrvávající únava - spím v průměru 10 hodin...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Výtok

Dobrý den, mám problém s močí. Je v ní bílá pěna a strašně zapáchá, nevím co...

Extrakce osmiček u nekompenzovaného diabetika

Dobrý den. Na RTG chrupu mně zubař objevil osmičky nahoře vlevo i vpravo položené...

Bolestivé křeče v prstech,nártu,holení kosti a bolestivé zkroucení nohy do vnitř

Již několik let si stěžuji na bolesti hlavně levé nohy při chůzi,hlavně do schodů...

Antidepresiva Asentra

Dobrý den, ráda bych se informovala ohledně AD Asentra (Sertralin) a její případných...

Extrakce osmiček - vřídky v ústech

Dobrý den, jsem cca měsíc po extrakci všech moudrých zubů, v celkové anestezii,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.