Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léky na tlak

Ledviny Alena 21.8.2020

Dobrý den, jsem pacientka 69 let a již 15 let se léčím s vysokým tlakem. Před 2 roky mi zjistili zvýšený kreatinin /105/ a kyselinu močovou \400/..Od té doby chodím na nefrologické kontroly. Před 2 roky mi vysadili micardis / vysoký draslík / a dali mi rilmenidin 1-0-1 a betaxu 1/2 -0-1/2. Nyní betaxu zrušil SUKL a pan doktor mi dal betaxolol, i když je v příbalovém letáku napsáno,že acidóza je kontraproduktivní. Absolutně to není stejný lék jako betaxa,protože mi padají vlasy,potím se a celkově se cítím o hodně hůře. Můžete mi poradit nějakou kombinaci léků na vysoký tlak,které nebudou ubližovat mému tělu/hlavně ledvinám/ ? Jsem už zoufalá,protože internista se vymlouvá na nerologa a opačně. A tak pořád dokola. Děkuji,

Doplňující informace: Pracují již 50 let ve zdravotnictví a vím,že účinná látka v betaxe a betaxololu je stejná. V podstatě jde ale o to,že u betaxy jsem se nikdy nepotila a nepadaly mi vlasy jako z toho v Česku vyrobeného generika. Podobný problém mám s Tenaxem a Rilmenidinem. Opět stejná účinná látka,ale po Tenaxu mám sucho v ústech 1 hodinu a po Rilmenidinu skoro celý den. Mohu to přirovnat k vaření třeba guláše. Vy dostanete kližku,já také a všechny ostatní ingredience a stoprocentně guláše nebudou mít stejnou chutˇ. Navíc v příbalovém letáku je napsáno,že by se betablokátory neměli dávat společně jinými antihypertenzivy.V příbalovém letáku na rozdíl od bisoprololu není ani zmínka o padání vlasů a pocení, a taky to tak bylo. Cítila jsem se s ní daleko lépe. Byla bych ráda,kdyby mi aspoň někdo věřil.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den, Aleno,

děkujeme moc za Váš dotaz. Jak lék betaxa, tak i lék Betaxolol obsahují účinnou látku Betaxololi hydrochloridum, takže účinky toho léku jsou naprosto stejné. Co. se týká kombinaci léků, dotaz bude předán specialostovi, který Vám odpoví v separátní zprávě.

S pozdravem

MIchal Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Aleno, chápu, jak je to někdy s nastavením nové léčby složité. Máte pravdu, někdy i léky se stejnou účinnou látkou nemusí mít stejnou snášenlivost. Efekt na snížení tlaku a vlastnosti léku jsou stejné, ale nemusíte z něj Vy osobně mít stejný pocit. Jsou lidé, kteří užívají na bolest například Nurofen a Iblagin jim tolik nezabírá i když jde o lék se stejnou účinnou látkou. Byť Vám stoprocentně věřím, že nový lék hůř snášíte, nemohu Vám po internetu pomoci s výběrem nové léčby. Nastavování léků na vysoký tlak zvláště s přidruženými problémy jako je ledvinná nedostatečnost, je věda a někdy to trvá, než si to takzvaně sedne nebo než se vybere lék, který budete snášet a zároveň pro Vás bude vhodný. Při výběru je nutné znát pacienta, jeho nálezy, výsledky, měřit tlak, sledovat laboratoř a to je zcela mimo možnosti jakékoliv internetové poradny. Kombinace betablokátoru a dalšího léku na vysoký tlak se běžně používá, není to sice to, co se dává jako kombinace první volby, ale je to jistě možné, nemusíte mít obavu. U Vás je tato kombinace použita kvůli ledvinným problémům, protože některé léky mohou dělat zhoršení ledvin apod., jako u Vás Micardis. Existuje více přípravků, které obsahují stejnou účinnou látku Betaxolol Hydrochloride, rovněž existuje více druhů betablokátorů. Nebo také můžete zkusit zavolat do lékáren v okolí, možná budou mít zásobu Betaxy. Doporučuji Vám následující - s nefrologem je třeba se domluvit, aby Vám doporučil pár léků ze skupiny pro Vás vhodných betablokátorů a centrálně působících antihypertenziv, to by neměl být problém. Internista Vám může pak léčbu ladit podle tlaku a laboratoře. Rilmeridin nebo podobně působící lék na vyšší tlak působící přes centrální nervový systém by měl zůstat, ale zase existuje více výrobců. Není bohužel možné dávat Vám tipy a doporučení na konkrétní léky. Jak vidíte, problém není v účinné látce, tak se to bude muset zkoušet, pokud by pro Vás nežádoucí účinky nebyly tolerovatelné. K padání vlasů - je dost možné, že to nesouvisí s novým lékem. Padání vlasů je častým projevem stresu, změny v životě, změny diety, také změněné funkce štítnice a je i přidružené k různým dlouhodobým nemocem. S interním nebo praktickým lékařem se domluvte na dovyšetření možné jiné příčiny - zejména doporučuji zkontrolovat štítnou žlázu, protože pocení a padání vlasů je při jejích nemocech dost časté. Držím Vám palce. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Léky na vysoký tlak a jejich účinek
Dobrý den! Mám kamarádku která se léčí na vysoký tlak....
Léky na vysoký tlak
Dobrý den mám dotaz... měla sem tlak 220/115 potom...
Léky na vysoký krevní tlak
Dobrý den, chci se Vás zeptat na léky na vysoký krevní...
Rifampicin a léky na tlak
dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné brát...
Speciální antibiotika a léky na tlak
dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné brát...
Léky
Dobrý den,moje matka užívá na zlepšení krevního tlaku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky na spaní

dobry den pani doktorka, je podla vas dat si na vecer postupne 26 kusu zolpidemu...

Léky na spaní a epilepsie

Dobrý den, kamarád dlouhodobě užívá léky na spaní, může se díky těmto lékům...

Léky na spaní a Kozlíkové kapky

Mám dg. konstituční neurastenie. 12let 1 tb Rivotril 0,5 na noc - jinak neusnu...

Leky na spani a občasné pití

Dobrý den,potřebuji informaci,tak ji hledám u Vás.Vite ,mám problem se spankem,snažim...

Léky na spaní v těhotenství

Dobrý den,léčím se už pět let s uzkostne-depresivnim syndromem,k tomu panička...

Léky na spaní v těhotenství

Dobrý den, dnes jsem měla pozitivní těhotenský test, podle poslední MS by to...

Léky na štítnou žlázu

Dobrý den, mému příteli diagnostikovali zvýšenou činnost štítné žlázy (a má...

Léky na štítnou žlázu - vliv na menstruační cyklus

Dobrý den, 14 dní beru Euthyrox 25mg/den (mírně zvětšená štítná žláza). Kvůli...

Léky na štítnou žlazu a arytmie

Dobrý den,kvůli uzlu na štítné žláze,aby nerostl jsem dostala Letrox 50,kde...

Léky na tlak

Dobrý den, předem Vám děkuji za odpověď. Chtěl bych se ještě doptat na odpověď...

Leky na tlak

Dobry den.Chtel jsem se zeptat,jsetli je vhodne kombinovat leky rhefluin a telmisartan.Beru...

Léky na tlak

Včera jsem si vzala prvně lék na vysoký tlak Perindopril. Dostavila se mi úzkost...

Léky na tlak

Vážený pane doktore. Před 10 dny mě k lékům na tlak (Sotahexal 1+1 a Inhibace...

Leky na tlak

Je mozne brat lek teveten s rhefluinem dohromady? A vecer alfuzosin.Je to vhodna...

Léky na tlak

Dobrý den, prosím o radu. Moje maminka (72 let) dlouhodobě užívá léky na hypertenzi....

Léky na tlak a analgetika

dobrý den prosím o radu beru tabletky na tlak 1/4 bisoprololu každe ráno a když...

Léky na tlak a arytmie

Dobrý den, dostala jsem léky na vysoký krevní tlak Blessin. Od té doby, co je...

Léky na tlak a nespavost

Dobrý den. Moc Vás prosím, pomozte mi. Léčím si hypertenzi 1. stupně. Dle přiložené...

Léky na tlak a štítnou žlázu

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: loni v květnu mě moje obvodní lékařka...

Léky na tlak bez receptu

Dobrý den, je možné si v lékárně zakoupit léky na tlak? V pátek večer jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Permanentní make-up v těhotenství

Dobrý den, moc se omlouvám, že obtěžuji, ale potřebovala bych jen malou radu....

Zvýšená tvorba slin

Nadměrná tvorba slin. Mám takový problém. Již od dětství trpím nadměrnou tvorbou...

Trojklanný nerv

Dobrý den na magneticke mi našli v srpnu pozanelivy etiol a demylizačni plaky...

Zoloft

Dobrý den, užívám antidepresiva Zoloft a v příbalové informaci jsem se dočetla,...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Uzliny v tříslech,nateklá vagina

Dobrý den už tři dny mám nateklý jeden stydký pysk na dotek hodně citlivý kolem...

Bolesti zad, motání hlavy


Hormonální antikoncepce a možné otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat prebirala jsem dost dlouho antikoncepci sunya...

Tlak na prave ruce

Dobry den, par dni pocituji tlak na prave ruce, zapesti v prestavkach neni to...

Mapovitý jazyk

Dobrý den. Můžete mi poradit co to muže byt? Trápí mne to už tak 4 měsíce, bolí...

Kyčle a abdukční peřinka u kojence

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptala na mého 4 měsíčního syna. Po narození...

Bílý jazyk, pachuť v ústech

Dobrý den, již 4. měsíc mám stále bíle povleklý jazyk, dělají se mi na něm bílé...

Natažená achillova šlacha

Dobrý den. Včera jsem při sportu nějak špatně našlápla a ucítila jsem bolest...

Revmatologie

Dobrý den, měla bych dotaz na revmatologii, prosím. Je mě 46let a byla mě diagnostikována...

Svědění vaginy


Přeočkování proti meningokokovi u dětí

DOBRÝ den, Chtěla bych se zeptat na názor ohledně očkování proti meningokokovi. Dětem...

Červené fleky u miminka

Dobrý den, chci se zeptat. Synovi (nyní 6,5 měsíce) jsem před měsícem začala...

Zpráva z neurologie

Dobry den,prosim o vysvetleni zpravy z neurologie,pan doktor ma bohuzel dovolenou...

Erytém na penisu

Dobrý den, Objevil jsem si nahoře na penisu červenou skvrnku. Nijak tam nevadí...

Špatně srostlá kost

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit. Před rokem jsem si zlomil lýtkovou...

Reklama