Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Léky na tlak

Vnitřní lékařství Václav . 4.11.2012

Vážený pane doktore. Před 10 dny mě k lékům na tlak (Sotahexal 1+1 a Inhibace plus 1 ráno) přidala z důvodů vysokého tlaku moje obvodní lékařka lék RILMENIDIN TERA 1 mg, který mám brát jednu tabletku večer. Z přiloženého letáku jsem se dočetl, že tento lék může způsobovat deprese a úzkosti. Jsem již šest roků na plném invalidním důchodu právě ohledně depresí, a i když mě moje doktorka ujišťuje, že nemám mít strach ze zhoršení depresivních stavů, přesto mám obavy. Mám tento lék přestat brát a zažádat o nějakou náhradu, a nebo jej mám brát nadále. Již po desíti dnech mám pocit, že mě opět "objímá zhoršující deprese" a větší únava, ale může se jednat pouze o větší pozornost k mému zdravotnímu stavu. Mohl by jste mě - prosím - napsat jiné možné léky, které by připadaly jako vhodnější nežli výše zmíněný Rilmenidin. Na deprese brávám léky - Zoloft, Lamotrigin a Risperidon, dále pak Siofor a Anopirin. Děkuji VB

Odpovídá:

MUDr. Jan Vachek


Zhoršení nálady s Rilmenidinem souviset může, ale nemusí. Tytéž nežádoucí účinky mají i jiné léky na tlak. Navíc se nyní se změnou času zkrátil den, což mnoha lidem s depresemi může též zhoršit jejich obtíže. U Rilmenidinu může jít o jen přechodný jev, než se ustálí jeho účinek, což může trvat až měsíc. Navrhuji, abyste zkusil na souvislost nového léku a nálady pokud možno vůbec nemyslet. Pokud však budete pozorovat další zhoršování psychického stavu, zejména pokud byste se začal zabývat představou, že je zbytečné dále žít atd., sdělte to lékařce. Jako alternativa Rilmenidinu u pacientů s depresívními stavy a nutností kombinační léčby hypertenze přichází obecně v úvahu (bez znalosti Vaší anamnézy a nálezů) lék ze skupiny blokátorů vápníkových kanálů, např. amlodipin (Zorem) nebo jiný lék s kombinovaným efektem - urapidil (Ebrantil).

Související dotazy

Léky na vysoký tlak a jejich účinek
Dobrý den! Mám kamarádku která se léčí na vysoký tlak....
Léky
Dobrý den,moje matka užívá na zlepšení krevního tlaku...
Léky na vysoký tlak a úbytek svaloviny
Dobrý den, před pár lety můj táta (59 let) prodělal...
Léky na krevní tlak
dobrý den,užívám tyto léky na krevní...
Léky na vysoký tlak a kašel
Lékařka na interně mi předepsala na VT lék Prestarinum...
Vysoky Tlak - nejvhodnejsi leky
Dobry Den, Muj tatinek (66) a vyskoky tlak jiz pul...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky na spaní

Vážení,Stilnox mně dělá problémy,zhoršuje mně bolesti hlavy,migrény,prosím může...

Léky na spaní

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli jsou všechny léky na spaní /hypnotika/...

Léky na spaní

Dobrý den. Mám už od školy problémy se spánkem a úzkostné stavy. Před těhotenstvím...

Léky na spaní

Je mi 68 let a mám problémy se spánkem. Prosím o doporučení (název) léků obsahujících...

Léky na spaní a epilepsie

Dobrý den, kamarád dlouhodobě užívá léky na spaní, může se díky těmto lékům...

Léky na spaní a Kozlíkové kapky

Mám dg. konstituční neurastenie. 12let 1 tb Rivotril 0,5 na noc - jinak neusnu...

Leky na spani a občasné pití

Dobrý den,potřebuji informaci,tak ji hledám u Vás.Vite ,mám problem se spankem,snažim...

Léky na spaní v těhotenství

Dobrý den,léčím se už pět let s uzkostne-depresivnim syndromem,k tomu panička...

Léky na štítnou žlázu

Dobrý den, mému příteli diagnostikovali zvýšenou činnost štítné žlázy (a má...

Léky na štítnou žlázu - vliv na menstruační cyklus

Dobrý den, 14 dní beru Euthyrox 25mg/den (mírně zvětšená štítná žláza). Kvůli...

Léky na tlak

Dobrý den, předem Vám děkuji za odpověď. Chtěl bych se ještě doptat na odpověď...

Leky na tlak

Dobry den.Chtel jsem se zeptat,jsetli je vhodne kombinovat leky rhefluin a telmisartan.Beru...

Léky na tlak

Včera jsem si vzala prvně lék na vysoký tlak Perindopril. Dostavila se mi úzkost...

Leky na tlak

Je mozne brat lek teveten s rhefluinem dohromady? A vecer alfuzosin.Je to vhodna...

Léky na tlak a analgetika

dobrý den prosím o radu beru tabletky na tlak 1\4 bisoprololu každe ráno a když...

Léky na tlak a arytmie

Dobrý den, dostala jsem léky na vysoký krevní tlak Blessin. Od té doby, co je...

Léky na tlak bez receptu

Dobrý den, je možné si v lékárně zakoupit léky na tlak? V pátek večer jsem...

Léky na učení

Dobrý den mohla by ste mi poradit nějaké léky po kterých se lépe učí.děkuji...

Léky na uklidnění

Dobrý den, chci se zeptat jestli existují nějaké léky na uklidnění? Víc jak...

Léky na uklidnění v těhotenství

Dobrý den, ve druhém těhotenství se velmi často doma rozčiluji. Manžel mně nadává,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otěhotnění

Dobrý den,mám dotaz v srpnu sem byla na kyretazi(mela jsem zamkly potrat v 6tt),po...

Snížená funkce štítné žlázy a deprese

Hormony štítné žlázy tyroxin a trijodtyronin jsou zodpovědné za celou řadu funkcí....

Vynechání menstruace

Dobrý den! Mam jeden problém. Je mi 21 let a už 9 let nemám menzes. Moje doktorka...

MUDr. Ladislava Holubcová

Praktický lékař pro dospělé

Rovnání nosní přepážky


Potvrzení o způsobilosti řízení vozidla


U 5 leté dcery recidivuje spála


Plicní adenopatie


Kůže při ekzému potřebuje vlhkost. Jak ji nejlépe dodat?


Boříme mýty: léčba tabletami není méně účinná než injekce

Vážná onemocnění je nutné léčit injekcemi, protože pilulky tolik nezabírají....

Najedenou mám strach úplně ze všeho


Modřiny po těle


Krvácení mimo menstruační cyklus


Zvýšené trombocyty u těhotné


Panthenol

V e-shopu jedné lékárny, která mi zaslala novou akční nabídku pro letošní léto,...

Předkožka při erekci


Folikulitída genitálu po holení

Dobrý den, Co by tohle prosím mohlo být, je to jen v oblasti ochlupení....

Antikoncepce a Loseprazol 10 mg

Dobry den, jiz pres rok pouzivam antikoncepci Bonadea. A mam takovy dotaz. Dostala...

Celkové vypadávání ochlupení a vlasů

Dobrý den, přibližně 2 až 3 měsíce porozuji řídnutí vlasů na hlavě , odhadem...

Mám pravidelně vždy ke konci měsíce opakující se chřipku

Dobrý den, je mi 20 let. Od ledna mám pravidelně vždy ke konci měsíce takovou...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×