Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Lymeská borreliosa

Infekce Marina 20.7.2018

Dobry den, porad'te prosim, jestli mam brat antibiotika proti borelioze nebo ne. Muj prakticky lekar trva na tom, ze borelie mit nemuzu a ze vysledky testu v priloze jsou negativni, IgM jsou nespecificke. Ale imunolog/alergolog, ktery testy objednal, trva, ze borelie jsou moc pravdepodobne a predepsal 3 dny Sumamde 500, po 4 dnech opakovat.

Vyvoj: pred 9 tydny jsem mela kliste, erythem plynuly obrovsky a zanet, ktery se rozrostl do 30 cm. Prakticky lekar byl pryc, alergolog predepsala antibiotika Duomox na 10 dny. Na ty jsem mela alergii, zmenily na Doxybene, ty jsem zvracela. Mezitim se vratil praktickej a rekl ze to borelioza byt nemuze, protoze 1) kliste jsem nevedomky zedrela a nevidela jako takove, 2) erythem nebyl jako kolecko ale plynuly, 3) nemela jsem chripkove priznaky, jen bolesti hlavy a unavu. Antibiotika zrusil, poslechla jsem.

Pred tydnem mi alergolog nechal nabrat krev, vysledky jsou v priloze. Predepsala mi Sumamed a prvni tri dny jsem je brala, ted' je pauza. Prakticky byl nedostupny, az ted' jsem u nej byla na konzultaci a rika ze borelie nemam, antibiotika brat nemam a at' si to resim s alergologem, kdyz sem to s nimi zacala a ze to bude dale na jejich zodpovednost. Byl hodne rozcilen. Co mam, prosim, delat?

Dekuji.
Marina Kozlova

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, určitě, nejedná se u Vás o zcela jasný klinický průběh lymeské borreliosy, ale zcela jednoznačně ji vyloučit nelze. Erythema migrans je nejčastější formou a typickým projevem LB. Jedná se o červenou skvrnu vznikající v místě přisátí klíštěte většinou s odstupem 7-14 dnů (s hranicí 3-30 dnů). Dosahuje mnohdy značných rozměrů, pro jistou diagnózu by měl průměr erytému přesahovat 5 cm (u dětí může být menší) a měl by trvat alespoň 3 dny. Je ostře ohraničený s typickým šířením do periferie, homogenní nebo s výraznějším prstencovitým lemem a centrálním výbledem. Nebolí, někdy lehce svědí, kůže není horká ani nepálí. U menší části pacientů bývá vznik erytému provázen chřipkovými příznaky – únavou, malátností, bolestmi svalů a kloubů či hlavy, zvýšenou teplotou, takže to, že jste neměla zcela jasné chřipkové příznaky LB nevylučuje. Přisátí klíštěte v anamnéze není podmínkou, více než polovina pacientů klíště nepozoruje, stačí i údaj o pobytu v přírodě. V diferenciální diagnóze je třeba myslet také na nespecifickou kožní reakci na přisátí klíštěte, erysipel a flegmónu, kožní mykózy, kontaktní dermatitidu iritační a jiné.
Co se léčby týče. Makrolidová antibiotika (Sumamed) jsou v léčbě LB méně vhodná a měla by se používat výjimečně - pouze u nemocných, u nichž nelze zvolit doxycyklin(Vy jste zvracela), amoxycilin (Duomox - alergie), cefuroxim-axetil ani penicilin pro kontraindikaci, alergii či intoleranci.
Pokud volíme azitromycin (Sumamed) pak dávkování 500 mg jednou denně, po dobu 5–10 dnů, první den dvojnásobná dávka. Schéma, které volil alergolog s 4 denní pauzou není vůbec vhodné a povede akorát ke vzniku rezistence a ne k vyléčení případné LB.
Protilátky se tvoří za 3-6 týdnů po nákaze. IgM protilátky nejsou u řady nemocných s LB prokazatelné, s výjimkou erythema migrans a borreliového lymfocytomu jsou u většiny klinicky manifestních infekcí přítomné IgG protilátky. Při interpretaci je třeba myslet na zkříženou reaktivitu s treponemami (syfilis), leptospirami a ústními borreliemi, na falešnou pozitivitu IgM protilátek při pozitivitě revmatoidního faktoru, při infekční mononukleóze, systémovém lupus erythematodes, sklerodermii, thyreoiditidě, u polyvalentních alergiků. Protilátky lze prokázat v séru řadu let po nákaze, jejich přetrvávání neznamená selhání léčby ani pokračování infekce a není důvodem pro opakování léčby. Pozitivní výsledky sérologických testů podporují diagnózu, ale nejsou jednoznačně rozhodující pro její stanovení. V klinicky jasných případech (zejména u erythema migrans a borreliového lymfocytomu) nejsou sérologická vyšetření k zahájení léčby potřebná. I v případě průkazu anti-borreliových protilátek je třeba vyloučit ostatní možné diagnózy. Sérologické testy nemohou poskytnout informace o délce trvání nákazy, aktivitě a závažnosti infekce, účinku léčby ani o prognóze onemocnění. Jejich opakování po léčbě a při následné dispenzarizaci je většinou neúčelné, posuzování změny titrů protilátek v různých odběrech je bezcenné.
Alergolog viděl úvodní flek, posoudil ho jako erytrema migrans, léči ho antibiotiky (ne tedy zcela podle doporučení, ale budiž), zůstala by jsem v jeho péči. Praktický lékař úvodní stádium neviděl, a pouze se sérologických testů nemůže LB takto jednoznačně vyloučit, jeho rozčílení dle mého není zcela na místě.
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Podle uvedeného průběhu a laboratorních výsledků se opravdu o boreliózu jedná. Klíště nemusí být vždy viditelné, např. když sají larvy, které jsou velmi malé. Ohledně dalšího sledování doporučuji se obrátit na poradnu pro lymskou boreliózu (infekční ambulance), kde s odstupem (nejméně 2 měsíce) provedou kontrolní odběry a dle výsledků určí další postup.

Související dotazy

Lymeská nemoc?
Dobrý den, prosím o Váš názor. Před cca 2 týdny mě...
Lymeská borelióza
Dobrý den od Února se léčím s Lymeskou borelyozou přišli...
Lymeská boreliosa
Dobry den, asi pred tremi tydny me kouslo kliste, ktere...
Lymeská borelioza
Dobrý den, v měsíci září jsem našla přisátá 3 velmi...
Lymeská Borelioza a diagnostika protilátek
Loupání v kloubech - borelioza? Dobrý den, před 4...
Lymeské borelioza
Dobry den, prosim o radu... Byla mi potvrzena lymeska...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Lymeská Borelioza

Dobrý den, mám dotaz ohledně boreliozy. Měla jsem v květnu klíště a po čtrnácti...

Lymeská borelióza

Dobrý den, před třemi lety jsem mela klíště a udělal se mi flek. K lékaři jsem...

Lymeská borelioza

Dobrý den, v měsíci září jsem našla přisátá 3 velmi malá klíšťata, která jsem...

Lymeská borelióza

Dobrý den. Moje maminka /51 let/ se léčí s lymeskou boreliozou a její zdravotní...

Lymeská borelióza

Dobrý den, po testech z krve (potvrzenko testem Western blot) mi byla diagnostikována...

Lymeská borelióza

Dobrý den, neslyšícímu synovi 24 let (170cm a 68 kg) byla diagnostikována borelióza,...

Lymeská borelióza

Dobry den, brat bol necely mesiac lieceny antibiotikami (Doxyhexal -1tbl denne)...

Lymeská borelióza

Dobrý den od Února se léčím s Lymeskou borelyozou přišli mi na to tak že mi...

Lymeska borelioza

Dobry den, pokusim se strucne. Mou pritelkyni zrhuba pred 14 dny v Cechach...

Lymeská Borelioza a diagnostika protilátek

Loupání v kloubech - borelioza? Dobrý den, před 4 týdny jsem měla klíště -...

Lymeská Borrelioza

Dobrý den, minulý týden na dovolené jsem měl několik štípanců - nevím přesně...

Lymeská Borrelioza

Dobry den, vcera jsem objevil kliste, ktere bylo prisate dle velikosti 1,5 -...

Lymeská borrelioza

Dobrý den, dle labor.vyšetření lym. borel.zjištěny hodnoty - IgM -31,40 kAU-reaktivní,IgG...

Lymeská borrelioza

Dobrý den pane doktore/ paní doktorko! Prosím moc o radu. V roce 2008 jsem...

Lymeská borrelióza

Dobrý den, prosím o radu ohledně boreliózy. V lednu mi byla sérologickým vyšetřením...

Lymeská nemoc

Dobrý den, synovi 2 roky se objevil cerveny flek na tele asi mesic potom, co...

Lymeská nemoc

Dobry den pani doktorko, Mam vysledky krevnich testu, u kterych se jejich...

Lymeská nemoc?

Dobrý den, prosím o Váš názor. Před cca 2 týdny mě začal svědit nárt nohy...

Lymeské borelioza

Dobrý den, manžel měl po klíštěti v únoru 2017 výsledky lab: B.afzelii IgG...

Lymeské borelioza

Dobry den, prosim o radu... Byla mi potvrzena lymeska borelioza, 12.10. nasazena...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rakovina tlusteho střeva

Chci se zeptat uz 3 mesice mam zažívací problémy zácpa,nadýmání,úzká stolice,a...

Pravá noha

Dobry den, mam problem. Mam spatnou pravou nohu. Kdyz mam na prave noze botu,...

Dermatologické problémy

Dobrý deň, pred časom som si všimla že po tele sa mi robia drobné hnedé/červené...

Obrna nervu

Dobrý den, v listopadu 2017 jsem prodělal středně těžkou parézu lícního nervu....

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Zvýšená chuť na sex


Střídavá necitlivost na zevní straně stehna v levé a pravé noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, čím může být způsobené střídavá necitlivost...

Výrůstky na jazyku

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Při kontrole zubů jsem narazil...

Vhodná antikoncepce

Dobrý den, bude mi 16 let a se svým "stálým partnerem" míváme poměrně...

Brnění končetin, bolesti hlavy, výpadky paměti

Dobrý den, prosím o radu, již nějaký čas, nevím přesně, jak dlouho, přibližně...

Popálenina nohy

Dobrý den ráda bych se zeptala před měsícem jsem si vylily na nohu horký olej,už...

Pálení chodidel


Menopauza

Dobrý den, jsem v menopauze ale porad menstruuji Dostavam to po mesici a nebo...

Zlomená kostrč, těhotenství a porod

Dobry den,pred asi 15 lety jsem si zlomila kostrc. Jelikoz pan doktor myslel...

Bolest zad nejasného původu

Dobry den, jiz jsem vam psal par tydnu zpatky, od te doby jsem vsak navstivil...

Nehormonální antikoncepce

Dobrý den, již druhým rokem užívám hormonální antikoncepci, ale přemýšlím o...

Puchýře a pálení při močení

Dobrý den, byla jsem před pár dny v bazénu a poté mě začaly svědit malé i velké...

Brnění prstů a porucha ciltivosti


Vedlejší účinky Doxyhexal


Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Reklama
Zavřít