Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Lymfocytóza a IVF

Neplodnost a IVF Veronika 24.1.2021

Dobrý den, chystám se podstoupit nativní IVF, kvůli chybějícím vejcovodům. věk 37 let jedno dítě přirozenou cestou. Zdravotní problémy : snížená fc štítně žlázy - chronický zánět, beru euthyrox 88 a klinicky němá leukopenie a neutropenie 1 x ročně docházím na kontrolu na hematologii.
Poté po zamlklém těhu s novým partnerem, podstoupení kyretáže, poté už opakované časné aborty + mimoděložní...4 roky opakované nákazy stereptokokem alagaciae jak do krku tak do spodku (7 x ročně atb) nyní už partner není přenašeč už neužívám atb. rozbory všech plodů v pořádku geneticky, v pořadku i naše genetika a veškerá vyšetření včetně imunologie v Praze u MuDr. Malíčkové v roce 2017..
hysteroskopicky rozrušené srusty v děloze po opakovaných zánětech ...zatím jediný zjištěný možný důvod neúspěšných těhu + nález sterptokoka,
v tomto roce proběhla kontrolní hysteroskopie- děloha bez srůstů, a odebrána kultivace přímo z dělohy- čekáme na výsledky.
znova děláná imunologie kvůli AMH hormonu za 3 měsíce mi bude 38 let zásovba vajíček prý nadprůměrná, ale co doktora znepokojili jsou výsledky lymfocitů, že nejsou úplně optimální, pochopila jsem, že tělo by se více bránilo proti embriu. Do fotek vkládám vyšlé hodnoty první 2 fotky jsou imunologie z roku 2020 a poslední foto je právě imuno z prahy, kdy už tehdy vyšly lymfocity mimo normu, ale lékařka se nad tím nepozastavila, že by to měl být problém...prosím tedy o vyjádření gynekologa nejlépe imuno gynekologa, imunologa nebo všech...jestli mi mé hodnoty lymfocitů mohou zapříčinit nepřijetí embria nebo jeho následné vyloučení z těla...počítám totiž s tím, že u případného těhu se mi hodnoty ještě více zvednou...normalně mám například stav leukocitů 2.5 (4 - 10 norma) a vím, že v těhu se mi zvedly na normalni hodnotu 5 cca ..po těhu opět klesly..bohužel lymfocity jak v těhotenství reagovaly nevím, ale zkusím dohledat jestli jsem s nima měla problémy i před prvním těhotenstvím (vždy jsme se totiž bavili o leukocytech, tak si to nepamatuji) leukocity mám stále nízké, ale to by nemělo těhotenství vadit, ale nevím jestli ty zvýšené lymfocity se nemohly spolupodílet, spolu se srůsty v děloze a pozitivním streptkokokem na abortech cca v 5-7 týdnu těhu. Srůsty jsme zdárně vyřešili, kultivaci z dělohy čekáme výsledky a kultivace z pochvy, tam se vždy něco najde...přikládám to i dlouhodobému užívání atb a opakovanými nákazami o kterých jsme 4 roky nevěděli (neměla jsem typické příznaky, takže gynekologové neřešili) Děkuji za přečtění a vyjádření odborníka

1.doplňující dotaz ze dne 26.1.2021
Dobrý večer, děkuji za info...závěr doktorky malíčkové napíšu na konci nelze vložit foto...o lymfocitech se nezminuje a vím, že tehdy mi říkala, že z imunologického hlediska jsem naprosto v pořádku...v té době jsem měla ještě jeden vejcovod...všechny těhotenství na první pokus-co nechráněný sex to těhotenství...ano ten syndrom je přesný, bohužel jsem se na to odvolávala několik let a ze strany xxx doktoru přišel jen výsměch a urážky že jsem blázen, že po kyretáži s dělohou určitě nic mít nemůžu.. (řesila jsem to asi z 5 doktory a to i kvuli tomu že jsem po kyretazi krvacela mimo cyklus nekolik měsiců) v mé teorii že problém je v děloze, že se tam muselo neco pokazit při kyretáži (první zamlklé těhu má děloha nepotratila ale držela zuby nehty) me podpořil až MuDr Vrána z IVF centa, který mě odeslal na hystereskopii kde bylo potvrzeno 1/3 srůstu...bohužel už bylo pozde, už jsem něměla v té době ani jeden vejcovod..poslední jsem čekala dvojčata jedno v dělože a druhe v posledním vejcovodu....v děloze jsem ho potracela ve vejcovodu se vyvyjelo... co se týče hormonální stimulace, v podstatě se jí já vyhýbám...už svuj hormon mám celkem vysoký na muj věk, ovuluji každy měsíc..i doktor rikala ze v tomto jsem jak 20citka...mám strach z hyperstimulačního syndromu a ano všichni mi budou tvrdit, že tomu rozumí a že mi to nepřepálí, ale už se stalo...i miniaturní davka clostíku (nejen ze ho nesnesu je mi z nej blbe i pri te nejmensi davce) jsem čekala dvojcata...pak mi v jinem ivf centru take neco dali a vytvorilo se mi tolik hlavnich vajiček ktere pod tou davkou jeste rychleji dorzavaly nez je běžné, že kdyz jsem dojela do centra všechny hlavní folikuly az na ty vedlejsi popraskaly...kdyz jsem měla vejcovody byla jsem nadprumerne plodna, tehotna snad kdyz chlap prošel...nechci do sebe nechat rvát hormony, když bych mohla mít každy cyklus čerstvé vajičko, s minimální záteží pro tělo...ale i tuto moznost proberu s doktorem pokud by bylo neco opravdu šetrneho aby se podařilo odebrat treba 5 vajícek...bohužel zatím to každý přepálil, zpusobil mi cysty a vsechno predcasne popraskalo...ovitrele se mi musi píchat u 14mm... mě zajímá i váš názor...jelikož výsledky imuno máte jak z toku 2017 podrobný tak z 2020...počítám, že ty mutace atd. jsou stále negativní..jak říkám doktor Vrána zporozněl u těch NKT lymfo CD3+ CD56+ zbytek vysel v pořádku. Za sebou mám pouze 1x nativní cyklus 3 denního 8 bunečného embria bez jedine známky fragmentace ..bohužle jsem pritoton byla opet infikovana streptokokem alagacie..(teploty zimnive atb...takže se neuchytilo) predtim se jen pokusili v jinem centru odebrat vajička bez uspechu... ted se s doktorem Vranou snažíme eliminovat vše co by úspechu stálo v cestě..proto byla provedena znova hysteroskopie (deloha naprosto bez srustu bez vad) čekáme kultivaci z dělohy vzali jsme i tu imunologii a tam vyslo co jsem poslala takže má otázka zní jsou tyto hodnoty v pořádku pro zdárné uchycení embria??? proto jsem zaslala vysledky mudr Malíčkove...tehdy přišla pouze na poruchu lektínové dráhy, ale řekla mi osobne z tam problem nejspise není, že telo si najde jinou dráhu aby fungovalo jak má...z imuno hlediska jsem pro ni byla naprosto v poradku nejde tady vložit foto, tak přepisuji záver mudr maličkove: primární komplementopatie- porucha lektinove dráhy aktivace komplementu, nález se může spolupodílet na opakovaných abortech. Kauzální terapie teto Komplementopatie není známa, mimo graviditu není imunointervenční terapie indikována, je potřeba včasná a cílená lečba infektů V těhotenství je nutné pravidelné sledování + podpůrná imunomodelace : vaginálně progesteron, LMWH v profylaktické dávce a od pozitivního gravi testu nejspíše též imunoglobuliny tot vše co napsala. poprosím jesťe o váš názor krervních testů, kvuli kterým to píšu...kdyby tento test vyšel takto vaší pacientce, jestli byste testovala jeste něco dašlího, nebo ho vyhodnotila že je v pořádku, nebo nasadila neco pro potlačení imunity...děkuji moc

Odpovídá lékař:

MUDr. Kseniia Bilomeria

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Oblastní nemocnice Mladá Boleslav

Dobrý den, paní Veroniko, děkuji za Váš dotaz, Váš problém je komplikovány a určitě dotaz předám našim specialistům v oboru, které Vám určitě poradí. Vyčkejte prosím na jejích odpověď. Přeji, ať se situace brzo vyřeší.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Polášková

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: NL-Clinic Gest IVF;ProCrea Swiss IVF Center

Dobrý den Veroniko,

jsem reprodukční gynekolog, v oboru od 2009, s dr. Malíčkovou spolupracuji prakticky od téhož roku. Je to špička v oboru reprodukční imunologie. Vím, že část lymfocytů je embryoprotektivních, část embryotoxických - poměry jednotlivých subpopulací se nedají vykládat jen tak, že navýšení = automaticky špatné výsledky. Zde mi chybí k interpretaci závěr, který Vám paní doktorka Malíčková k vyšetřovaným hodnotám napsala (zpravidla se i vyjadřuje k hodnotám mimo normy). Prosím o jeho dodání, abych mohla více situaci vysvětlit. Určitě je ale možné se u paní doktorky objednat na kontrolní odběry (přece jen z 2017 jsou zastaralé, hlavně pokud mezitím proběhlo více gravidit).
Upřímně nevím, jestli s Vámi někdo diskutoval šance na graviditu při nativním cyklu versus při IVF stimulaci a nepopisujete, zda za sebou máte i nějaké IVF, ale pokud nemáte vyčerpané cykly na pojišťovnu, jednoznačně byste těžila z toho, že půjdete do běžné stimulace. Pojišťovna Vám na ni přispívá pouze do 39. narozenin.... Více kdyžtak v ambulanci - pokud chcete, objednejte se ke mně a probereme vše do detailů.
Jinak myslím, že důvodem, proč Vám nejde otěhotnět, je pravděpodobně Ashermanův syndrom (špatná sliznice po opakovaných výkonech) v kombinaci s odstraněnými vejcovody, ne imuno problém.

S pozdravem a přeji hodně štěstí MUDr. Petra Polášková, ProCrea IVF Praha

Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Polášková

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: NL-Clinic Gest IVF;ProCrea Swiss IVF Center

Dobrý den paní Veroniko,

bohužel hormonální profil/hladiny můžete mít "jako dvacítka", ale i ve 21. století stojí na prvním místě pro úspěch těhotenství stáří vajíčka - optimum plodnosti a nejmenší "chybovost" mají vajíčka ve 25 letech věku ženy (nejmenší riziko potratu - do 10%, nejvyšší pravděpodobnost otěhotnění a správného vývoje plodu). Ve 38 letech jste bohužel za optimem a riziko potratu se navyšuje až na 20%, to je realita a nevylepší ji ani dobré hormonální profily.
Při IVF stimulaci dostáváte hormony v bezpečném stimulačním protokolu (zohledňující možné riziko hyperstimulace), stimulace probíhá kolem 2 týdnů a Vaše vlastní hormony to mírně navýší. Ve chvíli, kdy jste těhotná, máte několikanásobně vyšší denní dávky hormonů po dobu zhruba 9 měsíců.Tedy obava z hormonální stimulace nemá moc logickou oporu, spíše strach a nedůvěra, kterou Vám někdo bohužel vytvořil. Clostilbegyt funguje na úplně jiném principu, a při IVF stimulaci se podávají léky v kombinaci těch, které podporují růst foliklů (obalů s možnými vajíčky) s léky proti předčasnému prasknutí těchto foliklů a pokud roste foliklů moc, k indukci dozrání foliklů se podává jiný lék než běžně Ovitrelle... A jestli považuji na IVF cyklu za "rizikové", pak je to odběr vajíček, tedy opět nemohu podpořit Vaši teorii, že raději opakovaně podstoupit nativní cyklus (a opakovaně tedy jít na odběr vajíčka) než podstoupit běžnou IVF stimulaci a odběry minimalizovat. Jeden folikl může mít maximálně jedno vajíčko (ve věku nad 35 nebývá vždy), to musí být zralé (ve věku nad 35 bývá chybové nebo častěji nezralé), vajíčko se musí oplodnit (při ICSI metodě 95%, při IVF 75%), statisticky u žen Vašeho věku z počtu embryí, která se vyvíjí den 1, je k embryotransferu doporučena 1/3 (ostatní embrya se statisticky špatně vyvíjí) a šance na otěhotnění po transferu 1 embrya kolem 30%, k tomu Vám pojišťovna do 39. narozenin spolufinancuje IVF cyklus (spoluúčast Vaše s příspěvkem poj. cca 20-30tis., bez účasti poj. cca 60-80tis.). Je to vždy Vaše volba, Vaše a partnerovo rozhodnutí, ale medicínsky dává smysl spíše IVF cyklus...
Za imunologické vyšetření - je-li výsledek obdobný tomu, co máte z 2017 od dr. Malíčkové, jednoznačně se stavím za názor dr. Malíčkové, která je opravdovou špičkou v oboru reprodukční imunologie.
Vám stojí v cestě k otěhotnění Váš věk a vejcovody, snažila bych se neodkládat dalším vyšetřováním léčbu sterility a podporovat případné těhotenství gestageny - dostatečnou podporou gestagenů modulujete imunitní parametry dělohy v embryoprotektivní - a to je v souladu i s doporučením dr. Malíčkové, tedy při jakémkoliv transferu podávat vyšší množství gestagenů (vag. progesteron) + LMWH (kvůli opak. abortům) + imunoglobuliny pro podporu proti infektům, nic jiného neléčit - hlavně neztrácet drahocenný čas!

S pozdravem MUDr. Petra Polášková

Související dotazy

IVF
Dobry den, jsem po prvním IVF, neúspěšném. Bylo mi...
IVF
Dobrý den, je mi 40 let. Prvni zkušenost s IVF 2 embria...
IVF
Dobry den jsem po 2. neuspesnych ivf cyklech, mam vsechno...
IVF
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na...
Lymfocytoza
Dobrý den, prosím Vás, byla mi diagnostikována lymfocytóza....
IVF
Dobry den.Som po salpingectomii l.dx v r.2015 pre mimomaternicove...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Lymfedém

Dobrý den, byla sem na lymfatické masáži kvůli oteklému sedacímu svalu. Na internetu...

LYMFEDEM

DOBRÝ DEN,PROSÍM O RADU,V ROCE 2003 JSEM BYLA OPEROVÁNA PRO RAKOVINU DĚLOŽNÍHO...

Lymfedém

Dobrý den, po onko léčbě před 11 lety se mi vytvořil lymfedém břicha, podbřišku,...

Lymfedém

Dobrý den, mám dotaz ohledně lymfy. Mé mamce (71let) od května 2018 "teče"...

Lymfedem ??

Dobry den, pisu za jednu znamou z treti zeme. Jeji dcera (20 let) trpi otokem...

Lymfedém po operaci ramene

Dobrý den, mě by zajímalo jaké mohou být příčiny zvětšení jednoho prsu. Celou...

Lymfocity

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli vyšší lymfocity v krvi znamenají nějakou...

Lymfocytární populace

Dobrý den, mám dotaz ohledně testu Lymfocytární populace - dostala jsem tyto...

Lymfocytóza

Dobrý den, mám problémy s játry, kvůli kterým mi dělají pravidelně krevní...

Lymfocytoza

Dobrý den, prosím Vás, byla mi diagnostikována lymfocytóza. co to pro mě znamená?...

Lymfocyty

Při odběru krve mne bylo zjištěné tyto hodnoty lymfocyty 0.407+; monocyty 0.151++;U_ph...

Lymfocyty

Dobry den, od zari lonskeho roku se mi hodnota lymfocytu zvysila z 41.5 na 54.7...

Lymfocyty

čo to znamená, keď sú lymfocyty 15,3

Lymfocyty - snížená hodnota

Dobrý den, jsem ve 33týdnu těhotenství, a při odběrech z minulého týdne mi vyšlo,...

Lymfocyty a trombocyty

Dobrý den, je mi 21 let a mam zvysene lymfocyty a trombocyty, řekli mi že mám...

Lymfocyty krev a bilkoviny v moci

Dobry den.Prisla jsem k doktorovi s tim,ze uz 3 tydny se necitim dobre,pocit...

Lymfodenopatie z příčiny virózy

Dobrý den, prosím o radu odpověd... Mamce se nad klíční kostí objevila uzlina...

Lymfodrenáž

Dobrý den, dnes jsem se byla objednat na lymfodrenáž a bylo mi řečeno,že si...

Lymfodrenáž

Dobrý večer. Jsem po operaci pro karcinom orofaryngu. Odoperovali Mé část...

Lymfodrenáž

Mám 19 let TEP a léčím se s játry Esentiále 2 tablety denně, Ursosan 2 tablety...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cysta na vaječníku, zánět střev

Dobrý den, asi před šesti lety jsem prodělala zánět na pravém vaječníku - léčeno...

Pupeční kýla po porodu

Dobrý den, nyní tj. 5 měsíců po porodu, mi byla víceméně náhodou na chirurgii...

Bolest pod žebry v kombinaci s nadýmáním

Dobrý den, už několik let mě trápí každodenní nadýmání. Ráno po probuzení mám...

Nevolnost

Dobrý den, 3 týdny mě trápí nevolnost od žaludku, říhání. Některé dny je mi...

Píchání ve varlatech a bedrech


Suchy kasel prichazejici k veceru

Dobry den,rada bych se zeptala, zda je specifickym sypmtomem pro nejakou diagnozu...

Vyskakující klíční kost

Dobrý den. Je mi 15 let a již rok se potýkám s problémem s klíční kostí. Pokud...

Bolesti hlavy, špatný zrak, mravenčení ruky, křeče v lýtkách

Dobry den. Pracuji u jednotky Policie, byl jsem i v zahranici na vyjezdech...

Přes půl roku, co jsem se pokoušela s partnerem o první pohlavní styk

Dobrý den, je to přes půl roku, co jsem se pokoušela s partnerem o první...

Noční bolesti kloubů a svalů

Dobrý den. Mam dotaz a je mi hrozne ouzko kdyz mam moje bolesti popsat......

Oranžové dlaně a plosky nohou

Dobrý den, můj vnuk, kterému je devět let, má asi půl roku oranžové dlaně a...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, už tři týdny mě bolí zadní strana nohy v úrovni kolene. Jezdím každý...

Necitlivost po výzřezu ploténky

Dobrý den, od února mám výhřez na 3 ploténkách bederní páteře (3-5 mm). Absolvovala...

Bolesti hlavy

Dobrý den, již dva měsíce a půl mám bolesti hlavy. Tato bolest se objevuje...

Předkožka, záda

Dobrý den, mám dva dotazy... Takže asi před měsícem jsem navštívil rodinný bazén...

Žluklý mák

Dobrý den, prosím Vás, omylem jsme celá naše rodina (2 dospělý a jedno dítě)...

Umělé oplodnění

Dobrý den, Chtěla bych se poradit s odborníkem ohledně mé schopnosti přirozeně...

Kyselina močová


Rychlé bušení srdce, cítím ho až v krku,mota se mi hlava, připadá mi,ze omdlím, začnu byt slabá

Dobrý den.14 dní v kuse, pokaždé kdyz jdu spát,mam tyto stavy: rychlé bušení...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den včera při procházce me stiplo hovado přímo do kotníku místo mám hodně...

Reklama