Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Má nějaký smysl se v tento moment očkovat Gardasilem?

Očkování David 26.9.2020

Takže opět stejný dotaz, předtím mi nikdo nebyl schopný rozvést odpověď na mojí otázku. Mám HPV už cca rok a půl. Chronický zánět jazyka. Nyní nově chronický zánět glandu s dysplazií (proběhla biopsie). Zajímá mne zdali má nějaký smysl se v tento moment očkovat Gardasilem a zdali je to bezpečné pokud jsem již nakažen? (Univerzální odpověď, že nejlepší je to před zahájením sexuálního života neberu, protože to si na internetu přečtu taky a je to celkem logický...)

doplňující informace:
Jak jsem již psal, biopsie byla provedena, nicméně jaké kmeny byly nalezeny netuším. Podle mne se tím lékaři z VFN, ani neobtěžovali zabývat. děkuji za vyjádření specialisty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, Váš dotaz ohledně očkování Gardasilem při ji aktivní infekci HPV projevující se recidivujícími geniálními bradavicemi již zodpovídala moje kolegyně a já k její odpovědi nemám co zásadního doplnit. Uvádí, že očkování mělo proběhnout před zahájením pohlavního života, aby mělo požadovaný efekt. Dále to, že aplikace očkovací látky nyní nemusí mít požadovaný efekt, pokud jste nakažen jinými kmeny HPV než jsou obsaženy v očkovací látce, co zahrnuje u Gardasylu 9 proti HPV virům způsobujících rakovinu děložního čípku typy 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tak proti dvěma typům HPV virů typy 6 a 11, které jsou zodpovědné za tvorbu špičatých kondylomů. Bylo by vhodné provést biopsii, verifikovat o jaký typ HPV se jedná a dle toho se rozhodnout, jestli očkovat. Už jenom s ohledem na cenu vakcíny (cena jedné dávky je cca 4500,- Kč a jsou potřeba 3 dávky, druhá za 2 měsíce od první a třetí 6 měsíců od první, není hrazeno ze zdravotního postižení). Očkování by Vás samo o sobě nemělo nijak ohrozit, neuškodí, spíše se ale obávám, že ani zásadně nepomůže s ohledem na stádium nemoci.

Zde přeposílám ještě odpověď kolegyně:
Dobrý den Davide. Podle předešlých dotazů soudím, že jste měl obtíže s genitálními bradavicemi. Nejčastějším původcem jsou skutečně některé kmeny lidských papilomavirů (HPV - 6,11). Váš dotaz ohledně očkování je velmi zajímavý. Očkování má samozřejmě největší smysl před začátkem sexuální aktivity. Potom Vás chrání před nákazou a onemocnět byste neměl vůbec. Pokud již máte bradavičky, s virem jste se setkal a jste nakažen. Nicméně není jisté, zda jste nositelem i těch nejvíc nebezpečných kmenů 16 a 18, které mohou být příčinou rakoviny děložního čípku, vulvy, análního otvoru, úst a hrdla. Už proto bych očkování doporučila. Někteří odborníci se navíc domnívají, že očkování vakcínou Gardasil může mít dobrý vliv i na hojení genitálních bradavic, i když už v sobě virus máte. Nejspíše proto, že nastimuluje imunitní systém k boji s virem. Snad Vám tato odpověď pomůže. S pozdravem, Dr. Šilarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná

Specializace: Infekční lékařství‎

Dobrý den, předně biopsie je odběr tkáně k histologickému vyšetření, které ve Vašem případě určilo, že se jedná v dané lokalitě o dysplazii. Diagnostika probíhá pod mikroskopem. Z tohoto nelze nijak určit, jakým kmenem HPV jste infikován. Očkování Vám neuškodí, pokud jste již infikován některým z obsažených kmenů, tak to nevadí. Zároveň však rozhodně neslouží k léčbě! Samotnou infekci HPV ani nelze léčit, léčí se pouze projevy, které se u disponovaných jedinců rozvinou na základě nákazy HPV. Pro Vás konkrétně by očkování mohlo mít efekt v tom, že zamezí nakažením dalšími kmeny, se kterými jste se ještě do této doby nesetkal.
Vše podstatné ohledně Vašich dotazů již bylo řečeno v předchozích odpovědích.
S pozdravem MUDr.Jolana Novotná

Související dotazy

Očkovat?
Dceři je 8 měs., a zatim povinná očk. má. Je nutné...
Očkovat nebo ne?
Dobrý den,pane doktore (paní doktorko) chci se zeptat,zda...
Za jak dlouho je možno očkovat po operaci
Dobrý den, mám syna (1,5), který byl 8.4. na operaci...
Má smysl užít Postinor?
Dobrý den, měli jsme s přítelkyní pohlavní styk před...
Může se očkovat Priorix u dítěte,pokud má Vitiligo?
Dobrý den, chci se prosím zeptat, zda se může očkovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Má již po dvou mesicich opet spalovou anginu


Má kouření vliv na prsa?

Dobrý den, je mi 17 let a mám na svůj věk docela malé prsa, chtěla jsem se zeptat,...

Má mé dítě ADHD nemoc nebo jen zlobí?

Má mé dítě ADHD nemoc ? Dobrý den,jmenuji se Jana a mám syna Maxíka,teď má...

Má menstruace nějaký vliv na operaci appendixu laparoskopicky?


Ma muj BP rozdvojenou osobnost?,

Dobry den. Potrebovala bych poradit. Muj BP ma problemy se lhanim a zmenou nalad...

Má můj otec rakovinu?

Má můj otec rakovinu? Po resekci tumoru prave ledviny ,histologie,konvencni...

Má na stehně a na varleti pupínky s čirou tekutinou

Vyražku syna nesvědí jsem zapomněla dodat.děkuji

Má na zádech tmavý černý flek

Dobrý den chtěla jsem se zeptat můj přítel už nějaký ten měsíc má na zádech...

Má narok na lázně můj 10 letý syn


Má nějaký negativní vliv kouření el.cigarety před laparoskopii žlučníku?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda má nějaký negativní vliv kouření el.cigarety...

Má očkování v teplém období a NEzrychleném režimu nějaký negativní vliv na tvorbu protilátek?

Dobrý den, prosím Vás, v případě, že se nepodaří z důvodu nachlazení nebo jiné...

Má oslabená imunita souvislost s CMV (cytomegalovirem)?

Dobrý deň, chcela by som sa poinformovať ako by som mala postupovať v mojom...

Ma panicka ataka souvislost s urazem hlavy?

Dobry den, mela bych na vas dotaz. Pred tremi tydny se u me poprve objevily...

Má pocit při chůzi, že se houpe

Dobrý večer přítel se léčí na psychiatrii dostává léky na úzkost a dva měsíce...

Má posilování vliv na velikost penisu?

Dobrý den, zajímalo by mne, jestli má pravidelné posilování v posilovně (bez...

Má první antikoncepce CHLOE

Dobrý den, již více jak měsíc používám antikoncepci chloe pravidelně, akorát...

Má první antikoncepce- Katya

Dobrý den, poprvé jsem začala brát antikocepci Katyu, beru ji již tři dny od...

Má prvotní příznaky epilepsie

Dobrý den, dcera 9let. Má prvotní příznaky epilepsie. Má léky. Má i sirup Sedalia....

Má rychlou ejakuaci

Dobrý den, máme s přítelem problém, který spočívá v rychlé ajakuaci. Přítel...

Má se bát Boreliózy?

Dobrý den, asi před 2 týdny mě kousnul hmyz ale nevěnovala jsem tomu žádnou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Motání hlavy

Dobrý den, moje problémy začaly 28. října 2016. Když jsem se ráno vzbudil, tak...

Ganglion

Dobrý den, na levé noze na levé straně nad kolenem mám jakousi bouli. Není vidět,...

Steatoza jater

Dobrý den jsem rok po operaci žlučníku, nyní mi už čtyři měsíce bolí pod pravým...

Pálení pochvy po sexu


Sex


Růst penisu, 14 let

Dobrý den, za 2 měsíce mi bude 14 a můj penis měří 16cm, vyroste mi ještě?

Névus na lýtku

Dobrý den, na lýtku mám pigmentový névus (myslím, že kongenitální), velikost...

Antidepresiva

Dobrý den,víc jak půl roku jsem kouřila marihuanu s přítelem a spolubydlícími...

Zlomenina obratle L1

V říjnu jsem měla úraz zad, byla jsem na pohotovosti, rentgen, lékař řekl, že...

Bolest kolene a artroskopie

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Jsem v pořadníku na artroskopickou operaci...

Bolest kostrče

Už dlouho mívám bolesti v oblasti kostrče (viz příloha). Všichni mi říkají,...

Alkohol a Ibalgin


Žaludeční reflux

Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat na maminku,má několik problémů.Delší dobu...

Bolesti kolene

Dobrý den. mam prosím dotaz na bolest v koleně. Při chůzi se objevuje bodavá...

Pálení jazyka

Dobrý den,koncem února jsem dobrala antibiotika a asi po týdnu mě začal pálit...

Protruze ploténky

Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně výsledků mag.resonance. K paní doktorce jdu...

Ulomil se mi kus skloviny na zubu

Dobrý den, dneska se mi ulomil kus skloviny na předním zubu. Absolutně nevím...

Brnění penisu

Muj pritel, 33 let, za posledni dva dny pocituje obcasne brneni v penisu v klidovem...

Nadměrná plynatost a kručení v žaludku i v krku

Dobrý den, potřeboval bych poradit, už asi 3 týdny mě hrozně kručí v žaludku...

Bolest na hrudní kosti

Chtěl bych se zeptat trápí mě už nějakou dobu bolest na hrudní kosti co by mohlo...

Reklama