Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám obtíže s trávením.

Trávení Hanna 19.2.2018

Dobrý den, letos mi bude 69 let, již půl roku a zhoršení od prosince 2017 mám obtíže s trávením, se žaludkem ( 2011 vyjmutí žlučníku - kameny). Je mi nevolno, bolí mě celý nadbřišek, nejvíce pravá strana, vrací se mi hořkost do úst, dech zapáchá, trpím zácpou. Byla jsem na gastro vyšetření, nezjistilo se nic, žádná bakterie ani vředy, z krve byly zjištěny pouze zvýšené leukocyty, byla jsem 4 dny na kapačkách, stav se zlepšil, ale po týdnu opět stejné problémy, držím přísnou dietu, nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol. Jeden den je mi dobře a druhý den náhlá nevolnost, ale opravdu velká, která se objeví náhle. Na CT lékařka řekla, že v žaludku určitě proběhl zánět a že vidí i jeho zbytky, ale přesto jsem nedostala žádná antibiotika ani v kapačkách, v nemocnici mi bylo řečeno, že zánět byl malý a nebyla antibiotika nutná, mám omeprazol a kinito. Co mám dělat? Tato situace mě velmi omezuje a znepokojuje. Děkuji za radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, léčba antibiotiky je u zánětu žaludeční sliznice indikována pouze jako léčba k eradikaci bakterie, Helicobacter pylori, která tento zánět v některých případech vyvolává. U Vás ale byla provedena gastroskopie a H.P. byl negativní, proto léčba ATB není indikována. Zánět žaludeční sliznice a nejspíše i jícnu, vzhledem k popisovaným potížím, působí pak nerovnováha ochranných a škodlivých faktorů a jejích vliv na sliznici žaludku (zejména vliv samotné žaludeční kyseliny, která zánět provokuje). Mechanismus vzniku akutního zánětu žaludku není zcela jasný, jako příčina se uplatňují faktory jako velké dávky nesteroidních protizánětlivých léků, např. Aspirinu, Ibalginu, nadměrná konzumace alkoholu; kouření; těžké stresové stavy (trauma, popáleniny, stavy po chirurgických operacích); produkty závadného jídla; nevhodná strava (zejména živočišné tuky, koření) atd. Pokračovala by jsem v zavedené léčbě, nadále přísný dietní režim, Omeprazol 20mg 1-0-1, Kinito 3 x denně vždy 1/2 hodiny před jídlem. Důležitá je i prevence zácpy, screeningové vyšetření na okultní krvácení do stolice bylo provedeno, případně jako alternativu lze zvážit rovnou kolonoskopii. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Hanno, určitě vydržte s dietou, nejezte příliš mastné, tučné ani smažené, kořeněné a pikantní jídlo, vynechejte kávu, bublinkové a sladké nápoje, zeleninu a ovoce jezte vařené a bez slupek, vhodné jsou nyní kaše, polévky, domácí strava. Pijte alespoň 2-3 litry tekutin denně. Měla byste docílit toho, že budete chodit pravidelně na stolici, zkuste jít každý den nejlépe ráno, předtím si dejte sklenku vlažné vody a udělejte si masáž břicha.
Nadále užívejte Omeprazol a Kinito. Přidejte probiotika pravidelně. Kromě léčiv a diety také dost odpočívejte, jezte malé porce a na noc se dost podkládejte. Neberte léky na bolest a zánět, které dráždí žaludek.
Nevím, jaká jste podstoupila vyšetření a jaké jsou výsledky testů, je třeba vyloučit onemocnění jater, slinivky, ledvin, štítné žlázy, cukrovku a další. To by měl udělat praktický lékař. Také byste měla jít na kontrolu do odborné gastroenterologické poradny, kam přineste všechny dosavadní výsledky. Možná Vám doporučí udělat kolonoskopii kvůli zácpě. Je také možné, že by některé vaše obtíže mohly být dané problémy se střevem.
Ohledně Vašeho dotazu na léčbu antibiotiky - léči se s nimi pouze zánět vyvolaný bakteriemi. Pokud se nenašly bakterie, které by vaše obtíže mohly způsobit, jako například v žaludku Helicobacter pylori, pak by jejich podání zřejmě Váš stav nespravilo.
Přeji Vám brzké zlepšení obtíží.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Problem s travenim
Uz delsi dobu mam problem s travenim. Opakujici se...
Mám problém s trávením
Dobrý den, již několik mám problém s trávením.....
Kožní obtíže
Dobrý den mám problém s penisem mám to jakoby odrený...
Obtíže s trávením
Dobrý den. Je mi 17 a mám problém už asi půl roku ,že...
Potíže s trávením
Dobrý den. Asi před měsícem jsem najednou začala mít...
Mám velké problémy s trávením
dobrý den paní doktorko, je mi 50 let a před necelými...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám obavu, kdybych se nakazil touto nemocí

Dobrý den, hodně cestují po EU a mám očkování proti žloutence AB. Přesto mám...

Mam obavy nakazou Listerii

Dobry den pane Dr.,jsem momentalne v Recku na dovolene a jsem v 18.tydnu tehotenstvi.Pred...

Mám obavy z infarktu, je mi 25 let

Co by měl lékař vědět o tvém problému? Přilož fotku či lékařskou zprávu, pokud...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy, aby to nebylo něco vážného.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Už asi měsíc mám lechtivou až pichlavou...

Mám obavy, že mám ankylozující spondylitidu.

Dobrý den, mám již delší dobu problémy, bolí mě v tříslech, někdy i v hýždi....

Mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci či doma

dobrý den, mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci...

Mám občasné bolesti břicha a hlavy nebo průjem

1-3x za týden mám bolesti břicha, někdy k tomu i průjem a bolest hlavy. Když...

Mám obě ruce zhruba od poloviny loktů po konečky prstů necitlivé.

Dobrý den, jsem žena a je mi 70 let. Téměř každé ráno se probudím v posteli...

Mam OCD??

Dobrý den, zřejmě trpím OCD, cca 7 let, s tím že mam horsi a lepsi stavy, a...

Mám od dětství diagnostikované zátěžové astma bez alergie

Dobrý den, mám od dětství diagnostikované zátěžové astma bez alergie. Spouštěčem...

Mám od dětství vystouplé znaménko v levém podžebří

Mám od dětství vystouplé znaménko v levém podžebří, průměr zhruba 1 centimetr....

Mám od konce minulého roku zdravotní problémy

Dobrý den, mám od konce minulého roku zdravotní problémy. Léčím se se sníženou...

Mám ochrnuté tři prsty na pravé ruce

Dobrý den, od srpna minulého roku mám ochrnuté tři prsty na pravé ruce, sevřu...

Mám opakovaně bakterie v moči

Mám opakovaně bakterie v moči a lékař to řešil antb. ale do půl roku po vyšetření...

Mám opakované bolesti v krk

Chci se zeptat mám opakované bolesti v krku -asi chronický zánět mandlí,při...

Mám opožděnou menstruaci

Dobrý den, v prosinci jsme se dali dohromady s přítelem a začali jsme spolu...

Mám opožděnou menstruaci už 8. den

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám opožděnou menstruaci už 8 den. První den...

Mám opravdu velký strach

Ráda bych věděla, jestli mě může silná bolest žaludku a v okolí bránice nějakým...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kvasinková infekce u muže

Může se kvasinková infekce u muže projevit nutkáním na močení a pocitem nedomočení?...

Únik stolice

Dobrý den, rád bych se zeptal na jeden intimní problém. Často se mi stává že...

2 tablety antikoncepce v jeden den

Dobrý den. Dnes ráno jsem si nebyla jista uzitim tablety , tak jsem si pro jistotu...

Třes, zimnice

Dobrý den, Chtěla bych poprosit o radu. Vždy jsem byla zdravá, aktivní sportovec....

Nespavost a úzkosti před menstruací

Dobrý den, je mi 42 let, cca poslední 2 roky mě trápí, zhruba týden před menstruací...

Bolest a hlavně otok měkkého patra

Dobrý den, už druhý den mě trápí bolest a hlavně otok měkkého patra při polykání...

Extrakce zubu na pohotovosti

Dobrý den, bolí mě zub osmička nahoře, dnes jsem byla u zubaře a říkal, že zub...

Špinění

Dobrý den momentálně mě trápí špinění mimo menstruaci. Jedná se jen o slabý...

Skvrna na patě

Dobrý den, dnes jsem na své patě objevila toto. Chtěla jsem se zeptat, jestli...

Infekce zvukovodu, zevního ucha

Dobrý den, v Neděli večer (30.7) mě začalo píchat v pravém uchu, druhý den již...

Antimykotika


Perianální absces

Dobrý den, v těhotenství se mi udělal 2x perianalni absces pod kůži vedle konečníku...

Kvasinková infekce u muže

Dobrý den, všiml jsem si že nedávno se mi na žaludu objevila červená skvrna....

Bolest po operaci tříselné kýly

Bolesti po operaci kýly. Dobrý den, prosím Vás tímto o pomoc při zhodnocení...

Dvojité vidění

Dobrý den. Dcera 6 let cca 3 měsíce udává zdvojené vidění po sundání bryli....

Prasklá sklovina

Zdravím, chtěla bych se zeptat - dá se něco dělat s prasklou zubní sklovinou?...

Píchavá bolest v močové trubici

Dobry den, mam uz 14 dni problem s mocovou trubici. Nekolikrat denne me v ni...

Těžko popsatelný pocit v oblasti srdce

Dobrý den, pane doktore. Chtěl bych se Vás zeptat na dlouhotrvající problém....

Podkožní bulka ve vnějším stydkém pysku

Dobrý den, den po nechráněném sex. styku se mi na levém vnějším stydkém pysku...

Absces řitní krajiny

Dobré ráno pane doktore,prosím chtěl jsem se jen zeptat-jsem po zákroku abscesu...

Reklama