Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám stenozu tlustého střeva v hepatální flexuře

Trávení Tomas 5.4.2018

Zdravim, mam stenozu tluseho streva v hepatalni flexure po operaci prisedleho polypu.
Spontalne vznikla pri rehabilitaci enterokutalni pistel, ktera se rok nezavirala. Jako posledni moznost jsme zvolili mesic intravenozni vyzivu, coz zabralo, pistel se zatahla. Mam 3 roky po operace a jsem permanentne na laxativech, laktuloza cca 500 ml tydne popripade sennosidy 50 mg denne .
Jsem pred rozhodnuti reoperaci stenozy, prumer 0.4 az 0,8, delka se neprokazala. Nebo konzervativni lecba nadale na laxativech, coz je omezujici, ale da se to.
Schanim v CR, popripade jinde v Evrope, ale i v USA, kde cast roku ziji, tenky ale stejne dlouhy kolonoskpop, ktery by prosel stenozou, ( do 0.5 cm v prumeru ), nebot prislusna proximalni cast streva zustava po operaci neprohlednuta.
Pokud mate k dispozici erudovaneho internistu - gastroenterologa budu rad za tip, kde by se dal prislusny kolonoskop sehnat, ci na jakem pracovisti ho maji.
Nevylucuji ale ani vlastni uhradu noveho tenkeho kolonoskopu.
Diky Tomas

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, já Vám ve Vašem problému nepomůžu, nevím, kde a zdali vůbec zde v ČR je k dispozici kolonoskop tak tenkého průměru, který Vy potřebujete a taky je otázka, pokud je stenóza takto úzká, zda se nějaký gastroenterolog odváží kolonoskopii i s tenkým kolonoskopem provést. Sliznice v místě zúžení bude určitě zjizevněná, oslabená, riziko poškození střevní stěny či její přetržení je dle mého názoru vysoké. Spíše by jsem zvážila jinou cestu vyšetření zbytku střeva, lze provést kapslovou kolonoskopii či virtuální kolonoskopii (CT kolonografie). Kapslová kolonoskopie je screeningová metoda, která spočívá v polknutí kapsle schopné pořizovat snímky trávicího traktu. Hlavní výhodnou ve srovnání s klasickou kolonoskopií je vyšší komfort pacienta (a tedy vyšší compliance) a nižší riziko komplikací, nevýhodou je nemožnost odebrat vzorek pro histologické vyšetření a časová náročnost vyhodnocení záznamu. Virtuální kolonoskopie (CT kolonografie) může být vhodná pro posouzení přesné lokalizace nádoru zejm. v případech, kdy nelze kolonoskopii provést. Nevýhodou je radiační zátěž pacienta. Váš dotaz přepošlu ještě k zodpovězení gastroenterologovi. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Tomáši, bohužel nepíšete, na která pracoviště jste se již obrátil. Doporučuji Vám, abyste zkusil oddělení hepatogatroenterologie pražského IKEMu, kde se gastroenterologii a speciálním metodám věnují. Na stránkách kliniky najdete jména lékařů s kontakty i se specializací, které části oboru se kdo věnuje. Provádí se zde experimentální vyšetření, rovněž i zmiňovaná kapslová kolonoskopie, která ale podle mého názoru pro Vás není vhodná kvůli možnému uvíznutí kapsle ve zúžení. Mám za to, že ultratenké kolonoskopické přístroje pro dospělé jsou šíře 9.8mm, o tenčích nevím. Nicméně kolonoskopie není jedinou metodou k vyšetření tlustého střeva. Chápu, že by bylo moudré vědět, zda se v úseku střeva před stenózou nenechází něco dalšího k řešení. Proto lze doporučit kolonografii CT nebo magnetickou rezonancí, kde se zobrazí průsvit střeva, jestli někde například není nějaké zúžení či jiné postižení. Jde o virtuální vyšetření, tedy není možné odebírat vzorky na vyšetření a ani řešit případné nalezené problémy, nicméně myslím, že pro účely rohodnutí o operaci by toto vyšetření mělo být dostačující. Vzhledem k tomu, že jste schopen fungovat jen s laxativy, by´t se velkými omezeními, je podrobné vyšetření a důkladné zvážení nové oparace na místě, protože každá operace, jak jistě víte, může mít svá rizika. K objednání na jakékoliv specializované pracoviště si připravte věškeré dostupné zprávy týkající se Vašeho stavu. S přáním uspokojivého vyřešení Vašich obtíží MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Polyp tlustého střeva
Manžel byl na odstranění polypů v tlustém střevě a...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý de,můj syn,kterému je 41 let je 2 roky po ozařování...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na hlavní příznaky...
Prevence rakoviny tlustého střeva
Je mi 50 ,bratr zemřel na rakovinu tl ustého stře měl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám si zakoupit testovací set

Dobrý den je my 48let byla jsem na momografu a sonu prsa a tam my řekly že mám...

Mám skoro tříletého syna a mívá při stolici v nočníku jakoby hlenovité "cucky".

Dobrý den, mám skoro tříletého syna a mívá při stolici v nočníku jakoby hlenovité...

Mám SM

Dobrý deň. Mala by som na vás prosbu o pomoc, alebo radu. Už asi rok sa necítim...

Mám smyslu užívat jód ještě před početím?

Dobrý den, četla jsem tady na vašich stránkách o problematice štítné žlázy....

Mám snad po každém jídle nafouklé břicho


Mám správné dávkování léku?

Dobrý den, je mi 42 let, od března 2014 se léčím s hypotyreózou v důsledku autoimunitního...

Mám správně určenou diagnozu?

Dobrý den,mám po dopravní nehodě úraz kotníku a to spirální frakturu fibuly...

Mám stále bolesti v žalud...

Mám stále bolesti v žaludku,Helicobacter pylori.děkuji

Mám stále nosit nohu v ortézu a šetřit

Dobrý den, před 14 dny jsem dopadl na koleno, které mi nateklo. Na chirurgii...

Mám strach

Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz , začnu od začátku vysadila jsem antikoncepci...

Mám strach aby to nebyla rakovina penisu

Dobrý den, cca před měsícem se mi na penisu objevili na žaludu takové jakoby...

Mám strach jestli nemáme ascites a cirhózu jater

Dobrý den, jsem zdravotní bratr, je mi 27 let. Asi před rokem se mi udělalo...

Mám strach jestli se nemůže jednat o cll nebo jinou leukemii

Dobrý den. Dnes jsem byla na kontrole po kde mam zvýšené tyto hodnoty. Leu-...

Mám strach o miminko

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat je mi 21 let a jsem v 6.měsíci těhotenství.Jsem...

Mám strach pouze z lymfomu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se jedná o lymfom...

Mám strach s rakoviny

dobrý den mám bolesti v pravém boku nebo spíše v bodžebří a bolest na hrudi...

Mám strach z ALS

Dobrý den, asi od listopadu jsem mela vecer po celodenní námaze (starám se sama...

Mám strach z lidí...

Dobrý den, Potřebovala bych poradit. Již od základní školy jsem se bavila...

Mam strach z listeriozy

Dobry den, Jsem ve 22 tt a predevcirem jsem snedla rizoto posypanym syrem Grana...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Snížená hodnota ft4 (9,8)

Dobrý den, laboratorní hodnoty štítné žlázy mi vyšly u FT4 nižší - 9,8 (laboratoř...

Palpační bolest v oblasti žaludu

Zdravím, už několik měsíců mě trápí opravdu nesnesitelná bolest při jakémkoliv...

Pocity úzkosti, špatné dýchání a bušení srdce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co můžou znamenat moje problémy u doktora mi...

Vytékání stolice z pochvy

Prosím Vás mojí babičce je 94 let. Po návratu z nemocnice zůstala ležet v plenách....

Otok horní končetiny

Mamince (72 let) bez zjevné příčiny náhle otekla pravá ruka. Na rentgenu nezjištěno...

Bolest v krku,bulka u ohryzku

Dobry den, jiz cca rok zpatky mam boleni v krku.nebo spis skrabani v krku,vezmu...

Bušení srdce, zvýšený tep

Dobrý den, již pár měsíců mam problém se zvýšeným tepem. Tlak mám dobrý, ale...

Naražený prst na noze


Boule v třísle - uzlina/kýla?


Hnědá skvrna na penisu

Dobrý den. Na celé spodní části penisu semi udělala hnědá ,, skvrna,, flek....

Ztráta panenství

Dobrý den,mám takový problém. Je mi 16 a se svým klukem jsem už měla pohlavní...

Chlamydie

Dobrý den, příteli dnes zjistili plicní chlamidie a předepsali mu antibiotika....

Bílý povlak na penise

Je mi 14 a na penisu se mi obcas dela bily povlak, jde jednoduse smyt. Bojim...

Pěnivá stolice

Dobrý den, mám dvouměsíční holčičku, zdravá přibývá na váze, plně kojená (po...

Mám třes rukou, neurologie mi předepsala lék Neurol 0.25mg.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, neurologie mi předepsala lék neurol 0.25mg....

Nejasný výsledek těhotenského testu

Dobrý den chci se zeptat jestli jsem těhotná test my ukázal červenou jednu carku...

Sterilizace

dobry den po 3 cisarskych rezech sem si nechala udelat sterilizaci sem po ni...

Slabost, bolest hlavy.

Dobry den, poslední zhruba týden mám...

Žilní nedostatečnost

Dobrý den, mám dotaz ohledně křečových žil a prosvítajících žil (viz. foto)....

Reklama
Zavřít