Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám strach z ALS

Mozek a nervy Žaneta 7.3.2019

Dobrý den, asi od listopadu jsem mela vecer po celodenní námaze (starám se sama o 2 malé děti), pocit těžkých nohou,moc jsem tomu nevěnovala pozornost, nohy jsem promazala a bylo to dobré. Postupně se ale potíže zhoršovaly a všimla jsem si, že mě nohy bolí a mám je slabé celodenně. Ráno musím nohy “rozchodit”,cítím v nich chvění, svalové záškuby, mírné mravenčení a teď už i bolest svalů - když se projdu,mám stažené svaly a nohy mě bolí. Zpočatku mi také začaly vypadávat věci z rukou. Rok a pul velmi špatně spím, pořád vstávám k dětem a přes den jsem vkuse na nohách. Mám za sebou vyšetření MRI mozku a C patere (kromě nespecifické hyperinzenzity naprosto v pořádku,vyhodnoceno neurologem jako normální nález), mám vyšetření EMG a MEP a zde je můj dotaz - zda je možné, aby závěr z vyšetření EMG a MEP byl hodnocený jako normalní nález, zda je možné zachytit lehčí lezy centralniho useku motorické dráhy k LDK i u zcela zdravého jedince, mám strach z ALS, děkuji za odpověd, zprávu přikládám. Doplnění informací: nebyl zodpovězem můj dotaz, pouze opsaný závěr lékařské zprávy, který vyloučil ALS. Můj dotaz ale zněl, jestli je tedy možné, aby byl zjištěný zvýšený h-reflex soleus a současně absolutní prolongace CMCT (LDK) u zcela zdravého jedince. Doplním - dle vyšetřující lékařky výsledek ukazuje na roztroušenou sklerozu, nicméně ta se následně podle výsledků MRI nepotvrdila. Zajímá mě tedy, jestli může být lehčí neurologický nález (podle přiložené zprávy) běžný i v případě, že pacient nemá žádný neurologický problém ... Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, v závěru MEP a EMG vyšetření je jasně uvedeno, zcela jednoznačně, bez podpory dg. poruchy motorického motoneuronu ALS v žádném z vyšetřených svalů ve všech 4 hodnocených oblastech. Nezachycena spontánní aktivita typu POV, ani fibrilací, ani fascikulací a to ani klinicky během vyšetření. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, Vaše vyšetření nesvědčí pro rozstroušenou sklerózu a ani pro amyotrofickou laterální sklerosu. Na rukou nálezy vypadají na jedné straně jako syndrom karpálního tunelu, to může být z nevhodného zatěžování při péči o děti. Máte nález na levé noze, který je jistě možno dovyšetřit, nevím do jaké míry byla vyšetřovaná například bederní páteř. Nevím, zda jste měla vyšetřený mozkomíšní mok, to by se jistě mělo udělat k doplnění diagnózy. Doporučuji obrátit se na Vašeho vyšetřujícího neurologa, případně lze vzít všechny dosavadní výsledky a poradit se na jiném odborné pracovišti, například v Praze. Kromě jiného doporučuji užívat hořčík, vápník, vitaminy skupiny B. Vzhledem k obtížím, které popisujete, je pravděpodobné, že máte větší zátěž a i stres, s jehož zvládáním by Vám mohla pomoci psychoterapie. Doporučuji, abyste se pokusila více odpočívat a zaměřit se na kvalitní spánek, dobré stravování a zdravý životní styl. Ohledně konkrétních nálezů se pak poradíte se svým ošetřujícím lékařem. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Strach z ALS
Dobrý den, chci se zeptat.. Porad sem psala ohledně...
Strach z ALS
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat ohledně mého problému...
Strach z ALS
Dobrý den. Asi sem budu psát každý den než už mi...
Strach z ALS
Dobrý den. Poslední dobu mám těžkou levou ruku a nohu....
Strach z ALS
Dobrý den, vím, ze mi asi moc neporadite takto na daľku,...
Strach z ALS
Dobrý den, Snažila sem se delší dobu sem nepsat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám stále bolesti v žalud...

Mám stále bolesti v žaludku,Helicobacter pylori.děkuji

Mám stále nosit nohu v ortézu a šetřit

Dobrý den, před 14 dny jsem dopadl na koleno, které mi nateklo. Na chirurgii...

Mám stenozu tlustého střeva v hepatální flexuře

Zdravim, mam stenozu tluseho streva v hepatalni flexure po operaci prisedleho...

Mám strach

Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz , začnu od začátku vysadila jsem antikoncepci...

Mám strach aby to nebyla rakovina penisu

Dobrý den, cca před měsícem se mi na penisu objevili na žaludu takové jakoby...

Mám strach jestli nemáme ascites a cirhózu jater

Dobrý den, jsem zdravotní bratr, je mi 27 let. Asi před rokem se mi udělalo...

Mám strach jestli se nemůže jednat o cll nebo jinou leukemii

Dobrý den. Dnes jsem byla na kontrole po kde mam zvýšené tyto hodnoty. Leu-...

Mám strach o miminko

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat je mi 21 let a jsem v 6.měsíci těhotenství.Jsem...

Mám strach pouze z lymfomu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se jedná o lymfom...

Mám strach s rakoviny

dobrý den mám bolesti v pravém boku nebo spíše v bodžebří a bolest na hrudi...

Mám strach z létání

Dobrý den, mám strach z létání a proto mi prakticky lékař předepsat neurol na...

Mám strach z lidí...

Dobrý den, Potřebovala bych poradit. Již od základní školy jsem se bavila...

Mam strach z listeriozy

Dobry den, Jsem ve 22 tt a predevcirem jsem snedla rizoto posypanym syrem Grana...

Mám strach z nějakých trvalých následků

Když jsem byl menší, potýkal jsem se s bolestmi hlavy, byl jsem u neurologa...

Mám strach z nemocí a smrti - co mám dělat?

Dobrý večer paní doktorko. Píši vám, protože mám v sobě stále zabudovaný problém.....

Mám strach z rakoviny varlat :(

Dobrý den, je mi 14 let a mám velký strach z rakoviny varlete. Začalo to tím...

Mám strach z vytahování stehů

Dobrý den, tento týden v úterý mně dělali chirurgickou extrakci tří zubů v narkoze....

Mám strach ze schizofrenie

Dobrý večer, je mi 17 let. od svých 15let beru prášky sertralin 100mg a prosulpin...

Mám strach že se může jednat o kožní melanom.

Už asi před půl rokem možná i déle se mi na penisu objevil neznámý flek a já...

Mám strach, aby se nejednalo o příznak rakoviny slinivky, nebo o rakovinu střeva?

Dobrý den, ze soboty na neděli se mi stalo, že jsem cítil chvílemi mírné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti zad

bolest v zádech pod levou lopatkou, mezi žebry, při otočení doleva a při pohybu...

Cukr v moči

Chtěla bych se zeptat - nejsem diabetik, na preventivní prohlídce jsem byla...

Mravenčení v léve noze od lýtka po chodidlo

Dobrý den, před 14 dny jsem byl na fotbale (v kotli) a jak se patří jsem fandil,...

NEvolnost po jídle, nechuť k jídlu, průjmy po jídle

Dobrý den, než začnu plašit co se děje ráda bych se zeptala vás. Už 5 dní trpím...

Horké tváře a uši


Naražený nebo zlomený prst


Skřípnutý nehet na palci ruky

Dobry den, nedavno jsem si dost zmačkl nehet na ruce na lisu, je cely šedy,...

Bičenka poševní

dobrý den, pane doktore. Minule jste mi odpovídal na dotaz ohledně přenosu pohlavních...

Tlak při močení

Dobry ddn, citim neprijemny tlak pri moceni, ktery pocituji uz skoro tyden....

Bolest hlavy

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí bolest hlavy, která cestuje po různých...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den, píchnul mě nejspíše komár a mam docela velký červený flek okolo...

Říhání u miminka

Dobry den mam 6 týdení dcerku a máme problem s rihanim. Dcera si krasne krkne...

Léky a jejich kombinace

Dobrý den, mám takový dotaz a možná i problém. Beru léky na psychické onemocnění,...

Vykašlala asi 3x trochu hlenu s krví


Stav po CT PRT

Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali je normální po zákroku CT PRT že mi po...

Bolesti břicha, bolesti zad


Rýhy na žaludu

Dobrý den,už pár měsíců mám na žaludu takovou čáru(prohlubeň).Nesvědí,nepálí.Nevíte...

Bolest varlete po námaze

dobrý den chtěl bych se zeptat na jednu věc a to pobolívá mě varle ale je to...

Odběr na COVID-19

Dobrý den,maminka má cca 30 let RS,je jí 52 let a tak jak se to v médiích doporučuje,chtěla...

Bolest varlat

mam jen niekdy problem sty ze sem uz po operacii rok a pul a sem tam mne zacne...

Reklama