Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mám strach z kostních metastáz

Onkologie Petra 3.11.2021

Dobrý den, prosím o konzultaci. Jsem cca 4 roky po léčbě rakoviny prsu (kompletní informace viz příloha), od dětství mám astma a cca 16 let cukrovku 1. typu na inzulínu. V tuto chvíli mne 2 měsíce trápí opakované (zřejmě) virózy. Nástup je vždy obdobný jako u klasického nachlazení - škrábání v krku, pokašlávání, rýma, bolesti kloubů, svalů, únava, bez teplot. Po týdnu to vypadá na zlepšení, tento stav trvá např. 3-4 dny a posléze se vše opakuje od začátku s mírnými obměnami příznaků. Poslední 3 týdny opakovaně přicházím o hlasivky. U lékaře jsem dostala antibiotika - Zinnat, po dobrání vše vypadalo na dobré cestě, ale po cca necelém týdnu od dobrání Zinnatu, znovu začaly nastupovat příznaky nachlazení a hlas mi znovu začal odcházet. Vše řeším s praktickou lékařkou, zítra jdu i na ORL na výtěr z krku. Můj dotaz směřuje spíše k možnosti nějakého propojení stávajícího stavu opakovaných viróz a nemožnosti se zcela vyléčit s dříve prodělanou rakovinou a případnou progresí, která by se manifestovala prozatím jen tímto způsobem, tj. nevýkonnou imunitou. Dělají mi starost i některé věci, které se objevují ve zprávách z vyšetření a mám obavu konkrétně z metastáz v kostech. Jelikož nejsem lékař, neumím si dát přesně do souvislosti různé zvýšené hodnoty a prosila bych o podrobnější vysvětlení, jestli je možno vyvrátit zda se může jednat o progresi rakoviny prsu, ve formě metastáz do kostí, příp. jinam. Na scintigrafii skeletu z 5/2020 byla zvýšená akumulace radiofarmaka lehce ve střední C páteři a lehce v VII. žebru ventrálně oboustranně - nevím, jak je to myšleno zda na levé i pravé straně hrudníku nebo na levé straně vpředu i vzadu?, patrné jen na tomografických snímcích). Scintigrafie byla z tohoto důvodu opakována 10/2020, kde byl nález beze změny s konstatováním, že nález na žebrech je diskrétní a není pravděpodobná přítomnost osteoblastických kostních metastáz. Rovněž byla na scintigrafii objevena cysta na játrech 30x28 mm (prověřeno dále na ultrazvuku). Co se týká denziometrie, provedené kvůli hormonální léčbě, kostní denzita je mírně snížená. Starost mi dělá jednak nález na žebru, jelikož mne v té oblasti občas pobolívá a nemám pro to žádné vysvětlení, jedná se o bolest na žebru na opačné straně, než byl nádor, pod druhým prsem. A pak také hodnoty krevních odběrů. Opakovaně mám zvýšenou izolovanou hodnotu ALP v mezích cca 1,8-2,35, jak kdy. Může mít izolované ALP souvislost s kostmi nebo jen s játry? U praktického lékaře mi byly provedeny odběry krve včera - kvůli přetrvávající infekci a zde jsou mimo normu hodnoty MPV, která je nižší (7,0), hodnoty Eozinofilů jsou vyšší (0,054) a sedimentace, která je také lehce vyšší (22). Ostatní krevní hodnoty viz příloha, kde přikládám krevní obraz ze včerejška a k porovnání a doplnění krevní obraz z 20.7.2021 (ten je před tím, než mne začala trápit infekce a zde jsou MPV a Eozinofily v normě, je zvýšené pouze ALP, které včera odebráno nebylo). Ráda bych se zeptala, zda mezi sebou mohou mít souvislost z hlediska metastáz do kostí zvýšené hodnoty ALP, Eozinofilů a naopak nižší MPV nebo zda v tom není možno vidět žádnou souvislost? Případně co z těchto indícií lze usuzovat, v čem by mohl být problém, proč se již 2 měsíce potýkám s neustupujícím nachlazením/virózou... Co se týká léků, pravidelně užívám Symbicort na astma, Letrozol jako hormonální léčbu rakoviny prsu (prvotně jsem byla přeléčena Tamoxifenem) a inzulín Fiasp a Tresiba.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Nováková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace Chuchle

Vážená paní Petro, velmi detailně jsem si pročetla Váš dotaz a přiložené zprávy. Rozumí...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Mám strach
Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz , začnu od začátku...
Mám z toho strach.
Beham po vyšetření, ct zjistilo něco jiného, dnes jsem...
Mám strach ze schizofrenie
Dobrý večer, je mi 17 let. od svých 15let beru prášky...
Mám strach z rakoviny varlat :(
Dobrý den, je mi 14 let a mám velký strach z rakoviny...
Dobrý den. Mám strach z v...
Dobrý den. Mám strach z výšek a chci se zeptat, jesti...
Mám hrozný strach
Dobrý den.chtěla bych poprosit o radu. trpím OCP, byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám stenozu tlustého střeva v hepatální flexuře

Zdravim, mam stenozu tluseho streva v hepatalni flexure po operaci prisedleho...

Mám strach

Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz , začnu od začátku vysadila jsem antikoncepci...

Mám strach aby to nebyla rakovina penisu

Dobrý den, cca před měsícem se mi na penisu objevili na žaludu takové jakoby...

Mám strach jestli nemáme ascites a cirhózu jater

Dobrý den, jsem zdravotní bratr, je mi 27 let. Asi před rokem se mi udělalo...

Mám strach jestli se nemůže jednat o cll nebo jinou leukemii

Dobrý den. Dnes jsem byla na kontrole po kde mam zvýšené tyto hodnoty. Leu-...

Mám strach jestli to není pohlavní nemoc.

Dobrý den, asi měsíc a půl mám u kořene penisu červený flek, který bez ošetření...

Mám strach o miminko

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat je mi 21 let a jsem v 6.měsíci těhotenství.Jsem...

Mám strach pouze z lymfomu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se jedná o lymfom...

Mám strach s rakoviny

dobrý den mám bolesti v pravém boku nebo spíše v bodžebří a bolest na hrudi...

Mám strach z ALS

Dobrý den, asi od listopadu jsem mela vecer po celodenní námaze (starám se sama...

Mám strach z létání

Dobrý den, mám strach z létání a proto mi prakticky lékař předepsat neurol na...

Mám strach z lidí...

Dobrý den, Potřebovala bych poradit. Již od základní školy jsem se bavila...

Mam strach z listeriozy

Dobry den, Jsem ve 22 tt a predevcirem jsem snedla rizoto posypanym syrem Grana...

Mám strach z nějakých trvalých následků

Když jsem byl menší, potýkal jsem se s bolestmi hlavy, byl jsem u neurologa...

Mám strach z nemocí a smrti - co mám dělat?

Dobrý večer paní doktorko. Píši vám, protože mám v sobě stále zabudovaný problém.....

Mám strach z obřízky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně stylu obřízky. Kvůli onemocnění lichen...

Mám strach z rakoviny varlat :(

Dobrý den, je mi 14 let a mám velký strach z rakoviny varlete. Začalo to tím...

Mám strach z RS nebo ALS

Dobrý den pár dní mě trápí jakoby ztuhly krk a jazyk mi občas přijde jakoby...

Mám strach z vytahování stehů

Dobrý den, tento týden v úterý mně dělali chirurgickou extrakci tří zubů v narkoze....

Mám strach zda se nemůže jednat o něco vážného, o leukémii

Dobrý den, lecim se a chronickým zánětem v prsu. Brala jsem dalacin c300 po...