Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám zvýšenou štítnou žlázu.

Endokrinologie Marie 14.2.2018

Dobrý den. Mám zvýšenou stihnou zlazu. Chodím k lékaři už půl roku a beru thyrozol. 1 tabletu denně. Přibrala jsem 12 kilo. Dneska jsem byla na kontrole a bylo mi řečeno že mám sníženou. Nerozumím tomu. Mám hodnoty TSH 0.040 T4 volny 11.7. Nevim co me ceka dal. Porad se citim špatně. Chtela bych vedet kdy budu v pořádku. Dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, těžko říct, kdy budete v pořádku, jenom z těchto velice stručných informací, které jste nám poskytla. Podle toho co píšete, byla v úvodu funkce štítné žlázy zvýšená (obvykle je příčinou GB thyreoiditida či jiný zánět, či uzel, který tvoří hormony, difúzní zvětšení žlázy) co se projeví právě nízkým TSH a vysokou hladinou fT4. Léčba Thyrozolem je pak určitě na místě. TSH je v kontrolním odběru pořád nízké (0,04), fT4 je v normě. Další vývoj bude záviset především na příčině zvýšené funkce, následné léčbě, i reakci Vašeho organizmu. Nárůst váhy v důsledku úbytku aktivity štítné žlázy je poměrně běžný, hormony štítné žlázy zasahují do bazálního metabolizmu a urychlují ho, po normalizaci jejích hladin tento vliv bude menší a metabolizmus o něco pomalejší (bude odpovídat metabolizmu standardnímu u zdravé ženy Vašeho věku). Pokračovala by jsem v zavedené léčbě, plně se řídila doporučení endokrinologa. Pokud chcete přesnější odpověď, doložte správy z endokrinologie, hladiny hormonů v průběhu léčby, také výsledek ultrazvuku atd. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, thyrozol vám koriguje příliš vysokou aktivitu štítné žlázy. Za půl roku bohužel 1 tableta thyrozolu denně stále nedostala štítnou žlázu pod kontrolu (TSH je stále nízké). Pan doktor asi tou sníženou nyní myslel výsledek fT4 (11,4 je sice hodnota v normě, ale při nižší hranici). Nevím, jaký postup nyní váš lékař zvolil, ale záleží to také na tom, zda se jedná o GB toxikozu nebo klasickou thyreoiditidu. Bohužel takto "nadálku" nelze říci, jakou máte prognozu, resp. jak dlouho budete na thyrozolu a za jak dlouho se upraví i váha. Každopádně nabírání hmotnosti při užívání thyrozolu je zcela běžné, bylo by dobré snížit příjem kalorií a mít trpělivost.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Užívání léku na štítnou žlázu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné užívat...
Odmítání léků na štítnou žlázu
Dobrý den, jsem lékařem sledována kvůli zvýšené normě...
Výsledky z krevních testů na štítnou žlázu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledky z krevních...
Testy na štítnou žlázu
Dobrý den paní doktorko. Nezlobte se ještě bych měl...
Dávkování léku na štítnou žlázu
Dobrý den, prosím Vás - cca dva měsíce se léčím se...
Léky na štítnou žlázu
Dobrý den, mému příteli diagnostikovali zvýšenou činnost...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám zlomený obratel L1 po autonehodě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám zlomený obratel l1 po autonehodě, něco...

Mám změnit chirurga? a doporučíte mě nákýho kvalitního v pardubicích?

Dobrý den, zlomila jsem si ruku tenhle pátek večer otok pořád trvá neustupuje,...

Mám změnit psychiatra?

Dobrý den, je mi 30 let a asi v 5ti letech jsem byl diagnostikován na diagnózu...

Mám znaménko,které se zvětšilo a bolí,je podlité

Dobrý den,mám podpaží znaménko,které se mi během asi 3 dnů zvětšilo a je podlíté,na...

Mám zpoždění mého pravidelného menstruacniho cyklu

Dobrý den. Mám takový dotaz,mám zpoždění mého pravidelného menstruacniho ciklu...

Mám zpoždění menstruace a bolí mě podbřišek

Dobry den, mam uz 19. den zpozdeni,boli me cely podbrisek ale hlavne v pravo(nejvic...

Mám zvětšené varle

Dobrý den, bude mi 18 let a asi před 4 lety jsem zjistil, že se mi zvětšuje...

Mám zvětšenou pravou uzlinu pod čelistí

Dobrý den, 18.3. Mi byly nasazeny antibiotika na 10 dní měla jsem anginu. ATB...

Mám zvláštní ale pro me důležitý dotaz

Dobrý den je mi 13 let a masturbuje skoro každý den je to dobře?

Mám zvýšené PSA

Dlouhodobě mám zvýšené PSA, přišlo se na to při preventivní prohlídce v 50 letech...

Mám ženské rysy?

Dobrý den pane doktore . Mám na vás jeden dotaz. Prosím vás můžete mi poradit...

Mám žloutenku typu C

Chci se zeptat je nárok na nějaký důchod kvůli mé nemoci ? Děkuji

Mám,či nemám prediabetes?

Dobrý den.Na lačno jsem měla 2x vyšší cukr 6,6 a 6,8,lékařka mě poslala na glykemickou...

Mamdlové kameny

dobrý den mam mandlové kameny ( hrudky ),které jdou težko ven. Jak se dá tohoto...

Máme bílé skvrnky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mého krku. Před dvěma měsíci jsem měla...

Mame doma nejake testy na okultni krvaceni

Dobry den, pred 14 dny jsme byli na dovolene, ktera byla spise stresujici skrze...

Máme chtít PET/CT znova a důrazně?

Děkuji Vám za odpověď - č. dotazu 310702 A podle těchto nálezů je pacient v...

Máme poslední týden opravdu silné potíže s chováním Samuela, je agresivný, výbušný, zlý

Dobrý den Píši vám ohledně Samuela 7 let (nemoc hyperaktivita) našeho syna...

Mame prujem a zvraci po jidle

dobra den po jidle mi zvraci a ma prujem je nam 2 mesice

MAME S MANŽELEM OBA 42LET...

MAME S MANŽELEM OBA 42LET ALE MANŽEL SE MNOU UŽ NEMEL 3M STYK MILENKU NEMA NEVIM...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zarudlé tváře

Mým problémem jsou zarudlé tváře. Jsou to takové klasické červené skvrny na...

Můj penis je oproti vrstevníkům malý


Stav po apendektomii

Dobry den jsem po operaci slepeho streva. Appendix prasknul takze to byla velka...

Píchání na hrudi při nádechu

Dobrý den je mi 14 a dnes večer jsem ležel na posteli na břiše asi půl hodiny,...

Bolest bříška po Vigantolu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám měsíční holčičku paní doktorka nám předepsala...

Pokožka hlavy

Dobry den , prosim vas mam problem uz asi rok, zapacha mi pokožka hlavy nekedy...

Hlieny a zaľahnuté ucho

Dobrý deň, môj problém začal pred rokom, kedy som ochorela. Veľká bolesť hrdla,...

Opožděná menstruace


Zimnice


Pálení,svědění vagíny a nepříjemný zápach

Dobrý den, nejsem čuně,ale poslední asi 3 dny mě strašně pálí a bolí tam dole....

Sádrová fixace

Dobry den asi pred 8 dny sem si zlomil prst na prave ruce.Mel sem prsty zafixovane...

Srdeční arytmie, stav po katetrizační ablaci

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, v květnu jsem byla na katetrizační ablaci stěn,...

Pálení a pocit tepla v hlavě

Dobrý den,je mi 32let a donedávna jsem byla celkem zdravá.Začátkem ledne,se...

Pornografie ve vztahu

Dobrý den, jsme s přítelem spolu 4 roky. První 2 roky našeho vztahu byl sex...

Uralyt a vysoke ph moči

Dobrý den mám takový problém uzivam uralit na urátový kámen a za 5.dni se mi...

Zánět předkožky

Zdravim,prosim o radu..mam uz 3 den oteklou predkozku .neboli nesvedi nepali...

Pokožka hlavy

je mi 21, mám atopický ekzém a trpím na řadu dalších všemožných kožních obtíží...

Ceny CT vyšetření pro samoplátce

Dobrý den, zajímalo by mě kolik stojí CT a magnetická rezonance kdybych si to...

Hnědá skvrna

Objevila se mi na penisu Hnědá skvrna Myslíte že je to kožní mykóza?? A jestli...

Cytologické stěry

Před 4 týdny jsem podstoupila pravidelnou gynekologickou prohlídky a z cytologických...

Reklama
Zavřít