Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Metastáza ?

Onkologie Jana 2.10.2017

Dobrý den,
jsem onkologická pacientka. Rakovina prsu v roce 2012 (chemo, ozařování, antihormonální léčba)a před rokem malý drobný nález v původním prsu, zřejmě zbytek původního nádoru, odstraněno prsu bez nutnosti další chemoterapie a léčby. Onkomarkery v pořádku, vyšetření scintigrafii před rokem rovněž. Nicméně po ostranění prsu v roce 2016 (druhý prs mám obrovský ) jsem zhruba přes 3/4 nemohla moc nosit epitézu kvůli lymfedému, až teprve po lázních v červnu se problém spravil a mohla jsem jí začít nosit.Odstraněné mám levé prso a jsem levák, tedy i ruku levou hodně zatěžuji. Nicméně v lázních jsem si všimla velké boule na hrudní kosti. Je přesne uprostřed mezi sternem, chrupavkou a žebrem nahoře pod klíční kostí a je více nalevo na operované straně.. Nebolí ani na poklep, je tvrdá, v podstatě o ní jsem vůbec nevěděla. Teď jsem po dvou měsících byla na magnetické rezonanci a závěr je, že se jim to jeví jako metastáze. Chápu, že jako onkologické pacientce se hned myslí na metastázi (vidí tam i nějaké prosáknutí a prokrvení), ale měla jsem ještě kvůli bolesti magnetickou rezonanci páteře, která je zcela bez metastatického procesu. Sono jater v pořádku, uzliny v nadklíčku a pod klíčku rovněž, rtg plic taktež. Tedy by se jednalo asi o jedinou obrovskou metastázi. Ale já pořád nevím, nezdá se mi to, od té doby co nosím epitézu je boule stejně velká a neroste. A spíše mě to přijde jako degenerativní proces,kdy jsem nenosila epitézu a tělo muselo vyvažovat prso, které snad váží 4- možná i 5 kilogramů.Můj nádor měl nižší proliferaci, tedy nevím jestli za kratší dobu by takto narostl. A předpokládám, když je tak velký, tak pak už musí růst opravdu rychle a né být velikostině 2 měsíce stabilní. Chtějí mě ještě poslat na CT. Ale předpokládám, že CT s kontrastní látkou opět ukáže nakumulaci a s jakou jistotu se pak dá říci, že se opravdu jedná o metastázi? Existuje i biopsie kostní metastáze, zvláště, když je opravdu přístupná? Chtěla bych mít jistotu, než aby byla hned zahájena léčba chemem, a dalšími věcmi.Trochu mě děsí případ mojí onkologické kamarádky, které sdělili, že má ještě zhoubný nádor na žlučníku, už jí hnali na operaci,ale ještě před operací nádor zmizel. (ale to měla štěstí, jinak by byla operovaná). Nebo druhá moje onkologická kamarádka, kdy má už roky stabiliní lézi v mozku, ale vyšetření bylo děláno před mnohými roky a udělali jí magnetickou rezonanci a se závěřem mozková metastáze. Ještě, že si na to vzpomněla a nakonec našla starý papír s vyšetřením, už by jí dělali operaci mozku. Děkuji za odpověď. Doplnění informací: z magnetické rezonance (žádné jiné vyšetření tvrdé boule jsem neměla) napsali, že se jedná o" implantační metastázi,ohraničenou, lehce nehomogenní, uloženou v měkkých tkáních s infiltrací sterna".Prosáknutí není u boule, ale mezi žebry na levé straně hrudníku. Boule je tvrdá jak kost. Zhruba 2 cm velká. Zajímá mě rovněž,jak se může udělat biopsie v případě, že se jedná o kost? Mám plánovanou po PET/CT (sice spolehlivá metoda, ale vzhledem k tomu, že tam mám zánět, tak i tak se bude ložisko sytit)13.10 a poté ještě biopsii pod sonem, pokud z mého pohledu vůbec půjde.Zaráží mě ta jistota radiodiagnostika, že se jedn&aac ute; o metastázi, ani náznák, že by se jednalo o o něco jiného. Přesto, že se jedná o kost a vyšetření bylo jenom na magnetické rezonanci.

Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Martoníková


Dobrý den paní Jano. Váš dotaz je určen spíše pro specialistu a proto Vaši otázku odesílám konzultační ambulanci k zodpovězení. S pozdravem MUDr.Martoníková Klára

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Milá paní Jano, vyšetření máte naplánována excelentně s maximem, co lze nabídnout, takže myslím, že až je všechny podstoupíte bude vše snad pro Vás jasnější. K tomu, co víme zatím - biopsie z kosti lze provést, ale ve Vašem případě na MR popisují infiltraci měkkých tkání, tedy půjde provést jistě i pod sonem, bez problémů. Rozhodně je biopsie nutná, jednak aby byla jistota oč se jedná a druhak, aby když se potvrdí meta bylo jasné její složení ( uvádíte nízkou proliferaci nádoru, což máte pravdu, ale bohužel meta může někdy změnit složení oproti původnímu nádoru, proto je vždy vhodné biopsii při suspekci na recidivu provést).
Dále k jistotě diagnostika - mají kriteria, jakými jsou jednotlivé změny charakterizovány a na jejich základě, pak jsou schopni s větší či menší jistotou říct, oč se jedná. Pokud něco, co dřív nebylo, se nyní chová tak , že je to schopné něco "infiltrovat", jak je uvedeno v MR, pak je zde opravdu velice pravděpodobné, že se jedná o metastazu.
Případy Vašich kamarádek znějí rozhodně nadějně, pro lékaře vyznívají, jako že lékaři se mohou mýlit .... ale bohužel každý jsme originál a u každého se dějí různé stavy, příběhy, problémy ...

Moc a moc bych si spolu s Vámi přála ,aby i u Vás došlo k pomýleným závěrům a vše se ukázalo jako planý poplach! moc držím palce.KK

Související dotazy

Metastaza do kosti
Dobry den preji, memu otci 58let zjistiy rakovinu...
Metastáza
Dobry vecer , prosim o odpoved maminka byla pred rokem...
Metastáza na játrech
Dobrý den, jsem po částečné resekci levé ledviny pro...
Léčba karcinomu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.pokud se u karcinomu...
Chronická bolest metastáza v kostech?
pí.doktorko, mám tchána ,87 let diabetik na PAD...
Ablace prsu a operace ruky
Paní doktorko,prosím Vás o radu. Jsem devět let po...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Metanol

Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz ohledně metanolu. Hlídala jsem svojí...

Metanol

Dobrý den paní doktorko, včera jsem si podávala dotaz do vaší poradny, budu...

Metaplazie

Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole na gynekologii a ve výsledcích jsem mela...

Metaplazie

Dobrý den,šla jsem na gynekologii kvůli mírné bolesti v podbřišku, p.doktorka...

Metaplazie

Dobrý den, začátkem roku 2013 jsem prodělala konizaci děložního čípku, nyní...

Metaplazie

Dobrý den, při posledním vyšetření na gynekologii mi byla zjištěna metaplazie....

Metaplazie žaludku

Dobrý den, mám metaplázii žaludku. Už 5 měsíců užívám Helicid20 1až2 denně...

Metaplazmie

Pane doktore / paní doktorko, po kontrole u svého lékaře (stěry z děl.čípku)...

Metastatické postižení páteře

Dobrý den, moje teta měla cca před rokem nádor v tlustém střevě, který jí byl...

Metastáza

Dobry vecer , prosim o odpoved maminka byla pred rokem na operaci pro zhoubny...

Metastaza do kosti

Dobry den preji, memu otci 58let zjistiy rakovinu prostaty, doktor nam moc...

Metastáza na játrech

Dobrý den, jsem po částečné resekci levé ledviny pro Grawitzův Tu – papilární,...

Metastáze

Dobrý den, mám švagra, kterýmu byl před rokem odebrán konečník, byl ozařován,...

Metastáze

Dobrý den,v roce 2012 byl tatínkovi odstraněn polyp a do měsíce nato část tlustého...

Metastaze

Dobry den Mamince na rezonanci zjistili nádor na mozku a cystu. Druhy den dělali...

Metastaze a B17

Jeste jedna otazka,pomuze manzelovi metastaze v kostich B17?Dekuji

Metastaze a Fenixovy slzy

Dobry den.Chtela jsem se zeptat,muj muz ma metastaze v kostech a chtela jsem...

Metastáze do kostí

Dobrý den, u mého otce (70), byly zjištěny mnohačetné metastáze do kostí, jako...

Metastaze kosti

Dobry den, mela bych dotaz ohledne dedovo pritelkyne ktera ma 58let. Pred 5...

Metastaze kosti

dobry den, muj otec (65) byl pred 4 mesici operovan, ostranili mu celou prostatu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píchání u srdce při nádechu


Krvácení z konečníku u dcerky


Příčiny revmatismu...


Bolest v levém třísle

Dobrý den. Je mi 34. Na fotbale sem se natáhl nohou po míči a učitel sem ostrou...

Bulka v prsu


Bušení srdce


Bulka na varleti

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření. Už je to asi měsíc co jsem na svém pravém...

Dlouhodobé bolesti LS páteře s vystřelováním do levého třísla

Dobrý den , chtěla bych se zeptat na Váš názor a radu ohledně těchto bolestí,a...

Nervózni před sexem

Dobry den Chci se optat mam novou pritelkyni a jsem nervozni pred sexem z duvodu...

Milurit 300

Užívám Milurit 300, v lékárně jsem dostala 100, pan doktor se asi spletl v receptu...

Azitromycin a mléko


Bolest na prave strane zad nad zadkem

Dobry den, uz tyden me boli zada na prave strane trochu nad zadkem. Boli me...

Krev ve spermatu


Velmi nízký tlak + vysoký tep + bolest na hrudi + těžké dýchání a únava

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám podstoupit nějaké vyšetření nebo zda...

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, před rokem jsem podstoupil endoresekci prostaty, vše proběhlo v...

Popis Rtg plic - ploténková atelektáza

Chtěla bych se zeptat co znamená ploténka atelektáza v levém kostofrenickém...

Zjištění krevní skupiny

Dobrý den, manželka je těhotná a její gynekolog potřebuje znát kromě její krevní...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Mohu při užívání Letroxu 50 pít alkohol?


Slabá ejakulace

Dobrý den, rád bych měl s manželkou dítě, ale přes půl roku se nám to nedaří....