Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mírná steatóza jater popsaná sonografistou

Vnitřní lékařství Kateřina 11.1.2022

Dobrý den,
ráno 24.12.2021 jsem měla bolesti kolem pupku, které se stupňovaly a 25.12.2021 jsem skončila na pohotovosti (interna).
Dostala jsem injekci na bolest, Algifen kapky, Helcid 20mg a Itoprid 50mg. Bolesti ustoupily.
Dne 28.12.2021 jsem absolvovala Endoskopii žaludku se závěrem Insuf. kardie, drobná již zhojená eroze distálního jícnu, sliznice žaludku beze změn.
Včera 10.1.2022 UZ břicha - v příloze.
Mohu Vás požádat o názor?
Je mi 39 let, nekouřím, nepiji alkohol, sportuji a stravuji se zdravě. Měřím 173 cm a vážím 53 Kg.
Mám Leidenskou mutaci po otci a již jsem prodělala trombózu před 8 lety.

Bydlím v Chomutově, ale není pro mě problém se dostavit na vyšetření do Prahy.
Můj tatínek zemřel před 5 lety do 8 hodin na adiabatickou cirhózu jater.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Kateřino, hodnocení steatozy jater pomocí běžné sonografie je zatíženo subjektivním pohledem, navíc je popsáno jako mírné, je otázkou, jestli by jiný sonografista také popsal steatozu nebo nic. Do jistíé míry je i steatoza jater fyziologický proces. Pokud jste štíhlá, stravujete se zdravě (předpokládám, že to je Vaše celoživotní norma) a budete mít normální lipidogram (cholesterol a triglyceridy v krvi), pak je spíše nepravděpodobné, že byste měla ztučnění jater. Zamyslela bych se dále nad rizikem infekčních hepatitid B a C, bývají obvykle spojené s rizikovou anamnézou - narkomanie, cestování do JV Asie bez očkování atd. Měla byste absolvovat vyšetření u praktického lékaře - kompletní prevenci včetně krevních testů, lipidogramu, zhodnocení kardiovaskulárních rizik - krevní tlak, moč papírkem a/nebo chemicky+sediment, vyloučení cukrovky. Samotný sonografický popis mírné steatozy jater nevidím jako důvod pro podrobné vyšetření jater pomocí Fibroscanu, které se provádí na specializovaných pracovištích, protože by Vás nikam neposunulo a sonografista v Praze by spíše těžko věnoval čas rozboru Vaší anamnézy a prováděl prevenci kardiovaskulárních onemocnění.... Pokud Váš otec zemřel v důsledku cirhozy, pak jeho játra nestonala 8 hodin, ale řadu let předtím. Není výjimkou, že se řadu let na rozvíjející se cirhozu nepřijde a pacient přijde v pokročilém stádiu onemocnění. Jinou jednotkou je akutní selhání jater bez předchozího onemocnění jater, většinou se pak jedná o otravy, výjimečně se takto projeví hepatitidy a metabolická onemocnění, ve věku Vašeho otce je to málo častá příčina. Ale nevím, není mi jasné, co bylo přesnou příčinou úmrtí Vašeho otce - resp. příčinou cirhozy jater (alkohol? statoza? hepatitidy? metabolické poruchy? otrava?). Někdy se nám nepodaří zjistit příčina cirhozy a můžeme ji jen odhadovat. Pokud se u Vašeho otce jednalo o cirhozu v důsledku ztučenění jater, pak to sice pro Vás znamená zýšené riziko, že ho budete následovat. Nicméně jedná se o dědičnost pouhé predispozice/vnímavosti jater, stále musí být přítomen zásadní faktor a tím je zvýšená hladina tuků v krvi, většinou spojená s abdominální obezitou a nezdravým životním stylem - Váš otec žil také zdravě a byl štíhlý? Obtíže, které jste měla o Vánocích, nejsou v důsledku steatozy jater. Eroze v jícnu v důsledku zvracení či refluxu je možným adekvátním vysvětlením. Pokud by obtíže přetrvávaly (bolesti břicha, pálení žáhy...) bylo by na místě jejich další řešení ve spolupráci s praktikem a gastroenterologem. Nyní bych doplnila zmíněná vyšetření u praktického lékaře a/nebo internisty či gastroenterologa, pokud se tak ještě nestalo. Sonografii jater bych provedla za 1/2 roku znova k posouzení vývoje, s výhodou byste byla sledována stále jedním sonografistou a jedním interpretujícím lékařem /praktikem, gastroenterologem, internistou/. V souvislosti s játry samozřejmě neuškodí revize Vašeho jídelníčku - s ohledem na výsledky lipidogramu. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Steatoza jater
Dobrý den, byl jsem na vyšetření u hepatoložky se...
Steatóza jater
Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení...
Steatoza jater
Dobrý den jsem rok po operaci žlučníku, nyní mi už...
Steatóza jater
Steatoza a hladovění. Dobrý den, byla mi diagnostikována...
Steatoza jater
Dobrý den, mám steatózu a chci se zeptat jaké tuky...
Steatoza jater a bolesti hrudníku
Dobrý den, jsem po cholecystektomii 2010, již delší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mirna dilatace strevnich klicek

Dobrý den, ve 22 týdnu těhotenství jsem byla na ultrazvuku a bylo mi zjištěno...

Mírná ejakulace, citlivá varlata, tlak při močení

Zdravím Vás, mám problém s ejakulací, vždycky jsem měl velmi silnou a během...

Mírná fimoza

Krásný den přeji. Při erekci mám mírně zúženou předkožku. Přetáhnout jde bezproblémově...

Mírná fimóza / kratší uzdička

Dobrý den, dnes jsem byl u urologa a diagnostikoval mi mírnou fimózu a krátkou...

Mírná hypotonie KPS vlevo

Dobrý den pane doktore, dnes jsem byla se svým 2 letým synem na UTZ ledvin. Zpráva:...

Mírná hypotonie KPS vlevo

Dobrý den paní doktorko, dnes jsem byla s 3 letým synem na kontrolním UTZ ledvin....

Mírná korová atrofie frontálně

Dobrý den,manžel byl kvůli častým migrénám na vyšetření CT,ve zprávě má uvedeno,že...

Mírná leukocytoza, zvýšené ASLO

Dobrý den, potřebuji poradit. Po měsíci obíhání doktorů jsem dostala výsledky...

Mírná obezita

Dobrý den, bude mi patnáct let a jsem mírně obézní, měřím 175cm a vážím 80kg....

Mírná sinistroskolioza C páteře

Dobrý den pane doktore, poprosím o přeložení následující lékařské zprávy do...

Mírná stranová asymetrie obličeje

Dobrý večer, několik let už mám pravou polovinu obličeje větší než levou. Pohledem...

Mírná struma

Dobrý den. Asi před čtvrt rokem jsem byla u svého OL s tím, že mám občas pocit...

Mírná struma levého laloku a tep

Dobrý den. Paní dr. ze sonu štítné žlázy, zjistila mírnou strumu levého laloku....

Mírná trombocytopenie

Dobry den v Patek jsem byla u lekare na odberech co me poslal pan ortoped k...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Mírně "prošlé" očkování

Dobrý den, prosím Vás před 8 dny jsem si odstranila přisáté klíště z nohy....

Mírně atypická ekg křivka u mladších lidí

Prosím o vysvětlení výsledku EKG syna EKLG: P 75 reg.,SR, PQ 0,16,QRS 0,06,...

Mírné bolesti v břiše

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, co může způsobit chvilkové bolesti v levé...

Mírně bolestivá boulička za levým uchem..

Dobrý den,chtěla jsem vás moc poprosit o radu..Včera večer jsem kolem desáté...

Mírně bolestivé otokové boule na plosce nohy

Dobrý den, Už je to nějakou dobu,co se mi jednou za čas stává, že se mi začnou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

KREVNÍ SKUPINA

Dobrý den, prosím Vás jaký je rozdíl mezi krevní skupinou A+, A1+ popř. A2+....

Nechutenství, pocit plnosti

Dobrý den, už cca 10 dní mě trápí pocity nechutenství a plného žaludku, za...

Psychické potíže

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně užívání antidepresiv.Od února jsem...

Zvýšená hodnota hemoglobinu v krvi

Dobrý den, mému příteli byl náhodou při alergickém vyšetření zjištěn v krevním...

Sludge žlučníku

Dobrý den chtěla bych se zeptat byla jsem poslána na Sono pro bolesti břicha...

Bolesti páteře a horní končetiny

Dobrý den, pane doktore,prosím o Váš názor. Je mi 64 let. Asi před 6 týdny...

Dochází k ztrátě bílé kůry mozkové

Dobrý den , moje maminka má dlouhodobě třes celé hlavy po vyšetření na MR nám...

Piha

Dobrý den mam mezi prsy pihu na zacatku je to normální piha a pak je vystouplá...

Možnost otěhotnění po sterilizaci


Svědění konečníku u dítěte

Dobrý den vážení, chtěla jsem se zeptat, dcera 3,5 let si od něděle stěžuje...

Vysvětlení nálezu z RTG srdce a plic

Dobrý den, prosím o vysvětlení mého nálezu z RTG srdce + plic, kam jsem byl...

Bolesti žaludku


Stíny na plících

Dobrý den, přibližně před třemi roky jsem měla kožní nemoc Erythemu nodosum...

Tampony po konizaci čípku

Dobrý den, ve čtvrtek to bude 6 týdnů po konizaci čípku. Na kontrole po 3...

Bolest zad v oblasti ledviny

Dobrý den, již přes rok mě trápí bolesti zad v okolí leve ledviny. Bolest je...

Bulka u zápěstí

Dobrý den.Má 4,5 letá dcera má na ruce přímo na konci loketní kosti v místě...

Recidivující pásový opar


Penicilin a kyselé potraviny


Pihy

Dobrý den, je mi 31 let a před nedávnem se mi udělala na podbřišku u třísla...

Nebolestivé fleky na stehnech

Dobrý den! Rád bych Vás poprosil o Vaši radu ohledně mého problému. Před...

Reklama