Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mírně "prošlé" očkování

Infekce Irena 18.6.2019

Dobrý den,
prosím Vás před 8 dny jsem si odstranila přisáté klíště z nohy. Nyní mám na noze malinký červený asi 5 mm flíček. Poté jsem si uvědomila, že mám propadlé očkování KLÍŠŤOVÉ ENCEFALITIDY. Očkována jsem byla látkou: FSME-IMMUN 0,5 ml BAXTER v těchto dnech:
1. dávka: 20.6. 2013
2. dávka: 3.7. 2013
3. dávka: 30.4. 2014

Prosím Vás mé otázky jsou:
1) Je očkování zcela propadlé a nebo jsem alespoň částečně chráněna proti KLÍŠŤOVÉ ENCEFALITIDĚ?
2) Po kolika dnech od přisátí klíštěte můžu zajít za lékařem, aby mi udělal vyšetření z krve zda nemám KLÍŠŤOVOU ENCEFALITIDU?
3) Lze v očkování pokračovat a nebo se musí začít očkovat od začátku ( od 1. dávky)?

Moc Vám děkuji

Doplňující informace: Dobrý den, moc Vás prosím můj lékař mi řekl, že mě nemůže hned přeočkovat, ale až měsíci od kousnutí klíštětem. A když jsem tento dotaz položila jinému lékaři, který není můj ošetřující řekl mi, že lze přeočkovat již po 14 dnech od kousnutí klíštětem. Prosím Vás kde je pravda? A je to velký problém pokud mě můj ošetřující lékař přeočkuje až měsíc od kousnutí klíštětem tedy 9.7. 2019, když jsem poslední 3. dávku vakcíny měla 30.4. 2014? Moc Vám děkuji za odpověď.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, provedená očkování by vás ještě měla alespoň částečně chránit, takže závažný průběh možné infekce je dosti nepravděpodobný, určitě bych ale zašel rovnou na přeočkování, jedna dávka by mohla stačit, vyšetření z krve by mělo ukázat množství protilátek, které máte z očkování, a tedy i počet dalších potřebných dávek, ale nikoliv co způsobilo poslední klíště... virová infekce by se nejdříve musela projevit chřipkovými příznaky, tedy teplotou, zimnicí, bolestmi hlavy, kloubů a podobně, tedy tím prvním stadiem případné nemoci, a pak teprve se zvedají protilátky v krvi... čili pokud se v inkubační době nic neděje, tak k infekci nejspíše vůbec nedošlo, a bude stačit stav sledovat, pokud by skvrna nemizela, či se naopak šířila, pak by se mohlo jednat o boreliózu, což vám musí váš lékař řešit antibiotiky, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Ireno
Souhlasím s názorem pana doktora Folprechta, chtěla bych jen podotknout, že Vaše očkování je opravdu jen mírně prošlé a dle mých klinických zkušeností a výzkumu všeobecně Vás nejspíše ještě chrání zcela úplně, na 95-99%, víc očkování v případě klíšťové encefalitidy ani chránit nemůže. Ovšem stejně jako doktor Folprecht doporučuji zajít rovnou na přeočkování. Vzhledem k tomu, že i prošlé očkování má určitou "vůli" bude Vám opravdu stačit jen jedná dávka. Inkubační doba klíšťové encefalitidy je až 14-21 dní, v případě, že za tuto dobu nebudete mít teplotu, bolestí hlavy a výše uvedené chřipkové příznaky, není nutný ani odběr krve. Musím podotknout, že ve Vašem případě je riziko nákazy naprosto minimální. Ovšem pokud i přes to dojde k rozvoji teplot, zimnic, bolestí svalů a kloubů... nutno co nejdříve navštívit lékaře.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Doporučuji přeočkovat jednou dávkou FSME - IMMUN nejdříve za 2-3 týdny po přisátí klíštěte.

Související dotazy

Očkování na tetanus
Dobrý den, mám očkování proti tetanu druhou dávku v...
Očkování
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je pro mne vhodné...
Očkování - FSME
Dobrý den. Jsem očkován proti klíšťově encefalitide...
Očkování
Dobrý den, byli jsme včera na roční prohlídce a zároven...
Očkování
Dobrý den, vloni jsem se nechal naočkovat vakcínou...
Očkování
Protilátky po očkování Priorixem: Dobrý den, můj syn,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mírná korová atrofie frontálně

Dobrý den,manžel byl kvůli častým migrénám na vyšetření CT,ve zprávě má uvedeno,že...

Mírná leukocytoza, zvýšené ASLO

Dobrý den, potřebuji poradit. Po měsíci obíhání doktorů jsem dostala výsledky...

Mírná obezita

Dobrý den, bude mi patnáct let a jsem mírně obézní, měřím 175cm a vážím 80kg....

Mírná sinistroskolioza C páteře

Dobrý den pane doktore, poprosím o přeložení následující lékařské zprávy do...

Mírná steatóza jater popsaná sonografistou

Dobrý den, ráno 24.12.2021 jsem měla bolesti kolem pupku, které se stupňovaly...

Mírná stranová asymetrie obličeje

Dobrý večer, několik let už mám pravou polovinu obličeje větší než levou. Pohledem...

Mírná struma

Dobrý den. Asi před čtvrt rokem jsem byla u svého OL s tím, že mám občas pocit...

Mírná struma levého laloku a tep

Dobrý den. Paní dr. ze sonu štítné žlázy, zjistila mírnou strumu levého laloku....

Mírná trombocytopenie

Dobry den v Patek jsem byla u lekare na odberech co me poslal pan ortoped k...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Mírně atypická ekg křivka u mladších lidí

Prosím o vysvětlení výsledku EKG syna EKLG: P 75 reg.,SR, PQ 0,16,QRS 0,06,...

Mírné bolesti v břiše

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, co může způsobit chvilkové bolesti v levé...

Mírně bolestivá boulička za levým uchem..

Dobrý den,chtěla jsem vás moc poprosit o radu..Včera večer jsem kolem desáté...

Mírně bolestivé otokové boule na plosce nohy

Dobrý den, Už je to nějakou dobu,co se mi jednou za čas stává, že se mi začnou...

Mírné degenerativní změny na páteři

Dobrý den , byl jsem na Mr a diagnostikovali tohle. Velká hernie není přítomná....

Mírné krvácení po hysteroskopii

Dobrý den, jsem pátý den po hysteroskopii. Dva dny po operaci jsem jen malinkato...

Mírné krvácení po sexu

Dobrý den, beru 2 měsíce hormonální antikoncepci a po sexu s přítelem začnu...

Mírné krvácení při užívání antikoncepce Lindynette

Dobrý den, už druhý den mírně krvácím z pochvy, první den to bylo jen mírné...

Mírné krvácení uprostřed cyklu

Dobrý den, je mi 26 let a s přítelem se od února snažíme o miminko. Hormonální...

Mírné menstruační krvácení

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat na pár věcí. S manželem se snažíme o miminko....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vlnění před očima


Hlen s krví

Dobrý den dnes ráno jsem vykašlala hodně velký hlen s krví. Včera mi tekla krev...

Neustálý pocit potřeby močení

Dobrý den, mám velice nepříjemný problém, už 4. den mě doprovází neustálý...

Bolest lýtka - i v klidu

Popisuju problém maminky. Z přední strany pravého lýtka (jakoby holenní kost)...

Naxyl v těhotenství

Dobrý den, už tri dny beru cipky Naxyl. Chci se zeptat zda je mohou tehotny...

“Beďar” v podpaží

Dobrý den udělal se mi v levém pod paždí jakoby bedar a strašně to bolí na dotyk...

Citalec 20mg a alkohol

Dobrý den, užívám od února tohoto roku AD Citalec, nejprve jsem brala 10mg...

Hlen s krví

Dobrý den, ráno jsem vstala a měla v krku hlen po vyplivnutí jsem zjistila že...

Křeče a bolesti v podbřišku

Dobrý den, již asi měsíc mám křeče a bolest v podbřišku. Křeče a bolest připomínají...

Sex po operaci výhřezu plotýnky

Dobrý den,21.1.2011 jsem prodělala operaci výhřezu plotýnky v segmentu L4/5....

Jak poznám hlen s krví

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak poznám hlen s krví? Po tužší stolici mívám...

Stekajici hnisavy hlen v krku.lepkavy hlen v nosu a lupkani v nosu.plus zalehani usi.

dobry den.nekdy z konce podzimu jsem zacal pocitovat takove suche zahleneni,neco...

Stažení předkožky

Dobrý den, je mi 16 let, a nejde mi stáhnout předkožka při erekci. V klidovém...

Naxyl provokuje migrénu s aurou

Dobrý den, začala jsem 16. týden těhotenství. Můj gynekolog mi předepsal tablety...

Bulka na chodidle

Dobrý den, zespodu na chodidle mám malou pravděpodobně tukovou buňku. Setrvává...

Dřevěné nohy, pocit necitu nohou.

Dobrý den, dnes se mi přihodila taková věc. Dávala jsem něco do auta, předklonila...

Citalec a potíže při jeho užívání

Dobry den,rada bych se touto cestou poradila se svymi tezkostmi, ktere zacali...

Citlivá bulka v podpaží

Dobrý den, cca před dvěma týdny se mi v levém podpaží vytvořila bulka trošku...

Bolest nad obočím

Dobry den uz jednou jste mi poradili proto potrebuji jeste radu z bolesti co...

Stavy zmatenosti

Dobry den, jmenuji se Michal a je mi 24 let. Stalo se mi uz po druhe za posledni...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.