Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mizerná léčba bolesti, ale proč ??

Záda, páteř Martina 11.7.2019

Dobrý den.Mám roztroušenou sklerozu asi 17 let.K tomu se mi přidaly potíže s páteří.Z výsledků MRI zjištěna sinistroskolioza L páteře s lehčí stenozou foraminální zřetelněji L3/4/5 vpravo benig. kaverozní hemagiom a Schmorl. uzel Th 5,počínající protruse disků Th5/6/7 a L4/5,lehčí výhřez i L5/S1.Mám bolesti na hrudníku,bodá mi tam a jde pod levé prso a jako i k srdci,že si kolikrát myslím,že mám infarkt,pak pod lopatku a brní mě celá levá ruka až ke konečkům prstů,mám jí pak jako přeleželou-nevím jak to popsat a i srdce začne rychleji tlouct.Za chvilku to přejde a opakuje se to několikrát za den znovu..Na EKG jsem byla,nález byl v pořádku.Často mám i zablokovanou krční páteř,kdy nemohu otáčet hlavou,vždy to přejde za 14 dní po mazání ibalginovou mastí,či koňskou mastí a znovu se vrátí.Bolesti jsou bohužel i v bederní páteři,tam prý může jít o mírný útlak kořene ..Na bolest mi nezabírají běžné léky (ibalgin,nimesil).Mám také neuropatickou bolest(,křeče,brnění,pálení těla),to prý patří k RS , beru už roky lyricu 300 mg denně a nepomáhá ani ona.Také jsem se chtěla zeptat,zda by mi mohl i OL napsat žádanku na EMG?Mám podezření na to,že mám polyneuropatii,protože k brnění,pálení a bolesti těla,mám i různé záškuby ve svalech a mám méně citlivé plosky nohou a konečky prstů na rukách.Kdyby se potvrdila,dala by se to léčit jinak,než lyricou,která mi nefunguje??Myslíte si,že nález na páteři může způsobovat takovéto bolesti na hrudníku,brnění nohou a rukou???.Poradíte mi,prosím,jak mám postupovat dál??Je to začarovaný kruh a já vlastně nevím,zda bolesti,které mám jsou od RS či páteře,neuropatie???Beru i baclofen,sirdalud,milgammu a různé jiné léky-bez efektu bohužel.Také mám obavy,zda to nemůže být něco se srdcem,mám tyto potíže asi měsíc..Byla jsem s tím i u OL,myslí si,že to je spojené s páteří a doporučila právě cvičit.Jenže já mám motolice,osteoporozu a jiné,tak se bojim nějak hodně cvičit,abych si víc neuškodila.Mockrát děkuji za odpověď a případnou radu.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, vaše analgetická léčba je bohužel dosti slabá, chybí mi zde léky jako je tramadol, paracetamol, DHC ( codein ) , gabapentin a další, větší možnosti, tedy více léků může napsat neurolog, možná jste něco z toho již brala a nesnášela nebo máte strach ze závislosti, ale tyto léky nic hrozného nedělají a většina lidí vystačí se stejnou dávkou spoustu let a zvyšování dávky zde nehrozí, určitě je však potřeba léčbu bolesti výrazně navýšit, což vyřeší i neuropatickou bolest, emg jistě může neurolog provést, ovšem asi to k ničemu nebude, stačí nasadit více léků než je Lyrica, bolesti jsou samozřejmě kombinované, od páteře i od neuropatie, takže proto je potřeba nasadit větší a pravidelnou kombinaci léků a Lyricu k tomu jistě ponechat, z vyšetření bych doporučil ještě MR krční páteře, pokud se delší dobu nedělalo, zde bývají největší problémy a nálezy, které by bylo možné řešit třeba operačním výkonem, což by mohlo vaše potíže výrazně zmírnit, dále se můžete obrátit na odbornou ambulanci pro léčbu bolesti, cvičení jen pod RHB fyzioterapeutem !! děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

Mgr. Tereza Rogalewiczová

Specializace: Fyzioterapie a Nurtiční poradenství Pracoviště: Centrum pohybové medicíny Pavla Koláře

Dobrý den, Martino,
řada příznaků, které popisujete, na mě působí jako příznaky základní diagnózy, tedy RS. K těm se již vyjádřil pan doktor. Ze své pozice mohu ještě doplnit, že ty příhody napodobující infarkt bývají opravdu často vertebrogenního původu, tedy od páteře. Vždy je nutné vyloučit srdeční příčinu, což u Vás proběhlo. Pocity přeleželé paže, její brnění či slabost mohou být také způsobeny útlakem nervu. Buď při páteři (vhodná např. magnetcká rezonance krční páteře) nebo krčními svaly př průchodu nervově-cévního svazku mezi kliční kostí a žebrem. Zkuste si uvědomit, zda potíže nevznikají náhodou při nějaké konkrétní poloze hlavy nebo horní končetiny. Je prakticky i vědecky prokázáno, že lidem s diagnózou RS prospívá pohybová aktivita. Ta má svá specifika, proto by měla být zahajována a nastavena ve spolupráci s rehabilitačním lékařem/fyzioterapeutem. Je důležité se nepřehřát, ideální je spíše vytrvalostní zátěž střední intenzity (trochu se zadýchat, trochu se zpotit), i s nestabilitou (motolicí) půjde najít nějaké vhodné řešení, věřím. Přiměřený pohyb má navíc pozitivní vliv na zmiňovanou osteoporózu. Chápu, že se často necítíte dobře a ani náladě pak není přáno. O důvod více vyplavovat endorfíny. Doporučuji navštívit tedy rehabilitace. Nemyslím si, že byste měla nyní přemýšlět o nějaké operaci. Kdyby byly potíže od krční páteře, fyzioterapie často pomohou a na radikálnější řešení je většinou času dost. Přeji Vám, aby tento začarovaný kruh brzy ustal a abyste co nejdříve pociťovala zvýšení kvality života!

Související dotazy

Léčba bolesti hlavy u dítěte
Dobry den prosi o radu, muj syn 12 let ma velke bolesti...
Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba
Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená...
Léčba bolesti zad
Zdravím Vás a prosím o radu. Moje maminka má v noci...
Účinnější léčba bolesti než Tramal a Neurol
Dobrý den, rozhodla jsem se Vám napsat, protože moje...
Léčba bolesti
dobrý den, manžel je 2 rokem v plném invalidním důchodě.Je...
Léčba bolestí zad
Mám už téměř rok potíže s krční páteří. Navštívil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mix autoimunitních nemocí ( AR, Crioglobulimenie, Syndr. Sjögren) a Methotrexat

Po 12 letech užívání Plaquenilu mi lékař naordinoval Metotrexat. Mám velké obavy...

Mixomatóza

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je toto onemocnění králíků přenosné na...

Mizející afekce

Dobrý den. Cca 2 mesice se potýkám s velmi zvláštním problémem, se kterým si...

Mizející červené fleky prstů a zápěstí

Dobrý den, asi týden se mi objevují malé červené skvrnky mezi prsty a na zápěstí,ale...

Mizející kontrakce

Dobrý de, jsem skoro tři měsíce po porodu a chci se zeptat čím byly způsobeny...

Mizející piha

Dobrý den, před třemi lety jsem si nechal odstranit znaménko. Bylo roky malé,...

Mizející podkožní bulky

Dobrý den, příteli (30let) se často dělají bulky o vel. cca 0,5cm, kdy vyleze...

Mizející vyrážky

Dobrý den,již měsíc se přítelkyni tvoří na kůži po celém těle vyrážky,byla i...

Mizení pih

Dobrý den. Ještě do nedávna jsem měl kousek od loktu několik pih, které mi...

Mizení znaménka a vytvoření skvrn

Dobrý den paní doktorko, moc prosím o odpověď. Před asi měsícem jsem zpozorovala,...

Mizici fleky u zapesti

Dobry den , velmi casto se mi u palce na zapesti objevuji cervene flicky , nekdy...

Mizivá boulička v třísle

Dobrý den, strašně moc vás prosím o radu, jsem velice zoufalá.. Je mi 19let,...

Mizivé pubické ochlupení

Vážená paní doktorko, ráda bych se dověděla, z jakého důvodu jsem od mládí měla...

Mizni uzlina nad třislem

Objevila se mi mizni uzlina nad třislem.Docela hodně boli kdyz na ni zmacknu.Boli...

Mízní uzliny

Dobrý den, před cca třemi týdny se objevila v pravém podpaží na dotek mírně...

Mízní uzliny

Přeji pěkný den. Mám dotaz týkající se mízních uzlin. Už možná rok mám zvýšený...

Mizní uzliny

Dobrý den, před půl rokem se mi udělala bulka na hlavě na pravé straně tak 10...

Mizní uzliny

Dobrý den, prosím o radu. Na levé i pravé straně mi vystouply mizní uzliny...

Mízní uzliny v axile

Dobrý den Mám dotaz, včera jsem začala cítit bolest v levé axile,při doteku...

Mízní uzliny v podpaží

Při odstraňování zbytku klíštěte mi jehlou v ordinaci praktického lékaře natolik...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

BOlest pod levým žebrem

Dobrý den, již pátý den mám křeče břicha a píchá mne pod levým žebrem. Bolesti...

Únava, žluté bělmo

Dobrý den, ráda bych se zeptala, dneska jsem zjistila , že mám nažloutlé...

Tmavě hnědá krev při menstruaci

Dobrý den. Už dvakrát jsem zpozorovala, že krev při menstruaci je strašně tmavá....

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Hodnota CKD-EPI a ostatních krev.testů

Dobrý den, je mi 38 let, už rok a půl mě bolí po pleurálním zápalu plic...

Přenos angíny


Bolesti v podbřišku a tříslech

Dobrý den, mám takový problém. Už půl roku se trápím s močovým měchýřem. Neustále...

Zduřelé uzliny v třísle

Dobry den, zhruba pred tydnem se mi stalo, ze jsem pri pohlavnim styku nedosahl...

Nález na MRI mozku

Dobrý deň, bola som odoslaná na MR mozgu + c miechy po zhoršujúcich sa bolestiach...

Zarudlý penis

Dobrý den uz nejakou dobu pozoruju na penisu zarudnuti nekdy min nekdy vic jen...

Bušení srdce


Bílé pupínky na žaludu

Dobrý den, je mi 14 let a už asi půl roku cca mám kolem žaludu takové bile...

Neustálé škrundání v břiše

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Už asi rok mi pořád škrundá v břiše. A...

Krevní obraz, sedimentace, dušnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnoty krevního testu a jeho interpretaci....

E-recept na antikoncepci

Dobrý den, vážená poradno, obrátila jsem se na Vás s žádostí o informaci...

Pálení nártů

Dobrý den, posledních asi 14 dní pociťuji někdy i několikrát denně pálení nebo...

3 denní a 10 denní antibiotika


Karcinoid

Chci se zeptat zda se může objevit podezření na karcinoid z preventivních odběru...

Co znamená syndrom lumbalgie

Dobry den chtěla by som sa informovat co znamena tieto diagnózu......chrom.alg.syndrom...

Reaktivace mononukleózy


Reklama
Zavřít