Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mnohočetná alergie

Alergie Zdeněk 22.1.2019

Dobrý den,
je mi 54 let a již od dětství jsem alergik. V dětství ekzémy, v době dospívání do cca 30ti let senná rýma, poté opět ekzémy, již cca 10 let poměrně úporné. Cca 2 roky léčen kortikoidy, nyní již 2 roky ciklosporin A ( Sandimmun Neoral) jedenkrát denně. Před půl rokem jsem nasadil i Daosin 2x denně, kromě toho dlouhodobě antihistaminika 1 - 2x denně (Loratadin, Xyzal).

Dlouhodobě držím vylučovací dietu, v současné době vím, že nesmím kvašené produkty ( ocet, kys. zelí, a pod.) z důvodu vysoké koncentrace histaminu,luřecí maso, hořčici, téměř nic uzeného, žádné trvanlivé potraviny.

Podle epikutánních testů jsem extrémně alergický na parabeny, clioquinol, lanoliny, mix exotických dřevin, propolis, další reakce byly mírnější ( kalafuna, peruánský balzám, neomycin sulfate, formaldehyd, Kathon CG, chloroacetamid).
Před 3-mi měsíci jsem vyřadil i jód ze soli, neboť jsem nechápal, proč nemohu polévky vývarového typu a pomohlo to. Bohužel v pečivu, nebo možná naštěstí, jód obsažený je.
Dlouhodobě jsem stále ve stresu, kuřák cca 16 cigaret denně.
Z důvodu stresu jsem asi i alkoholik, neb vypiji v průměru 1,5 litru (2 lahve) sektu 2x týdně, žádný tvrdý alkohol, výjimečně pivo.
Z důvodu léčby ciklosporinem jsem pod stálým dohledem alergologa a kontrolujeme krevní testy. Když jsem je ukázal jiným lékařům, tak mi je závidí a tvrdí, že je mám jako malé dítě, snad až na S-GGT hodnota kolem 2 ( to vzhledem k alkoholu chápu). Jen výjimečně se projeví drobné nachlazení, preventivně antibiotika neberu.
Dlouhodobě vysoký tlak, nyní neléčený, dříve 1x Carzap16 a 1x Nebilet. Dlouhodobě průjmy, případně řídká nažloutlá stolice, po dietní chybě vodová.
Rád bych se zeptal, zda kromě cytostatik existuje i případně biologická léčba, nebo je - li v Evropě zařízení, kde by mi mohli pomoci, ať již se stravou, nebo i léčbou.
Děkuji

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

stran celkové podpory Vašeho zdraví by bylo jistě vhodné zanechat pravidelné konzumace alkoholu i kouření, zejména kouření alergické projevy zhoršuje a závislost na alkoholu by mohla být překážkou ke schválení biologické léčby.
Co se týká možností intenzivnější léčby mnohočetných alergií, na to by Vám odpověděl spíše specialista (imunolog/alergolog) nebo přímo Váš ošetřující alergolog, protože Ti mají přehled o tom, jaké jsou v České republice schválené možnosti a podmínky biologické léčby, která pak probíhá v centrech/specializovaných ambulancích.
Váš dotaz tedy přepošlu ještě k vyjádření odborníkovi, vyčkejte ještě jeho odpovědi.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Zdeňku, Vaše potíže jsou hodně obšírné a jistě jste vyšetřován a sledován Vašimi lékaři, soudě podle podrobného výčtu zjištěných alergií a popisu testů. Ohledně možností léčby Vašich potíží může rozhodnout Váš ošeřující lékař alergolog a kožní lékař. Předpis biologické léčby se řídí tím, jaká je diagnóza, nálezy, tíže příznaků. U ekzému je kromě léčby, kterou máte, třeba dbát na zdravou životosprávu, vyřadit alergeny, nekouřit, alkohol doporučuji také zcela vynechat nejen kvůli exému a játrům, ale také kvůli riziku závislosti. Doplňkovou léčbou je samozřejmě péče o kůži, ale to jistě již vše znáte. Z dietních opatření někdy může pomoci vyřazení lepku, bílého cukru a mléčných výrobků, proberte to ale s Vaším alergologem, protože sestavit Váš jídelníček tak, aby byl vyvážený, jistě nebude vzhledem k alergiím jednoduché. Na dietu bez iodu buďte opatrný, je to důležitý prvek, bez kterého můžete mít zdravotní potíže. Bylo by vhodné probrat Vaše stravování s lékařem dietologem. Váš praktický lékař či gasteoenterolog budou vědet, nebo se můžete podívat na internet na kontakty ve Vašem okolí. Ohledně problémů s četnou žlutou či vodovou stolicí doporučuji dovyšetření na gastroenterologii včetně provedení ultrazvuku, kolonoskopie a případně i gastroskopie, protože potíže, které máte mohou souviset s nějakou střevní poruchou, je třeba vyloučit poruchu vstřebávání živin, Crohnovu nemoc, ulcerosní kolitidu, z interních nemocí cukrovku a poruchu štítné žlázy apod.. Žádanku Vám vystaví Váš praktický lékař. Vzhledem ke stresu a vyššímu příjmu alkoholu, který považujete za problematický a způsobuje Vám potíže, doporučuji psychoterapii. V podobně obtížných případech může jako pomocná léčba vyhovovat homeopatie či akupunktura. Dovolím si poslední poznámku k neléčenému vysokému tlaku - vzhledem k tomu, že jste muž, kuřák, ve věku 55 let, bylo by vhodné tlak sledovat u lékaře a užívat předepsané léky, abyste se vyhnul riziku cévních a srdečních komplikací. Držím Vám palce, aby se podařilo vyvážit Váš jídelníček, zmírnit exém a vylepšit Vaše potíže tak, abyste se mohl cítit dobře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková


Dobrý den, plně souhlasím s názory paní doktorek, které již na Váš dotaz odpovídaly. Atopický ekzém je chronické celoživotní onemocnění pokožky, které má mnoho příčin a spouštěčů. Úplně vyléčit nelze, celoživotně je riziko recidivy, i když přechodně může být kůže dlouhodobě zcela bez kožních projevů. Určitě bych začala vynecháním alkoholu a ukončit kouření. V dietních opatřeních pokračujte jak máte zavedené, dieta je pouze jedním z faktorů, které mohou atopický ekzém ovlivnit. Vliv může mít psychické vypětí, jiné onemocnění, infekce, počasí....Důležitá je spolupráce dermatologa s alergologem. Biologická léčba cíleně na léčbu atopického ekzému se zatím běžně nepoužívá - úspěchy u pacientů byly různorodé, například u omalizumabu / protilátka proti IgE/ u někoho došlo ke zlepšení u někoho dokonce ke zhoršení obtíží. Výzkum stále probíhá, takže naděje určitě je. Tato léčba se potom provádí ve specializovaných centrech.
Přeji hodně trpělivosti a úspěšnou léčbu.
S pozdravem MUDr.M.Vorlíčková

Související dotazy

Mnohočetná alergie, průjem, kolonoskopie
Dobrý den, prosím o radu. Asi před půl rokem mi začaly...
ALERGIE
Dobrý den,zajímalo by mě,zda by můj půlroční syn mohl...
Alergie
Mám alergii na zelený pepř, musím se vyhýbat i černému...
Alergie
Dobrý den. Byl jsem na testech na alergii. Mimo jiné...
Alergie
Dobrý den, delší dobu užívám Analergin stím, že mám...
Alergie
Dobrý den,mému ročnímu dítěti byla prokázána mimo jiné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mnohem menší břišní sval

Dobrý den, vím, že to není nijak závažný problém, ale raději se zeptám. Už nějakou...

Mnoho ekzémů

Dobrý den, Je mi 15 let a trpím s ekzemy na těle zhruba od 12 let. V 11letech...

Mnoho léku

Dobrý den pane doktore mužete mi prosim poradit, léčim se s Ulcerozní kolitidou,...

Mnoho léku a jiné potíže

Dobrý den pane doktore,chtěla bych reagovat na vaší odpověď a to, že na psychoterapie...

Mnoho léků, jak se s nimi zdravě stravovat

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,babička bere řadu léků APO-AMLO10,Cordarone,Accuzide,concor...

Mnoho malých pupínků na pochvě

Dobrý den, mám takový problém na velkých stydkých pyscích a mezi velkými a malými...

Mnoho očních problémů (suchost, dvojité vidění)

Dobrý den, už jsou to 2 měsíce co jsem na sobě zpozoroval několik očních problémů...

Mnoho polodove vody?

Dobrý den. MOc bych vás chtěla poprosit o názor. Jsem ve 35.tt a před několika...

Mnoho problémů

Dobrý den, potřeboval bych radu. Již nějakou dobu mě trápí neustále plný...

Mnohocetne fibromy v konecniku

Dobry den, chtela bych se zeptat zda fibromy mohou mit virovy puvod ( mam je...

Mnohočetná alergie, průjem, kolonoskopie

Dobrý den, prosím o radu. Asi před půl rokem mi začaly otékat oči a dělat se...

Mnohočetné lipomy

Dobrý den, všude po těle se mi dělají lipomy enormním tempem. První jsem začala...

Mnohočetné meta postižení skeletu

Dobrý den, po rakovině prsu se mamince objevily bolesti bederní páteře a nemůže...

Mnohočetné obtíže

dobrý den,moje potíže začaly na podzim 2015,kdy se mi večer během 1 hodiny rozvinul...

Mnohočetné obtíže

Dobry den, v posledni dobe mam nekolik problemu a chtela bych vedet, jestli...

Mnohočetné obtíže


Mnohočetné obtíže

chtěl bych se poradit ohledně neurologických problémů.Koncem roku jsem bral...

Mnohočetné obtíže

Dobrý den chtěl bych se zeptat, již 8 týdnů mne trápí píchavé bolesti na hrudi,...

Mnohočetné obtíže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možné závěry mého problému. Před 8 měsíci...

Mnohočetné obtíže

Dobrý den. Již 30 let trpím na vertigo, nejdříve občasné, nyní je stálé. Dále...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boulička ve stěně pochvy

Dobrý den, je mi 27 let, bezdětná, žiji s přítelem. Asi před třemi týdny, jsem...

Svědivá vyrážka na krku

Dobrý den, objevili se mi červené fleky na krku. Strašně svědí. Použila jsem...

Nitroděložn tělísko

Dobrý den, je možné,aby mi nehormonalni tělísko vypadlo bez toho,abych si toho...

Jak jí pak následně začít vysazovat?

Dobrý den, v prosinci 2017 mi byla nasazena psychofarmaka v souvislosti s akustickým...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Střep v noze

Zdravím, Pokud mám zapíchlý malinký střep v noze, je možné že se mi dostane...

Bolest v krku


Psychika

Měla jsem v dubnu velkou psychickou zátěž v práci a také jsem se snažila držet...

Zelený sput při rýmě a kašli

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: je zapotřebí přeléčit rýmu se zeleným sputem...

Zdá se mi že mám malý penis


Jídlo před akcí

Dobrý den chtěl bych se zeptat co je nejlepší si dát k večeři když jdete někam...

Revmatoidní artritida a léčba

Prosim o radu pro mého 74 let starého otce s pokročilou,doteď nelecenou,revmat...

Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Ložiskový stín na plicích

Dobrý den , asi před třemi lety jsem byla na rentgenovém vyšetření na TBC ,...

Oteklé lýtko

Dobrý den, asi před půl rokem mi začalo otékat pravé lýtko. Začne mi to vždycky...

Oregano oil

Dobrý den, prosím o informaci , zda mohu užívat k posílení imunity kapky oregáno...

Oramellox

Dobrý den! Léčím se ze zánětem ramenního kloubu.Dostala jsem lék Oramellox...

Osteofyty

Dobrý den, prosím o vysvětlení tohoto nálezu. A co to pro mne znamená.Maximum...

Abscesy v tříslech


Bolest u srdce

Dobrý den, v sobotu jsem si nechal propíchnout dva piercingy do levého koutku...

Reklama
Zavřít