Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Mononukleóza

Lenka . 14.10.2014

Dobrý den, moc prosím o Váš názor. Syn 2 roky, měl týden horečky kolem 39 stupňů. Byli jsme u naší dr a po kouknutí do krku řekla, že by to mohla být mononukleóza, udělala výtěr na streptokoka /negativní/ a dala nám antibiotika Ospen 400, po třech dnech nám na pohotovosti předepsali Cefzil a druhý den byl sice bez teploty, ale divný uplakaný a měl průjem tak nám znova na pohotovosti řekli ať vysadíme a počkáme na výtěr z krku. Horečka po jednom dni užívání Cefzilu spadla a najednou měl syn 35,5 stupňů celý den a večer opět 38,5 a vnoci byl úplně spocený i přesto, že u teplotu neměl /takový studený pot/. Měla jsem strach, že by to mohla být sepse, ale po telefonátu na pohotovosti nám řekli že ne, že to asi patří k té mononuk. A druhý den už teplotu neměl, ale stále má jen 36 stupňů už druhý den. Zdá se mi to málo, jelikož normální teplotu má tak 36,7 st. A v noci se pořád hodně potí, má úplně mokré vlásky a i tělíčko. Dnes už se zdá lepší, ale hodně pokňourává a na obličeji se mu udělaly asi 3 pupínky, takové větší. Je možné, že to vše patří k monomńukleóze i přes to, že jaterní testy vyšly dobře - v normě? čekáme na výsledky, ale prý to může být až 14 dní. Kdyby náhodou to byla angína a my jsme brali ABT pouze 3 dny, mohly by nastat nějaké komplikace? děkuji předem moc za Váš názor a přeji pěkný den

Odpovídá:

MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie Pracoviště: Ordinace U Pandy

Dobrý den paní Lenko! Váš příběh je poněkud zamotaný. Pokusím se ho trochu rozplést. Dítě má týden horečku 39st.C, u lékaře je pro podezření na mononukleózu proveden výtěr z krku a nasazen Ospen (penicilin). Pozn. Strep test i stěr z krku může být falešně negativní - záleží i na kvalitě odběru. Byla vyš. krev např. na CRP, krevní obraz? Penicilin se dává u tonzilitidy (angíny) kauzálně, u mononukleózy k profylaxi bakteriální infekce. Dále za 3 dny změna ATB na LSPP na Cefzil. Proč? Trvající horečka? Vysoké CRP? Další den bez teploty může znamenat buď, že zabrala ATB nebo, že již končí horečnaté období nemoci. Průjem může být po ATB i druhý den. Vysazení Cefzilu po 1-denním užívání rovněž nerozumím. Pokud neměli jistotu, že se jedná o virovou infekci. Ale to by ho předtím nejspíše nenasazovali. Pokles a opětovný vzestup teploty, může skutečně znamenat přechodný pozitivní efekt ATB, která po vysazení, které nechápu, znamenala opětovný rozvoj nedoléčené infekce - spíše bakteriální. Pocení k průběhu infekčních nemocí patří a nemusí být vždy spojené s horečkou. Normální jaterní testy mononukleózu nemusí vyloučit. Spíše je méně pravděpodobná. Pupínky na obličeji nejsou při mononukleóze typické, spíše pro tzv. nemoc ruka-noha-ústa, ale u té teploty nebývají tak dlouho. Při užívání ATB u angíny po krátkou dobu může dojít k časné recidivě onemocnění. Asi se nedá říci, jestli bylo něco špatně nebo dobře. Do hry o zdraví Vašeho dítěte vstoupilo příliš mnoho faktorů a často se měnila zavedená léčba. Bohužel mi k pečlivějšímu průzkumu chybí podrobnější data. Možná bychom to mohli společně rozklíčovat po telefonu, kdy bych se Vás mohl interaktivně zeptat na další informace. Budete-li o tuto konzultaci mít zájem, ozvěte se mi přes kontakt na mých www stránkách. Přeji Vašemu dítěti brzké uzdravení! S pozdravem Petr Kadleček

Související dotazy

Infeční mononukleóza
Dobrý den, před týdnem mi byla diagnostikována mononukleóza...
Mononukleóza
Dobrý den, před rokem jsem prodělala infekční mononukleózu....
Mononukleoza a cestování
Mononukleóza Dobrý den, byla mi diagnostikována lehčí...
Mononukleóza
Dobrý den, už více jak 2 měcíce jsem více unavená mám...
Infekční mononukleoza
Dobrý den, mám problém s reaktivací mononukleózy....
Prodělaná infekční mononukleóza
Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Monoklonální gamapatie

Dobrý den, loni na podzim jsem dostal střevní infekci s průjmem a teplotami....

Monoknální gamapatie-co bude dál?

Dobrý den,mám47letého přítele,který má zdravotní problémy,ale z velké části...

Monomukléoza

Dobrý den, mám dotaz, já sám sem zdravý, ale příliš dobrou imunitu nemám. Mám...

Mononukleosa

Dobrý den, nevím zda to sem patří, ale zkusím to. Prodělal jsem v roce 2009...

MOnonukleosa

Dobrý den, před měsícem a půl mi byla diagnostikována reaktivace mononukleozy....

Mononukleosa

Dobrý den pane doktrore, chtěla bych se zeptat, zda existují nějaké vitamíny...

Mononukleosa

Dobrý den, synovec má cca týden a půl mononukleózu. Aktuálně je bez teplot,...

Mononukleosa

Od 10.5. mám mononukleózu. Měl jsem angínu a dost zduřelé lymfatické uzliny...

Mononukleosa ??

Dobrý den. V sobotu mě začalo škrábat v krku, ale nebylo to nějak hrozné, pak...

Mononukleosa vs.jiné onemocnění?

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala Váš názor, než se dostanu k dalšímu...

Mononukleoza

Dobrý den, cca před rokem jsem u syna, nyní 5,5 roku zjistila viditelné (dá...

MONONUKLEÓZA

Dobrý den,chci se zeptat.Moje kamarádka nedávno prodělala Mononukleózu.V uterý...

Mononukleoza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč je nevhodné v období léčení kouřit. Všude...

Mononukleoza

Dobrý den, již 3.týden jsem doma s mononukleozou (první týden jsem si teda...

Mononukleoza

Dobrý den chci se zeptat, před včerejškem jsem byl s kamarádem který dostal...

Mononukleóza

Dobrý večer, od 18. prosince 2012 mám zjištěnou mononukleózu. Hodnotu jaterních...

Mononukleóza

Dobrý den, 2 týdny jsem měla virózu, ve středu mi pediatr udělal testy na mononukleozu...

Mononukleóza

Dobrý den,mám prosím Vás dotaz,moje dcera prodělala mononukleozu,je to tak měsíc...

Mononukleoza

Dobry den, momentalne jsem na par tydnu mimo CR a nez jsem odjela, lekar mi...

Mononukleóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v květnu jsem byla nemocná, měla jsem ,,anginu"...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mykoplasma vyšetření

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné prokázat přítomnost mykoplasmat...

Poskodene nervy po chripke

Dobry den, Pred rokom som mala chripku, ktoru som dobre nevylezala a preslo...

Výsledky imunologie

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o vysvětlení výsledků z imunologie mé...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, v sedmidenní pauze jsem dostala zánět močového měchýře a dostala...

Špinění


10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost


Nos

neustále se mi "zalepuje" ucpává nos na vnitřních stěnách . Je to velice otravné....

Na ekzém dusík

Dobrý den, již měsíc mám na dolních končetinách velké červané fleky, které velmi...

Chronický průjem


Nespavost


Kouzelně jednoduché cviky vám pomohou otěhotnět

Snažíte se o miminko, ale mateřství ne a ne přijít? Není třeba hned panikařit...

Chřipka

Chřipka je infekční onemocnění vyvolané chřipkovými viry. Postihuje převážně...

Trhání šestky dole se zánětem a váčkem

Dobrý den pane doktore v pátek jsem byla na trhání šestky dole na levé straně.Podle...

Návyk na Dexamethazon mast

Dobrý den. Před 35-ti lety mi poprvé naordinovala kožní lékařka Dexamethazon...

Dyspepsie po Ibalginu

Dobrý den (večer). Moje sestra snědla 50 prášků brufenu (myslím, že ibubrufen400...

Tetanie a panické ataky


MUDr. Dagmar Fajtová

Praktická lékařka

MUDr. Mirka Záhorová

Praktický lékař pro dospělé

Nevolnost, bolest zad, časté pálení žáhy

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o radu. Již delší dobu mě trápí nevolnosti,...

Těhotenství při zapomenuté pilulce 2 dny


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×