Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Možnost přenosu hep. B orálním stykem

Infekce Pavel 8.11.2020

Dobrý den,
jaká je v ČR pravděpodobnost přenosu žloutenky typu B nechráněným orálním sexem s neznámou ženou nebo s ženou provozující placené služby? Vše ostatní bylo s ochranou a nejednalo se o narkomanku. Na žloutenku typu B jsem byl očkován v roce 2002 a letos je to tedy 18 let, tehdy bylo receno ze ockovani je doživotní ale nyní jsem se někde dočetl, že je potreba přeočkování, jak to tedy je? Jaké jsou příznaky žloutenky typu B. Na žloutenku typu C jsem si dělal oraqick test a vyšel negativní.

Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Špatná Ondrášková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Petře. Možnost přenosu žloutenky neboli hepatitidy typu B orální cestou je možná, ale jak procentuálně to Vám nejsem schopna říci. Riziko je, ale, mnohem menší než u pohlavním styku. Hepatitida B se nepřenáší podáním ruky, používáním stejného nádobí, líbáním, objetím, kašlem či kýchnutím. Co se týče příznaků tak příznaky mohou připomínat u akutní infekce jiná virová onemocnění: typické je nechutenství, nevolnost, zvýšená teplota, bolesti kloubů, vyrážka. U dospělých následně dojde k zežloutnut. Chronická forma může být bezpříznaková. Co Vím tak v České republice je hlášeno ročně méně než 100 případů té akutní formy. C ose týče ohledně přeočkování. Tak spolehlivá účinnost se uvádí 10 let. Poté by mohla účinnost klesat. A ano je tu možnost přeočkování. Váš dotaz, ale předám naším odborníkům, kteří Vám možná budou schopni odpovědět přesněji. S pozdravem Dr. Ondrášková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, děkuji za dotaz. U očkování proti hepatitidě typu B se předpokládá doživotní imunita. Hezký den.

Související dotazy

Rizika přenosu chorob při oralním styku
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na pravděpodobnost...
Možnost přenosu HIV při orálním sexu
Dobrý den. Asi před 2ma měsíci jsem měl sexualní styk...
Přeočkování proti hepatitidě B
Dobrý den, v minulosti jsem byla očkovaná proti hepatitide...
Streptokok B přenos
Dobrý den, je možnost přenosu streptokoka skupiny B...
Očkování proti hepatitidě B
Dobrý den, mám příští rok ve škole možnost zúčastnit...
Žloutenka A,B,C
Dobrý den. Tento týden jsme se svým přítelem přišli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Možnost otěhotnění?

Dobrý den, užívám antikoncepci Sunya, v prvním týdnu po sedmidenní pauze jsem...

Možnost otěhotnění?

Dobrý večer. Mám nutný dotaz. 2. den po 7 denní pauze jsem měla pohlavní styk...

Možnost otěhotnění?

Dobrý den. Beru HA už asi 5 let, ale tentokrát jsem nedobrala celé platíčko,...

Možnost otěhotnění/ovulace

Dobrý den, prosím jak velká je pravděpodobnost otěhotnění ve věku 48 let? Mam...

Možnosť otehotnenia

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je možné otehotnenie ak sme mali nechránený...

Možnost post pill amenorrhoei po dobrani antikoncepce

Dobrý den paní doktorko, V červnu jsem vysadila antikoncepci Nuvaring, kterou...

Možnost posunu zavedeného tělíska při vyšetření magnetické rezonanci.

Dobrý den, mám nitrodelozni telisko mirenu. Má ji 4roky a můj gynekolog zjistil,...

Možnost poškození embrya ?

Dobry den, mám prosbu, poslední 4 dny mě trápila vaginální mykoza. Vzhledem...

Možnost preventivního vyšetření

Dobrý den, mám dotaz za mého manžela. Jeho maminka i babička (z matčiny strany)...

Možnost přenosu

Dobrý den, požádal jsem jednu slečnu, aby mi předvedla, jak močí. Já jsem při...

Možnost přenosu hepatitis C a HIV

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jaké je riziko přenosu hepatitidy C či HIV...

Možnost přenosu HIV


Možnost přenosu HIV

Dobry den, prosim jak by jste hodnotili pravděpodobnost pohlavni nakazy od ženy...

Možnost přenosu HIV infekce

Dobrý den,může se prosím zdravé 2 leté dítě nakazit od druhého 2 letého dítěte...

Možnost přenosu HIV masturbací

Dobrý večer chtěl bych se zeptat na riziko přenosu hiv při masturbaci.. když...

Možnost přenosu HIV při orálním sexu

Dobrý den. Asi před 2ma měsíci jsem měl sexualní styk s ženou která v tomto...

Možnost přenosu oparu rtu na kojence


Možnost přenosu sexuální choroby

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné nakazit se některou z pohlavně...

Možnost přenosu vztekliny


Možnost příčiny - chlamydie

Dobrý den, prosím Vás, můžete mi poradit, jak postupovat? Od dubna r.2014, kdy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mám nejspíš vaginálni mykozu


Z penisu mi vytéká bílá tekutina

Dobry den , chtel bych se zeptat uz tyden mi vyteka z penisu bila tekutina nezapacha...

Bílá tekutina

Dobrý den. Je mi 17 let a před 2 dny jsme se s přítelem poprvé milovali,samozřejmě...

Plošší kyfóza, dextrokonvexní skolióza

Dobrý den, mám tento nález a prosila bych o jeho vysvětlení: Na snímku Th páteře...

Bolest kolenou po větší zátěži

Dobrý den , je mi 16 let a jsem po třech operacích kolenou. První problém nastal...

Nechráněný pohlavní styk a pohlavní nemoci

Dobry den, v patek jsem měla rizikový nechráněný sex a mam několik dotazů....

Bolest zad a zvýšená teplota


Asentra - dlouhodobé užívání

Dobrý den, mám dotaz ohledně léků Asentra 50mg. Před osmi lety jsem prodělala...

Labioplastika

Dobry den, chcela by som sa spytat ci sa da spravit labioplastika tak aby bola...

Kavernom a jeho následky

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu v souvislosti s nálezem kavernomu. Má...

Po zarudnuti penisu zjisteno - Streptococcus agalactiae

Dobry den, Po zarudnuti na penisu jsem vyhledal lekare u ktereho mi stery bylo...

Alkohol v moči


Jitrnice v těhotenství

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat. Může se v těhotenství...

Pálení jazyka a horního patra

Dobrý den, již víc jak měsíc pocituji paleni az bolest jazyka a poslední dny...

Nepritažlivost při sexu

Dobry vecer nikdy jsem takovi problem nemela pritel mi rekl ze ho v sexu nejak...

Zvýšená hladina železa v krvi

Dobrý den, moc Vás prosím o názor na laboratorní testy viz příloha. Jde o možné...

Ztuhlost po úraze ruky

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem si zlomil záprstní kost (spadla mi kláda na...

Bolest kolem ucha až na krk, otok na spánku

Dobrý den, včera jsem se probudil a nemohl zvednout hlavu a za pravým uchem...

BUlka na konečníku


PAP II.

Dobry den, nedavno mi byly postou doruceny vysledky steru u gynekologa s vysledkem...

Reklama