Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

MRi a nález na mozku

Mozek a nervy Iva 23.1.2019

Dobrý den,
je mi 53 let a v souvislosti s letitými migrénami jsem byla odeslána na MR vyšetření mozku. V příloze zasílám výsledné zjištění, které odhalilo spíše jiné problémy. Paní doktorka mi vše vysvětlila, ale v podstatě nevíme, jak dlouho jsou již tyto změny na mozku přítomné, byla to moje první MR. V září půjdu na kontrolní MR s aplikací kontrastní látky. Později jsem o všem přemýšlela a dala si dohromady několik souvislostí, které jsou možná důležité. V 2017 jsem prodělala LB s ATB léčením, poté kontrola na inf.odd. Nemocnice na Bulovce s negativním výsledkem (WB test). Cítím se dobře, pouze v r.2018 jsem prodělala něco jako chřipku, ale bez rýmy a kašle, což bylo dost netypické a před nedávnem mi naskočily 2 opary (asi 2cm prům) na těle (nikdy předtím v životě jsem opar neměla). Moje otázka zní, zda ložiska, která odhalila MR, nemohou znamenat neuroboreliozu a nebo zda nemohou být důsledkem otřesu mozku z r.2006. Nerada bych něco zanedbala. Samozřejmě mě také vyděsila možnost RSM, ale zatím jiné příznaky nemám.

Děkuji předem

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den paní Ivo,
děkujeme za Váš dotaz, který bude přeposlán do odborné konzultační poradny. Z mého pohledu se v tuto chvíli opravdu jedná o nespecifické změny, jejichž původ nelze s jistotou určit. Je opravdu možné, že jsou to starší nálezy. Vždy je nutné hodnotit nález i s aktuálními problémy pacienta, někdy je nutná i lumbální punkce a stejně tak více napoví vyšetření s kontrastní látkou. Za sebe si spíše nemyslím, že jde o neuroborreliózu ( píšete, že bolest hlavy je letitá, předpokládám tedy, že není novou záležitostí, současně jiné obtíže neudáváte, dále jste byla řádně zaléčena a po léčbě v pořádku.),stejně tak nevidím ani souvislost s chřipkou. Opary jako takové jsou pro nás znamením oslabené imunity ( stres, vyčerpání, jiná onemocnění ). Zda je možná souvislost s otřesem mozku si netroufám tvrdit, to nechám na odborníky. Jejich odpověď přijde v blízké době.
Přeji Vám hlavně zdraví, nestresujte se, v případě pochybností či nových obtíží neváhejte kontaktovat ošetřujícího lékaře. Hezký večer.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den paní Ivo,
Nález na magnetické rezonanci- několik málo tzv lézí v bílé hmotě je velmi častým nálezem na tomto vyšetření. Jejich popsaný rozsah a velikost velmi pravděpodobně nic závažného neznamená. Také nevysvětlují Vaše potíže. Tyto jizvičky má většina lidí založena v bílé hmotě mozku již od narození, nebo je důsledkem drobných starých úrazů, infektů apod. Tento nález také Vaše potíže nevysvětluje a nepůsobí. Máte ale pravdu v tom, že tak jak jsem uvedl výše- příčina se starým úrazem mozku být může a po borreliose, která ale postihla i nervový systém / tj měl by být nález i v mozkomíšním moku/ Popsaný nález je také velmi nepravděpodobný s výskytem RS. Zde by ale teoreticky v případě trvající nejasnosti bylo také potřeba vyšetřit mozkomíšní mok na tzv oligoklonální pásy. Kontrolní magnetická rezonance má význam až po delším čase, např za 6 měsíců- pokud není vývoj v neurologickém nálezu. Při dále běžícím procesu se může počet lézi např zvětšit. Provádět kontrolu i třeba s kontrastní látkou s gadoliniem již po prát týdnech patrně není přínosné.

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

MRI mozku
Dobrý den, v pondělí, bych měla jít na magnetickou...
Nález na MRi mozku
Dobry den, mam 32 rokov, dnes mi pri MRI mozgu objavili...
EEG a MRI mozku
Dobrý den, a) V prosinci 2015 jsem byl na EEG vyšetření...
MRI a krvácení do mozku
Dobrý den, chci se zeptat, zda by magnetická rezonance...
MRI mozku
Dobry den, jsem zena ,163/50,bezdetna.V prosinci r.2015...
MRi - nález na paranasálních dutinách
Dobrý den, ve zprávě z MRi vyšetření mám že při stropu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

MRI

Dobrý den,jsem 7 měsíců po operaci prav.ramene diag.Rupt.cuffi I.dx part.-typ...

MRI

Dobrý den, chci se zeptat,zda se pomocí magnetické rezonance - BEZ kontrastní...

MRI

Dobrý den, je vidět nějaké zranění, vazy nebo menisky na přiloženém snímku z...

MRI

Dobry den. Prosim o vysvetleni MRI laveho kolena a taktiez moznost liecby. Patella...

MRI

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o vysvetlenie MRI,naša neurologička bude...

MRI

Dobrý den, absolvovala jsem před nedávnem MRI mozku pro silné ataky bolesti...

MRI

Dobrý den, chci se zeptat, zda se ukáže na magnetické rezonanci mozku blok cervikokraniálního...

MRi - nález na paranasálních dutinách

Dobrý den, ve zprávě z MRi vyšetření mám že při stropu levé max. dutiny jsou...

MRI a čo dalej

Dobrý deň ..som už 2 mesiace po artroskopii.Nález plica sinovialis. Bolo to...

MRI a krvácení do mozku

Dobrý den, chci se zeptat, zda by magnetická rezonance mozku dokázala odhalit...

MRI a roztroušená skleróza

Dobrý den, ráda bych se zeptala.Mám problémy s brněním ruky a nohy, závratěmi...

MRI C patere

Prosím o překlad následujícího textu : MRI C patere: osove postavei, lordosa...

Mri c páteře

dobry den byl jsem na mri c páteře napsali mi zde: Páteřní kanál je primárnř...

MRi Cp a operace

Dobrý večer , chci vědět radu i názor zda můj nález je na operaci. MR C páteře...

MRI kolena

Dobry den. Poslala som vam ako prilohu moje MRI kolena. Kedze sa tomu moc nerozumiem,...

MRI kolene po plastice

Dobrý den, před cca 14 dny jsem si poranil koleno. S předběžnou diagnostikou...

Mri krcnej chrbtice

problemy: od narodenia kyfoskolioza. pred troma rokmi zacali rozne bolesti gastro...

MRI L páteře-L5/S1

Dobrý den prosím o vysvětlení nálezu, stav po pravostranné HLE. Bez zámek recidivy...

MRI lévé koleno

Dobrý den, jsem půl roku po ASK levého kolene a odstranění Hoffova tělesa. Neustále...

MRI ložiska nespecifické gliozy

Dobrý den, moje žena měla závrať (rotační vertigo) na neurologii ji vyšetřili...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pohlavní nemoci


Modré žíly na penisu

Dobrý den, abych to nějak shrnul, měl jsem první sex s holkou s ciziny bez kondomu,...

Potíže s krční páteří, úzkosti

Dobrý den, již přes rok mám problémy, které už se projevují i na psychice a...

Bolest v krku ráno

Dobrý den, před třemi týdny jsem měla nějakou virózu kterou jsem vyležela, aniž...

Divertikulární nemoc

Dobrý den. Po měsíčních bolestech v podbřišku , kdy jsem prošla různým vyšetřením,brala...

Bílý výtok z pochvy


Antidepresiva a pálení dlaní, předloktí

Dobry den, minule jsem se dotazovala, že mam problemy s trapezovymi svaly. Ted...

Píchání u srdce a motání hlavy

Dobrý den, občas mne pícha u srdce jako by mě do něj někdo bodal nožem. Také...

Spolknutí párátka

Dobrý den před dvěma dny jsem spolkla kus párátka z jednohubky, které se ulomilo.Snedla...

Zlomenina člunkové kosti

Dobrý den,je nutná při zlomenině člunkové kosti sadrová fixace ,nebo postačí...

Krvácení z penisu

Při divočejší souloži dochází u mě ke krvácení z penisu. Krve bývá docela dost....

Test na chlamydie z krve

Dobry den, Mel jsem nechraneny pohlavni styk a partnerce pak nasli chlamydie...

Opožděná menstruace po sexu

Zdravím mám takový problém s přítelem jsme měli nechráněny sex 1den před začátkem...

Bolest břicha opakované zadání


Obava z rakoviny


Bolest pod ramenním kloub...

bolest pod ramenním kloubem,zvlášť při otáčení levé ruky dozadu /např.v autě,nebo...

Hleny v krku

Dobrý den, již několik měsíců trpím na hleny v krku. Nejhorší je to večer před...

Žíravý výtok

Dobrý den. Je mi 18 let a uz par let mam žíravý výtok z vagíny. Moje kalhotky...

Časté bolesti břicha

Dobrý den, již delší dobu mě bolí břicho. Není to pravidelná každodenní bolest,...

Vyšetření LS páteře, kyčle z radiodiagnostického oddělění

Osteochondroza L5/S1 s dorsálními osteofyty, ,spondylosa L4/5.Incip.koxarthroza...

Reklama
Zavřít