Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Může jít o roztroušenou sklerozu?

Psychika Pavla 3.11.2014

Dobrý den,
mám zvláštní dotaz za kamarádku (36 let). Její tetá má RS, tudíž mají tuto nemoc v rodině. Kamarádka má velice stresující zaměstnání, psychicky je celkově "labilní", vše si moc bere a problémy ze zaměstnání si "nosí" domů (nejenže na práci myslí, ale musí se "papírům" věnovat v práci i doma...). Tím chci říci, že problémy, které nyní má, může mít i psychicky vyvolané.
Poslední dobou ji bolí ruce, má záškuby svalů rukou, mravenčení, brnění poloviny těla.
Problémy se zrakem, řečí, chůzí nemá. S pamětí myslím, že také ne (pokud ano, tak minimální a spíš proto, že toho je na ni moc...).
Byla u obvodního lékaře, prozatím dostala nějaké léky na uklidnění, má se objednat na neurologii.
Psychicky je na tom samozřejmě hůř, bojí se, že by mohlo jít o RS.
Jen by mne zajímalo, o jaké možné jiné onemocnění by se mohlo jednat, abych ji popř. mohla alespoň na tu dobu, co bude čekat na neurologické vyšetření, mohla drobet uklidnit.
Vyhledala jsem si, že by mj. mohlo jít o nedostatek některých vitamínů (skupiny B, tudíž by mohla zkusit užívat B komplex), nedostatek Mg (nedělá jen křeče, ale i svalové záškuby, tudíž by mohla zkusit šumivý Mg), polyneuropatii nebo poruchu prokrvení CNS... Zkrátka cokoli...
Moc děkuji za zodpovězení a Váš čas!

MUDr. Petr Jugas
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

Milá Pavlo.

Symptomy,které popisujete mi nepřipomínají roztroušenou sklerózu.
Myslím si,že jde pravděpodobně o psychosomatické potíže.

Nejdříve popíšu, co bych rozhodně nedoporučoval:
Nedoporučuji studium symptomů na netu a v knihách!!!
Pokud žijeme v nejistotě,co nám vlastně je,je třeba ochotného, zkušeného a hovorného lékaře,který
nám vysvětlí nejenom výsledky vyšetření ale doporučí nám co ano a co ne( životní styl).
Jako první medikament bych doporučoval rozhodně homeopatikum( Sédatif PC 3x1 až 3x2).

Začít lékem na předpis,který " uklidňuje" je hrubou chybou,kterou se v dnešní době páchají doslova
zvěrstva.Bohužel je páchame my lékaři.
Včera jsem měl na kontrole pana Ch,který se ke mně dostal po mnoha letech,kdy byl veden jako psychicky nemocný.Přišel doslova v dezolátním stavu.
Nebyl psychicky nemocný!! Měl spánkovou apnoi!
Jen se s ním lékaři nehodlali zabývat nevyslechli ho a nevyšetřili a rovnou z něj udělali blázna!
Nyní se výrazně zlepšuje poté,kdy má přetlakový přístroj a pomalu jej zbavuji léků,které po mnoho let
s drastickými následky-obezitou a apatií konzumuje.

Ještě obecné zásady zdraví:

1.Věřte,že to dobře dopadne! 2.Použijte při jakémkoliv divném pocitu,který Vám bude nepříjemný-nekonečný nádech a nekonečný výdech-nejméně 2x,klidně i vícekrát.Používejte tuto metodu i při poruše spánku.. Pokud se nepříjemné a rušivé pocity vrátí,zopakujte totéž znovu a znovu. 3. Udělejte si pořádek v denním režimu a dodržujte jej. 4.Neoddalujte důležitá ani běžná řešení a kroky. 5.Mějte přehledné vztahy,žijte pravdu svého srdce a svých emocí(podle pravidla: " to co cítím je pravda o něco víc než to co si myslím:-) 6.Sportujte denně aspoň půl hodiny 7. Nekonzumujte koffein ani jakékoliv návykové látky(pokud jste zapřisáhlá abstinentka,tak tento bod zapomeňte:-) 8.Nemějte nikdy zácpu-jít denně je norma.Obden už nikoliv:-) 9.Žijte naplno a s chutí! 10. Napište,jak se Vám daří s mými radami .

Jsem Vám i nadále k dispozici.

S pozdravem a poděkováním za důvěru

Petr Jugas

Související dotazy

Je možné, že bych měla roztroušenou sklerózu?
: Dobrý den, jsem necelé dva roky po porodu. Od...
Zda mám roztroušenou sklerózu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mužu mít RS na...
Roztroušená skleróza
Jsem po bouračce. Mužů z ni mit roztroušenou sklerozu?
Roztroušená skleróza
Dobrý den, může lékař vyloučit roztroušenou sklerozu...
Únava, zarudlé oči
Dobrý den, mám prosbu přítel je poslední dobou unavený,...
RS
Dobrý den, je možné poznat roztroušenou sklerozu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Může hrdlo děložní srůst?


Může hypothyreoza léčená nastartovat cukrovku II.typu


Může chemo rušit účinek Melatoninu?


Může chytnout boreliózu?


Může jedna tabletka Lexaurinu snížit účinek HAK?

Dobrý den, ráda bych se zeptala,zda jednorázové použití (jedna tabletka) lexaurinu...

Může jít o černý kašel?


Může jít o chlamydie?


Může jít o migrénu

Dobry den, trapi mne problem, ktery mi pripada nemozne vysvetlit. U lekare jsem...

Může jít o příznaky infarktu?


Může jít o reflux?

Dobrý den, už přes půl roku mě trápí bolesti břicha, říhání, nucení na zvracení,...

Může jít o syfilis?

Dobrý den, loni v září sem měl sexuální styk, který ze začátku byl chráněný....

Může jít o syfilis?

Dobrý den paní doktorko.Včera se mi na jazyku udělalo toto.Mám strach,aby nešlo...

Může jít o syfilis?

Dobrý den, dnes jsem si vcelku náhodou našel na kůži na podbřišku nad penisem...

Může jít o syfilis?

Dobrý den, 12.února jsme měli s partnerem nechráněný pohlavní styk s třetí osobou....

Může jít o syfilis?

Na penisu se mi objevila vyrážka vypadalo to jako akné byla větší a když jsem...

Může jít o systémový lupus?

Dobrý den! Již delší dobu mám problémy jako je bolest svalů a kloubů ale bez...

Může jít o těhotenství?

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda nemůžu být těhotná. Měla jsem menstruaci...

Může jít se mnou přítel do ordinace ke gynekologovi?

Je mi 16 a mému příteli také, může jít se mnou do ordinace ke gynekologovi,...

Může již chodítko?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může skoro 10-ti měsíční batole chodit...

Může Lamictal předepsat psychiatr?

Chci se zeptat jestli lék Lamictal může předepsat psychiatr?A jestli Lamictal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Studený penis

Mám studený penis pocit zimi malo prekrveny môj názor šou nejaké lieky.

Frekvence gastroskopie

Dobrý den, jak často lze opakovat gastroskopii s odběrem vzorků z jícnu a žaludku?...

Špatné dýchání a píchání u srdce

Dobrý den, mám 21 let a už delší dobu mám problémy z dýcháním ze začátku sem...

Po operaci totální hysterektomii, co dál ?

Dobrý den. ptám se za svou manželku. Dobrý den. Je mi 52 let a mám 12 dní...

Aterom na krku

Dobry den mam dotaz. Syn ve 3 letech Mel za krkem primo v zatilku Boulicku udelal...

Vytržený zub


Zlatý stafylokok

Dobrý den, mám už několikátý měsíc veliké problémy se zlatým stafylokokem v...

Červený flek na vnitřní straně stehna

Dobrý den, na vnitřní straně stehna kousek od rozkroku mám červený flek. Nepáli,...

Bolest žeber a hrudní kosti


Fialové skvrny na prsech

Dobrý den, prosím o posouzení mého problému. Mám velká prsa - vulgo 6 - 7.V...

RTG hrudní a krční páteře

Dobrý den, byla jsem na rentgenu krční a hrudní páteře. Mohla bych poprosit...

Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

Častá slabost, nevolnost s pocitem na zvracení...

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem, který mám už asi 5 měsíců. Už od...

Pořád plivu zelený hleny z krku

Dobrý den chtěl bych se zeptat je to tak měsíc co jsem od plivnul krvavý hlen...

Chuze po spickach

dobry den dcera 5let .mi asi 8mesicu chodi po spickach v jakekoliv obubi i na...

Genitální opar

Dobrý den, včera jsem se dozvěděl, že člověk se kterým jsem v blízkém kontaktu...

Bolest lýtka

Dobrý den Již před měsícem mě začala jen občas bolet levá noha hlavně litko...

Zhoršení příznaků po léčbě leiomyosarkomu čelisti

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Jsem čtyři a půl roku po leyosarkomu horní čelisti.Operace...

Studený penis

Dobrý den, možná je to hloupost,ale již několik týdnů pozoruji,že mám studený...

Bolest v oblasti penisu

Přítel si nedávno postěžoval na bolest v okolí penisu, převážně o místě po stranách...

Reklama
Zavřít