Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Přesto mi pořád vrtá hlavou myšlenka na roztroušenou sklerózu

Mozek a nervy Aleš 10.1.2019

Dobrý den. V polovině roku 2015 mi začalo pískat v uších a zašel jsem si ihned k ušnímu do opavské nemocnice. Absolvoval jsem řadu vyšetření, včetně magnetické rezonance, neurologického vyšetření, ale nikde se nic úplně průkazného a jednoznačného neobjevilo. Problémy s tinnitem mám do dneška. V uších mi píská pořád bez přestání, ale nevadí mi to. Zvykl jsem si. Víceméně z preventivních důvodů jsem šel v roce 2017 znovu k ušnímu a opět jsem absolvoval vyšetření včetně magnetické rezonance. Po tomto vyšetření mi na ušním vystavili zprávu (viz. příloha – „Ušní - závěr vyšetření 11.4.2018“). Poté jsem šel na neurologii, kam mě pan doktor poslal. Na neurologii sepsali zprávu (viz. příloha – „Neurologie 11.4.2018“) a absolvoval jsem vyšetření BAEP + VEP. Vyšetření BAEP jsem absolvoval již v roce 2015 s hraničním výsledkem. V uvedené zprávě je popsáno i toto vyšetření, které bylo provedeno v roce 2015. Dne 13.4.2018 jsem absolvoval znovu vyšetření BAEP a nově i VEP. Pro výsledky jsem volal telefonicky a bohužel nemám žádnou zprávu. Nicméně mi paní doktorka sdělila, že výsledky byly naprosto v pořádku a není třeba nic řešit. Hodnoty byly absolutně v pohodě. Jen mi řekla, že kdyby to vyšlo špatně, tak bych ještě musel na další vyšetření kvůli možnému podezření na roztroušenou sklerózu. Nicméně tímto to skončilo, jelikož bylo vše v pořádku a nebylo dál co řešit. Zhruba před týdnem se mi večer v levém oku objevila v levé krajní části zorného pole malá světelná mžitka, pak se to o pár dní opakovalo znovu, opět jen večer a opět jen jednou. Vše trvalo zlomek vteřiny. Jinak nic víc. Přes den toto vůbec nepozoruji a v noci až na tyto dvě zmíněné vteřinové události taky nic. Přesto jsem si zašel raději k očnímu. Nejprve jsem to komunikoval jen telefonicky, ale chtěl mě vidět, tak jsem dnes absolvoval krátké vyšetření a upřímně nevím co si z toho vzít, jelikož mi k tomu nic moc paní doktorka neřekla. V příloze posílám zprávu od očního a výsledek perimetrie (přílohy – „Oční zpráva 10.1.2019“ a „Oční - perimetrie 10.1.2019“). S tím, že jsem byl opět odkázán na neurologii. Na toto vyšetření jsem si již objednal, ale vyšetřen budu až za měsíc. Jinak se cítím naprosto zdráv. S tinnitem jsem se naučil v pohodě žít a to přesto, že mi v uších „píská“ pořád. Krevní tlak mám normální a jsem hodně sportovně založený člověk. Neberu žádné jiné léky ani nemám žádná onemocnění. Prostě subjektivně se cítím naprosto v pořádku až na zmíněný tinnitus, přesto mi pořád vrtá hlavou myšlenka na roztroušenou sklerózu a celkem se přiznám, že mám strach na neurologii jít. Přiznám se, že hledám tak aspoň malé uklidnění u Vás. Opravdu se jinak cítím velmi dobře a v naprosté pohodě a někdy si říkám, jestli to není všechno tak trochu zbytečné. Na vyšetření samozřejmě půjdu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, v přiložené oční zprávě je v závěru uvedeno, že pomýšlí na oční formu migrény, proto bylo doporučeno neurologické vyšetření. Jedinou zmínkou o roztroušené skleróze je závěr magnetické rezonance, kde uvádí, že změny aktuálně nejsou pro RS typické. Neurologický nález je taky v pořádku, oční vyšetření neodhalilo zánět očního nervu, či jiné typické oční známky RS. Pokud by neurologické vyšetření bylo nejednoznačné, pak v návaznosti na magnetickou rezonanci by byla provedena lumbální punkce, která by dg. RS potvrdila, či vyloučila. Ale jedná se o invazivní vyšetření, ke kterému zjevně doposud nebyla jednoznačná indikace. Takže se určitě nestrachujte, vyčkejte výsledku neurologického vyšetření. Váš dotaz ještě zhodnotí neurolog v naší poradně, vyčkejte i jeho odpovědi. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie, Rehabilitační lékařství‎ Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý večer,

na základě vašich nálezů bych doporučovala navštívit neurologii, na kterou jste objednán.
Bylo by dobré udělat kontrolní magnetickou rezonanci - pokud jsou nespecifická ložiska gliozy stejně velká a ve stejném množství, je diagnosa roztroušené sklerozy málo pravděpodobná. Tato nemoc se vyvíjí a zhoršuje jak klinickými příznaky a zdravotními potížemi, tak i nálezem na MR.
K naprosté jistotě by pak vedla lumbální punkce s vyšetřením mozkomíšního moku. Pokud vám bude doporučena, nebojte se, výkony jsou dnes velmi šetrné a bez komplikací.

s pozdravem Noj neurolog

Související dotazy

Je možné, že bych měla roztroušenou sklerózu?
Dobrý den, jsem necelé dva roky po porodu. Od té...
Brnění trupu a končetin, podezření na roztroušenou sklerózu
Dobrý den. V létě mi začal brnět trup a končetiny...
Podezření na roztroušenou sklerózu
Dobrý den, před asi 8 lety jsem začal mít různé neutologické...
Vtíravá myšlenka
Dobrý den. V dětsví se mi objevila příhoda, že jsem...
Zda mám roztroušenou sklerózu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mužu mít RS na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přestání kouření s wellbutrinem

Dobrý den je mi 21 let a léčím se s schizofrenií a beru risperdal 2mg-0-2mg...

Přestat brát antikoncepci

Dobrý den, beru už třetím rokem prášky Minerva a chtěla bych je úplně vysadit...

Přestat brát antikoncepci - následky

Dobrý den, po 20 letech jsem přestala brát antikoncepci, je mi 38 let. Bude...

Přestát kouřit

Dobrý den, rád bych jsem se žeptal . Před dvěma týdny jsem měl málo mariuhany...

Přestat kouřit

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Chci přestat kouřit, protože mi to začalo...

Přestat kouřit a nepřibrat

Dobrý den, před 14 dny jsem byla na ošetření Bicomem-biorezonance kvůli kouření,...

Přestat s kojením

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak šetrně přestat kojit. Synovi budou za měsíc...

Přestat s kouřením

Přeji Vám dobrý dén rád bych se Vas chtěl zeptat jaká je nejučínější metoda...

Přestávka u antikoncepce

Dobrý den,synovi je 7 měsícu stále plně kojím užívam Azalii a momentálně si...

Přestávka v užívání

Dobrý den, již 3roky užívám Cerazette..po celou dobu jsem neměla menstruaci..po...

Přestup z antikoncepce na jinou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Beru lindynette20 poprvý, mám už třetí platíčko...

Přesunutí HA

Dobrý den. Mám dotaz, beru HA Verezana.Chci se zeptat, mences mám dostat 11.12....

Přesušená pokožka hlavy

Dobrý den, mám problémy s přesušenou pokožkou hlavy, dřív jsem si myslela, že...

Přesvědčení o smrtelné chorobě

Dobrý den, již od září trpím utkvělou představou o tom, že trpím nevyléčitelnou...

Přetáčení varlete

Dobrý den, doufam že nevadí že se obracím na vas, ale nevim na koho. popřípadě...

Přetáčení varlete

Dobrý den, už jednou jsem tady psal, ted konkretněji, mam celkem strach. Je...

Přetáhnutí kůže přes penis

Dobrý den, přítel neměl s přetáhnutím kůže přes penis nikdy problém.Nedávno...

Přetáhnutí předkožky

Dobrý den, kolikrát mám problém přetáhnout předkožku. Chci se zeptat,zda-li...

Přetáhnutí předkožky

Dobrý den, je mi 20 let a mám takový problém a nerad o tom mluvím. Při ztopoření...

Přetahování předkozky

Dobrý den,potřebál bych poradit zanedbal jsem přetahování a teďkon mi to jde...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jednodenní horečka

dobrý den,prosím o vysvětlení jednodenní vysoké horečky 39 st.malátnost,bolesti...

Mírně zvýšené leukocyty

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mám něčeho obávat když mám mírně...

Vřed na děložním čípku

Dobry den mam dotaz. Uz dlouho me trapi udajny vridek na deloznim cipku.. Vim...

Genitální opar


Bolest jazyka


Rektokéla

Dobrý den, již druhou menstruaci jsem si při zavádění tamponu všimla, že mám...

Bolest zad a kolene

Již před více než půl rokem se u mě objevili bolesti v oblasti levého kolene....

Výtok z pochvy


Stav po zánětu močových cest, nyní opět zakalená moč

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat na jeden dotaz. Před cca 3 týdny jsem dobrala...

Papilární karcinom

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz. V listopadu 2014 mi byla vyoperována...

Vaginální mykoza v těhotenství

Dobrý den, Jsem 9+ 4 tt těhotenství a dostala jsem nějakou rozsáhlou mykozu....

Vysvětlení RTG bederní obl. zad

Prosím o vysvětlení nálezu RTG bederní páteře.Snížený prostor L 2/3, ventrolaterární...

Bolest v krku


Slzení očí

dostala jsem odpověd že když mi slzí oči mám si zakoupit lubrikační kapky ale...

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Suché oči

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně dvou léčiv, co je vhodnější. Před cca 6ti...

Suchý kašel, dušnost a hubnutí

Dobrý den přeji, Maminka 64 let dva měsíce suchý neproduktivní záchvatový...

Druhý den mám tupou bolest v pravém boku

Dobrý den, již druhý den mám tupou bolest v pravém boku, nad pánví. Bolest je...

Marihuana a krevní testy

Dobrý den. Pul roku kourim marihuanu.A za 2 tydny mam jit na testy,jen na krev...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Po štípnutí nějakým hmyzem, nejspíš komárem,...

Reklama