Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Myom a hormonální antikoncepce

Gynekologie G 19.5.2020

Dobrý den. Prosím o radu. Je mi 41 let. Na gynekologii mi byl nyní náhodně při preventivní prohlídce (nemám žádné potíže) objeven malý myom (přesnou velikost neznám). Lékař mi sdělil, ze mám přijít za 6 měsíců na kontrolu, jestli myom neroste. Již řadu let užívám hormonální antikoncepci Mirelle.
Chtěla bych se zeptat, zda je kontrola až za 6 měsíců v pořádku, nemůže se něco zanedbat?Dále bych se chtěla zeptat, zda můžu sama něco udělat, abych zabránila dalšímu růstu myomu, např. potravinové doplňky, strava, cvičení apod. A poslední otázka se týká užívání Mirelle. Nemůže tato antikoncepce podporovat růst myomu vzhledem k obsahu hormonů? Nebylo by lepší ji vysadit? Již jsem o tom uvažovala i vzhledem k věku a začínajícím křečovým žilám, ale mám strach, aby to nemělo opačný efekt a růst myomu se tím naopak nerozjel. Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Petit

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Jesenice u Prahy

Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Myom je nezhoubný útvar vycházející z děložní svaloviny. Za svůj život se ním setká mnoho žen. Tyto uzlíky jsou často bez přínaků, ale u některých žen mohou způsobovat nepravidelné krvácení, bolesti nebo tlak v podbřišku a problémy s otěhotněním. Váš lékař Vás chce vidět za půr roku, aby zjistil, zda myom roste a pokud ano, jakou rychlostí. Pokud by si nebyl jist svou diagnózou, jistě by Vás pozval dříve nebo by Vás poslal na další vyšetření.
Obávám se, že sama nemůžete dělat nic, abyste zabránila dalšímu růstu myomu, mezi rizikové faktory patří především genetická predispozice. Na dotaz ohledně působení hormonální antikoncepce na myom si netroufám odpověď, proto přeposílám Váš dotaz specialistům, kteří se Vám v nejbližší době odpoví.
S pozdravem,
Kateřina Petit

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA


Dobry den, myom je nezhoubny svalový uzlík v delozni stěně a reaguje na hladinu ženských hormonu. Jen vyjimecne se da ovlivnit potravinovými doplnky apod. Je treba jej hlidat a kontrola po 6 mesicich je dostatečná. Jde spise o komplikace co muze delat- jako nepravidelně krvaceni nekdy i bolesti nebo tlak na okolni orgány. To ale tehdy pokud dojde k jeho výraznému zvětšení
Neni treba se bat- chodte na pravidelne kontroly a urcite bude vse v poradku
MUDr Ludek Fiala PhD MBA

Související dotazy

Tromboza u užívání hormonální antikoncepce
Dobrý den, všude se píše, že hormonální antikoncepce...
Myomy a antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně antikoncepce....
Hormonální antikoncepce
Dobrý den, mám zavedené nehormonální nitroděložní...
Hormonální antikoncepce
Dobrý večer, druhým rokem beru antikoncepci Foxinette...
Užívání hormonální antikoncepce
Dobry den, Začala jsem brát antikoncepci Emona, omylem...
Hormonální antikoncepce
Dobrý den, nyní beru HA a zítra dobírám poslední prášek,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Myom

Dobry den Chtela bych poprosit o zodpovezeni dvou dotazu. Muze myom "zadni...

Myom

Dobrý den mamince našly myom na děloze.ale ona se bojí a odmítla operaci.myom...

Myom

Dobrý den, je mi lehce přes třicet, děti nemám a neměla jsem nikdy ani pohlavní...

Myom

Dobrý den, je mi 36 let a před 2-mi lety mi lékař zjistil myom o velikosti "mandarinky"...

Myom

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Mám myom 64 mm velký. Lékařka chce odstranit...

Myom

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda myom v 17 letech věku je vážná záležitost,...

Myom

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Před měsícem a půl jsem začala brát svou...

Myom

U Vás často v poradně zazní výraz myom, co to je? Děkuji

Myom 8 cm-nemohu být těhotná

Doktor gynekolog me pres ultrazvuk diagnostikoval myom 8 cm velký nemohlo by...

Myom a dlouhodobý výtok

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Již 14 měsíců mám výtok z pochvy...

Myom a interupce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, neplánovaně jsem přišla do jiného stavu a...

Myom a jako prevence zvětšování Mirena

Dobrý den. Je mi 44, mám rostroušenou sklerózu asi 11 let, jsem stabilizovaná,...

Myom a léčba

Dobrý den, loni v červnu jsem byla u své gynekoložky na preventivní prohlídce....

Myom a nadměrná menstruace

Dobrý den, prosím o radu. V říjnu 2019 jsem byla u gynekologa na preventivní...

Myom a otehotneni

dobry den asi pred rokem a pul mi na gynekologii rekli ze mam myom o velikosti...

Myom a polyp

Dobrý den, je mi 45 let, na vyšetření u gynekologa mi byl zjištěn polyp nebo...

Myom a poranění děložního čípku

Dobrý den, mám odřený děložní čípek.Nevím co je příčinou.Zhojí se to.Má norethisteron...

Myom a těhotenství

Mám 4 roky po operaci myomu na děloze, rok a půl po porodu císařským řezem v...

Myom dělohy

Dobrý den,mám jen jeden dotaz,byla jsem u lékařky a ta mi řekla že mám malí...

Myom dělohy

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, aby se myom zmenšil nebo postupně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píštěl

Dobry den,mam prenatalni pistel od ledna tohoto roku.V tu dobu jsem i otehotnela,a...

Přibrat na váze

Dobrý den.. Je mi 19let, výška je 166 a vážím 50kg. Velice těžce přibírám,ale...

Bolest v oblasti pravé ledviny

Dobrý večer, již třetí den mne bolí záda na pravé straně, v místě, kde se nachází...

Zlomenina páteře


Pěnivá stolice

Dobrý den, mám dvouměsíční holčičku, zdravá přibývá na váze, plně kojená (po...

Projímadlo před kolonoskopií

Dobrý den, babička si vzala asi hodinu před kolonoskopií projímadlo. Pak se...

Bolest v pravém koleni

Dobrý den, na začátku školního roku jsem ukončila práci barmanky a začala chodit...

Podezření na dislokaci čelistního kloubu

Dobrý den, obracím se s prosbou o radu, jak postupovat při podezření na dislokaci...

Opuchnutí jazyka

Dobrý den, před dvěma dny jsem méla problém s opuchnutím jazyka,ale pouze na...

Cena očkování Prevenar 13

Dobrý den, moje dcerka byla ockovaná Prevenarem od 3.měsíce věku a byl plně...

Oteklé lýtko, zarudnutí, bolesti

Dobrý den. Před týdnem mi oteklo silně levé lýtko .Trvalo to 3 dny.Bylo červené...

Bulka nad pupkem

Dobrý den, už to bude asi pět dní, co mám nad pupkem malou bouli. Je vážně malá...

Azitromycin a mléko


Otoky nohou + alkoholismus

Dobrý den, nevím, jestli se na Vás obracím správně, zkusím to - jsem alkoholička,...

Přetahování předkožky

Dobrý den Chci se zeptat Mám menší obtíž.. Kůže za žalud mi jde stáhnout...

Extrasystoly

Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily extrasystoly. A to asi...

Strach z vysazení antikoncepce

Dobrý den, je mi 23 let a antikoncepci užívám již od svých 15ti. Brát jsem ji...

Zápach ze zubu

Dobrý den, nedávno jsem navštívila svého zubaře se zánětem zubu, ošetřil mě...

Bolest v dolní části zad

Dobrý den, již 2 týdny mám na zádech bolest na dotyk v jamce nad konečníkem...

CT L4-S1

DOBRÝ DEN, PROSILA BYCH O PŘELOŽENÍ CT NÁLEZU:V ÚROVNI MEZIOBRATLOVÉ ŠTĚRBINYL4/5...

Reklama