Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Nadměrná produkce mužských hormonů?

Lenka 22.10.2013 redakce uLékaře

Dobrý den, od malička trpím příznaky, o kterých jsem se později dozvěděla, že mohou být znaky zvýšené produkce mužských hormonů. Jsou to obezita v oblasti břicha, nadměrné ochlupení mužského typu, nepravidelná menstruace, vyšší krevní tlak. Moje matka má stejné problémy. Později se přidaly problémy s kojením a dlouhodobě mi po dvou porodech padají vlasy (jsem dva a půl roku po druhém porodu a jako antikoncepci mám nitroděložní tělísko Mirena). Stravuji se poměrně racionálně, trochu pomohlo omezení stravy s lepkem. Nicméně např. zhubnout se mi nedaří. Bylo by vhodné nějaké vyšetření a existuje smysluplná léčba, která by zmírnila příznaky? Obvodní ékařka mne na mou žádost vyšetřila na štítnou žlázu, hodnoty jsem měla v pořádku. Děkuji za vaše doporučení.

Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
nejlepší zhodnocení možné nadprodukce mužských hormonů (androgenů) u žen je určení míry ochlupení. Používá se na to Ferriman-Gallway skore
pro ilustraci http://www.hirsutism.com/hirsutism-biology/ferriman-gallwey-score.shtml. Hodnoty do 8 bodů se považují za širší normu.
Pokud zjistíte, že máte nadměrné ochlupení, můžete se nechat vyšetřit endokrinologem, zejména pokud byste měla pocit, že stav se zhoršuje.
Základní doporučení na Vaše potíže je ale bohužel přesně to, co se Vám nedaří - zhubnout. I když pomoc by mohl i pravidelný pohyb, byť by nedošlo k výraznějšímu poklesu hmotnosti. Mělo by to mít pozitivní vliv i na výši krevního tlaku.
Další možností je hormonální antikoncepce obsahující gestagen s účinkem potlačujícím tvorbu mužských hormonů, resp. čistý gestagen tohoto typu bez antikoncepčního účinku. Tady může být ale omezením Výše krevního tlaku a je třeba počítat s tím, že tyto léky mají svoje nežádoucí účinky.
Ochlupení doporučujeme řešit laserovým ošetřením.
Bohužel, kromě redukce hmotnosti je každá léčba jen symptomatická.
Samozřejmě, pokud by se při zhoršující tendenci příznaků prokázalo, že se jedná o důsledek např. nádoru produkujícího androgeny, léčba by byla operativní.
Držím palce.

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Nadměrná produkce poševního sekretu
Zdravím! Potřebovala bych vědět, jak zastavit nadměrnou...
Nadměrné množství mužských hormonů u žen
Dobrý den, Co způsobuje u žen velké množství mužských...
Zvýšené množství mužských hormonů
Dobrý den paní doktorko, na toto téma jsem již četla...
Větší množství mužských hormonů v těle
Dobrý den pane doktore, na toto téma jsem již četla...
Nadměrná menstruace
Dobré dopoledne, jsem velice nešťastná z krvácení,...
Nadměrná menstruace
Dobrý den, je mi 42 let a prosím o váš názor , v...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nadmerna Plynatost

Dobry den chci se zeptat trpim uz delsi dobou nadmernou plynatosti a tedka se...

Nadměrná plynatost

Dobrý den, už odmala mám problém s velkou plynatostí. Když to řeknu odhadem...

Nadměrná plynatost

Dobrý den, nevím si rady s vysoce choulostivým problémem. Trpím nadměrnou každodenní...

Nadměrná plynatost

Dobry den,rada bych Vas pozadala o radu. Manzel jiz pres rok trpi nadmernou,nekdy...

Nadměrná plynatost - nepříjemný zápach

Dobrý den, již 3 týden mě trápí nadměrné nadýmaní doprovázené velmi nepříjemným...

Nadměrná plynatost - vážné

Už tři dny mě trápí nadměrná plynatost - (nepříjemně páchnoucí) Nejde to zastavit...

Nadměrná plynatost a kručení v žaludku i v krku

Dobrý den, potřeboval bych poradit, už asi 3 týdny mě hrozně kručí v žaludku...

Nadměrná plynatost, po jídle bolest břicha

Dobrý den, v poslední době mě trápí nadměrná plynatost a bolest břicha. Tá...

Nadměrná plynatost, problémy s trávením, zácpa - průjem

Dobrý den, ráda bych se Vás poprosila o radu. Z mých trávících problémů se totiž...

Nadměrná potřeba spánku

Dobrý den během 2 měsíců jsem prodělala 3 operace,operace kolena 14 dní nato...

Nadměrná produkce poševního sekretu

Zdravím! Potřebovala bych vědět, jak zastavit nadměrnou produkci poševního...

Nadměrná sexuální náruživost

DOBRY DEN MAM PROBLEM JA SI ONANUJI 2 x DENNE MAM UMELEJ VIBRATOR TO JSEM...

Nadměrná sexuální touha

Dobrý den, mám takový problém co se týče mé sexuální touhy. Mám pocit, že...

Nadměrná spavost

Dobrý den paní doktorko, cca rok trpím velkou ospalostí. Do svých 30 let jsem...

Nadměrná spavost

Dobrý den, mám dlouhodobý problém s nadměrnou spavostí. Dříve, v mladém věku...

Nadměrná spavost

Dobrý den! Je mi 23 let, studuji vysokou školu, a od svých 14 let trpím denní...

Nadměrná spavost

Dobry den, uz asi rok trpim nadmernou spavosti. Usnu v kteroukoliv denni i nocni...

Nadměrná spavost

Dobrý den,obracím se na Vás se svým problémem. Přes noc spím okolo 12 h a stejně...

Nadměrná spavost dítěte

Dobrý den, mám 3,5 letou holčičku, u které v posledním roce pozorujeme nadměrnou...

Nadměrná spavost přes den

Dobrý den, už dlouho mě trápí časté usínání během výuky, když vstávám v brzkých...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Divulze anu

Dobrý den, kvůli řitní trhlině jsem objednaná na divulzi anu. Můj lékař mi řekl,...

Pupínek na penisu


Kombinace Tarka, Lokren a Euthyrox

Zdravím. Každé ráno užívám jednu Tarku, čtvrtku Lokrenu (léky na hypertenzi)...

Streptokok v pochvě

Dobrý den, byl mi zjištěn streptokok v pochvě. Intenzita 2 křížky. Gynekolog...

Omeprazol


Malý penis

Chci se zeptat zda špatné prokrvení těla jako rukou a nohou muže způsobit menší...

Kyselina močová v těhotenství

dobrý den, jsem podruhé těhotná,nyní 20tt mám vysoký tk,anemii,v krvi stále...

Bolest žaludku


Boule na krku pod dolní čelistí

Dobrý den, před 5 měsíci (14.5.2017) jsem si pod levou spodní čelistí nahmatala...

V ejakulátu mám krev

Je mi 74 let ,v ejakulátu mám krev do hnědá někdy hodně jindy méně,ale již...

Vysazení Rivotril

Vážená pane doktorko, užíval jsem 5 měsíců 2x denně 0,5 mg Rivotrilu kvůli...

Bolest paže a ramene

Dobrý den, je mi 26 let a asi od 18 mě trápí bolest ramene a paže. Začínalo...

Odstranění klíštětě


Vyšetření gastroskopie


Křivé prsty na rukou

Je mi 23 let. Všiml jsem si, že mám křivé prsty na rukou. Chtěl bych se zeptat....

Zlomenina vnějšího kotníku

Dobrý den, dne 26.6.2010 jsem spadl na kole a pádem si přivodil zlomeninu vnějšího...

Piha

Dobrý den,přibližně před 3 měsíci jsem si všimla pihy, která se tvarově nijak...

Šumění v uchu


Bolesti v oblasti krku, krkavice

dobrý den. Muj problém se tíka ohledně "výbojů" v krkavici. Trvá to asi dva...

Bolest varlete


Inzerce
×