Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Náhlé, většinou noční (ve 3h) prudké hypertenze

Vnitřní lékařství Ivana 20.5.2018

Dobrý den,
je mi 62 let, štíhlá, nekuřačka (180/78kg), celkem zdravý životní styl.
Stále částečně pracuji. V anamnéze operovaný melanom na pravém zápěstí (před 37 lety)
a ve 33 letech panická porucha - léčba Seroxat 20 mg. (cca 8 let) Stále beru 10 mg
1x TÝDNĚ!! Vadí mi cestování. Jinak jsem OK. Vždy jsem měla nízký tlak. Kolem menopauzy cca před 4 lety lehké zvýšení TK. Nyní mě trápí náhlé, většinou noční (ve 3h) prudké hypertenze až 190/12O/95 tep.
Silná palpitace, úzkost, třes. Jednou mě vezla RZ, EKG, holter a vše OK. Prý se mi něco zdálo... Nemyslím si, že je to psychické. Antihypertenzívum brát nechci, jinak mi je dobře a tlak do 140/80 a tep do 65. Piji čaj Hypertonik.
Může to být od dlouhodobého užívání Seroxatu? Nikdy mi nešetřili hodnoty ohledně štítné žlázy.
Prý bych u hyperthyreozy hubla, byla unavená atd...!?? Je tomu tak vždy?
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud v meziobdobí mimo tyto záchvaty jak píšete prudké noční hypertenze máte TK krve v pořádku, taky by jsem antihypertenzíva nenasazovala. Pokud je 24 hodinová ambulantní monitorace TK OK, známá taky jako tlakový Holter, pak popisujete zcela ukázkové příznaky panického záchvatu. A zde by jsem doporučila kromě psychoterapie určitě navýšit dávku Seroxatu a užívat denně, případně zvážit změnu za jiné antdepresívum, vzhledem k dlouhodobému užívání. K zvýšené funkci štítné žlázy, obvykle ano, projevuje se hubnutím, nadměrným pocením, neklidem a podobně, ale spíše až u pokročilých stádii, a i s ohledem na Váš věk si nemyslím, že toto by bylo příčinou. Kontrolu hormonů štítné žlázy ale může udělat klidně Váš praktický lékař (TSH, fT4). S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Hypertenze
Dobrý den! Na hypertenzi jsem užíval k mé spokojenosti...
Arteriální hypertenze
Hypertenze na levé ruce 160/110...
Hypertenze a echo
Dobrý den Prosím Vás, projevilo by se na echu srdce...
Arteriální hypertenze
Dobrý den, již cca 15 let mám vysoký krevní tlak. Dříve...
Systolická hypertenze
Dobrý den. Mám dotaz na přílohu kterou přikládám.Jde...
Systolicko-diastolická hypertenze
Dobrý den,na základě vysokého a zároveň kolísavého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Náhlé změny tělesné teploty

Zdravím, ráda bych se zeptala. V posledních dvou měsících mě začaly trápit...

Náhlé zmírnění úzkosti - hlavní příčina?

Dobrý den. Je mi 22 let, jsem od přírody introvert a už od dětství se potýkám...

Nahle znehybeni dolnich koncetin

mam to nejak resit trvalo to asi 5 minut doprovazene velkou bolesti asi 4 spodiho...

Náhlé zrudnutí obličeje a zhoršené dýchání

Dobrý den, můj přítel vypil v hospodě 2 piva a poté sklenici kofoly. Ještě...

Náhlé zrychlení srdečního rytmu,svalový třes

Již několikrát se mi z ničeho nic zrychlí dech na to navazuje nesoustředěnost...

Náhlé zvětšení mandlí,dušení

Dobrý den dnes sem byl jedné známé ladit satelit a když sem odcházel, nabídla...

Náhlé zvětšení tříselných uzlin

Dobrý den. Včera jsem si pročítala článek o zvětšených tříselných uzlinách a...

Náhle zvětšení varlete

Dobrý den. Od narození mám jedno varle výrazně menší. Před pár týdny jsem u...

Náhlé zvýšení tepové frekvence, rudnutí a tlak v očích, hučení v uších

Dobrý den, jsem rekreační sportovec, zkouším běhat a hodně chodím, mimo to provozuji...

Náhlé zvýšení tlaku

Dobrý den, před chvílí jsem seděla na gymnastickém míči a náhle se mi zatočila...

Náhlí omdlení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Když jsem jela metrem, měla jsem náhlou bolest...

Náhlý kolaps

dobrý den,moc prosím o názor-léčím se už 10let s vyšším kr.tlakem ,t.č. stabilizovaný...

Náhlý nárůst váhy

Dobrý den,je mi 19let merim 167cm a vazim 50-51kg 20.4.2020 jsem byla na gynekologii...

Náhlý neurologický problém

Dobrý den, pane doktore, prosím o Váš názor na příhodu naší 18ti leté dcery....

Náhlý odpor přítelkyně k análnímu sexu

Dobrý den, Je mi 23 a s přítelkyní jsme již 2 a půl roku. Jednou z věcí kterou...

Náhlý otok očí

Dobrý den, přes noc se mi objevil otok očí, u jednoho oka o mnoho větší než...

Náhlý pád, bezvědomí, vysoký tlak, projetí horka po těle

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o pomoc. Babička venku zničehonic náhle...

Náhlý pocit močení, který ani ne za den přešel

dobrý den, ale kdyz mi to zacalo v nedeli odpoledne a trvalo to jen do pondelí...

Náhlý pocit pálení

Dobrý den, poslední dobou mám zhruba 2x denně náhlý pocit pálení na vnější...

Náhlý pokles chuti k sexu a problém s erekcí

Dobrý den, je mi 27 let a před nedávnem jsem si našel přítelkyni (svou první)....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boulička u krční mandle

Dobry den,asi pred 3 mesici jsem objevila u prave mandle boulicku jakoby potazenou...

Bolesti konečníku

Dobrý deň, chcela by som sa Vám zdôveriť s mojim problémom. Keď chodím na...

Léčba bolesti hlavy u dítěte

Dobry den prosi o radu, muj syn 12 let ma velke bolesti hlavy.. Mohu mu dat...

Konziliární vyšetření

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi konziliárním a klasickým vyšetřením? Konkrétně...

Hořkost v ústech

Dobrý den paní dokorko, chtěla bych se zeptat na můj problém. Už celý den mně...

"Přeskakování srdce"

Dobrý den. Minulý týden jsem byla srdečním a tam mi můj doktor zjistil že mám...

Je mi 14 let, a mám šileně silné bolesti hrudi a plic


Zlomenina pažní kosti

Dobrá den. Pšed 14 dny jsem uklouzla . první vyšetření prokázalo abruptio tuberculi...

Vyrážka na horní polovině těla

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor na můj problém. Před týdnem se mi objevila...

Pocit plnosti břicha


Bulka na palci u nohy

Dobry den asi pred 3mesisci jsemi udelala na leve noze na prave strane u kloubu...

Hlen ve stolici

Dobrý den, má dcera 13 let měla cca na den průjem s hlenem bez krve(3.7.), ale...

Aseptická nekroza kyčelniho kloubu

Dobrý den Je mi 45 mám aseptickou nekrozu kyčel.kloubu,zajímá mě jak bude nemoc...

Hojení abscesu

Dobrý den, chtel bych se zeptat. Byl sem na operaci na vyriznuti perianalniho...

Bulka v prsu

Dobrý den Před pár měsíci jsem si nahmatal bulku v levém prsu. Po pár dnech...

Opožděná menstruace


Průjem

Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny to bylo jen ráno a večer,...

Zvysena hodnota fibrinogenu v tehotenstve

Dobry den, Som v 15tt a zistili mi zvysenu hodnotu fibrinogenu (4.78). Mam...

Dermatitis

Dobrý den, děti se mi takto osypali. Mohu poprosit o radu jak léčit? Posledni...

Bolest v pravém podžebří


Reklama