Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nález na ECHU, Warfarin a fibrilace síní

Srdce a cévy Jan 20.11.2019

Dobrý den prosím o přeložení lékařské zprávy do srozumitelné podoby. Je nějaká alternativní metoda léčení, jak dalece je stav závažný a je nutné brát warfarin? Dá se tento stav změnit změnou stravy, pohybem, omezením tuků atp. nebo jsou tyto změny již trvalé? Stravujeme se docela zdravě, občas sportujeme.

Odpovídá lékař:

MUDr. Linda Brožová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Mladá Boleslav

Dobrý den, na ECHU jsou popsány nevýznamné nálezy. Ejekční frakce levé komory je v pořádku, jsou zde počínající degenerativní změny chlopní (v rámci věku), malé regurgitace na mitrální i trikuspidální chlopní- nevýznamné. Tudíž bych se nálezem rozhodně neznepokojovala. Warfarin užíváte zřejmě z jiného hlediska- vidím tu diagnózu paroxysmální fibrilace síní. To znamená, že sem tam bije srdce nepravidelně. Pokud byste neužíval léky na ředění krve, mohlo by se stát, že by se utvořil v srdečních oddílech trombus (vmetek, sraženina), která by se mohla časem utrhnout a putovat dle místa vzniku dále a způsobit třeba cévní mozkovou příhodu. Warfarin je zde nasazen jako prevence těchto příhod. I když je fibrilace jen paroxysmální ( po většinu doby trvá normální pravidelný sinusový rytmus), je zde riziko velké. Je mnoho pacientů po cévní mozkové příhodě, u kterých se poté na EKG Holteru zjistilo, že měli fibrilaci síní, která tuto příhodu způsobila. Proto svůj stav nepodceňujte a Warfarin nadále užívejte. Samozřejmostí u jeho užívání jsou vyvážené porce zeleniny (jistě Vás na to lékař upozornil). Ve zdravém stylu života pokračujte nadále, avšak na fibrilaci síní to nemá velký vliv. Můžete však pravidelným pohybem,nekouřením, zdravou stravou předcházet usazování aterosklerotických plátů do cév a minimalizovat riziko kardiovaskulární příhody.
S pozdravem, Dr. Brožová

Související dotazy

Fibrilace síní
Dobrý den. Mám fibrilaci síní a užívám Warfarin. Samozřejmě...
Warfarin a dieta
Dobrý den. Při lékařské kontrole byly u mne zjištěny...
Fibrilace síní
Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza...
Fibrilace síní
Dobrý den, užívám již dva roky Warfarin. Neměla jsem...
Fibrilace síní
Dobrý den, nedávno jsem si z preventivních důvodů pořídil...
ECHO nález
Dobry den, vcera som absolvovala ECHO srdca, k lekarovi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nález na ECHO vyšetření

Dobrý den, mohla bych poprosit o vysvětlení nálezu při usg vyšetření viz.prilozena...

Nález na echokardiografii

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo znamená tento záver z echokardiografie....

Nález na echokardiografii

Dobrý den, dnes jsem byla na echo srdce daly mi jen zprávu a nic mi k tomu neřekly....

Nález na echokardiografii

Paradoxní pohyb komorového septa při LBBB,hypokeneza spodní stěny LK, normální...

Nález na ECHu

Dobrý den, před čtyřmi lety jsem prodělala supraventrikulární tachykardii, po...

Nález na ECHU

Prosim o vysvetlenin:-) Mitralni chlopen : E/A fyziol. Stopova reg. Na jemne...

Nález na ECHU

Dobrý den, dnes jsem podstoupila ech vyšetření. Chtěla bych se zeptat na závěr...

Nález na ECHU

Dobry den jeden lekar mi sdelil ze tyto hodnoty jsou v poradku , jina pani lekarka...

Nález na ECHU srdce

Dobry den, byla jsem na kardiologii kvůli pociťovaným extrasystolám (výsledek...

Nález na echu srdce

Dobry Den Pan doktor,doktorka chcel by som sa spytat bol som na egk,zatazove...

Nález na ekg

Dobra den na prev.prohlidce mi bylo zjištěno..nalez na EKG ...( planarni T V1-...

Nález na EKG

Dobrý den, můj syn 9 let chodí do sportovního oddílu karate. K tomu je třeba...

Nález na EKG

Dobrý den, jsem sledována se středně těžkou vadou mitrální chlopně na kardiochir.,...

Nález na EKG

Dobrý večer, když měl můj táta třetí mrtvici, domluvili jsme se, že když...

Nález na EKG

Dobry den,prosim muzete me rict jaky vysledek je moje EKG namereno na pohotovosti-...

Nález na ekg

Dobrý den Nedávno jsem psal o problémech se zády. Šlo o to že je bolest mezi...

Nález na EKG

Dobrý den, manžel je Ital a při pravidelné prohlídce EKG, protože si píchá...

Nález na EKG

Chtěl by jsem se zeptat na svou zdravotnickou diagnóza ta je tK 114/67 As 69...

Nález na ekg

Dobrý den, přikládám kopii svého EKG vyšetření a chtěl bych se zeptat na hodnotu...

Nález na EKG

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená, když mám u EKG uvedeno - sinusový...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest po operaci křečových žil

Bolest po operaci křečových žil Dobrý den před 14 dny jsem byla na klasické...

Antidepresiva a byliny

Dobry den, beru kombinaci antidepresiv Cipralex a Brintellix. Mame doma kocku,...

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Špatné dýchání a rychlý srdeční tep

Dobrý den, je mi 17 let a už delší dobou trpím jak u fyzické tak u psychické...

Bolest v krku bez mandlí

Dobrý den. Už asi 8 let nemám krční mandle, od té doby mě nebolelo v krku a...

Náhlá bolest levé strany tváře

Dobrý den, nevím přesně kam svůj dotaz zařadit. Před dvěma dny jsem byl plavat,...

Mám po Klacidu průjem.

Dobrý den, užívám druhým dnem Klacid 500 na zánět hltanu. V krku je to sice...

Chrápání, dýchání ústy u 6-ti letého dítěte

Dobrý den, prosím o radu. Můj 6 letý syn trpí od malinka častými záněty horních...

Brnění v podbříšku

Dobrý den, už přes týden cítím přes den brnění v oblasti podbříšku. Pokud bych...

Bolesti močové trubice, nucení na močení

Dobrý den.Už od září řeším problém s bolestí močové trubice a častějším neustálým...

Mám třes rukou, neurologie mi předepsala lék Neurol 0.25mg.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, neurologie mi předepsala lék neurol 0.25mg....

Sonografie magistrálních tepen mozkových

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená při zmíněném neurologickém vyšetření...

Užívání azithromycinu


Zvětšení prsní žlázy u muže

Dobrý den jsem Petr měl bych na vás otázku začali se mi zvětšovat prsa a vůbec...

Výrůstky u řitního otvoru

Dobrý den, již 4 tyden mám u vřitního otvoru malý vyrustky. Zajimalo by mě...

Masti Imacort a Imazol

Jaký je rozdíl mezi imacortem krém a imazolem plus krém?

Čirý výtok z penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat, asi před 14 dni sem začal sexuální život s novou...

Křupání kyčle

Dobrý den. Při pohybu mi kyčle vydává občas celkem dost hlučné křupání,je to...

Před pár dny jsem si přímo u hrdla čípku nalezla atypické nerovnosti - "bulky".

Dobrý den, před pár dny jsem si přímo u hrdla čípku nalezla atypické nerovnosti...

Bolest krční páteře, obrazce, mžitky před očima, amnezie, bolest hlavy

Zdravím včera jsem byl běhat na oválu asi cca 9koleček a následně posilovna....

Reklama
Zavřít