Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nález z gastroskopie po tubulizaci žaludku

Trávení Eva 3.11.2019

: Dobrý den. Bylo by možné vysvětlit nález z biopsie z gastroskopie?stačí kontrola za rok?jsem po tubulizaci žaludku asi 7 let. Může to s tím souviset? Žádné problémy neregistruji. Dekuji

Doplňující dotaz: Lékař mi doporučil kontrolu za rok bez antibiotik. O bakterii HP se nezmínil. Mam to s ním ještě jednou probrat?
Přikládám ještě zprávu z GFS

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
nález aktivní gastritidy tedy zánětu žaludku je poměrně častý. Jestli mohou dále popsané změny souviset s prodělanou operací, netuším - Váš dotaz bude proto zpracovávat ještě specialista z oboru.
Prosím tedy o strpení.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní Evo, v nálezu je popsán jednak chronický zánět žaludku, s ním související jizvení (fibrotizace) a místy změna charakteru výstelky žaludku, která u Vás místy imponuje jako spíše střevní než žaludeční (v mikroskopu). Dále byly popsány útvary připomínající Helicobater pylori. Nemyslím si, že je příčinná souvislost s tubulizací žaludku. Zásadním problémem k řešení je infekce Helicobater pylori. To je bakterie, široce rozšířená v populaci, většině lidí nevadí, u některých může zapříčinit stav jako Váš - zánět žaludku, jizvení. Zánět se může zkomplikovat vředem. Dlouhodobé trvání chronického zánětu může vést ke změnám charakteru sliznice. Se změnou žaludeční sliznice může stoupat riziko zhoubného nádoru žaludku. Na prvním místě je potřeba, aby byla potvrzena diagnoza infekce Helicobater pylori (asi už bylo provedeno), bakterie by měla být vymýcena (trojkombinace léků, obsahuje antibiotika). To může trvat několik týdnů, často se právě poté provádí gastroskopie k posouzení, jestli se zánět zahojil, ale samozřejmě záleží, jak jsem psala, na prvním gastroskopickém nálezu, nedá se říci pouze podle histologického popisu. Pokud je makroskopický nález poměrně klidný, tak lze akceptovat kontrolní gastroskopii za rok. Kontrolní gastroskopie Vám budou doporučovány dlouhodobě kvůli již přítomné intestinální metaplázii, u takových pacientů je zvýšené riziko karcinomu střev. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Evo, paní doktorka Prchlíková Vám odpověděla přesně a výstižně. Jen ji doplním. Na Vašem místě bych se jistě znovu na lékaře obrátila a zeptala se na léčbu Helicobactera a optala se na četnosti kontrol. Máte podle zprávy popsáno, že máte dyspeptické potíže horního typu (to je obecný název pro skupinu trávicích potíží jako pobolívání horní části břicha, pálení žáhy, pocit plnosti, říhání apod.). Nám jste ale napsala, že problémy nemáte, tak si nejsem jistá, jak to je. Každopádně pokud máte nějaké potíže, mohou být dané zánětem v žaludku, který byl u Vás popsaný v nálezu z histologie, tedy vyšetření tkáně pod mikroskopem. Původ tohoto zánětu může být dán Helicobacterem. Tato infekce nebyla z biopsie zcela jasná, jen některé bakterie tak vypadaly. Doporučuji Vám tedy, abyste ještě podstoupila vyšeření na Helicobactera ze stolice. Pokud se Helicobacter potvrdí, dostanete dvoje antibiotika a blokátory protonové pumpy, které předpokládám ale již berete. Tyto léky sníží kyselost žaludku a budou jej chránit před zánětem. Pak by se mohly a měly zhojit slizniční změny (u Vás přestavby buněk žaludku na střevní typ). O léčbě a postupu rozhoduje ošetřující gastroenterolog, který Vás zná, vyšetřil Vás a kterému jste popsla své potíže. Například pokud jste uvedla, že nemáte problémy, Helicobacter se nepotvrdil a jemu se nález při gastroskopii zdál klidný, předepíše Vám jen léky jako Helicid, Omeprazol., Lanzul apod., tedy blokátory protonové pumpy a pozve si Vás na kontrolu za rok. Ale je samozřejmě možné, že mohlo dojít k přehlédnutí a ještě je vhodné postup zvážit s přihlédnutím k histologii. Také, pokud by se objevily nové potíže, můžete být na vyšetření objednaná dříve, termíny nejsou striktní, řídí se podle aktuálního stavu. Jinak zatím Vám doporučuji kromě léků držet ditu, která bude šetřící k žaludku. Předpokádám, že po Vaší operaci se stravujete dietně, ale přesto uvedu doporučení. Nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky, čokoládu a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Držím Vám palce, aby vše dobře dopadlo a Vám bylo dobře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Gastroskopie
Dobrý den, > obracím se na Vás o vysvětlení gastroskopického...
Gastroskopie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vyšetření žaludku-...
Frekvence gastroskopie
Dobrý den, jak často lze opakovat gastroskopii s odběrem...
Inkompetence kardie a opakovaná gastroskopie
Dobrý den, škodí častá gastroskopie? Nález mám stále...
Gastroskopie
Dobrý den, byl jsem vyšetřen na gastroskopii. Ve zprávě...
Gastroskopie
Dobrý den mohu se prosím zeptat - moc tomu nerozumím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nález z CT

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z CT:L3/4 - mírná ventrolistéza L3 o 3...

Nález z CT

Můžu poprosit o vysvětlení nálezu.V úrovni C5/6 v.s.hernie disku paramediálně...

Nález z CT páteře

Dobrý den,chtěla bych požádat o vysvětlení nalezu CT-Schmorluv uzel dolní...

Nález z cytologie

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda by jste mi vysvětlil můj...

Nalez z cytologie

Dobry den, pred tremi tydny jsem byla na kontrole na gynekologii a rovnou mi...

Nález z drtg

prosím byla jsem poslana na rengen bolesti zad a jde mi bolest a do nohy . nerozumím...

Nalez z EEG

Dobry den, v roce 2011 mi byla diag. panicka porucha. Již skoro 3 roky jsem...

Nález z EEG

Dobrý den, dnes jsem obdržela výsledky EEG mého 9-ti letého syna,které jsou:...

Nález z ECHA srdce

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je nález z ECHA v pořádku. Lékař rikal,ze...

Nález z gastroskopie

Dobrý den. Prosím Vás o vysvětlení pojmu z gastroskopického vyšetření (můj...

Nález z gynekologie

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, co znamená tento nález z gynekologie?...

Nález z kolonoskopie

Dobrý den, prosím jen o vysvětlení pojmů. Vyšetření na gastroenterologické...

Nález z kolonoskopie

Dobrý den, absolvovala jsem kolonoskopii s výsledkem-hemorhoidy II.st.,zevní...

Nález z lékařské zprávy

Prosím o vysvětlení lékařské zprávy.Závěr internisty:subhilosne vpravo se...

Nález z mag.rezonance

Dobrý den chtěla bych vysvětlit popis mag.rezonance.hypertrofie žl.vazu,ve výši...

Nález z magnet. rezonance

Prosím zdvořile o popis z nálezu MR, zda se jedná o vyhřezlé plotýnky, či jen...

Nález z magnetické rezonance

dobrý den , přišel mi nález z magnetické rezonance a vůbec tomu nerozumím :...

Nález z magnetické rezonance (doporučení pro další léčbu)

Dobrý den, níže uvádím popis nálezu z MR krční páteře a prosím o vysvětlení...

Nález z magnetické rezonance bederní páteře

Prosím o vysvětlení následujícího nálezu z magnetické rezonance LS a dolní Th...

Nález z magnetické rezonance mozku

Dobrý den, byla jsem se synem (dva a půl roku) na MR mozku.Měl při porodu otok...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krupička (pupínky) na vnitřní straně rtu

Dobry den udelali se mi v horni rtu a obou koutcich bile tecky..ktere se misty...

Chlamydia trachomatis a Ureaplasma urealyticum


Časté močení před spaním

Dobrý den, náš 11-ti letý syn po ulehnutí do postele chodí velice často 4-5x...

Je nutna plastika dle pooper. Vypisu? Dekuji

Zdravim, byl jsem na odstr. Menisku u dr.holibky a chci se zeptat, zda-li bude...

Extrakce osmičky

Dobrý den, před dvěma dny (v úterý ráno) jsem byla na extrakci dolní levé osmičky,...

Cena hymenotomie

Dobrý den, chci se zeptat, za jak dlouho po hymenotomii bych mohla mít pohlavní...

Černá skvrna na kůži palce

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně černě zbarvené skvrny na spodní...

Pupínke na penisu

Dobry den mam takovy problem pred 3 tydny se mi udelal pupinek na predkozce...

Konzumace plesnivého chleba

Dobrý den, mám trochu zvláštní dotaz ze strachu o zdraví.Omylem jsem snědl...

Borelioza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké jsou referenční hodnoty protilátek typu...

Postižení cév

Dobrý den, už před několika lety jsem si všiml, že obvykle mám levou ruku...

Podvrtnutá krční páteř

Dobrý den, Před cca 10 dny mi byla diagnostikována podvrtnutá krční páteř ....

Refluxní obtíže, bolesti břicha

: Dobrý den, je mi 33 let a léčim se na gastroenterologii, s gastroezofagalnim...

Již druhý den mám puls docela vysoký

Dobrý den, již druhý den mám puls docela vysoký.. pohybuje se dnes kolem 88...

Vysazení antikoncepce

Dobrý den, v prosinci jsem vysadila antikoncepci. V lednu jsem již dostala menstruaci,...

Plané neštovice

Dobrý den, prosím o radu, syn je ekzematik, od čtvrtka má neštovice, nemá typický...

Děti poskakovali nahé (na jeho podnet), otec ležal so stoporeným údom

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s chúlostivou otázkou. Mám 40 rokov, partner...

Boulicka nad okem

Dobry den, moc prosim o radu. Za pravim okem na ocnim oblouku asi tri cm od...

Necitlivost palce nohy


Červené fleky na kůži po koupeli

Dobrý den,mám takový problém. Vždy po koupeli,ať už ve vaně,nebo v bazénu se...

Reklama
Zavřít