Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Navrácení metabolismu do původního stavu po užívání kortikoidů

Endokrinologie Anna 30.8.2015

Dobrý den,
prodělala jsem toxoalergickou reakci, která vznikla poté, co mi má praktická lékařka chybně diagnostikovala angínu a nasadila Augmentin, který mi způsobil exantém - nakonec vyšlo najevo, že mám mononukleózu a strávila jsem 10 dnů v nemocnici léčbou solu-Medrolem i.v. (a dithiaden). Na domácí léčbu mi nasadily Prednison 20 mg tabletu a půl denně a po 3 dnech snižovat dávku o 1/4 tablety. Mononukleózu dávno nemám (krevní obraz v pořádku) a s vyrážkou jsem se dlouho potýkala a ještě stále mám dozvuky. Nejvíce mě však trápí nežádoucí účinky kortikoidů s tím, že mi rozhodily metabolismus. Během užívání jsem trpěla velkým hladem a natekla v obličeji a v oblasti trupu (patrně jsem prakticky nic nepřibrala, ale změnilo se mi rozložení tuků v těle - jinak já vážím cca 49-50 kg, takže nejsem silná, nicméně se mi částečně změnila postava (tuky na trupu, v oblasti břicha a na rukou), což mě začíná psychicky deptat plus tedy oteklejší obličej, který se proměňuje - jednou více, jindy méně oteklý). Nyní jsem asi týden po úplném vysazení kortikoidů a netrpím např. tím hladem, ale nejsem spokojena se svým vzhledem a přitom se nijak nepřejídám a snažím se držet zdravého životního stylu. Bohužel lékařkou mi bylo doporučeno se čtvrt roku vyhýbat fyzické aktivitě, ale zároveň potřebovala bych nějakým způsobem cvičit. Ptám se, kdy tyto nežádoucí účinky zmizí - kdy se mi upraví hladina hormonů v těle. Alergickou reakci a následnou léčbu vnímám jako zbytečnou vzhledem k tomu, že mě doktorka primárně špatně zdiagnostikovala, proto jsem poměrně rozhořčená a netrpělivá, protože kortikoidy vnímám hodně negativně po této zkušenosti.
Děkuji

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
tato chybná diagnóza je bohužel častá a je to způsobeno tím, že u infekční mononukleosy jsou přítomné jednoznačné známky anginy a standardně se jaterní testy nestanovují. Tudíž se pak nasadí penicilinové antibiotikum, na které má spousta lidí kožní reakci, čímž se teprve přijde na to, že to nebyla čistě angina. Vy jste ale měla tu smůlu, že Vaše kožní reakce byla až moc výrazná. Co se týče efektu kortikoidů, jejich efekt by měl ustoupit, ale nebude to hned. Odhadla bych cca do 6 měsíců, závisí to od jejich závažnosti.
Mějte se hezky.

Související dotazy

Následky léčby antipsychotiky
Dobrý den, kdysi jsem se léčil antipsychotiky. Při...
Mám alergii na lepek
Dobrý den, mám potíže se zažíváním. Mám alergii na...
Hypothyreosa
Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty...
Přibírání na váze ve středním věku
Dobrý den, je mi 46 let a darovala jsem asi rok plazmu...
ASK genus I.sin. Dg: Leasio MI,gonartrosis I . sin.- M23.90
Dobrý den. Jsem po operaci 31.10.16ASK genus I.sin. Dg:...
Metabolismus
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zhruba před rokem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Návaly, motání hlavy, nevolnost

Dobrý den, je mi 23 a poslední týden trpím návalem horka, ke kterému se přidá...

Návaly, pálení kůže, akné

Dobrý den, chtěla bych poradit a předem Vám děkuji :-) Z ničeho nic mi začalo...

Návaly, pocity horka a náhlé zimy

Dobrý den, poslední dobou se mi několikrát stalo, že mě z ničeho nic polilo...

Návaly,třes rukou a studený pot

Dobrý den je mi 22 a před 4 měsíci jsem přestal kouřit pomocí elektronické cigarety...

Návaly.

Dobrý den pane doktore, mám dotaz, doktor mi předepsal activelle, v příbalovém...

Navázání nové antikoncepce

Dobrý den, rok jsem neužívala antikoncepci. Pak mi na měsíc doktorka napsala...

Navazují na již zodpovědný dotaz #318938

Dorby den ,navazují na již zodpovědný dotaz #318938 .Byla jsme u svého praktika...

Naveus flammeus nebo-li oheň, hemangiom

Dobry den, pisu ještě jednou ohledně amnialnich pruhu co mám zjištěné, první...

Naviculare med.u 12ti letého syna

Dobrý den,ráda bych se zeptala ohledně dnešního nálezu na rtg,prosila bych o...

Navigovaný obstřik pod CT

Dobrý den, jsem 2 dny po navigovaném obstřiku pod CT ke kořenu S1. Byla...

Navrácení předkožky

Dobrý den, mám dotaz, zda je možné nějakým zákrokem navrátit odoperovanou předkožku...

Navrácení řidičského průkazu

Dobrý den Chtěl jsem se zeptat,v roce 2012 jsem prodělal epileptický záchvat...

Návrat angíny

Dobry den, jsem tyden po doleceni anginy antibiotiky avsak prede dvema dny mi...

Navrat bolesti bricha

Dobrý den, v posledním asi týdnu mě začala trápit bolest břicha nejčastěji...

Návrat do ČR a covid-19

Dobry den, rada bych se zeptala, za Vase poradna muze vydavat ruzna potvrzeni,...

Návrat do práce

Dobrý den pane doktore, zajímal by mě Váš názor. Nyní jsem podle PMS i UZ 9+4,...

Návrat do práce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možný návrat člověka 60let po cmp do...

Návrat do zaměstnání řidiče MKD

Příteli byla před půl rokem vyměněna aortální chlopeň za mechanickou. Všechna...

Návrat HPV viru

Dobrý den, v srpnu 08 jsem objevila na svém genitálu malé bradavičky, proto...

Návrat k tanci po úrazu kolene

Dobrý den. Jsem po 2 operacích kolene. Při té první operaci mi sešívali meniskus...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z pochvy a přílišná vlhkost při styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaké řešení mého problému. Mám...

Píchání na krku

Zdravím,chtěla jsem se prosím zeptat.Už dloho mě píchá v levo na krku u tepny.Píchá...

Hrudní kost

Dobry den, prosim o radu... pred par dny jsem si vsimla, ze mi mirne vystoupla...

Následky po toxické psychóze

Dobrý den, Již jsem rok a půl z protidrogové léčebny, kde jsem se léčila...

Kreatinin v krvi

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na radu. Můj manžel byl dlouhodobě velmi unavený,...

Bolest v podbřišku a třísle


Šestý den cítím bolest na hrudníku


Ureaplasma parvum a její přenos

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na pohl. chorobu ureaplasma parvum. Není...

Fialové prsty na noze

Dobrý den. Mám takový problém. Když mám položené chodidla na zemi, tak prsty...

Křeče v rukou

Dobrý den, často mě trápí křeče v rukou. Prsty se mi zkroutí do divného tvaru....

Manželství dvou psychiatrických pacientů

Dobry den rada bych znala odpoved na tuto otazku Muj manzel si nasel milenku...

Špatně po kávě

Dobrý den, potřebovala bych od Vás poradit. Několik let jsem pila kávu rozpustnou...

Ostrá bolest hlavy

Dobrý den, je mi 32 let, momentálně jsem na rodičovské dovolené se dvěma malými...

Reakce po očkování vakcínou Moderna v delší časovém odstupu

Dobrý den, jsem 9. den po očkování proti COVID19 vakcinou Moderna. První dva...

Srdeční arytmická vada

Dobrý den..mám takoví to dotaz mám bušení srdce třeba když jdu při normální...

Rýhy v lebce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Jsem psychicky nic moc v pohodě...

Uzliny a pálivá bolest na stehnech

Dobrý den, mám velmi mírné křečové žilky. Poslední dobou se mi stává, že cítím...

Svědění konečníku

Dobry den, obracim se s dotazem.... jiz temer 2 tydny mne svedi konecnik/jeho...

Pupínky na tříslech


Krev v koleni po operaci menisku

Dobrý deň prosím Vás po 10 dňoch od operácie menisku a navrtani poškodenej chrupavky...

Reklama