Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Necelý měsíc mě trápí sucho v ústech a a časté močení

Trávení Michal 11.12.2017

Dobrý den,

necelý měsíc mě trápí sucho v ústech a a časté močení. Glykemii nalačno jsem měl 5,8, glukóza v moči nebyla. Urologické vyšetření bez nálezu. Navíc jsem začal pociťovat tlak v oblasti pod levými žebry. Žebra jsou na dotek bolestivá. Cítím tupou bolest v nadbřišku. Bolest v nadbřišku se zhoršuje zejména po konzumaci masa nebo něčeho tučnějšího. Když si lehnu na záda, tak se bolest na chvíli zhorší a pak se vrátí do původního stavu. Mám takový divný pocit, jako bych měl v krku zvratky. Po jídle mám někdy pocit nafouklého břicha. Hlad i chuť k jídlu mám normální. Navíc jsem si včera všiml, že mám žlutou a neúplně tuhou stolici. Je mi 23 let. Pro úplnost dodávám, že mi v dětství byl diagnostikován hydrocefalus a mám zaveden lumboperitoneální shunt. Přiznávám, že jsem docela hypochondr a nervák. Při sebemenší anomálii se hned začínám pozorovat a stresuji se. Mám šílený strach, že to může být rakovina čehokoliv (slinivky, žlučníku, jater, žaludku...) prostě čehokoliv... V příloze posílám fotku svojí stolice. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, co se týče pocitu suchosti v puse, co nejspíše potláčite vyšším příjmem tekutin, na který přirozeně navazuje častější močení, pokud by jsem měla v rámci diferenciální diagnostiky něco doporučit, tak určitě orientační vyšetření moči na přítomnost glukózy a ketolátek, co by mohlo být známkou cukrovky. Vzhledem k tomu, že glykémie nalačno je v normě, v moči glukóza taky nebyla, nemáte se čeho obávat a častější močení bude skutečně důsledkem vyšší p.o. příjmu tekutin. Co se bolesti v nadbříšku týče, potíže píšete že se horší tučnějším jídle, taky v poloze na zádech, dále pak pocit, že máte zvratky v krku. Mohlo by se dle mého názoru jednat o důsledek gastroezofageálního refluxu. Gastroezofageální reflux je proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. K epizodám krátkodobého GER dochází běžně. Patologickým se stává, pokud vyvolává obtíže nebo zánětlivé změny sliznice jícnu. Refluxní choroba jícnu je onemocnění způsobené patologickým gastroezofageálním refluxem. Její nejčastější komplikací je poškození sliznice jícnu, tzv. refluxní ezofagitida. Mezi typické symptomy patří
pyróza („pálení žáhy“; pálení za sternem pohybující se od epigastria k manubriu sterna, nejčastěji po jídle, v horizontální poloze nebo v předklonu),
regurgitace (vtékání žaludečního obsahu do jícnu a úst),
dysfagie (obtížné polykání), odynofagie (bolest při polykání za sternem) – známky těžkého postižení jícnu,
záchvatovité slinění,
pocit cizího tělesa v krku,
bolest na hrudníku,
sucho v krku, bolest v uších, zápach z úst,
chrapot, laryngitidy, opakované plicní infekce atd.
Doporučila by jsem terapeutický pokus, ten zahrnuje režimová opatření, redukce tělesné hmotnosti, omezení zvyšování nitrobřišního tlaku, prevence zácpy, péče o stolici, zákaz kouření, dietní omezení (nedráždivá stravu s vyloučením alkoholu, tučných jídel, sladkého kynutého pečiva, čokolády, kávy, peprmintu; menší porce; nejíst před ulehnutím), z léků zkuste inhibitory protonové pumpy Omeprazol 20mg 1-0-1,
antacida např. Rennie dle potřeby. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Michale, chápu, že máte starosti, zda s Vámi není něco v nepořádku. Pocity a obtíže, které popisujete, jsou nepříjemné a další přemýšlení nad nimi Vám zřejmě neprospívá. Doporučila bych Vám, abyste se poradil s Vaším praktickým lékařem. Vzhledem k charakteru Vašich obtíží a také s přihlédnutím k Vašemu věku se nedomnívám, že by se mohlo jednat o něco nebezpečného. Také barva stolice se mi nezdá neobvyklá, zřejmě je daná tím, jak se stravujete. Pro uklidnění by nicméně bylo vhodné provést základní laboratorní vyšetření krve (krevní obraz, jaterní testy, enzymy slinivky, ukazatele funkce ledvin a další), dobré by bylo vyšetření stolice na Helicobactera pylori, který může způsobovat záněty žaludku. Váš lékař Vám pravděpodobně také doporučí ultrazvuk břicha. O tom, zda by bylo vhodné další vyšetření (například gastroskopie) a jaký by měl být další postup či léčba, se pak rozhodne podle výsledků testů.
Podle toho, co píšete, si myslím, že nejpravěpodobnější příčinou Vašich obtíží je refluxní nemoc jícnu. Při ní se dostává kyselý žaludeční obsah do jícnu, který je takto drážděný a vzniká v něm zánět. Projevy bývají pálení žáhy, bolení v nadbřišku a za hrudní kostí, pachuť v ústech, říhání. Podávají se léky na snížení kyselosti žaludku, které jsou volně prodejné, patří mezi ně například Helicid. Můžete užívat 1 tabletu 20 mg denně po dobu 14 dnů, uvidíte, zda se Vaše obtíže zlepší. Dále Vám doporučuji probiotika a také úpravu diety a režimu. Jezte časdto menší porce, strava by měla být nedráždivá, nenadýmavá, ne příliš tučná a mastná, vynechejte to, co Vám nedělá dobře, nepijte alkohol, nekuřte, nedávejte si sycené nápoje. Na noc si dávejte hodně pod záda a nejezte hodinu dvě před spaním.
Stran suchosti v ústech - sledujte kolik toho za den vypijete, možná, že jednoduše pijete málo. Časté močení může být také dané stresem a úzkostí. Předpokládám, že Vás na urologii podrobně vyšetřili, takže není důvod se domnívat, že byste měl močovou infekci. Někdy bývá sucho v ústech nežádoucí účinek léků. Nepíšete, zda nějaké neužíváte. Divné pocity v dutině ústní také mohou souviset s možným jícnovým refluxem.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Sucho v ústech, časté močení
Zdravím, mám problém ze když se mě tělo dostane do...
Sucho v ústech
Dobrý den, prosím o radu, mám neustálou absenci slin,...
Sucho v ústech
Dobrý den, srdečně Vás zdravím a prosím o zodpovězení...
Časté močení
Dobrý den. Vím, že tento problém tu byl již diskutován...
Třes a sucho v ústech po Keppře
Dobry den, pred tremy tydny mi byl nasazen lek keppra...
Časté močení
Dobrý den,poslední asi 4 dny mne trápí časté močení....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nebolestivý výstupek na žaludu

Dobrý den, zhruba před dvěma týdny se mi na žaludu objevil nebolestivý "výstupek"...

Neboliaci ekzem

chcel by som sa spytat ci by nemohlo ist o pohlavnu chorobu asi pred mesiacom...

Nebolnost při prvním použití antikoncepce Dienille

dobrý den, chtěla jsem se poradit, včera jsem si vzala první prášek antikoncepce...

Neboslestivé pohyblivé malé bouličky v prsu

Dobrý den ,prosím o radu ,je mi 38.let a mám 2.děti věk 11-15. které jsem kojila...

Nebraní HA po pauze

Dobrý den, pane doktore, potřebovala bych poradit ohledně jednoho problému....

Nebyl jsem 3 roky u zubaře

Dobrý den, mám hrozný strach ze zubařů a již jsem nebyl 3 roky u zubaře a nyní...

Nebyla jsem dlouho u zubaře

Dobrý den,nebyla jsem už asi 11 let u zubaře,chytil mě zadni zub (jelikož v...

Necekana menses

Dobry den,prosim vas,z duvodu pobytu u more jsem vynechala sedmi denni pauzu...

Necekane krvaceni

Dobry den, je mi 23 let...27.9 mi zkoncila menstruace a vcera7.10 jsem zacala...

Necelé dva týdny mě trápí suchá kůže kolem vagíny

Dobrý den, necelé dva týdny mě trápí suchá kůže okolo vagíny ,u lékaře jsem...

Necelý týden mne trápí bolest v oblasti žaludku

Dobrý den, necelý týden mne trápí bolest v oblasti žaludku - objevuje se uprostřed...

Necementovaná tep kyčle - nemocenská

Dobrý den,mám dotaz.Mám necementovanou tep kyčle..Jak dlouho mužů narodit když...

Necetne arytmie

Dobry den, obracim se na vas s dotazem tykajici se srdecni arytmie, trapi me...

Necisty sex

Dobry den, mam 29 rokov a este stale som panna. Skusala som mat sex s priatelom,...

Necitelnost konecků poslednich prstu Leve HK

V r. 1999 mi byla "(po zraneni nozem - pretnuti tepny ve svalove tkani ( bicepsu)"...

Necitelnost kotníku, špatná pohyblivost

Již třetí den mám problém s kotníkem a chodidlem na jedné noze. Mám brnění v...

Necitelnost prstů

Dobrý den.Občas mi začnou studit konečky prstů na rukách i na nohách a pak zbělají.do...

Necitelný palec na noze

Dobrý den, před 2 dny jsem nastoupila do práce, kde neustále chodím protože...

Necítění nohou

Dobrý den pane doktore, obracím se ná Vás s prosbou. Můj otec 65 let mívá...

Necítí část nohy

Dobrý den, je mi 25 let a lečím se schizoafektivní poruchou léky které beru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tmavé fleky kůže


Bolest půlky hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, manžel má od včerejšího dne bolesti pravé...

Ulcerózí kolitida

Dobrý den, již několik let se léčím na ul. kolitidu levostranný tvar. Dle ksk.z...

Mrkání

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Už od mala mám problémy s nadměrným mrkanim....

Vyprchání lokální anestezie

Dobrý den, trápí mě jedna věc: v posledním týdnu jsem byla 4x u své zubní lékařky.....

Svědění pochvy, infekce Gardnerella vaginalis

Dobrý den, moc prosím o radu. Gynekoložka mi předepsala čípky Entizol na základě...

Otoky nohou, červené skvrny

Dobrý den,moje maminka má již rok nebo dva potíže s nohama.Natékají jí a má...

Pokročilá osteochondróza disků

Dobrý den, před 5ti lety jsem podstoupila MR a v závěru pan Dr. napsal: Pokročilá...

Vystouplý hrbol/boule na holenní kosti

Dobrý den, před třemi dny jsem si nahmatala vystouplý hrbol/bouli na holenní...

Bolest stydkého pysku

Dobrý den, je mi 14 a už 2 týdny mám levý stydký pysk zvětšený, když chodím,...

Jaterní cirhóza

Dobry den chtela jsem se zeptat jmenuji se marie mam problem manzel ma zloutenku...

Bolestivý hrudní obratel

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolestivý hrudní obratel. Při pohybu je bolest...

Úder do hlavy

Dobry den, pred 2 tydny jsem se hodne bouchla do hlavy - nad ucho do spanku....

Hodnota HCG

Dobrý den,mam otázku.Je možné mít 11dní po nechranenem sexu(v případě oplodnění)...

Bolest krku v oblasti ohryzku


Stále se opakující vřídky v oblasti třísel

V oblasti třísel i na břichu se mi dělají opakovaně vřídky-dosti bolestivé,někdy...

Chlamydie Trachomatis a dlouhá léčba antibiotiky

dobry den,ze steru z cipku mi byli zjisteny chlamydie trachomatis.jiz 14dni...

Problém s levou nohou - asi stehenní sval


Záškuby, tiky ve svalech

Dobrý den, měl bych dotaz na problém dlouhodobějšího charakteru, trvající přes...

Alergie na kofein

Dobrý chtěla bych se zeptat, zda je možné mít alergii na kofein, popřípadě podle...