Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nedomykavost chlopně

Srdce a cévy Jana 22.10.2021

Dobry den, je mi 30 let a vazim 50 kg, krevni tlak v normalu, lecim se euthyroxem na hypofunkci. Muj dotaz je ohledne infekcni endokarditidy a me nedokykave chlopne, viz prilohy. Chci se zeptat, zda kdyz mam nedomykavou chlopen 1.-2. stupen, zda mam cekat, ze se to bude porad horsit. Strasne me to desi a zaroven me desi infekcni endokarditida. Prosim o vyjadreni katdiologa. Dale se chci zeptat jak je mozne ze sem pred rokem a pul podstoupila echo srdce a nikdo mi nerekl ze by tam byla nedomykavost a ted sem byla znovu pred tydnem a pan doktor (jiny) mi sdelil ze mam nedomykavost ale ze to ma vetsina lidi. Mam to chapat ze se mi vytvorila za jeden a pul roku nebo to treba pouze pan doktor rok a pul zpet jen do zpravy nepopisoval. Strasne me to desi. Bojim se selhani srdce a endokarditidy. Mam podstoupit trhani osmicek. A obcas mam pocit nedonadechnuti a nevim zda je to psychika nebo ta spatna chlopen. Budu moc vdecna za vysvetleni. Mam opravdu strach. Viz zpravy. Jinak ergo a ekg v poradku.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Jano! Děkujeme za Váš dotaz. Dle přiložené lékařské zprávy se u Vás jedná o velmi mírnou nedomykavost mitrální a trikuspidální chlopně. Vada je však drobná a neznamená pro Vás žádné riziko, dle zprávy z ECHO je funkce srdce výborná, stejně tak ergometrie dopadla dobře. Nemusíte tedy mít strach ani ze selhání srdce, ani z infekční endokarditidy. Onemocnění infekční endokarditidou je možné pouze u chlopní, které jsou velmi poškozené a navíc je přítomna i celková porucha funkce srdce. Toto není Váš případ. Vada se Vám nejspíše nevytvořila za rok a půl, nejspíše ji máte již velmi dlouho, není vyloučeno, že od dětství. ECHO srdce, je ultrazvuk. Jedná se o metodu, která je velmi ovlivněna kvalitou přístroje a zkušeností provádějícího lékaře. Je tedy možné, že lékař před rokem a půl nedomykavost chlopní přístrojem nezachytil, nebo ji nezhodnotil jako hodnou popisu a zmínky. Bohužel zprávu z této doby nepřikládáte, takže nemůžu soudit, zda ji lékař popsal či nikoliv. Co se týká Vašich potíží s potížemi při dýchání, tak problém připisuji spíše psychice. Nedomykavost chlopně Vám totiž dle ECHO srdce nezpůsobuje žádnou celkovou poruchu funkce srdce. Na Váš dotaz odpoví rovněž náš kardiolog, prosím, vyčkejte jeho vyjádření. Přeji hezký den!

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Jano, echokardiografie je vyšetření s velkou výpovědní hodnotou a spolehlivostí, ale samozřejmě ji provádí člověk. Tedy nesoulad mezi echokardiografií provedenou před rokem a půl a nyní může být způsoben (a pravděpodobně tomu tak bude) právě tím, že byla provedena jiným člověkem na jiném pracovišti, také je možný vliv vyšetřovacích podmínek - jiný přístroj, srdeční frekvence. To je mnohem pravděpodobnější, než že by se nález vytvořil nově. Echokardiografický nález ze 14.10.2021 neobsahuje žádnou zásadní patologii. Pocit nedonadechnutí není echokardiografickým nálezem vysvětlitelný - naopak srdeční funkce je naprosto v pořádku, stejně tak v pořádku je ergometrie a EKG Holter. Nález hemodynamicky nevýznamných regurgitací/nedomykavostí je v populaci běžný, snad ani nepamatuji ECHO, kdy by nebylo možné popsat ani stopovou nedomykavost na některé z chlopní. Přesto v některých případech doporučujeme echokardiografické sledování, jako je tomu u Vás. Je dost dobře možné, že po pár kontrolách bude sledování ukončeno s tím, že nález je stacionární (stále stejný). Pravděpodobnost, že se bude nález horšit, je minimální, až mizivá. Na takové echokardiografické kontroly a vyšetření chodí řada lidí a pouze malá část z nich má tu smůlu, že se nález horší, zároveň štěstí, že se díky kontrolám zhoršení podchytí včas. O tom, že se nepředpokládá horšení nálezu, svědčí i interval 2 let k dalšímu vyšetření. Kdyby lékař předpokládal horšení nálezu, pozval by si Vás mnohem dříve, nejdéle za půl roku.
Tedy vůbec není potřeba, abyste se jakkoliv omezovala a/nebo měla strach, že by se vada v budoucnu horšila, nebo že byste měla riziko rozvoje endokarditidy. Endokarditida je pořád poměrně vzácné onemocnění. Často ho způsobují bakterie žijící normálně v dutině ústní, nicméně se uvádí, že mnohem rizikovější je špatná zubní hygiena a samozřejmě rizikovost pacienta (přítomnost umělého materiálu v těle, další choroby jako je cukrovka, stav po infarktu atd.), spíše než že by hlavním rizikem byly stomatologické zákroky. Profylaxe antibiotiky se proto při zubních zákrocích doporučuje pouze u závažných srdečních vad a u pacientů s potenciálně závažným průběhem infekční endokarditidy (dle doporučení odborných společností). Z opatrnosti je přesto běžné, že se v praxi antibiotická profylaxe "pro jistotu" podává častěji než by bylo třeba, často se navíc u trhání osmiček podávají antibiotika všem (zhruba 3 dny), a to i jako prevence lokálních zánětlivých komplikací (zánětu dásní) - záleží na zvyklostech pracoviště a na konkrétním výkonu, na stavu chrupu, rizkovosti pacienta. Absolvovat operaci zubů můžete bez obav, s klasickou antibiotickou profylaxí dle zvyku pracoviště (třeba pnc antibitoikum na 3 dny). S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Nedomykavost chlopně a dárcovství krve
Mám vrozenou nedomykavost pravé srdeční chlopně, chodím...
Nedomykavost chlopně
Dobrý den, mám přítele, který má nedomykavost srdeční...
Nedomykovost chlopně a spalovače tuku
Dobrý den, mám zjištěnou nedomykavost chlopně a chtěl...
Nedomykavost chlopně
dobrý den, je mi 45 let a mám nedomykavost chlopně...
Nedomykavost chlopně
Dobrý den,chtěl bych se zeptat je mi 17 a mám srdeční...
Nedomykavost chlopně
Mám slabou nedomykavost chlopně, jím jednou denně půl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nedomýkavost

Dobrý den, jmenuji se Jana a je mi 15 let. Vždycky, když se třídou běháme například...

Nedomykavost

Dobrý den, mám nejspíš od narození Prolaps MI s malou regurgitací, dělám od...

Nedomykavost a letadlo

Dobrý den, dnes mi na ultrazvuku byla zjištěna lehká nedomykavost. Pan doktor...

Nedomykavost aortální chlopně

Dobrý den, mám lehkou nedomykavost aortalni chlopně. Věnují se silovému trojboji....

Nedomykavost aortální chlopně

Lze při nedomykavosti aortální chlopně sportovat ?

Nedomykavost aortální chlopně

Dobrý den, je mi 20 let a od 3 let jsem sledovaná v kardiologické poradně pro...

Nedomykavost dvoj-a tro-j cípé chlopně

Dobrý den, jsem sledována na kardiologii pro nedomykavost mitrální a trikuspidální...

Nedomykavost chlopně

Dobrý den,chtěl bych se zeptat je mi 17 a mám srdeční nedomykavost chlopně...

Nedomykavost chlopně

Dobrý den. V říjnu 2010 jsem prodělala infekční mononukleózu, od té doby mám...

Nedomykavost chlopně

Dobrý den, rád bych se zeptal na nedomykavost levé chlopně s mitrální regurgitací....

Nedomykavost chlopně

Dobrý den, mamince byla diagnostikována nedomýkavost srdeční chlopňě. Je jí...

Nedomykavost chlopně

Dobrý den, Můj přítel má od narození nedomykavost chlopně (s tím související...

Nedomykavost chlopně

Dobrý den, mám přítele, který má nedomykavost srdeční chlopně. Je mu 20 let,...

Nedomykavost chlopně

Dobrý den, jmenuji se Jirka a je mi 17 let, v 11 letech mi byla zjištěna nedomykavost...

Nedomykavost chlopně

dobrý den, je mi 45 let a mám nedomykavost chlopně a zajímá mě, jaké mám šance...

Nedomykavost chlopně

Mám slabou nedomykavost chlopně, jím jednou denně půl Sectralu a 2 krát denně...

Nedomykavost chlopně + pervitin a marihuana

Dobrý den, od narození mám šelest na srdci - nedomikavost chlopně. Má kardioložka...

Nedomykavost chlopně a alkohol

Dobry den Mam mitralni nedomykavost chlopně Jsem mladá a chodil se bavit...

Nedomykavost chlopně a dárcovství krve

Mám vrozenou nedomykavost pravé srdeční chlopně, chodím každoročně k lékaři...

Nedomykavost chlopně a vacushape

Dobrý den, mám stacionární poruchu kinetiky mitrální chlopně s méně význ. regurgitací...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kýla v jizvě

Dobrý den, jsem 11 měsíců po operaci prasklého slepého střeva. Před operací...

Hluboke riznuti do prstu

Dobry den, ve stredu jsem se rizla do prstu. Prorizla jsem si nehet a kousek...

Bolesti třísla směřující ke stehnu

Dobrý den, již tři měsíce mám bolest třísla ,která bolí ke stehnu.Pociťují to...

Cysta choroidálního plexu

Dobrý den, v 21. týdnu těhotenství jsem byla na 3D ultrazvuku a doktorka našla...

Bolest pod žebry


Vymknutí kotníku

Dobrý den , mám výron kotníku stalo se mi to před dvoumi dny , byli jsme s rodiči...

Připálený plast v troubě

Dobrý den, možná mam uplně nevhodný a hloupý dotaz, ale vubec mě nenapada koho...

Bolest močového měchýře

Dobrý den Mam časte bolesti v podbříšku a když jdu čurat tak vyčuram jen malo...

Dcera - 19. měsíců - má cca od půl roku na těle skvrny cafe au lait.

Dobrý den, naše dcera - 19. měsíců - má cca od půl roku na těle skvrny cafe...

Přeskakování srdce

Dobrý den, trápí mě přeskakování srdce, někdy silnější bušení, několikrát denně...

Zánět(?) na palci

Dobrý den, mám takový nemilý problém. Na palci u nohy mám něco jako zánět, nebo.......

COVID protilátky


Stav po artroskopii kolene

Dobrý den pane doktore, jsem měsíc a půl po artroskopii (synovectomia,shaving,menisektomia...

Mírná bolest kolem ledvin po požití alkoholu

Dobrý den včera jsem užil nadměrné množství alkoholu a dnes mám mírnou bolest...

Dědičnost ulcerozní kolitidy

Dobrý den, přítel už několik let trpí touto nemocí střev. Plánujeme miminko...

Zčervenání špičky žaludu

Dobrý den , dneska po masturbaci jsem si všiml , že se mi objevil takový červený...

Výtok z pochvy


Piss i kaviar

Dobrý den. Jde o opravdu intimní dotaz ale zajímá mě. Potřeboval bych se zeptat...

Tlak v krku

Dobrý den, už cca měsíc mám tlak a zvláštní pocit v krku (hlavně při polykání),...

Bypass cév dolních končetin

Dobrý den, můj přítel se už delší dobu léčí na ucpávání tepny v levé noze. Dnes...

Reklama