Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Neúspěšná léčba Bechtěrevovi choroby

Revmatologie Michaela 19.11.2019

Dobry den,tak ani nevim jak rxchle a dobre popsat.Jiz tri roky se lecim s Bechterevem.Lecba biologicka nepomaha a i byla prerusovana z duvodu castych infekci-mociva cesty,zanet ledviny,anginy chripky...
Jiz 5let porad CRP i sedimentace vyssi nenapadne sle stale stoupaji..
Lekari jiz nevedi a ja jiz mam obavy
Moc dekuji za odpoved

Doplňující informace biolecba paty preparat.Naposledy Simponi -ted prerusen
Uzivam ted leky Lyrica 1denne,Celebrex 2denne ,paraken dle potreby a antikonceosi v kuse Minissiston(mam endiometriozu)
Muj stav je stale podivny a dlouhopretrvabajici.
Mam dale velike problemy s krcni pateri,blokady a ted jiz druhym rokem dost neprijemne motolice-k tomu stavy otupelosti.Pulzovani v krcni pateri atd.Dost neprijemne.

Doplňující informace Problemy mam uz od 13let a je to uz hodne ubijejici.Tu krcni pater mam po uraze..
V revmatologickem ustavu si nevi rady ..jiz jsem byla dvakrat na pozorovani a zaver zadny..
Ted jsem prijela pred tydnem.

Doplňující informace Jenze tam jiz tri roky nevedi-(,a potize pribyvaji...

Doplňující informace Dobry den pani doktorko,
chci vam podekovat za vasi snahu a dlouhou milou odpoved.
Nicmene po radcich se neda vzdy vse pojmout a vysvetlit.
Ano vim,ze revmaticky ustav je nejlepsi a taky nepisi zde abych nekoho obvinovala-lec pro ˇne asi neni prinosem byt hospitalizovana /ne na moji zadost/ a prave jak pisete o diagnostikovani..
Aby mi byla odebrana jen moc ,krev a udelan rentgen a to je vse.Na me otazky hodne hruba odpoved..
Ale jiz jsem zvykla na vse..chodim po doktorech dlouhych 28let.Ve 13letech jsem mela uraz krcni patere..Ano me hodnoty nejsou tak vysoke CRP kolem 30 ale to uz 5let ale co se resi i nevi i sedimentace kolem 60,80i sto.Samozrejme se nestykam s lidmi co jsou nemocni a presto jsem stale s nejakymi infekcemi..
Potykam se i s brnenim koncetin ,obcas do nohou i rukou,elekrikou v hlave,motanim ,ale ne ze se zamotam ale nemohu ani obout boty vzit z postele naklonenim hrnek atd.Tento stav je tez dlouhotrvajici a stupnujici interval.Ano byla jsem na mag.rezonanci jen krcni oatere a ta nedokoncena prave z duvodu velke zavrate .
Na bederni nikdy mam jit az ted v lednu.Dale EMG a tez neni prece mozne,ze byla prokazana demyel.neuropatie a pak poslana znova a byla vyloucena.
Pisete o diagnostikovani bohuzel na to jak mam caste a vlekle letite problemy tak to bohuzel rec byt nemuze.Z techto vysetreni se posunout dale nemohu.Rehabilitace mi tez malokdy napisou.Bolesti mam krcni hrudni bederni,vystrelujici do nohou .Pocity bolesti i svalu.Nemohu dele stat jak 15minut.Nebudu vas uz zatezovat svymi zdravot.problemy..vim jen jedno ,ze problemu pribylo,krev se nezlepsila ani o pid a veci v mem tele jsou jine.Kazdy den vlastne jine potize.Stehujici coz je nejhorsi j..
Nikdy nevim zda budu zablokovana kdy budu mit nesnesitelne motolice kdy budu mit brneni v hlave,tresy ve svalech,zbecitliveni stehna atd
A nezlobte se ale byt hospitalizovana s tim ,ze je mi odebrana moc a krev a rtg mi prijde opravdu u specialistu dost malo obzvlast kdyz mne sami pozvali.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Michael.
Vzhledem k tomu, že se jedná o specifikcý problém a problémy s léčbou konkrétního onemocnění, tak Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Jen prosím, pokud je to možné, tak doplňte informace jaké léky a jak užíváte. Přeji hodně štěstí. Vyčkejte na odpověď odborníka.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dokoupilová

Specializace: Osteologie, Revmatologie Pracoviště: Revmatologická a osteologická ambulance MEDICAL PLUS

Dobrý den paní Michaelo. Je mi líto, že Vás trápí takové obtíže. Píšete, že jste sledována v Revmatologickém ústavu Praha. Zde jsou největší odborníci na danou problematiku, nikde jinde v ČR Vám nejspíš neposkytnou odbornější terapii. Doporučuji abyste i nadále zůstala v jejich péči, i když se uspokojivé výsledky doposud nedostavily. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Michaelo, ráda bych Vám poskytla radu, která Vám skutečně pomůže. Mohu potvrdit, že se léčíte na špičkovém pracovišti oboru a že Revmatologický ústav nabízí podrobnou diagnostiku a nejmodernější léčbu i ze světového pohledu. Pracoviště, kde by Vám nabídli více, není, pokud jste byla i opakovaně hospitalizována, tak je prakticky vyloučeno, že byste jen narazila na duchanepřítomného lékaře v ambulanci - vidělo Vás jistě více lékařů a byla jste i kolektivem diskutována. Nedává mi smysl Vás směřovat jinam. Zdá se mi zvláštní, že Vám léčba nepomáhá, že jste vyzkoušela už 5 preparátů biologické léčby a stále nic. Zajímalo by mne, jak se nefunkčnost léčby projevuje, jaké máte obtíže - zda máte bolesti v kříži, nebo Vás/lékaře trápí stále zvýšené (a zvyšující se) CRP? Jaké jsou laboratorní hodnoty? Pokud je CRP relativně nízké (cca do 50) a máte bolesti, tak vězte, že hlavní potřebou je proti bolestem v kříži cvičit, léky nemusí vůbec pomáhat a je to logické (bolí páteř od chron. přetížení svalstva kolem páteře). Pokud je CRP skutečně opravdu vysoké (nad 100), je třeba hledat příčinu, pokud by se vyloučila jiná komorbidita (nějaký zánět, jiná revmatologická choroba; přičemž pozor na chron. záněty) a dominovaly obtíže od dolní části zad, pak je třeba uvažovat léčbu M. Bechtěrev obecně, existuje i možnost lokální aplikace kortikoidů, ta zabere vždycky, ale pravda, že většinou jen na čas. Ohledně krční páteře - nevím, v jakém ji máte stavu, měl by se k tomu vyjádřit neurolog a rozhodnout, jestli je co operovat, nebo jestli máte cvičit (většina). Je velmi pravděpodobné, že oba problémy, jak s krční, tak s bederní páteří, budou řešitelné právě rehabilitací. Prosím, dbejte na to, aby byla skutečně vyloučena komorbidita. Rehabilitace je u pac. s M. Bechtěrev stěžejní léčebnou modalitou. Nakonec poznamenám k opakovaným infekcím během biol. léčby - je opravdu potřeba dávat si pozor, dbát na pravidelný spánek, vyváženou zdravou stravu, nemoci nepřecházet, nestýkat se zbytečně s "nakřáplými" lidmi; můžete vit. D. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Michaelo, z hodnot Vás tedy nejvíc trápí sedimentace - 60, 80 i 100 je poměrně hodně, to už by zasloužilo elektroforézu bílkovin séra k vyloučení hematologické příčiny (monoklonální gamapatie), nicméně dá se předpokládat jako nejpravděpodobnější, že budete mít hypergamaglobulinemii polyklonální, odpovídající chronickému zánetu, opakujícím se exacerbacím - to samo o sobě není důvod k léčbě, sedimentace se neléčí a vlastně ničemu nevadí, pokud je CRP relativně nízké (30 je u chron. zán. onemocnění docela nízká hodnota), tak není co akutního řešit. Léčbu exacerbací M. Bechtěrev bych nechala na Revm. ústavu a řídila se radami z plánovaných kontrol, moc to sama neřešte, nemá to valný smysl, opravdu Vám poskytnou to nej, co bude k dispozici. Pokud Vás pozvali k hospitalizaci a reálně toho podle Vás moc neprovedli, tak vězte, že to mělo i smysl společenský - předpokládám, že Vás vidělo lékařů více, profesoři a docenti - a ti třeba mladšímu lékaři poradili, co dalšího má vyšetřit, odběry byly zřejmě velice rozsáhlé. Co je potřeba pořešit, je Vaše páteř, jak jsem zmiňovala, měl by se vyjádřit neurolog, jestli je pro Vás možná operační léčba, jestli máte nosit límec nebo korzet (málo pravděpodobné) nebo jestli máte cvičit. Pokud stav uzavře tak, že máte cvičit, tak se tím řiďte a berte to tak, že cvičení je Vaše jediná naděje na zlepšení. Buď Vám lékaři napíšou rehabilitace, nebo se naučte rehabilitovat doma sama - myslím tím, ayste si nechala napsat jedny "edukační" rehabilitace a soustřeďte se na to, abyste si zapamatovala, co máte cvičit doma. Vyberte společně s rehabilitační (lékařkou nebo fyzioterapeutem) pro Vás vhodný sport (plavání?) a tomu se věnujte. Nemělo by zůstat pro Vás tajemstvím, že velkou roli hraje psychika, ta může být zhoršená dlouhodobými problémy s páteří a zpětně je může zhoršovat více, než samy o sobě jsou. Uvažte tedy užívání antidepresiva (citalopram), případně se zajímejte i o možnosti navštívit psychiatra. Někdy pacientům s chorn. bolestmi od páteře v akutním zhoršení podáme i malou dávku anxiolytika a pacienti nám pookřejí, ale to pro Vás není vhodné - jste mladá a anxiolytika jsou silně návyková. Dá se ale udělat terapeutický pokus - pokud pacientovi po anxiolytiku ustoupí i bolesti od páteře, tak je velká pravděpodobnost, že obtíže od páteře zhoršuje psychika, tedy by mohlo pomoci pracovat s psychikou. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Diagnóza Bechtěrevovi choroby
Dobrý den, byla mi diagnostikována bechtěrevova nemoc....
Neúspěšná léčba
Dobrý den, podle CT bedrní páteře L4/L5 mám plošnou...
Peyronieho choroba
Dobrý den pane doktore, je mi 39 let, mám penis zahnutý...
Van Neckova choroba
Dobrý den, syn 6 let má zánět levé kyčle. Zvýšená náplň...
Crohnova choroba
Dobrý večer, přítel mé dcery má Crohnovu chorobu byl...
Pohlavní choroby
Může se pohlavní choroba přenést z muže X na muže Y,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Neuróza?

Dobrý den. V posledních týdnech se cítím čím dál víc nešťastná, nic mne nebaví,...

Neusálá nevolnost od žaludku

Dobrý den, prosím o radu, již od srpna se potýkám se silnou nevolností od žaludku,...

Neuskutečněná operace

Moje 17 letá neteř měla nastoupit na plánovanou operaci kotníku. Přesný termín...

Neúspěch IVF

Dobrý den, v roce 2012 jsem byla na presuseni vejcovodů. Nyní jsem podstoupila...

Neúspěch IVF

Vážený pane doktore, v rámci prvního IVF cyklu budu podstupovat 5.transfer na...

Neuspesna lecba hypertenze

Dobrý den prosím o radu začínám se léčit s vysokým krevním tlakem. Průměrně...

Neuspesna lecba hypotyreozy?

Dobry den pani doktorko Mackova. Predne Vas srdecne zdravim. Rada bych se...

Neuspesne IVF- jake typy testu dale provadet

Dobrý den,bydlim v Holandsku a absolvovala jsem tu jiz 6 IUI,1x IVF + 2 KET...

Neúspěšná hormonální terapie

Děkuji paní MUDr. Šimůnkové za odpověď a omlouvám se za nedostačující dotaz....

Neúspěšná léčba

Dobrý den, podle CT bedrní páteře L4/L5 mám plošnou mediální až pravostrannou...

Neúspěšné IVF a štítná žláza

Dobrý den, je mi 33 let a tři roky se snažíme o miminko. Mám za sebou 7 neúspěšných...

Neúspěšné IVF cykly

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 40 let, partnerovi 42 let, podstoupila jsem...

Neúspěšný embryotransfer a krvácení a bolesti břicha

Dobrý den, 25.11. jsem byla na embryo transferu, který byl neúspěšný. 9.12....

Neuspokojivý osobní život

Dobrý den, mám kombinaci zdravotních obtíží a neuspokojivý osobní život. Cítím...

Neustálá alergická rýma

Dobrý den, je mi 23 let, od puberty mám diagnostikovanou alergii na letní...

Neustálá bodavá bolest hlavy

Dobrý den, již před pár lety jsem trpěl touto bolestí a to i několikrát za...

Neustálá bolest

Dobrý den pane doktore, již dlouhou dobu mě pouze v noci - v klidu strašlivě...

Neustálá bolest břicha

Dobrý den, jsem úplně bezradný a proto se chci poradit s odborníky. Moje manželka...

Neustálá bolest dolních končetin

Dobrý den, v poslední době cítím bolest dolních končetin, bolest neumím přesně...

Neustálá bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na přítele ( 20 let). Stále ho bolí hlava,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tuhnutí obličeje

Dobrý den, prosím o radu - již tři měsíce mám problémy s tuhnutím obličeje -...

Zvýšené ALP

Dobrý den,ráda bych se zeptala co může znamenat lehce zvýšené ALP? Mám potvrzeného...

Prasklé koutky

Dobrý den, měla bych na vás jeden dotaz. Mému 4letému synovi začali praskat...

Hodnoty anti TG a TPO zvýšené

Dobrý den, již před 2lety jsem byla vyšetřena na TSH - zvýšený asi o jednotku,...

Červené fleky na nohou

dobry den lecim se u kozniho lekare na nohou se mi zacali delat svedive cervene...

Stav po poranění dásně

Dobrý den na horní dásni se mi udělala bíla tečka okolo ní je to nateklé a červené...

Prasklé koutky

Dobrý den. Minimálně půl roku mám takřka nepřetržitě prasklé koutky úst (nekrvácí,...

Zablokovaná krční páteř

Dobrý večer 16.5 jsem byla u neurologa zablokovala jsem si krk dostala jsem...

Motání hlavy, černo před očima, hučení v uších

Dobrý den, žiji v zahraničí a byla jsem zde u lékaře, který mi po krevních testech...

RIziko přenosu HIV

Dobry den, je to presne 114 dni od rizikoveho sexu. Sex bol s prostitutkou v...

Zvětšená uzlina po očkování

Dobry den, muj 20mesicni syn ma vzdu na krku zvetsenou uzlinu, kdyz otoci...

Tenisový loket

Dobrý den, mám diagnostikován Tenisový loket, zatím nosím Epycondylární pásku,...

Růst penisu

Je nějaký prášek nebo přípravek na podporu růstu penisu ? Děkuji za odpověď

Černá skvrna pod nehtem

Cerna skvrna pod nehtem na noze,nekolik let?Nic nepomaha!Co s tim?E

Přetrvávající vysoké CRP

Dobrý deň, už viac ako 8 týždňov má trápi zvýšená teplota cca do 37,5 hlavne...

Prasklé oční žilky, svědění oka a rozmazané vidění

Dobrý den, poslední 3-4 dny se mi v obou očích neustále objebují nové prasklé...

Svědění penisu

Dobrý den, mám problém, je mi 19 let a zhruba před 5 mesici jsem mel sexualni...

Nechutenství a pocit na zvracení

Dobrý den. Chtěla bych se vám svěřit s problémem, který mě trápí asi tři měsíce...

Pobolívá boční strana břicha

Dobrý den, celý minulý a tento týden jsem byla na služební cestě. Dnes jsem...

Prasklé puchýře v podpaží

Dobrý den, mám problém s prasklými puchýřky v podpaží. Strašně to bolí. přelepuji...

Reklama