Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Neúspěšná léčba

Chirurgie páteře Lenka 8.11.2015

Dobrý den, podle CT bedrní páteře L4/L5 mám plošnou mediální až pravostrannou foraminální hernii 4mm s těsným vztahem v přední stěně durálního vaku,vpravo foraminálně v těsném kontaktu s kořenem vpravo L5/S1. Bolest střílí do pravé kyčle a celé nohy. při dlouhém stání nebo chození mám pocit těžké nohy a v oblasti kyčle mám pálivou bolest. Tři měsíce jsem chodila na rehabilitace,po neúspěšné léčbě jsem absolvovala lázně. Bez efektu. Spíše zhoršení,někdy nemůžu narovnat nohu. V lázních mi zjistili zkrácení pravé nohy o 1cm. Byla jsem odeslána na ortopedii,RTG kyčle i kolene je negativní,koupila jsem si podpatěnku,nosím ji týden a už mně bolí i levá strana beder. Lékař doporučuje návštěvu neurochirurga. Jaké možnosti mi neurochirurg může nabídnout. Je nutná operace když rehabilitace a lázně nezabraly? Děkuji vám za odpověď.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den paní Lenko

Bolesti páteře i vyřazování potíží může mít řadu příčin. U této oblasti není ale ani vždy přímé rovnítko mezi nálezem na zobrazovacích vyšetřeních a zdrojem potíží. Tzv organické změny . např výhřez meziobratlové ploténky,se často kombinují s dalšími funkčními- kloubní blokády v okolí, svalové spasmy kolem páteře, které nejsou na RTG, CT, MR vidět a mohou být v určité etapě onemocnění již hlavním zdrojem potíží. Asymetrie délky dolních končetin může být často podkladem pro vznik celého řetězce funkčních poruch na páteři od krční po bederní úsek a pánev.korekce např podpatěnkou může být dobrý základ pro úpravu, ale většinou nelze hned vyrovat celý rozdíl, to může způsobit třeba i jen přesun potíží.
Proto před úvahou o operačním zákroku je potřeba mít všechny tyto náležitosti zhodnocené. Detailní klinické vyšetření páteře, pohybového aparátu a neurologický nález stran dráždění a poškození nervového kořene vycházejícího v daném úseku páteře. Konzervativní, neoperační postup u onemocnění plotének má vždy přednost. Záleží ale také na vývoji a odezvě na dosavadní léčbu. Výhřez se může za určitých okolností i postupně tzv.vstřebat, ale vyžádá si svůj čas a operace je prováděna pro stav poškozování nervového kořene. Ne proto, aby jž záda nikdy nebolela, to nelze s plánováním operace slíbit.
Neurochirurg již pochopitelně jen nabízí operaci a volí, taktiku a druh operačního řešení. Vše zmíněné ostatní musí být rozhodnuté a vyřešené předtím ošetřujícím lékařem hlavně neurologem, který jako nezvodnění metodu indikuje operaci. Pokud se stav konzervativní léčbou ale nelepší, jsou známky nelepšení ev dalšího poškozování nervového kořene je již úvaha i operaci – odstranění vyhřezlé tkáně ploténky mikrochirurgickou technikou- vhodné. Je pochopitelně důležité přesné zobrazovací vyšetření. Běžné CT bez ev podání kontrastní látky do páteřního kanálu mi z praxe nepřipadá dostatečné k indikaci k operaci. Provádíme buď takto modifikované CT nebo magnetickou rezonanci.

zdravím dr. Šigut


Související dotazy

Léčba rabeprazolem
Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg...
Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba
Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň...
Léčba Bechtěrevovy nemoci
Dobrý den, před 2 lety, po absolvování všech možných...
Léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám odoperovám...
Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba
Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená...
Astma dle spirometrie a léčba
Prosím o zhodnocení výsledku spirometrie a je-li nutná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Neuróza?

Dobrý den, již delší dobu na sobě sleduji po víkendu, nejvíce když se jde s...

Neuróza?

Dobrý den. V posledních týdnech se cítím čím dál víc nešťastná, nic mne nebaví,...

Neusálá nevolnost od žaludku

Dobrý den, prosím o radu, již od srpna se potýkám se silnou nevolností od žaludku,...

Neuskutečněná operace

Moje 17 letá neteř měla nastoupit na plánovanou operaci kotníku. Přesný termín...

Neúspěch IVF

Dobrý den, v roce 2012 jsem byla na presuseni vejcovodů. Nyní jsem podstoupila...

Neúspěch IVF

Vážený pane doktore, v rámci prvního IVF cyklu budu podstupovat 5.transfer na...

Neuspesna lecba hypertenze

Dobrý den prosím o radu začínám se léčit s vysokým krevním tlakem. Průměrně...

Neuspesna lecba hypotyreozy?

Dobry den pani doktorko Mackova. Predne Vas srdecne zdravim. Rada bych se...

Neuspesne IVF- jake typy testu dale provadet

Dobrý den,bydlim v Holandsku a absolvovala jsem tu jiz 6 IUI,1x IVF + 2 KET...

Neúspěšná hormonální terapie

Děkuji paní MUDr. Šimůnkové za odpověď a omlouvám se za nedostačující dotaz....

Neúspěšné IVF a štítná žláza

Dobrý den, je mi 33 let a tři roky se snažíme o miminko. Mám za sebou 7 neúspěšných...

Neúspěšné IVF cykly

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 40 let, partnerovi 42 let, podstoupila jsem...

Neustálá alergická rýma

Dobrý den, je mi 23 let, od puberty mám diagnostikovanou alergii na letní...

Neustálá bodavá bolest hlavy

Dobrý den, již před pár lety jsem trpěl touto bolestí a to i několikrát za...

Neustálá bolest

Dobrý den pane doktore, již dlouhou dobu mě pouze v noci - v klidu strašlivě...

Neustálá bolest břicha

Dobrý den, jsem úplně bezradný a proto se chci poradit s odborníky. Moje manželka...

Neustálá bolest dolních končetin

Dobrý den, v poslední době cítím bolest dolních končetin, bolest neumím přesně...

Neustálá bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na přítele ( 20 let). Stále ho bolí hlava,...

Neustálá bolest hlavy

Dobrý den, již cca rok mě strašně bolí hlava. Poslední dva měsíce se to zhoršuje....

Neustálá bolest hlavy

Dobrý den, půl roku beru přípravky Topiramat Mylan ráno a večer, potom při...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v podbřišku

Dobrý den chtěla bych se zeptat na bolesti podbrisku pravý bok.slepé střevo...

Syn 4 roky má na chodidle toto


Opakované infekce horních cest dýchacích po porodu

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Od porodu syna,což je 1,5 roku se...

Hypoechogenní ložisko 10x6x8 mm na vyšetření štítné žl.

Dobrý den, chci poprosit o vysvětlení záznamu o vyšetření štítné žl. ze 6.3.2017...

Užívání přípravku Condrosulft

Je mi 64 let a užíval jsem Condrosulf v cyklech cca 3 měsíců. Tělo si vždy...

Hnědý výtok- těhotenství ?


Astma - nadměrné pocení

Dobry den, nekolik let mne trapi nadmerne poceni. Absolvoval jsem uz mnoho vysetreni...

Krvácení a hnědý výtok mimo menstruace

Dobrý den, beru HA Ayreen asi půl roku, asi 3 měsíce bez pauzy mezi platíčky....

Bolest čelistního kloubu


Bolest břicha, pod žebry vlevo

Dobrý odpoledne , mám takový problém . Poslední dobou , když vstanu z postele...

Dceři otekla paže

Dobrý den , dnes dospělé dceři otekla paže, bolí když si na paži sahá, nebo...

Hyperinflace plic

Dobrý den. Mám po úraze hyperinflaci plic. Je to reverzibilní? předem děkuji...

Stres před lidmi, třes končetin, špatné dýchání při mluvení

Dobrý den , je mi 15 let a mám už 2 roky problém, když mám být vyvolána nahlas...

Granuloma annulare

Dobrý den, má dcerka má tři roky a na nožičkách se jí objevily flíčky, kdy kožní...

Vyděsila mě hodnota trombocytů - trombocyty 432 a trombokrit 4,0

Dobrý den, dnes jsem byla na odběru krve. 10 dnů mám velký kašel, v noci nespím,...

Snížené a zvýšené hodnoty CRP a ALT

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je normální zvýšená hodnota CRP 10, 8...

Vysvětlení diagnózy

Prosím o vysvětlení diagnózy propouštěcí zprávy po artroskopii. Terapie: ASC...

Léky před těhotenstvím

: Dobrý den, dlouhodobě jsem užívala antidepresiva Venlafaxin 75 mg. Postupně...

CA 125 s výsledkem 50, na kontrole hodnota CA 125 stoupla na 70

: Dobrý den, v květnu jsem byla na laparoskopické operaci - endometrioza (v...

Bolest a tlaky hlavy


Reklama
Zavřít