Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Neustálá obava z lymfomu

Jiný problém M. 13.11.2018

Dobrý den,

momentálně prodělávám mononukleozu, avšak všiml jsem si několika hmatných uzlin na JEDNÉ straně krku - byl jsem na sono, avšak pan sonografista to pěkně “odflákl”... nejdříve mi prohlížet pouze přední část krku (štítnou žlázu) a už chtěl končit. No pak jsem ho upozornil, kde ty uzliny mám a teprve pak to prohlédl, ale dojel tak do 3/4 krku a stop. Přestal. Ani to nedodělal...
Napsal mi zprávu (viz příloha) a poslal na ORL. Tam mě poslali k praktické dr. dovyšetřit krev - odebrat beta-2-mikroglobulin a ASLO + další jako CRP, KO + dif. apod. Hned poté jsem tedy absolvoval odběry.
Dočetl jsem se, že ten beta-2-mikroglobulin však je především nádorový marker, avšak prý může být zvýšený i při zánětech či v mém případě i mononukleoze.
Navíc jsem si pouze v PRAVÉM podpaží nahmatal nebolestivou uzlinu, cca do 1.5 cm velikou. Tu mi sonografista ale neprohlédl.
Neustale mám tendenci si to spojovat s lymfomem. Navíc jsem zhubl 2 kg za cca 2 týdny, aniž bych pro to cokoliv udělal. Teď ale jestli vyjde ten beta-2-mikroglobulin zvýšený, nebudu vědět, jestli je to kvůli mononukleoze nebo kvůli lymfomu či jinému hematoonkologickému onemocnění....
A jsem zase zacyklený, zase problémy a starosti... potřebuji se soustředit na školu, ale nejde to. K psychiatrovi jsem objednaný.
Prosím, jak můj problém vyřešit? Bojím se, že hlavně nyní ta uzlina v podpaží je kvůli lymfomu, protože je jednostranně zvětšená, na druhé straně nic nehmatám...

Navíc mi byl dělán RTG hrudníku a plic, který vyšel negativní. Takže mohu mít klid, že hrudní uzliny zvětšené nemám? Byly by tam aspoň hrubé odchylky jinak?

A poslední dotaz: jak dlouho mohou přetrvávat příznaky mononukleózy? Cítím se někdy i trochu unavený, a zas nevím, jestli je to kvůli mononukleoze, nebo jestli by to nemohl být lymfom...

Děkuji za odpověď na VŠECHNY DOTAZY, prosím...

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrá den, již mnohokrát opakujete podobný dotaz, mnoho lékařů Vám odpovědělo a stále máte obavy. Byl jste i lékaři vyšetřen, rentgen hrudníku negativní (tj. bez patologie), uzliny na krku při sonografii hodnoceny jako reaktivní (tj. mírné zvětšení při současně probíhající mononukleóze, což je normální). Lékař asi neznal Vaše potíže, proto doporučil ORL a zubní vyšetření- z důvodu toho, že se domníval, že v oblasti ORL či zubní trpíte infekcí (což ve skutečnosti trpíte, máte mononukleózu).
Pro klid (i když ten asi mít nebudete, ani kdybyste byl vyšetřován denně, pokud se nebude řešit psychická stránka), může být uděláno ještě sono pravé axily, kde si hmatáte zvětšenou uzlinu. I když se to stále opakuje- žádal jste pro klid rentgen hrudníku, ten je bez nálezu ale na klidu Vám to nepřidalo. Stejná situace se sonografickým vyšetřením krku. Pokud se nebude řešit psychická stránka, nic se nezmění a bude se to stále opakovat.
Beta-2-mikroglobulin může být zvýšený jak u nádorových onemocnění, tak u zánětlivých onemocnění (bývá zvýšený i u mononukleózy, kterou právě máte). Proto se nedoporučuje jako screening maligních onemocnění (pokud je zvýšený, nemusí to znamenat, že máte nádorové onemocnění, můžete mít zánět, který ostatně máte...). Vše je potřeba hodnotit v širším kontextu, spolu se stavem pacienta a po fyzikálním vyšetření.
Příznaky mononukleózy, jako např. zmiňovaná únava, mohou přetrvávat i několik týdnů (je to individuální). Také se doporučuje tělesné šetření. U Vás může k únavě přispívat i psychická stránka, která Vás hodně ovlivňuje.
Proto opravdu co nejdříve doporučuji odborníka na psychiku a psychoterapii, abyste se zbavil myšlenek na nádorová onemocnění. A nečíst články na internetu, protože to akorát zhoršuje psychický stav, člověk se lekne a hned na sobě hledá všechny možné příznaky. Psychika je mocná, a pokud máte strach a určité příznaky na sobě hledáte, pak vždy něco najdete a opět se leknete a pohybujete se stále v začarovaném kruhu. Navíc psychika je tak mocná, že si můžete takto i určité příznaky vyvolat (ale funguje i opačně, např. že člověk i přes bolesti dokáže rehabilitovat apod.). Proto určitě řešte psychickou stránku, užívejte pravidelně léky od psychiatra a nikdy už je sám nevysazujte. Cítíte se lépe díky účinku léků, a pokud je sám vysadíte, obvykle se potíže vrátí a mohou být ještě horší než v počátku. Navíc plný efekt antidepresiv se projevuje až po 4-6 týdnech léčby, takže než opět zaberou, uběhne zas několik týdnů..... Ve Vašem případě bude potřea léky užívat několik let, protože porucha je již těžšího charakteru a opakuje se. Ale to vše proberete s Vaším psychiatrem. S pozdravem BB.

Související dotazy

Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu
Dobrý den, pravě se mi stalo, že jsem si našel na...
Obavy z lymfomu
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Obavy z lymfomu
Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu, avšak...
Obavy z lymfomu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Já to vím,...
Obava z lymfomu
Dobrý den jak jsem už jednou psal v lednu tenhle rok...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Neustala menstruace

Dobry den, uz ctyri tydny mam krvaceni, ktere prechazi v menstruaci. Menstruace...

Neustala menstruace

Dobry den, nevim co si mam myslet. Uz 1.5 roku uzivam antikoncepci solfine a...

Neustálá nauzea

Dobrý den, obracím se na vás s velkým problémem. Od srpna se potýkám s pocitem...

Neustala nervozita

Jsem neustale nervozni.Spatne spim,vadi mi kazdy zvuk,kazdy pohyb i meho manzela,ktery...

NEUSTÁLÁ NEVOLNOST

Dobrý den paní doktorko, již jsem se na vás obracela s dotazem ohledně nevolností...

Neustálá nevolnost

Dobrý den, Minulý rok v létě mě začala tato nevolnost. Myslela jsem si, že...

Neustálá nevolnost

Dobrý den je mi 23 let a je mi neustále špatně od žaludku v podstatě od doby...

Neustálá nevolnost

Dobrý den. Již delší dobu mám silné vredovite akne na obličeji...je mi každý...

Neustálá nevolnost po vysazení anzidepresiv

Dobrý den, Před 3 roky v těhotenství se u mě rozvinula agorafobie nebo situační...

Neustala nutnost dodechovani

Dobry den, mam dotaz ohledne meho problemu s neustalou nutnosti dodechovani...

Neustálá obava z nemoci

Dobrý den, trápí mne delší dobu několik drobných zdravotních problémů... stále...

Neustálá potřeba močení, bolesti a svědění v podbřišku (uvnitř)

Dobrý den, již delší dobu mě trápí neustálý pocit na močení (pocit se často...

Neustálá potřeba vymočit se

Dobrý den, před týdnem v Pondělí jsem byl u lékaře s hemeroidem. Doktorka mi...

Neustálá rýma

Dobrý den Chtěla bych se zeptat o jakou rýmu by se mohlo jednat. Mám rýmu...

Neustálá rýma

Dobrý den,prosím o radu,asi rok a půl mám neustálou rýmu s měnící se intenzitou,,hustá,řídká,nutkavý...

Neustálá rýma

Dobrý den, náš pětiletý syn má neustále rýmu - od začátku šk. roku dosud. Smrká...

Neustálá rýma - zahlenění

Dobrý den, je mi 29let a i když jsem na to nikdy netrpěla poslední rok mi přijde...

Neustálá rýma nealergického původu

Dobrý den, již asi tři roky mě trápí tento problém: Z nosu vysmrkávám čirou...

Neustálá rýma,trvající už 2 měsíce

dobrý den,prosím o radu. Už 2 měsíce né-li déle mi neustále teče z nosu a kýchám....

Neustálá snaha vykašlávat hlen

Děda neustále se snaží vykašlat hlen, který nemá. Je to velice stresující pro...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět dásní

Dobrý den, ve stěru z dásní byl nález Neisseria species, Streptococcus hemolyticus,...

Uzliny

Dobrý den, v pátek se mi za uchem udělala asi centimetrova boule. Bolí mě z...

Bolest pod klíční kostí

dobrý den čas od času mívám takovou tupou bolest jakoby mezi krkem a levým ramenem,...

Pozitivní covid a karanténa

Dobrý den, léčím se s coronavirem od prokázaného testu ( středa 18.11). Už vše...

Reakce po aplikaci nitroděložního tělíska

Dobrý den, ve čtvrtek 9.10. jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko Jaydess....

Padání vlasů po covid

Dobrý den, manželka prodělala onemocnění COVID se středně těžkým průběhem je...

Agolutin - jak dlouho působí

Dobrý den, lékařka mi minulý týden aplikovala agolutin kvůli cystě, aby praskla,...

Warfarin a dieta

Dobrý den. Při lékařské kontrole byly u mne zjištěny srdeční arytmie /fibrilace...

Záškuby svalů na lýtkách

Dobrý den. Mám problém se svaly. Vidím a citím pohyby svalů na lýtkách. Byla...

Zánět v zubu a dásní

Dobrý den. Mám zánět dásní na levé straně. Používám zubní pastu parodontax a...

Svědění penisu, červené skvrny

Dobrý den, cca před 2-3 dny mi začal mírně svědět penis, (ne při močení). Dnes...

Bolest dolních končetin


Bolest zad vlevo dole


Bolesti v oblasti pravé strany pánve

Dobrý den, mám bolesti v oblasti pravé strany u pánve. Jsou to bolesti které...

Vysazení léků na štítnou žlázu

Dobrý den, je mi 21 let, v 18ti mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy a byl...

Červený obličej

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí červenání obličeje, zejména na lícních...

Holter, hodnocení

Děkuji moc a prosím o zhodnocení . prý je v pořádku, ale tep 200 asi v pořádku...

Průjem

Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky jsem se najedna a asi...

Podráždění dýchacích cest

Dobrý den, včera jsem pracoval s přípravkem "COYOTE Konkor 101 mazací a konzervační...

Léky na covid 19

Dobrý den ,Jaké další léky se používají při covidovém zápalu plic - azitromycin...

Reklama