Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z lymfomu

Uši, nos, krk M. 1.5.2021

Dobrý den,

ještě sem píši doplňující dotaz ohledně mého problému (viz níže). Co se týče těch uzlin, o kterých píši níže, tak mám tendenci je stále stále na ně šahat a přesvědčovat se, jak jsou zhruba velké a přijde mi, že když na ně sahám po delší dobu, tak jsou víc tužší, ale když je nechám a sáhnu si na ně třeba až za den/dva, tak jsou o trochu měkčí. Přijde mi ale, že ty dvě uzliny, které na krku v jeho dolní části hmatám, jsou jakoby srostlé... Nevím to jistě a přijde mi, že jo, nebo možná jsou jen blízko u sebe a já jen nenahmatám prstem mezeru mezi nimi. Potom tam hmatám další dvě, ale o dost menší uzliny a celkově tyto 4 uzliny tvoří jakéhosi “hada”, resp. řadu, jsou seskupené za sebou jako řetízek podél dolní části krku (ale ne v nadklíčku, výše). Drobnější uzliny hmatám ve stejných místech i na druhé straně krku. Může se prosím jednat o paket uzlin v důsledku spojení těch dvou větších uzlin, které na krku hmatám? Mají velikost max tak 1,3 cm dle pohmatu, nejsou ani extra tuhé, ani ale nějak měkké. Pokud by byly srostlé, tak se bojím, že ten útvar je daleko větší.

Druhá věc je, že jsem si vzpomněl, že jeden Váš kolega mi zde kdysi psal, že lymfom může prakticky vyloučit sedimentace erytrocytů, tak jsem si ji zašel udělat a vyšla mi 1/4. Myslíte si, že se může jednat o lymfom, když sedimentace vyšla nízká? Je ta sedimentace v pořádku?

Jsem z toho opravdu nervózní, ještě když do toho se musím učit na zkoušky, koukám i na příběhy pacientů, kteří si tou rakovinou prošli, a kontroluju, jestli nepociťuji příznaky jako oni. Napadlo mě, že se do těch krčních uzlin mohl dostat lymfom z uzlin z mezihrudí, které mohu mít zvětšeny, jako říkali ti pacienti ve videích, ale žádné bolesti na hrudi nepociťuji, ani problémy s dýcháním apod. RTG hrudníku mi byl naposledy dělán zhruba před 2 lety a byl v pořádku.

Prosím:
1. myslíte si, že by se mohlo jednat o paket uzlin a tedy o lymfom?
2. Když mám nízkou sedimentaci a KO s diferenciálem také v normě, může se jednat o lymfom, projevil by se nějak v krevním obraze?
3. Myslíte si, že se může jednat o postižení uzlin na krku v důsledku primárního ložiska v mezihrudí? Poznalo by se to ze sedimentace?
4. O jaká vyšetření bych měl požádat mou ORL lékařku, ke které jdu v úterý na kontrolu s jiným nesouvisejícím problémem?

Děkuji Vám moc za odpověď (případně ještě druhou i od specialisty, pokud by to bylo možné), jsem z toho celkem nešťastný a omlouvám se za opakované dotazy.


PŘEDCHOZÍ DOTAZ (pro kontext)
Dobrý den,

omlouvám se, že sem opět píši, ale měl bych ještě několik dotazů, které se týkají mého problému. Omlouvám se moc, že to bude delší, ale chtěl bych vše uvést s kompletním kontextem.

Nejdříve se pro kontext pokusím o rekapitulaci. Cca před 2 týdny jsem si nahmatal v dolní části podél krku (ale ne v nadklíčku, trochu výše) tři až čtyři vedle sebe položené (na sebe navazující) uzliny. Nejsou na pohmat bolestivé, jsou ani ne tvrdé jako kámen, ale nejsou ani měkké , nejsou extrémně velké, podle mě cca 1-1,3 cm největší (dvě spíš pod 1 cm, dvě 1-1,3 cm). Je nutno podotknout, že se nacházejí na obou stranách krku v zhruba stejných místech. Co mě ale děsí, je, že mi přijde, jako by byly srostlé (jako by tvořily "řetízek"), nebo jsou možná jen tak blízko u sebe, že pouhým prstem nedokáži rozpoznat, že jsou oddělené, to nevím... Celkem dost mě to vyděsilo, protože jsem na internetu četl, že by se mohlo jednat o pakety uzlin, které jsou známkou zhoubného onemocnění. Na druhé straně krku v zhruba stejných místech také hmatám 2-3 uzliny, ale ty jsou ještě menší, podle mě pod 1 cm. Pod čelistí mám už dobrých 6-7 let také dvě uzliny do 1 cm. Hlavou mi proběhlo, jestli by se náhodou nemohlo jednat o nádor uzlin - lymfom, resp. rakovinu mízních uzlin. U něj jsem četl, že ty uzliny tvoří pakety, jsou nebolestivé a zvětšené.

Dále jsem začal v sobotu 17. 4. opět brát antidepresiva (Asentra 50) pro moji kancerofobii. Zhruba od tohoto pátku pociťuji jakousi menší únavu, ale není to nic hrozného, co by mě omezovalo v denních aktivitách, nemám potřebu přes den spát ani nespím nějak déle než v minulosti. Napadlo mě, že by to mohou souviset s nasazením AD.

Dále se mi stalo, že jsem až do neděle vážil mých standardních 96 kg (při výšce 195 cm), ale v neděli jsem se zvážil a už jsem měl ráno pouze 95,5 kg, dneska jsem měl už jen 95 kg. Poslední dobou pozoruji, že se mi to stává cca 1-3 týdny před tím, než mi začne zkouškové (což je i tento případ - začínám asi za cca 2 týdny), tak nevím, jak velkou váhu tomu přikládat, ale zároveň mě napadlo, že by to mohl být společně s únavou a uzlinami další příznak lymfomu či leukemie. Já jinak vážím stejně - vážím se VŽDY VE STEJNOU DENNÍ DOBU (RÁNO po dojití na toaletu), takže jakýkoliv výkyv beze snahy docílit zhubnutí mě vyděsí. Nejím méně, nepiji méně.

Jelikož jsem díky těm uzlinám, které jsem si nahmatal, únavě a úbytku váhy dostal strach, zaplatil jsem si dneska KO s diferenciálem a sedimentaci. Obojí přikládám ve zprávě. Dle výsledků by vše mělo být v pořádku až na sedimentaci, protože mi vyšla 1/4. Zánět bych proto v těle mít neměl dle sedimentace, takže asi i uzliny nejsou ze zánětu. Vím, že zhruba před rokem a půl jsem měl sedimentaci 2/4. Na internetu jsem se dočetl, že norma je až od 2 cm za hodinu, a já mám jen 1 cm... Dle internetu může být příčinou nižší sedimetnace ucpání žlučových cest, a já se bojím, že to je nyní od nádoru na slinivce, který utlačuje žlučovody a že s tím souvisí i to hubnutí a únava a uzliny... Mám z toho opravdu strach.

Dále jsem byl na sonu krku před cca 2 lety a byly mi diagnostikovány (cituji) "mnohočetné cystické uzly na štítné žláze (max do 4 mm)". Na endokrinologii mi tehdá řekli, že je to v podstatě normální, že to je nějak v důsledku činnosti té ŠŽ a že provedeme kontrolní sono cca za 5 let (teď už za 3 roky). Nemohlo se stát, že se nějaký z uzlů zvrhnul v nádor a mohl metastazovat do uzlin?

Teploty, bolesti apod. nemám. Ještě dodávám, že jsem si nechal vyšetřit cca před 2 týdny i cukr a ten byl v pořádku.

Věk: 22 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, pane M., děkujeme za dotaz do naší poradny.
Pročetla jsem si Vaše předchozí dotazy a odpovědi kolegů včetně mé odpovědi na Váš obdobný dotaz a ztotožňuji se s názory kolegů a jejich doporučeními.
Nyní to shrnu a pokusím se odpovědět na Váš současný dotaz.
Podle toho, na co se ptáte ve Vašich dotazech je zřejmé, že trpíte chorobnou obavou z nádorového onemocnění, v současnosti se obáváte rakoviny lymfatických uzlin krku. Je otázkou, zda máte na krku opravdu patologicky zvětšené uzliny, nebo jen uzliny fyziologické či reaktivně zvětšené po předchozích infektech a jak si na ně opakovaně z důvodu Vašich obav saháte, tak mohou díky tomu být uzliny citlivé, zvětšené a mohou se vám zdát, že se mění. Jak Vám již psala kolegyně v jedné z předchozích odpovědí, dle Vašeho popisu se nejedná zajisté o pakety uzlin, ty by vypadaly jinak, než popisujete, pakety uzlin v této lokalizaci jsou často již viditelné i při pohledu. Vyčkala bych na ORL vyšetření a případný ultrazvuk, pokud jej lékař indikuje (je možné, že Vaše ORL lékařka ani při vyšetření neshledá Vaše uzliny patologické, nemusí proto ultrazvuk indikovat, ale věřte jejímu názoru, ona má zkušenosti).
Nyní odpovím na Vaše dotazy:
1) na základě Vámi pospaných potíží a popisu nálezu na krku včetně laboratorních výsledků se o lymfom nejedná - nemyslím si tedy, že by se o lymfom jednalo
2) krevní obraz včetně diferenciálu máte zcela v pořádku, sedimentaci máte v pořádku, to vylučuje onemocnění krve a vylučuje to i lymfom
3) jak jsem již psala v předchozích bodech, nemyslím si že by se jednalo o lymfom, proto i odpověď na tento dotaz je ne, nemyslím si, že by se jednalo o lymfom mezihrudí
4) nechte rozhodnutí o případných vyšetření na Vaší lékařce, jen jí ukažte, kde si uzliny hmatáte - ORL lékařka Vás vyšetří, prohlédne krk, uzliny a pokud se i jí budou zdát patologické, pošle Vás ev. na jejich ultrazvuk

Doporučuji Vám zkusit nyní na uzliny na krku vůbec nemyslet, nesahat na ně, soustředit se na zkoušky, či něco jiného, než nemoci, pokračujte v užívání antidepresiv a věřte tomu, že ORL lékařka vyvrátí Vaše obavy a vše bude v pořádku.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Související dotazy

Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu
Dobrý den, pravě se mi stalo, že jsem si našel na...
Obavy z lymfomu
Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu, avšak...
Obavy z lymfomu
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Obavy z lymfomu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Já to vím,...
Neustálá obava z lymfomu
Dobrý den, momentálně prodělávám mononukleozu, avšak...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z koronaviru

Dobrý den, zhruba před týdnem se mi začalo hůře dýchat, střídalo se během dne...

Obava z krvácení do mozku

Dobrý den, v první řadě se chci omluvit za velmi hloupý dotaz, ale čím déle...

Obava z krvácení v časném těhotenství

Dobry den, jsem zacatek 6 tydnu tehotenstvi. Na ultrazvuku pouze gestacni a...

Obava z leukemie


Obava z leukémie


Obava z leukemie

Dobrý den, už jsem sem psal podobný dotaz. Minulý týden jsem na pravé paži...

Obava z leukémie, modřina, padání vlasů....

Dobrý den, už jsem sem psal ohledně mého problému dříve. Cca před 2 týdny...

Obava z listerie


Obava z listeriosy v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala na listeriózu. Jsem nyní v 25 týdnu těhotenství....

Obava z listeriózy po požití otevřeného krabicového mléka

Dobrý den,jsem těhotná a byli jsme na návštěvě u příbuzných.Udelali mi tam kávu...

Obava z lymfomu

Dobrý den, již dva měsíce jsem mám za uchem zvětšenou uzlinu, je pohyblivá,...

Obava z lymfomu

Dobrý den jak jsem už jednou psal v lednu tenhle rok jsem dostal velkou chřipku...

Obava z maligního melanomu


Obava z melanomu

Dobry den, uz rok a pul chodim na kontroly se znamenkem. Ted na posledni kontrole...

Obava z mimoděložního těhotenství

Dobrý den, Trošičku se mi opozdila menstruace asi o 3 dny a udělala jsem...

Obava z mozkového aneurysmatu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může praktický lékař napsat doporučení...

Obava z možné nákazy infekčními žloutenkami

Dobrý den, omlouvám se, že píši již po druhé, ale přijde mi, že má otázka nebyla...

Obava z možné infekce dítěte

Dobry den. Chci se zeptat. Dnes jsem synkovi 4 mes. Strihala nehty. Pak jsem...

Obava z možného infarktu

Dobry den, mam uz asi dva mesice bolest mezi lopatkami spis k leve strane a...

Obava z možných komplikací kolonoskopie

Dobrý den, Je mi 22 let a už to bude půl roku co mě trápí časté průjmy a pichani...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka konečníku


Hypoplazie varlat

Dobry den,chtela bych se zeptat s pritel se uz se 3 roky snazime o prirustek,ale...

Zlomenina bederního obratle

dobrý den, před dvěma měsíci jsem si pádem způsobila zlomeninu prvního bederního...

Kožní výrustky kolem konečníku

Dobrý den. Mám truchu citlivý dotaz. U konečníku se mi zhruba před 2 měsíci...

Prohlubeň na stehně

Dobry den, na pravem stehnu nahore zepredu a lehce k vnejsi prave strane...

Po METHIONINU gynekologické problémy

Dobrý den.Užívám METHIONIN-1 tabletu denně proti padání vlasů a pomáhá to ,ale...

Časté probouzení v noci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může způsobovat časté buzení v noci, zřejmě...

Plíseň či vyrážka v oblasti konečníku

Chtěla jsem se zeptat jak nejlépe se zbavit vyrážky či plísně v oblasti konečníku....

Bradavice v těhotenství

Dobry den, mam na noze bradavici na kterou mi dermatolog napsal mast Kerasal,...

Aplikace Clexane

Dobrý den, dcera si zlomila nártovou kůstku, má kotník v sádře, každý den si...

Plánovaná operace kolene a pracovní neschopnost

dobry dem mam problem s kolenem po navsteve ortopeda mne obednal na operaci,jelikoz...

Svědění kolem konečníku

Dobry den chtel bych se zeptat....svedi mne to v konecniku a mam tam jakoby...

Kvasinková infekce u muže


Boláky

Asi před 3 týdny se mi začaly tvořit bolaky na pohlavních orgánech, trislech...

Problém s mou erekcí


Zápach z úst jako po alkoholu


Krvácení do nadledvinek u novorozence

Dobrý den paní doktorko, chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem se léčí krvácení...

Stržení nehtu na palci, na noze

Dobrý den, chtěla bych Vám popsat můj problém. V prosinci 2013 mi kvůli zarostlému...

Zvýšená tvorba slin

dobrý den asi od čtvrtka se mi v ústech dělají neustále sliny a také i hleny...

Otok prstu po úrazu


Reklama