Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nežád. účinek telmisartanu

Jiný problém Radim 17.4.2017

Dobrý den,
v návaznosti na mé předcházející dotazy, prosím ještě o jednu konzultaci. Vyměnil jsem svého lékaře a otoky nohou se již nevyskytují. Byly mi změněny léky na hypertenzi na Telmisartan/Hydrochlorothiazid 80 mg/12,5 mg. Tento lék nezpůsobuje otoky nohou a tlak mám měřen ve velmi krásných hodnotách, proto bych tento lék již rád užíval. Malý problém však je, že mi po něm mírně pálí jazyk, mám pocit sucha v puse a také občasné pálení žáhy. Dlouhodobě užívám Helicid, ale ten na to nepůsobí. Prosím, je možné k výše uvedenému léku na tlak indikovat nějaký lék na zklidnění zažívacích nežádoucích účinků? Opravdu bych nerad, aby mi lékař opět změnil léky na tlak, když výše jmenované léky mi tlak snižují na téměř předepsané hodnoty. Děkuji za odpověď.

MUDr. Zuzana Bisová
Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Bisová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Slatiňany

Dobrý den,
Helicid by se mohl vyměnit za jiný blokátor protonové pumpy/Emanera,Lanzul,Nolpaza..../,nebo zkusit např.přechodně Maalox a uvidíte,zda se problémy neusadí.V případě,že se tomu tak nestane,bude se muset Telmisartan vyměnit.
Váš dotaz bude ještě zpracovávat naše konzultační ambulance.
s pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Vážený pane Radime, pokud se prokazatelně jedná o nežádoucí účinky uvedeného antihypertenziva, doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na vyzkoušení tzv. prokinetik k ovlivnění pálení žáhy. S pozdravem, MH.

Související dotazy

Účinek antikoncepce
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat když teď jsem nemocná...
Ucinek ocnich kapek na antikoncepci
dobry den pani doktorko, chtela jsem se zeptat, ocni...
Sniži to ucinek antikoncepce?
Dobrý Den na menší průjem jsem užila c.vÍM ŽE kARBOCTI...
Účinek HA
Dobrý večer od soboty beru gynopevaryl 150 combi pack...
Účinek antidepresiv
Dobry den,mám uzkostné stavy,jsem vyčerpaná,malé dítě...
Účinek antikoncepce
Dobrý den, po půl roce jsem se rozhodla nasadit novou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nezvladatelné dítě

Dobrý den, do předmětu dotazu jsem napsala "nezvladatelné dítě", ono tomu není...

Nezvladatelné výbuchy hněvu

Mlůj syn (27) má v poslední době nezvladatelné výbuchy hněvu a vzteku na úplně...

Nezvládnutí stresu

Dobrý den,při jakékoliv zmene ,třeba v práci,mé telo reaguje,že v noci nemohu...

Nezvyklá nevolnost, ztráta vědomí, bolest ledvin

Dobrý den, obracím se na vás s problémem, který sama nedokážu nějak identifikovat,...

Nezvyklé bolesti...

Dobrý den, už dva dny mě pobolívají zuby, jsou citlivé na studené a horké, bolí...

Nezvyklé hojení rány

Dobrý den, na těle se mi udělaly divné strupy. Konkrétně tento na fotografii...

Nezvyklé problémy, urologické + gastro + bolesti počas obdobia 400 dní

všetko sa začlo zo dňa na deň nejakym urologickym zapalom (stipanie uretry a...

Nezvyklé zdravotní potíže

Dobrý den,před 3lety na dovolené na Korsice jsem ráno zjistil na prsou kulatou...

Nezvyklý kožní útvar

Před týdnem se mi udělal na rameni takový vřídek připomínající akné, když jsem...

Nezvyklý průběh MS

Dobrý den, pokoušíme se s partnerem o miminko-zatím jen 1. měsíc. 2 dny po zpožděné...

Nežád. učinky léku Agen 5 a Cynt 0,3


Nežádnoucí účinky léku Asentra

Dobrý den, druhým dnem beru antidepresiva Asentra 50, jednu tabletu ráno. Na...

Nežádoucá účinky hormonální léčby

Dobrý den, je mi 30 let, již 8. měsíc se pokoušíme s manželem o miminko. Vše...

Nežádoucí a vedlejší účinky užívání léku na kolisavy tlak

Dobry den, píšu s dotazem za svoji maminku. Nejsem si zcela jista, zda vnímá...

Nežádoucí a vedlejší účinky užívání léku na kolisavy tlak

Dobry den, píšu s dotazem za svoji maminku. Nejsem si zcela jista, zda vnímá...

Nežádoucí erekce

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na problém s nežádoucí erekcí (při veškeré...

Nežádoucí chloupky

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda se dá podáním nějakého hormonu zamezit nebo...

Nežádoucí potíže

Dobrý den paní doktorko, před čtyřmi lety mi odoperována polovina štítné žlázy...

Nežádoucí reakce po alkoholu

Dobrý den, už delší dobu pozoruju že i po málem množství alkoholu, třeba jen...

Nežádoucí reakce po očkování

Dobrý den, syn (narozen 13.7.2019) po každé z Hexa vakcín měl patrné vedlejší...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opar na rtu a genitálu

Dobry den, rada bych se zeptala.muj pritel ma opar na rtu a jelikoz na ne take...

Zapíchnutá tuha v ruce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dcery 10 let.Nechtěně si zapíchla...

Bolest zad


Gyrablock

Dobrý den,beru několik dní gyrablock a jsem silná kafařka,ale v letáčku jsem...

Oteklé lýtko

Dobrý den, asi před půl rokem mi začalo otékat pravé lýtko. Začne mi to vždycky...

Erdomed a pití alkoholu

Dobrý den, mám zvláštní dotaz. Dostal jsem tyto prášky, (viz. foto) prý to je...

Mám hodně citlivý jazyk téměř po každém jídle

Dobrý den, prosím o radu. Poslední 2-3 týdny mám hodně citlivý jazyk téměř po...

Vzduch v pochvě

Dobrý den ještě jednou paní doktorko, psala jsem Vám dotaz ohledně lehkého,...

Pozitivní ANA protilátky

Dobrý den, v březnu 2017 jsem prodělala akutní formu mononukleozy, která...

Krev v moči

Dobry den , chtěl jsem se zeptat . Asi před rokem jsem byl leceny na chlamydie...

Bolest ruky po odběru

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mě po odběru...

Tukové útvary na stehnech

Dobrý den, ve stehnech se mi udělali tukové boule několik které jsou už viditelné...

Pocit napětí v lýtku, občas bolest

Dobrý den. Cca měsíc, možná dva, jsem občas pociťovala pocit tepla v jednom...

Bolest při vyprazdňování po porodu

Dobry den, jsem mesic po porodu (rodila jsem prirozene) a nastaly mi mensi problemy....

Bolest rukou podél žil

Dobrý den, už 3 měsíce mám stále trvající, pořad stejné,při zátěži větší bolesti...

Zánět na bradě

Na bradě se mi udělalo něco ohavneho, potřeboval bych poradit co s tím v příloze...

Zlomenina záprstní kůstky

Dobrý den, Na začátku ledna jsem si zlomil zaprstni kustu prstenicku. Tyden...

Velké zvlhčení pochvy

Dobrý den .Máme s přítelem s kterým jsem 17 let problém.Už třikrát posobě při...

BUlka na konečníku


Ztuhlé koleno po úrazu menisku

Dobrý den, distorzním mechanismem jsem si poranil meniskus - susp. léze vnitřního...

Reklama