Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nikotin a vysoký krevní tlak

Vnitřní lékařství Lukas 16.2.2018

Dobry den, lecim se s vysokym tlakem je mi 25let uzivam tezefort 80/5 prestal jsem kourit jsou to 4dny, pomaham si cca 8nikotinovymi zvykacky denne, je mozne ze mi tlak z prumernych 140/80 klesl na 120/70 i tepy se snizili z 80 na 60 ? Prijde mi to divne protoze jsem myslel ze prave nikotin zvysuje tlak..

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Lukáši, děkujeme a zajímavý dotaz a především Vás musím a chci velmi pochválit, že jste se rozhodl přestat kouřit, je to velmi důležitý krok ve Vašem životě, prosím vydržte a skutečně již dál nikdy nekuřte ! Co se vyššího tlaku u kuřáků týče, obsah cigarety jako takový zužuje cévy a také působí přímo na srdce a zvyšuje tak krevní tlak, ale nedělá to pouze Nikotin, ovšem především všechny ostatní látky v cigaretě, kterých je nepřeberné množství a při zapálení cigarety se přemění také v karcinogeny a krom zvýšení tlaku ničí všechny bunky v těle a způsobují rakovinu.
Je tedy velmi pravděpodobné, že se dík přestání kouření zbavíte prášku na hypertenzi a budete zcela zdráv. Ještě jednou Vám gratuluji k rozhodnutí skončit s kouřením, prosím vydržte i nadále!
Se srdečný pozdravem, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Lukáši, to je výborné rozhodnutí! Velice Vám fandím a držím palce, abyste v odvykání vydržel a podařilo se Vám s cigaretami skoncovat navždy. Když přestanete kouřit, je pravděpodobné, že se dlouhodobě Váš krevní tlak sníží celkově až o deset stupňů na škále měření. Je dokonce možné, že byste se výhledově mohl zbavit léků na tlak (to samozřejmě bude záviset i na dalších faktorech). Zvyšování tlaku u kuřáků způsobuje hlavně nikotin, ale také jiné látky obsažené v cigaretách jako kysličník uhelnatý (dosud bylo nalezeno kolem 4000 látek, z nichž více jak 40 je rakovinotvorných, asi 400 "jenom" jedovatých). Jestli je možná jasná souvislost s ukončením kouření a takto rychlým poklesem tlaku a pulsu, zvlášť když žvýkáte nikotinové žvýkačky, Vám nemohu jednoznačně říci. Nezdá se mi to příliš pravděpodobné, ale možné to je, zejména pokud je dávka nikotinu, kterou teď užíváte podstatně menší než do doby před čtyřmi dny. Rozhodně je dobře, že hodnoty tlkau a pulsu sledujete. Záznamy potom pomohou Vašemu ošetřujícímu lékaři v rozhodování o léčbě Vašeho vysokého tlaku. Každopádně vytrvejte a s kouřením přestaňte, do budoucna tím velmi pomůžete svému zdraví. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Vysoký krevní tlak
Dobrý den, na zvýšený krevní tlak beru ramipril 2.5...
Vysoký krevní tlak a tepová frekvence
Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den ,mám takový problém již asi třetím rokem...
Vysoký tlak krevní
Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den, již delší dobu mám potíže s únavou až omdléváním,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nikdo neví,co mi je

Mám patní ostruhu,prodělala jsem žilní trombozu v pravém lýtku,užívám xarelto15mg.Stále...

Nikdy jsem neejakuloval

Je mi 14 let a nikdy jsem neejakuloval. Vždy když se o to pokusím , tak se nedokážu...

Nikdy jsem neměl sen o sexu

Dobrý den. Je mi 18 ale nikdy jsem neměl takzvaný "mokrý sen" ani sen o sexu...

Nikdy jsem se nemohla pyšnit hustými řasami a obočím

Dobrý den, nikdy jsem se nemohla pyšnit hustými řasami a obočím, ale postupem...

Nikdy v životě jsem nešpinila.

Dobrý den, 3.9. - 7.9. 2019 jsem měla menstruaci. 12.9. jsme s přítelem měla...

Nikomu mi nechty

už delší dobu mi hnijou nechty nevím co s tim mám dělat u doktora jsem bílá...

Nikotin

dobrý den mohu mít abstinenční příznaky po nikotinu i po sto dnech nekouření...

NIKOTIN

Dobrý den, jsem mladá dívka a dneska mě kamarádky donutili si dát jednu cigaretu...

Nikotin a demence

Dobrý den, je pravda že nikotin snižuje riziko alzheimerovi a parkinsonovy choroby?

Nikotin a imunita

Dobrý den, při vyhledávání účinků nikotinu na lidský organismus jsem na jedněch...

Nikotin v těle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho v těle vydrží nikotin. Po 10ti letém...

NIKOTIN/KOTININ

Moc vám děkuji za předešlou odpověď ohledně nikotinu ale chtěla bych se zeptat...

Nikotinismus

Dobrý den , 24.7. jsem byl v nemocnici na bimaxilární korekci obou čelistí,...

Nikotinove naplasti

Dobry den pani lekarko. Obracim se na Vas z pomoci ohledne koureni. Matka kouri...

Nikotinové žvýkačky

Dobrý den, můj známý již 3 roky nekouří - skoro denně po celou dobu žvýká nikotinové...

Nikotinové žvýkačky

Dobrý den. Prosím o váš názor. jsem odnaučený kuřák, kouřila jsem 20 let, přestala...

Nikotinový výrobek a spermie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli užívání nikotinového výrobku LYFT snižuje...

Nikotiv v těle

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat když jsem poslední cigaretu měla naposled...

Nilocin a alkohol

Dobry den, 8. Den uzivam 2x12 hod atb nilocin, zajimalo by me jestli dnes muzu...

Nimenrix

Dobrý den, cchtěla bych se zeptat na vakcinu nimenrix. Já jako matka mám RS...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

HA Softinelle, stále krvácím již 14. den

Dobrý den beru první HA Softinelle, a stále krvacim již 14 den.. mohu po dobu...

Bolest očí

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 19 a zhruba od 5 let mám problémy...

Struma

Dobrý den , paní doktorko potřebovala bych poradit , před měsícem mě Otekla...

BOLEST KOLENA A HLAVNĚ VNITŘNÍ STRANY PRAVÉHO KOLENA A POD KOLENEM

Dobrý den,asi 15tého ledna mě z ničeho nic po ránu začalo bolet strašně lýtko.Asi...

Pálení pochvy po sexu


Draždivý tračník a laktózová intolerance

Dobrý den, mám diagnostikovaný dráždivý tračník s jeho typickými projevy (mám...

Marihuana

Dobrý den. 20.2. Jsem byl na odběr krve, a asi zhruba před týdnem jsem měl jediný...

Těhotenství a žlutý výtok


Červené fleky na nohách

Dobrý den, už nějakou dobu mám na noze červené fleky. Nesvědí, nejsou vystouplé....

Bradavičky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat-byyla jsem na jedné diskotece nevim zda je...

Hnědý výtok

Dobrý den, začala jsem poprvé brát HA přesně podle toho jak mi popsal můj...

Lupavý či skákavý prst.

Dobrý den, již několik dní mám takový divný pocit v pravém palci, Občas v něm...

Otok mandlí při kouření

Dobrý den. Asi 2 roky sem kouřil bez zdravotních problémů. Ale teď když kouřim,...

Výběžek hrudní kosti

Dobrý den, cca před měsícem jsem zjistil, že mám v oblasti "solaru" na hrudním...

Bolest očí

Dobrý den , prosím mám na vás jeden dotaz.......Již cca měsíc pocituji nepříjemný...

Pásový opar?

Ja by sa chcela informovať čo to je pasovy opar?

Lexaurin

Vcera sem pozila alkohol muzu si dnes vzit lexaurin? Dekuji

Povlak jazyka

Dobrý den, asi před měsícem a půl jsem na svém jazyku zpozoroval bílé povlaky....

ALS

Mám doraz na skúseného neurológa ktorý dá vyzná v problematike Dobrý deň p...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, mám neurofibromatźu, je mi 20 let a stále nemám pravidelný menses....

Reklama