Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Nížký krevní tlak

D . 10.3.2014

Dobrý den, je mi 19 let, nikdy jsem neměla problémy s krevním tlakem. Občas na prohlídkách jsem měla o trušinku vyšší tlak, ale teď během posledních 14 dní se to změnilo. Jedno odpoledne mi bylo tak špatně, že jsem sotva šla. Změřila jsem si tlak a měla jsem "102 na 53". Točí se mi hlava jen při nepatrném pohnutí hlavou, vidím rozmazaně,skoro až dvojitě. Zebou mě konečky prstů jak na rukách tak na nohách. Může to být projevem něčeho vážného nebo to je "normální". Docela mě tento problém omezuje (například při sportu). Děkuji za odpověď.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Vysoký krevní tlak je onemocnění, které je vcelku jasně definováno z pohledu diagnostiky i léčby. Oproti tomu "nízký tlak" není nijak přesně definován, a hlavně - nepřináší s sebou rizika ve smyslu poškození různých orgánů, jako je tomu v případě tlaku zvýšeného. Naopak, v některých studiích bylo dokonce prokázáno kupř. delší přežití či jiné výhody u lidí, kteří mají nižší krevní tlak. Někdy ale může nízký krevní tlak svým nositelům způsobit právě ony potíže ve smyslu motání hlavy, slabostí ap. Obecně se "nízký krevní tlak" nedá příliš ovlivnit. Léky, které se zkoušely, buď nefungují, nebo mají řadu nepříjemných vedlejších účinků. Doporučují se spíše režimová opatření - nedělat to, co Vám nečiní dobře (třeba rychlé vstávání), projít se na čerstvém vzduchu, zasportovat si, můžete zkusit i nápoje obsahující kofein (v rozumné míře). Hodnotu TK 102/53 bych ale považovala ještě za normální, i když z jediného měření nemohu příliš soudit. Pocit studených rukou a nohou může s nižším TK souviset, ale může být na krevním tlaku nezávislý, daný periferním prokrvením končetin. Tady také pomůže pohyb, případně můžete zkusit střídání tepla a chladu. Pokud by potíže přetrvávaly (zejm. rozmazené vidění!), obraťte se na Vašeho praktického lékaře. Kromě kontroly TK provede celkové vyšetření, dle uvážení rozhodne o dalším postupu. Vaše potíže totiž nemusí mít souvislost pouze s hodnotou TK, ale třeba i s problémem týkajícím se krční páteře, cévního zásobení ad. To samozřejmě v rámci internetové poradny nemohu posoudit a návštěva lékaře je proto nutná. S pozdravem.

Související dotazy

Nízký tlak
Dobrý den ještě jsem k mému dotazu zapomněla dopsat...
V posledni dobe mam nizky krevni tlak
Dobry den v posledni dobe mam nizky krevni tlak v prumeru...
Nízký tlak
Dobrý den, je mi 18 let a mám potíže s nízkým tlakem....
Nízký tlak
Dobrý den, můj muž (40 let) má poslední dobou nízký...
Nízký tlak
Děkuji za odpověď, paní doktorko. Ćetla jsem, že rybí...
Nízký tlak
Dobrý den, je mi 21 let a mám často nízký tlak. Někdy...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nízký tlak?

Dobrý den, rád bych se zeptal na můj aktuální problém. Poslední dobou se mi...

Nízký tlak?

Dobry den, mivam odjakziva spise nizsi tlak, jsem velice drobne stihle postavy...

Nízký vápník po odstranění štítné žlázy

Dobrý den, jsem po úplném odstranění šž 9.9. a měla jsem i velký otok, ještě...

Nízky Von willebrandův faktor

Dobrý den, může hodnotu von willebrandova faktoru ovlivnit aplikace injekce...

Nízky vrůst muže 18 let

Dobrý den, mám přítele,kterému je 18 let. A na jeho věk mi přijde že je celkem...

Nizoral

Dobriden dase koupit Nizoral tablety bez recepta? dikuji.

Nizoral krém

Dobrý den, mám už od mala problémy s vyrážkou na obličeji. Zjistila jsem, že...

Nizoral tablety (jak působí, o co se jedná)

Dobrý den, kvůli opakujícím se kvasinkovým (Candida) infekcím pochvy jsem dostala...

Nizsi krvny tlak,bolest chrbtici a sumenie v hlave

Dobry debn, mam problem s nizsim krvnym tlakom 104 na 67 pulz 67bolesti chrbtice...

Nízská sliznice

Dobrý den, Jsme půl roku po dvojité revizi dělohy (zamlklé těhotenství v 8...

Nižší bíle krvinky

Dobrý den, píšu Vím pouze informativně, abych byla uklidněna (či znepokojena)....

Nižší bilkovina

Dobrý den chtěla bych se zeptat co znamená nižší celková bílkovina v krvi, přesnou...

Nižší fT4

Dobrý den, při testech v revmatologickém ústavu mi lékař upozornil na nižší...

Nižší hematokrit

Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o zhodnocení krevního obrazu téměř 16. měsíčního...

Nižší hladina hematokritu

Dobrý den, byla jsem se synem na odběru krve ve třech a v pěti měsících....

Nižší hodnota HGB

Dobrý den, je prosím vás znepokojivá snížená hodnota HGB -119 g/h a RBC- 3,84.mám...

Nižší hodnoty v druhém trimestru

Dobry den,prosím Vás,testy ve druhém trimesrtu mi vyšly špatně,nějaké dvě nižší...

Nižší MCV

Dobrý den, dcera (2 roky a 4 mesice), krevni obraz ma cely v poradku, jen...

Nižší porodní hmostnost

Dobrý den.Dcerka se narodila ve 36tt+6,důvod byl u mě selhávání placenty a že...

Nižší puls

Dobrý den, prosím o radu. Občas jsem si dříve změřila tepovou frekvenci, byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zarůstající nehet


Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?


Na co byste neměli zapomenout při léčbě kortikoidy: 1. část




Nevolnost


Listerioza a toxoplasmosa v těhotenství


Tlak na hrudi, rychlý tep, zadýchávání


Nepříjemný tlak v krku a nucení ke kašlání


Bile pupinky na zaludu


Bolest jazyka


Deformace prstů na nohou


Trápí vás močová infekce? Silnou kávu si raději odpusťte!


Záření při svařování


Kdy začne antikoncepce fungovat


Antikoncepce a pleť

Dobry den, Mam otazku ohledne antikoncepce. Brala jsem rok Dianette, protoze...

Fibrom v tříslech


Monokly


Bolesti mezi lopatkami


Dotaz

Dobrý den už tři dny me boly pod pravim prso jsem stoho AZ trochu...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×